top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Tilburg: Spoorpark

Tilburg
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Tilburg vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Tilburg

... meer handige websites

teksten: top10bezienswaardigheden.nl
foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Spoorpark Tilburg

Stadsvernieuwing zorgt soms voor interessante nieuwe plekjes. Dat geldt ook voor Tilburg. Hier is een voormalig rangeerterrein omgeturnd tot een boeiend speels park dat helemaal aan de wensen van deze tijd voldoet. In het Spoorpark kun je relaxen, genieten van de natuur of lekker sportief bezig zijn. De aanwezige horeca zorgt ervoor dat je hier van een natje en een droogje voorzien wordt. Wat het misschien wel zo bijzonder maakt is dat het een burgerinitiatief is. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een park door de mensen voor de mensen is ontstaan. De ligging vlakbij het centrum en het centrale station van Tilburg zorgt ervoor dat ook toeristen de weg naar dit bijzondere park goed weten te vinden.

Het terrein waar nu het Spoorpark aangelegd is, stond vroeger bekend als het Van Gend & Loos-terrein. Hier werden de goederen overgeslagen via het inmiddels afgebroken distributiecentrum. Een deel van het spoor is nog zichtbaar in het park. Het is op fraaie wijze in het terrein verwerkt. Het park heeft een totale oppervlakte van 7,5 hectare. Het behoort tot de in totaal 75 hectare metende Spoorzone.

De Rits

De meeste bezoekers komen via de oostelijke ingang het Spoorpark binnen. Je komt dan meteen oog-in-oog te staan met een boeiend kustwerk: "De Rits". Wie ziet hoe groot dit beeld is, die kan zich amper voorstellen dat het met de hand vervaardigd is door kunstenares Marieke Vromans en Peter Bosman. Er zijn twee redenen om voor een rits te kiezen. Ten eerste staat Tilburg bekend als een echte textielstad en ten tweede symboliseert dit kunstwerk het openen van de stad. Vanwege de ligging is "De Rits" een geliefd ontmoetingspunt voor wie in het Spoorpark afspreekt.

T-Huis

Centraal in het Spoorpark staat het T-huis. Dit is de grote horecagelegenheid van het park. Bij de kleine stadscamping kun je ook wat te knabbelen Het T-huis biedt zowel binnen als buiten voldoende plek om even te ontspannen onder het genot van een drankje en eventueel iets te eten. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht op het park. Het dakterras is niet altijd open, dus het is niet zeker dat je vanaf het dak uit kunt kijken over het Spoorpark. De vijver die voor het T-huis ligt zorgt voor extra sfeer, zeker door het fonteintje dat voor extra leven in de brouwerij zorgt. Op warme zomerdagen ziet het water er uitnodigend uit. Het is echter niet toegestaan om in de vijver de zwemmen of af te koelen.

Kempentoren

Overdag kun je in ieder geval vanaf de Kempentoren van een prachtig uitzicht over het Spoorpark en een stuk van Tilburg genieten. Deze 37 meter hoge uitzichttoren staat is eind 2019 officieel geopend en wordt als een echte aanwinst voor de stad gezien. De Kempentoren geeft een extra dimensie aan het Spoorpark. Tegen een kleine vergoeding kun je de 192 treden naar boven betreden. Dit betaal je simpel met je pinpas. Mensen met hoogtevrees moeten weten dat je de wind voelt in de toren. Hoe hoger je komt, des te groter de kans bestaat dat je de toren wat voelt wiebelen. Wees gerust. Dit ding is hartstikke stevig. Wie het toch eng vindt die kan gebruik maken van de reling. Er is geen lift aanwezig in de Kempentoren.

Urban Sports Area

Wat is een modern stadspark tegenwoordig zonder de mogelijkheid om op verschillende manieren sportief bezig te zijn? Het Spoorpark heeft een basketbalveld, beachvolleyvelden en andere sportvoorzieningen. Onze favoriete plek is de Urban Sports Area. Hier heb je een dubbele skate bowl en een pumptrack. Ideaal om te skaten, steppen en te BMW-en. Buiten pumptrack is fietsen niet toegestaan in het Spoorpark. Skaten en skeeleren mag wel, zolang je goed rekening houdt met de andere bezoekers.

Stadscamping Tilburg

Voor kampeerders is Spoorpark helemaal leuk. Aan de zuidkant van het park is de Stadscamping Tilburg gevestigd. Eigenlijk zat de camping hier eerder dan dat het park zelf er was. Na de sanering van het voormalige Van Gend & Loos-terrein was er nog geen vaste bestemming voor dit gebied. Stadscamping Tilburg organiseerde hier toen al een aantal keer een Pop-up Festivalcamping. Nu heeft de Stadscamping Tilburg een vaste plek binnen het park. Wie van kamperen houdt die zit hier geweldig: in een mooi park en op loopafstand van de binnenstad en de belangrijkste bezienswaardigheden van Tilburg. Je kunt hier echt kamperen in hartje Tilburg. Heb je geen eigen tent of caravan? Dan kun je op unieke wijze hier logeren: in een houten slaapwagon! Meer info over de Stadscamping Tilburg vind je op hun website.

Meer informatie Spoorpark Tilburg:

Spoorpark Tilburg

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies