top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Texel, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Texel

... meer handige websites

 

Texel is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Texel is het enige waddeneiland dat tot de provincie Noord-Holland behoort, als je het onbewoonde eilandje Noorderhaaks even buiten beschouwing laat. Opvallend is dat men de naam Texel normaliter uitspreekt als 'Tessel', maar dat op het eiland in buitenlands gesproken teksten de letter 'x' van Texel wel als 'ks' uitgesproken wordt. Hoewel Texel politiek gezien tot Noord-Holland behoort, zie je op verschillende manieren dat het eiland zijn eigen folklore en cultuur heeft. Wat dat betreft zie je meer invloeden van de andere waddeneilanden terug. Op jaarbasis ontvangt Texel bijna een miljoen bezoekers. Dit flinke aantal is mede te danken aan de betaalbare en efficiŽnte veerverbinding die TESO onderhoudt tussen Den Helder en 't Horntje. Ruim driekwart van de toeristen overnacht op Texel en ongeveer een kwart maakt er een dagtocht van. Hoewel het eiland een langer verblijf zeker verdient, kun je op een dag aardig wat hoogtepunten van Texel ontdekken. Je zult dan wel keuzes moeten maken.

De goed geoliede marketingmachine van de VVV Texel zorgt ervoor dat de sterke punten en unieke kwaliteiten van Texel als vakantiebestemming op uitstekende wijze gepromoot worden. Texel wordt vooral gezien als een plek waar de natuur zich van zijn mooiste kant laat zien. Denk aan duinen en stranden die tot de mooisten van Nederland behoren, enorme hoeveelheden vogels en een rijke vegetatie die verschillende gezichten laat zien. Texel is vanwege de vele vogelsoorten zeer geliefd onder vogelaars. Maar ook strandliefhebbers, wandelaars en recreatieve fietsers komen helemaal aan hun trekken op Texel.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Texel

bezienswaardigheid nummer 1

Texelaars

Op het eiland Texel leven meer texelaars dan Texelaars. Dit lijkt een heel vreemde zin. Het verschil zit hem in de eerste letter. Schrijf je die met een hoofdletter dan heb je het over mensen die op Texel wonen. Een texelaar die met een kleine letter begint is een schaap. Dit schapenras is kenmerkend voor het eiland. Door de oorspronkelijke Texelse schapen te kruisen met enkele Engelse rassen is er een nieuw stabiel ras ontstaan dat een aantal uitstekende eigenschappen heeft. Kenmerkend zijn de gedrongen bouw met een bredere kop. Dit valt vooral op bij de rammen die een gewicht van maar liefst 90 kilo kunnen bereiken. Je ziet de schapen op een groot aantal plekken op Texel. Het mooiste plaatje heb je als ze op een dijk staan. Als het geluid van verkeer of mensen ontbreekt (en dat is vaak) dan hoor je bijna alleen het gegraas en gemekker van de texelaars.

   
bezienswaardigheid nummer 2

De vuurtoren

Het icoon van Texel, zo wordt de vuurtoren Eierland ook wel genoemd. Dat zal mede komen door de manier waarop de felle rode kleur van de vuurtoren contrasteert met de omgeving: zandkleurig strand, lichtgroene begroeiing van de duinen en vaak een blauwe lucht. Want volgens de meteorologen heeft het eiland bijna tien procent meer zonuren dan gemiddeld in Nederland. De vuurtoren van Texel is daarom naast hoognodig ook zeer fotogeniek. De noodzaak van de vuurtoren blijkt uit het aantal dat tot de komst van de vuurtoren verging in de verraderlijke wateren rond Texel. In 1864 was de oorspronkelijke vuurtoren gereed. Na zware beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in 1948 een nieuwe muur om de toren gebouwd en een nieuwe bovenbouw geplaatst. Dit is goed te zien als je de vuurtoren van Texel bezoekt. Want tijdens het zomerseizoen kun je dagelijks de eerste zes van de acht verdiepingen beklimmen. Zodra je op de zesde verdieping staat kun je genieten van een geweldig uitzicht over Texel. Bij goed weer kun je Den Helder en Vlieland gemakkelijk zien liggen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Museum Kaap Skil

Alles over het leven aan en op de zee rond Texel kom je te weten in Museum Kaap Skil. Dit in het dorp Oudeschild gelegen museum heette voorheen het Maritiem & Jutters Museum. Het museum heeft een collectie van maritieme en Texelse objecten die uit de afgelopen vier eeuwen stammen. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de archeologische duikvondsten die in het hoofdgebouw tentoongesteld worden. Een absolute aanrader is de maquette van Texel in de kelder van het gebouw. Van een aantal op de maquette aanwezige schepen kun je de informatie opvragen via digitale schermen.

Het openluchtmuseum vormt een vrij groot deel van Museum Kaap Skil. Hier kun je traditionele vissershuisjes bezoeken en zien hoe de vissers met hun familie vroeger leefden op Texel. De smederij, de bakkerij, de jutterij en de graanpakhuizen zijn andere onderdelen van het openluchtmuseum. De Traanroeier is een korenmolen die je van binnen kunt bewonderen. Hij is oorspronkelijk uit Zaandam afkomstig en is in 1902 naar Oudeschild verplaatst.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Duinen

De duinen zijn op vele manieren belangrijk voor Texel. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze het eiland beschermen tegen wind en water. Verder vormen de duinen van Texel een belangrijk natuurgebied waar je verschillende vormen van duinvegetatie kunt bewonderen en die het leefgebied vormen van uiteenlopende diersoorten. Met wat geluk kun je zeehonden langs de waterkant spotten. Verder kun je hier hazen, konijnen, hermelijnen en vele soorten vogels zien. De duinen kregen in 2002 de status van nationaal park. De erkenning van het belang van de duinen zorgt ervoor dat er in het 43 vierkante kilometer tellende Nationaal Park Duinen van Texel geen ruimte zal zijn voor de bebouwing die de natuur kan verstoren. 

   
bezienswaardigheid nummer 5

Oosterend

Texel telt 7 dorpen die ieder hun eigen karakter hebben. Deze verscheidenheid zorgt ervoor dat ieder soort toerist wel zijn eigen plekje op het eiland zal weten te vinden. Wat ons betreft is Oosterend het mooiste dorp van Texel. De naam verklapt al dat dit ruim duizend inwoners tellende plaatsje aan de oostelijke kant van het eiland ligt en eigenlijk aan het einde van het oosten zou moeten liggen. Dat was ook zo. Oosterend is eigenlijk een havenplaats totdat verzanding in de negentiende eeuw deze functie wegnam. De vissers van Oosterend hebben tegenwoordig hun schepen in de haven van Oudeschild liggen. Oosterend is nu een schattig dorpje waar je tal van traditionele woningen ziet staan. Een wandeling door het hart van Oosterend levert ongetwijfeld een aantal mooie plaatjes op.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Ecomare

Ontdek het zeeleven van de Waddenzee en de Noordzee in Ecomare. Hier duik je in de wereld van de zee en zijn bewoners. Voor velen vormen de zeehonden het hoogtepunt van een bezoek aan Ecomare. Deze schattige zoogdieren worden hier opgevangen. Een deel van de zeehonden verblijft hier permanent. Ecomare is een natuurmuseum dat je niet alleen kennis wil laten maken met het leven in en rond de zee, maar bezoekers ook bewust wil maken van de kwetsbaarheid van deze wondere wereld. Hopelijk draagt het educatieve karakter van Ecomare enigszins bij aan het maken van de keuzes die wij als mens kunnen maken. Wij zijn voor een deels verantwoordelijk voor het welzijn van de zeedieren.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Oudeschild

Een ander dorp op Texel dat je eigenlijk niet mag missen is Oudeschild. Dit is tegenwoordig het vissersdorp van Texel. Vanuit de haven vertrekken de Texelse Noordzeekotters om vooral op garnalen te vissen. Als toerist kun je meevaren op tijdens de garnalenvangst. Zowel de TX10 Emmie als de TX20 Walrus varen geregeld uit voor een rondvaart. Daarbij is het vissen een belangrijk onderdeel. De garnalen die tijdens de boottocht gevangen worden, worden ter plaatse gekookt. Je kunt ze daarna zelf pellen en proeven. Versere garnalen zul je in je leven niet op hebben.

Oudeschild is zelf ook de moeite waard. Vlak bij de haven kun je maritiem museum Kaap Skil bezoeken. Verder moetje zeker de De Ruyterstraat zien. Aan deze straat staan tal van huisjes met oude geveltjes en een oud kerkje. Iets verder in het dorp staat de fotogenieke Zeemanskerk, die vooral opvalt door de combinatie van witgepleisterde wanden met een groene dakruiter.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Texelse Bierbrouwerij

De Texelaars zijn goed in het optimaal gebruik maken van wat het eiland te bieden heeft. Zo zorgen de schapen voor vlees, melk (en daardoor kaas) en veel wol. Die wol wordt onder andere gebruikt in de bekende Texelse dekbedden. Verder worden er verschillende producten van schapenvacht gemaakt. Een product dat nog niet zolang op Texel gemaakt wordt is bier. Sinds 1999 brouwt de Texelse Bierbrouwerij verschillende bieren. Deze bieren passen bij het karakter van het eiland en worden voor zover mogelijk van lokale grondstoffen gemaakt. Het donkere bier Skuumkoppe is de bekendste van de Texelse bieren.

Je kunt de bieren van de Texelse Bierbrouwerij in vrijwel iedere horecagelegenheid van Texel drinken. Je kunt nog beter kennismaken met deze brouwerij door de brouwerij te bezoeken. Tijdens de 'Texels Beleving' maak je kennis met de Texelse Bierbrouwerij, met de bieren en het brouwproces. De rondleiding wordt in het Proeflokaal afgesloten, waarbij je verschillende Texelse bieren proeft in combinatie met bijpassende hapjes.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Fonteinsnol

De Dennen vormen een belangrijk onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Dit Texelse bos is grotendeels in de 20e eeuw aangeplant. Vooral met dennen. Dat verklaart de naam van dit bos. Het bosgebied vormt een welkome afwisseling op de vooral open vlaktes die je op Texel veel ziet. Het bos zorgt voor diversiteit in flora en daardoor ook binnen de fauna op Texel. De bomen trekken nieuwe broedvogels aan die je anders waarschijnlijk niet of nauwelijks zou zien op Texel. Je kunt door het bos wandelen. Een andere manier om De Dennen te bewonderen is vanuit de uitkijktoren die op de Fonteinsnol staat. Deze houten uitkijktoren biedt je een uniek uitzicht over de boomtoppen van De Dennen. De toegang is gratis en je kunt je auto of ander voertuig vrij dichtbij parkeren.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Molen Het Noorden

Als je met de auto een rondrit over Texel maakt dan zullen er meerdere plekjes zijn die op de een of andere manier je aandacht trekken. Er is er eentje die we er uit willen lichten en dat is het uitzicht op Het Noorden. Deze molen staat ten noorden van het dorp Oosterend, vandaar de naam. Het is het uitzicht vanaf de Lancasterdijk die voor ons een plaatsje verdient in de top 10 bezienswaardigheden van Texel. Het is vooral het totaalplaatje dat het hem doet: de poldermolen die omgeven wordt door een typisch Texels landschap. De mooiste momenten om Het Noorden te fotograferen zijn de ochtend met het licht in de rug of juist tegen het einde van de dag als de zon schuin achter de molen staat en je fraaie foto's kunt maken met tegenlicht en de zon die op de natte delen rond de molen doet oplichten. Als je de auto op de dijk parkeert dan kun je naar de molen lopen. Hij is niet van binnen te bezoeken.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels, vakantiehuisjes en B&B's laten boeken op eilanden zoals Texel. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Texel. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Texel:

5x zien & doen op Texel
waar overnachten op Texel
veerdienst naar Texel

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies