top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Rotterdam, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Rotterdam

... meer handige websites

 

De afgelopen jaren is Rotterdam uitgegroeid tot de nummer twee stedentripbestemming van Nederland. De havenstad is van een ruwe arbeidersstad getransformeerd tot een ware publiekslieveling, die een breed publiek weet te bekoren. Als winkelstad heeft Rotterdam enorm veel te bieden, de diversiteit van de musea is een voorbeeld voor veel andere steden en de stad lijkt continu in beweging. Rotterdam bruist, transformeert en vindt zichzelf keer op keer opnieuw uit. Een bijkomend voordeel is dat het centrum van Rotterdam compact genoeg is om de afstanden tussen de bezienswaardigheden behapbaar te houden. Daardoor kun je tijdens een dagje Rotterdam vrij veel hoogtepunten van de stad ontdekken.

De tweede stad van Nederland is een belangrijk logistiek knooppunt waarbij de Rotterdamse haven een belangrijke rol speelt. De haven is één van de belangrijkste havens ter wereld. Rotterdam ligt aan de Nieuwe Maas en wordt gekenmerkt door veel moderne architectuur. Dat is vooral het gevolg van het vrijwel platbombarderen van de Rotterdamse binnenstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral als je langs de kades van de Nieuwe Maas wandelt zie je hoe sterk de skyline van Rotterdam gedomineerd wordt door moderne bouwwerken. Rotterdam is door het deels ontbreken van een historisch centrum anders dan de gemiddelde West-Europese stad maar daardoor zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken. De gedwongen nieuwe start van Rotterdam na W.O. II heeft ervoor gezorgd dat moderne architectuur volop de ruimte heeft gekregen binnen het hart van de stad. Dat heeft geleid tot een stad boordevol prachtige moderne gebouwen waar menig andere Europese stad een puntje aan kan zuigen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Rotterdam

bezienswaardigheid nummer 1

De Rotterdamse haven

Tussen de jaren 1962 en 2004 was de haven van Rotterdam de grootste ter wereld. Nog altijd is de haven een grote speler als het gaat om op- en overslag waarmee het aan ruim een kwart miljoen mensen werkgelegenheid biedt. Een leuke manier om kennis te maken met de haven van Rotterdam is een havenboottocht van Spido. Tijdens een 75 minuten durende rondvaart geniet je van de skyline van Rotterdam vanaf het water, bezoek je de haven met uitgebreide uitleg en vaar je langs het stoomschip 'SS Rotterdam'.

Bekijk de boottocht van Spido door de haven van Rotterdam

Als havenstad is Rotterdam voor eeuwig verbonden aan de rivier de Maas. Het alom aanwezige water zorgt voor een bepaalde aangename sfeer in de stad. Het lijkt een soort verwijzing naar een verleden, waarin Rotterdam een belangrijke handelspositie innam. Tussen de wijk Spangen en Rotterdam-West stroomt de Delfshavense Schie en door de wijk Crooswijk stroomt De Rotte, aan wie Rotterdam zijn naam te danken heeft. De Kralingse Plas en het Kralingse Bos kunnen als recreatiegebied steevast op veel bezoekers rekenen. Het is dan ook erg geliefd bij de Rotterdammers zelf. Flaneren doen de Rotterdammers het liefst aan de Boompjeskade, Parkkade, Westerkade en de Willemskade. Vanaf deze oevers kun je de levendige stad Rotterdam even rustig in je opnemen.

Meer info over de Rotterdamse haven

   
bezienswaardigheid nummer 2

Markthal

De Markthal is een opvallend bouwwerk dat in het centrum van Rotterdam weggezet is. Hierdoor is Rotterdam sinds het najaar van 2014 ineens in het bezit gekomen van één van de mooiste overdekte markten van Europa. Binnen de Markthal is het genieten van eten en drinken in alle mogelijke vormen: prachtige ingrediënten, mooie etenswaren om mee naar huis te nemen en tongstrelende gerechten om ter plaatse te nuttigen: de Markthal heeft het allemaal! De architectuur van de Markthal is bijzonder. Het koepelvormige bouwwerk kenmerkt zich door de twee grotendeels glazen zijkanten, die de Markthal een enorm gevoel van ruimte en licht geven. In de Markthal waan je je bij voldoende licht net alsof je buiten bent.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Museum Boijmans Van Beuningen

Het Museum Boijmans Van Beuningen is een van de beste kunstmusea van heel Nederland. Het museum heeft een uitgebreide en zeer gevarieerde collectie van beeldende kunst, toegepaste kunst en design. De diversiteit binnen de exposities zorgt ervoor dat vrijwel iedereen zich in dit in 1849 gestichte museum thuisvoelt. De vaste collectie omvat onder andere schilderijen en tekeningen uit verschillende periodes en in verschillende stijlen, zoals gotiek, renaissance, barok, impressionisme en realisme. Je komt werken van bekende kunstenaars zoals Vincent van Gogh, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn en Jheronimus Bosch tegen. Er is ook ruimte voor creaties van hedendaagse kunstenaars.

In 2021 is het Depot Museum Boijmans Van Beuningen geopend voor het publiek. Met een online ticket kun je dit eerste publiektoegankelijke museale kunstdepot bezoeken. Voor wie geen kaartje heeft, is de vormgeving van het door architectenbureau MVRDV al een bezienswaardigheid op zich.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Euromast

Al het moois wat Rotterdam te bieden heeft, is eigenlijk in één moment te vangen. Vanaf de 185 meter hoge Euromast heb je namelijk een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en alles wat het te bieden heeft. De Euromast, welke in het Scheepvaartkwartier staat, werd op 25 maart 1960 op feestelijke wijze geopend. Op die dag werd ook de bloemen- en tuinbouwtentoonstelling ‘Floriade; gehouden. Architecten Maaskant en van Eesteren zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de Euromast. Al meteen vanaf de eerste dag heeft deze uitkijktoren vele bezoekers mogen ontvangen. Bij het uitwijkplatform is ook een restaurant gevestigd.

Reserveer tickets voor de Euromast

Meer info over de Euromast

   
bezienswaardigheid nummer 5

Maritiem Museum

Het maritieme leven is de basis voor de stad die Rotterdam tegenwoordig is. Eeuwen aan zeevaart en logistieke activiteiten hebben de stad gevormd. Er zijn verschillende manieren om de maritieme geschiedenis te ontdekken. Een bezoek aan de haven van Rotterdam is een manier, zeker als je dat doet onder begeleiding van een gids zoals bij een rondvaart. Een heuse aanrader om in de maritieme historie van Rotterdam te duiken is door het Maritiem Museum te bezoeken. Dit havenmuseum ligt in het centrum van Rotterdam, aan de Leuvehaven. Het bestaat uit een buitengedeelte en uit een binnendeel. Buiten kun je echte boten en allerlei havengerelateerde werktuigen zien, zoals een havenkraan, een locomotief en een vuurtoren. De binnenexpositie laat onder andere schaalmodellen zien, maar biedt ook een aantal interactieve ervaringen.

   
bezienswaardigheid nummer 6

Kunsthal

Een kunstmuseum dat tot onze lievelingsmusea in Nederland behoort is de Kunsthal. Deze in 1992 geopende expositieruimte heeft geen eigen collectie. Er worden daardoor alleen maar tijdelijke exposities gehouden. Er worden altijd verschillende tentoonstellingen getoond, die een breed scala aan onderwerpen kunnen belichten. Hierdoor ontstaat er altijd een leuke mix aan exposities. Soms wordt er wel een heel specifiek onderwerp belicht, terwijl er op het zelfde moment ook een bredere tentoonstelling plaatsvindt op een andere verdieping. Er kunnen in de Kunsthal zo'n vijf exposities tegelijkertijd gehouden worden, die je met één entreebiljet bezoekt.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Bruggen

Waar water is, daar zijn bruggen. Dat geldt in ieder geval zo voor Rotterdam. In het geval van deze havenstad zijn de bruggen bezienswaardigheden op zich. De door Ben van Berkel ontworpen Erasmusbrug is hier natuurlijk een goed voorbeeld van. Deze tuibrug mag inmiddels tot één van de iconen van Rotterdam gerekend worden. Dankzij de fraaie uitlichting tijdens de donkere uurtjes is het een opvallend onderdeel van de Rotterdamse skyline. De rode Willemsbrug is eveneens een tuibrug, maar deze is wat ouder dan de Erasmusbrug. Deze tweede variant van de Willemsbrug werd in 1981 gerealiseerd. Een derde brug die het vermelden waard is, is de Koningshavenbrug. Deze stalen brug staat beter bekend onder de naam De Hef. Het is een inmiddels buiten gebruik gestelde spoorhefbrug die een doorvaarhoogte van maar liefst 46,5 meter boven NAP heeft. De inmiddels gerenoveerde brug is een bekend object in de Rotterdamse haven en een beschermd rijksmonument. De Hef zal daardoor blijven staan, ondanks dat hij sinds 1993 niet meer in gebruik is.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Diergaarde Blijdorp

De dierentuin van Rotterdam kennen we onder de naam Diergaarde Blijdorp. Ongetwijfeld behoort deze dierentuin tot één van de mooiste en meest uitgebreide van Nederland. Sinds Diergaarde Blijdorp in 1938 op de huidige locatie zit, hebben er al vele uitbreidingen plaats gevonden. Het park is in delen opgesplitst. De delen zijn: Oceanium, Arctica, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Verspreid door het park liggen een aantal horeca voorzieningen en is er een grote buitenspeeltuin voor de kinderen. Voor wie graag eens achter de schermen mee wilt kijken, zijn er speciale rondleidingen te boeken.

Diergaarde Blijdorp tickets en informatie

   
bezienswaardigheid nummer 9

Beeldenroute Westersingel

Je hoeft in Rotterdam geen museum te bezoeken om van kunst te genieten. Dankzij bijvoorbeeld de Beeldenroute Westersingel vind je de kunst gewoon op straat. Langs deze beeldenroute die via de Kruiskade tot de Westzeedijk loopt staan 17 beelden, waarvan er veertien deel uitmaken van de Internationale Beelden Collctie (IBC). Onder deze beelden bevindt zich bijvoorbeeld een beeld van Pablo Picasso, Rodin, Umberto Mastroiani en Paul McCartney’s Santa Claus op het Eendrachtsplein.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Architectuur

Rotterdam is een paradijs voor wie van moderne en hedendaagse architectuur houdt. Menig vooraanstaand architect heeft een gebouw en ander object ontworpen die nu bijdraagt aan de status van Rotterdam als architectuurstad. Recente voorbeelden zijn De Rotterdam en het totaal nieuwe Centraal Station. Maar wat te denken van het Huis Sonneveld en Het Timmerhuis. De voormalige Van Nellefabriek is een fraai voorbeeld van industrieel design. Niet voor niets dat dit bouwwerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terecht is gekomen. De kubuswoningen aan Blaak worden internationaal geroemd om hun vormgeving.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Rotterdam. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Rotterdam. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Winkelen in Rotterdam

Geen bezienswaardigheid op zich, maar wel een leuke activiteit, is het om te gaan winkelen in Rotterdam. De stad telt tal van goede winkelstraten en verschillende winkelcentra. Het shoppen geschied vooral in de binnenstad, waar de Lijnbaan het hart vormt van het winkelgebied.

Een plek in het centrum van Rotterdam waar je prima kunt winkelen en die je vanwege de vorm als een bezienswaardigheid kunt zien, is de Koopgoot. De officiële benaming voor de dit winkelgedeelte in de binnenstad van Rotterdam is ‘Beurstraverse’. Deze winkelstraat (goot) ligt deels onder de grond van de hoger gelegen Coolsingel. Hierdoor wordt het verkeer in de binnenstad minder opgehouden door het winkelend publiek. Een aantal winkels die er huisvesten hebben een deel van de winkel boven de koopgoot en een lagere verdieping in de goot.

Verken Rotterdam op de fiets

Als je een groot aantal hoogtepunten van Rotterdam in enkele uren tijd wil ontdekken dan is een fietstocht met Nederlandse gids een ideale manier om dat te doen. Tijdens de Rotterdam Highlights Fietstour fiets je in 2,5 uur langs bezienswaardigheden zoals de Markthal, de Erasmusbrug, de Oude haven, de Euromast en de bekende kubuswoningen. Tijdens de tocht krijg je in het Nederlands uitleg over wat je ziet. De grootte van de groep is maximaal 15 personen.

Bekijk alle info en reserveer je Rotterdam fietstocht online

Meer informatie over Rotterdam:

5x zien & doen in Rotterdam
beste reistijd voor Rotterdam
Rotterdam in één dag
Rotterdam informatie & tips
Rotterdam officiële site
Rotterdam voor beginners
waar overnachten in Rotterdam

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies