top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Tilburg, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Tilburg

... meer handige websites

 

Of Tilburg de mooiste stad van de provincie Noord-Brabant is, is een kwestie van smaak. De een zal Breda, Eindhoven of Den Bosch helemaal geweldig vinden, terwijl een ander zweert bij Tilburg. Feit is dat Tilburg bovenal een gezellige stad is. De aanwezigheid van studenten zorgt ervoor dat er in de Tilburgse horeca bijna altijd wel wat te beleven valt. Verder is Tilburg dankzij de uitgebreide winkelmogelijkheden een uitstekende stad om een dagje te gaan shoppen. De Heuvelstraat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Of het de leukste is, valt te betwisten. Want net als in zoveel grote steden zijn het vooral de ketens die op dit soort A-locaties het gezicht bepalen. Voor lokale winkels en boetiekjes moet je het meer in de zijstraten zoeken.

Wie op zoek gaat naar de leukste en meest interessante bezienswaardigheden en attracties van Tilburg, die moet opletten. Want veel van de lijstjes die op internet gepubliceerd worden maken de stad een stuk groter dan hij is. Want hoewel de Beekse Bergen en de Efteling inderdaad niet ver van Tilburg af liggen, horen dit soort parken wat ons betreft niet thuis in een top 10 bezienswaardigheden van Tilburg. We hebben zelfs Slot Loevestein, dat op minstens 50 autominuten van Tilburg af ligt, in een toplijstje van Tilburgse bezienswaardigheden zien staan. De schrijver van dat artikel heeft tijdens zijn bezoek aan Tilburg mogelijk te diep in een glaasje Schrobbelèr gekeken! De stad heeft voldoende eigen bezienswaardigheden, fraaie gebouwen en boeiende musea om tot een geheel eigen top 10 te komen.

We hebben twee evenementen buiten de top tien van Tilburg gehouden: het carnavalsfeest, waarbij Tilburg verandert in Kruikenstad, en de jaarlijkse kermis. Dit is de grootste kermis van Nederland en vindt in de zomer (juli) plaats. Zeker de moeite van het bezoeken waard, maar te tijdelijk voor een vermelding in de top 10 bezienswaardigheden van Tilburg.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Tilburg

bezienswaardigheid nummer 1

Dwaalgebied

Iets wat iedere stad nodig heeft is een leuke buurt waar het predikaat 'hip' aan mag hangen. Wat voor label je het geeft, maakt wat ons betreft niet uit. Feit is dat het Dwaalgebied de leukste verzameling van straten is in het centrum van Tilburg. Hier geen schreeuwerige neonreclame van bekende merken, maar winkeltjes en horecagelegenheden met een eigen identiteit. Conform de trend bij hippe buurten horen de termen biologisch en duurzaam bij veel van de bedrijfjes die hier gevestigd zitten. Als bezoeker is het gewoon genieten van leuke straatjes die een ontdekkingstocht waard zijn. Duik in een specialiteitenwinkel, geniet op het terras of bewonder de bijzondere bouwwerken die je hier aan zult treffen zoals Villa de Vier Jaargetijden of de Tilburgse synagoge. Let vooral ook op de kleine details die je op gevels in het Dwaalgebied ziet. Of geniet van de kunstwerken die op muren aangebracht zijn. Een bezoek aan Tilburg is wat ons betreft niet compleet zonder dat je door de straten van het Dwaalgebied hebt gestruind.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Spoorpark

Stadsvernieuwing zorgt soms voor interessante nieuwe plekjes. Dat geldt ook voor Tilburg. Hier is een voormalig rangeerterrein omgeturnd tot een boeiend speels park dat helemaal aan de wensen van deze tijd voldoet. In het Spoorpark kun je relaxen, genieten van de natuur of lekker sportief bezig zijn. De aanwezige horeca zorgt ervoor dat je hier van een natje en een droogje voorzien wordt. Wat het misschien wel zo bijzonder maakt is dat het een burgerinitiatief is. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een park door de mensen voor de mensen is ontstaan. De ligging vlakbij het centrum en het centrale station van Tilburg zorgt ervoor dat ook toeristen de weg naar dit bijzondere park goed weten te vinden.

... lees verder over het Spoorpark

   
bezienswaardigheid nummer 3

De Pont museum

Dankzij kunstliefhebber en ondernemer Jan de Pont beschikt Tilburg over een boeiend museum voor hedendaagse kunst: het De Pont Museum. De entree is al een bezienswaardigheid op zich. Via een aantal geschakelde doorgangen ga je naar een relatief kleine ingang. Naast de ingang staat een in onze ogen prachtig kunstwerk: "Sky Mirror" van Anish Kapoor. Binnen zul je nog meer installaties van deze Brits/Indiase kunstenaar aantreffen. "Sky Mirror" weerspiegelt de lucht. Het trekt meteen de aandacht zodra je het voorterrein van het museum opgelopen komt. Inmiddels telt het in 1992 geopende museum een oppervlakte van meer dan zesduizend vierkante meter. In het gebouw, een voormalige wolspinnerij, kun je de werken van verschillende gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland aanschouwen. Het De Pont museum behoort tot de beste musea voor hedendaagse kunst in Nederland.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Sint-Jozefkerk en de Heuvel

Een van de gezichtsbepalende gebouwen van Tilburg is de Sint-Jozefkerk. Deze neogotische katholieke kerk wordt ook wel de Heuvelse kerk genoemd. Dat komt door de ligging bij de Heuvel. Dat is het centrale plein van Tilburg. Tot 1898 was de Heuvel de enige plek in de stad waar de Tilburgers hun drinkwater konden halen. Nu is het vooral bier en andere dranken die de inwoners naar de Heuvel trekt. Tegenwoordig vormt de Heuvel samen met de er tegenover gelegen Korte Heuvel het belangrijkste uitgaansgebied van Tilburg. De kerk wordt daardoor omringd met terrasjes, die bij enigszins goed weer snel volstromen.

De façade is wat ons betreft het meest indrukwekkende deel van de Sint-Jozefkerk. De twee 72-meter hoge torens zijn gezichtsbepalend voor de kerk. Wat vooral bij zonnig weer veel aandacht trekt is het vergulde beeld van Sint-Jozef dat op de puntgevel tussen de twee torens staat. Een ander beeld dat de aandacht trekt is het Heilig Hartbeeld dat sinds het jaar 1921 voor de kerk staat.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Textielmuseum

Tilburg de tweede stad binnen de provincie Noord-Brabant, als je kijkt naar het aantal inwoners. Dat Tilburg uit heeft kunnen groeien tot een stad van dit formaat, is vooral te danken aan de textielindustrie. In de tweede helft van de negentiende eeuw zorgden de vele textielfabrieken voor veel werkgelegenheid en daarmee voor een groeispurt voor Tilburg. De meer dan honderd wollenstoffenfabrieken die eind 19e eeuw in Tilburg actief waren zorgden voor de bijnaam 'wolstad'.

De textielindustrie leeft in Tilburg voort in de vorm van het Textielmuseum en het bijbehorende TextielLab. Het TextielLab is een werking zijnde werkplaats waar kunstenaars en ontwerpers hun ontwerpen kunnen produceren. Het wordt gezien als het kloppend hart van het Textielmuseum. Verder kun je binnen het Textielmuseum de geschiedenis van de textielfabricage bekijken en zijn er wisselende tentoonstellingen te bewonderen die verschillende invalshoeken van textiel belichten. Het in een voormalige textielfabriek gevestigde museum heeft in 2017 de Museumprijs gewonnen.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Doloris Meta Maze

In de Spoorzone van Tilburg kun je deelnemen aan een unieke ervaring. Doloris Meta Maze is een waanzinnig doolhof dat al je zintuigen prikkelt en niet te vergelijken is met wat voor andere attractie dan ook. Vrij snel na de opening in 2019 schoot Doloris Meta Maze dankzij de lovende reviews door naar de toplijsten wat betreft bezienswaardigheden en attracties in Tilburg. Doloris Meta Maze is uitdagend, boeiend, spannend en bizar. Het is geen escape room, maar een echt doolhof. De hele tocht is fysiek en visueel uitdagend.

Het creatieve complex waarin Doloris Meta Maze zich bevindt heeft verder een geweldige rooftopbar. Om van deze sfeervolle plek van het mooie uitzicht over Tilburg te genieten zijn geen entreetickets nodig. Voor toegang tot het maze wel. Die kun je via internet kopen bij de officiële partner Tiqets.com.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Piushaven

De Piushaven is een plek in Tilburg die vooral in het zomerseizoen de moeite waard is. Ooit is deze grootste stadshaven van Brabant een plek geweest die vooral omringd werd door industrie en andere bedrijven. Begin deze eeuw werd de Piushaven getransformeerd tot museumhaven waar wonen en recreatie nu de belangrijkste elementen vormen. Bij goed weer kun je hier lekker suppen of varen op het water. De inmiddels ruimschoots aanwezige horeca zorgt met de daarbij behorende terrassen voor extra levendigheid in de Piushaven.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Natuurmuseum Brabant

Nog een museum in het lijstje van top 10 bezienswaardigheden van Tilburg: het Natuurmuseum Brabant. De naam verklapt al een beetje wat je hier kunt verwachten. Hier kun je kennismaken met de natuur en het landschap van de provincie Noord-Brabant. Het museum is gevestigd in de voormalige villa van een lakenfabrikant. Over in totaal drie verdiepingen kun je permanente en tijdelijke tentoonstellingen bekijken. Een voor kinderen van pakweg 4 tot 8 jaar is de 'experience' BOS (Beleef Ontdek Samen) de moeite waard. Deze beleefervaring verandert met de seizoenen mee. Het Natuurmuseum Brabant is sowieso erg in trek bij families. Het behoort volgens de ervaringsdeskundigen tot de top tien van de kindvriendelijkste musea van Nederland.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Paleis-Raadhuis

Architectonisch is Tilburg aan een inhaalslag bezig. Waar vorige eeuw functionaliteit het belangrijkste was, daar zie je tegenwoordig meer aandacht voor de vormgeving. Een gebouw dat qua uiterlijk al lange tijd afwijkt van de omgeving is het voormalige paleis van Willem II. Het bijzonder vormgegeven monumentale pand is halverwege de negentiende eeuw gebouwd. Hoewel de toenmalige koning Willem II nog wel de eerste steen legde, heeft hij er nooit gewoond. Hij stierf 22 dagen voor de oplevering van het paleis. Sindsdien heeft het gebouw meerdere functies gehad. Tegenwoordig is het onderdeel van het gemeentehuis van Tilburg. Vandaar dat het nu Paleis-Raadhuis heet.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Dierenpark de Oliemeulen

De Beekse Bergen wordt geregeld genoemd als een topbezienswaardigheid van Tilburg. Dat park ligt niet in Tilburg. Wat wel binnen de bebouwde kom van Tilburg te vinden is, is Dierenpark de Oliemeulen. Deze kleine dierentuin bevindt zich in en rond een voormalige boerderij die inmiddels door de stad opgeslokt is. Dierenpark de Oliemeulen is niet groot, maar wel boeiend. In totaal kun je hier meer dan 150 diersoorten bewonderen zoals apen, papegaaien, allerlei soorten roofvogels en reptielen zoals slangen en hagedissen. Het mooie aan Dierenpark de Oliemeulen is dat je hier geen hele dag voor nodig hebt. Het is een leerzame en onderhouden dierentuin waar je je prima een paar uurtjes kunt vermaken.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Tilburg. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Tilburg. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Tilburg:

waar overnachten in Tilburg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies