top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Veere, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Veere

... meer handige websites

 

Veere is een klein stadje dat gelegen is op het voormalige eiland Walcheren. Tegenwoordig speelt Veere een bescheiden rol binnen de provincie Zeeland. Dat was vroeger wel anders. Veere bestaat al sinds de middeleeuwen. De ligging aan het water zorgde ervoor dat het ooit als gehuchtje ontstane plaats uit kon groeien tot een levendig handelscentrum. Veere kreeg daar wel een zetje bij in de vorm van een huwelijk tussen de lokale adel en het Schotse koningshuis. Hierdoor ontstond er een Schotse kolonie in veere en leidde het tot een lucratief stapelcontract. De welvaart die in Veere ontstond is nu nog terug te zien in het historisch centrum. Met name de Schotse Huizen laten zien dat Veere vroeger een welvarende stad was.

Veere is dankzij de verschillende bezienswaardigheden en de authentieke sfeer een geliefde plaats voor een dagje uit. Omdat Veere aanzienlijk kleiner is dan steden zoals Middelburg en Zierikzee, houden de meeste toeristen het bij een bezoek van een aantal uur. Tijdens zomerse dagen verlengt men een bezoek gemakkelijk door lekker op het terras te vertoeven of door een boottocht op het Veerse Meer te maken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Veere

bezienswaardigheid nummer 1

Stadhuis

Het Stadhuis van Veere is het mooiste gebouw van Veere. Het werd in de vijftiende eeuw gebouwd. Daardoor is het een van de middeleeuwse monumentale gebouwen van Veere. Opvallend is het laatgotische uiterlijk. Dankzij een drietal restauraties - waarvan de laatste in het tweede decennia van deze eeuw plaatsvond - is het stadhuis in prima conditie. Wie dat wil die kan een kijkje van binnen nemen. Daarvoor met je wel betalen, tenzij dat je je bezoek beperkt tot de balie van de toeristische dienst van Veere op de begane grond. Een andere optie om het stadhuis van binnen te zien is door er te trouwen of er een huwelijk bij te wonen. Op de eerste verdieping is de romantische trouwzaal ingericht.

Stadhuis van Veere

   
bezienswaardigheid nummer 2

Museum Veere

Het binnengedeelte van het stadhuis is onderdeel van het Museum Veere. Dat zit verdeeld over twee panden: het gotische stadhuis en in twee met elkaar verbonden Schotse huizen aan de Kaai. De panden van het museum herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Door middel van een bij de entreeprijs inbegrepen audioguide leer je over de geschiedenis van Veere en de rol die de Schotten daarbij speelden. In het stadhuis kun je De Vierschaar binnentreden. Dit is de ruimte waar tot begin negentiende eeuw recht gesproken werd door het stadsbestuur.

In het deel van het museum dat zich in de Schotse huizen bevindt, is er een verdieping ingericht voor tijdelijke exposities. Zo hebben wij er een aantal mooie en totaal verschillende interpretaties gezien van Veere zelf.

Museum Veere

   
bezienswaardigheid nummer 3

Grote Kerk

De Grote Kerk verdient zijn naam. De enorme kerk is mede beeldbepalend voor het stadsgezicht van Veere. De officiële naam van de Grote Kerk luidt Onze-Lieve-Vrouwekerk. De laatgotische kruisbasiliek is één van de oudste nog bestaande gebouw van Veere. De bouw begon in het jaar 1450. Toen men 91 jaar later stopte met de bouw, waren ze eigenlijk nog niet helemaal klaar. De uit de kluiten gewassen toren zou eigenlijk hoger geworden moeten zijn. Men stopte na de eerste geleding. De stompe top van de kerktoren is het gevolg van het afbranden van de spits eind zeventiende eeuw.

De Grote Kerk is begonnen als een Rooms-katholieke kerk. In 1572 werd het protestantse kerk. Tijdens de Franse periode werd de kerk omgetoverd tot een hospitaal. Na het vertrek van de Fransen raakte de kerk in verval. Het gebouw heeft verschillende rollen gehad. Tegenwoordig wordt de Kleine kerk in het koor gebruikt voor protestantse diensten. De rest van de Grote Kerk heeft een culturele rol gekregen.

Grote Kerk

   
bezienswaardigheid nummer 4

Cisterne

Vlak bij de Grote Kerk staat de Cisterne oftewel de Stadsput. Dit monumentale bouwwerk is bijna vijf eeuwen oud. De Cisterne werd in 1551 gebouwd. Opdrachtgever hiervoor was Maximiliaan II van Bourgondië. Hij kwam hiermee de Schotse kooplieden tegemoet die een goede watervoorziening nodig hadden om hun wol te kunnen wassen. Het water was afkomstig van het dak van de kerk. Het regenwater kwam terecht in een ondergrondse vergaarbak die een maximale inhoud van tweeduizend hectoliter had. De Cisterne werd tot ver in de twintigste eeuw gebruikt. Op het moment dat Veere op het waterleidingnet aangesloten werd, in het jaar 1938, verloor de Cisterne zijn belangrijke rol in het dagelijks leven van Veere.

Cisterne

   
bezienswaardigheid nummer 5

Jachthaven

De jachthaven van Veere ligt direct aan of in het historische centrum. De Kaai, die aan de zuidelijke kant van de haven ligt, is een belangrijk onderdeel van het historische hart van Veere. Hier vind je de voormalige handelshuizen, pakhuizen en de woonhuizen van rijke families die vroeger een belangrijk onderdeel waren van de lokale economie in Veere. Waar vroeger de handelsschepen lagen, waar wordt de ruimte op het water tegenwoordig ingenomen door jachten en wat meer bescheiden particuliere boten. De noordelijke kant van de jachthaven is van de Jachtclub Veere. De kade waar de monumentale panden staan is eigendom van de gemeente. Beide zijden worden met elkaar verbonden door de witte Hangbrug.

Jachthaven

   
bezienswaardigheid nummer 6

Campveerse Toren

Als je de Kaai richting het Veerse Meer afloopt, dan kom je terecht bij de Campveerse Toren. Deze bakstenen verdedigingstoren is in de vijftiende eeuw gebouwd. Het was een belangrijk complex om de haven van Veere te kunnen verdedigen. De kanonnen aan de zijkant van de Campveerse Toren herinneren daar nog aan. Het gotische gebouwd is twee keer gerestaureerd. Volgens de overlevering zou in de Campveerse Toren een van de oudste herbergen van Nederland gevestigd zijn: Auberge de Campveerse Toren. Je kunt hier overnachten met een geweldig uitzicht op het Veerse Meer, genieten van heerlijke gerechten in het restaurant of een bruiloft beleven.

Campveerse Toren

   
bezienswaardigheid nummer 7

Oude stadswallen

Sinds het moment dat er in Veere enige vorm van rijkdom ontstond, moest het stadje beschermd worden tegen ongenode gasten die met de verkeerde intenties kwamen. In het begin beschermde men Veere met grachten en een ommuring. In een later stadium is men wallen, bastions en vesten gaan gebruiken. Een deel van de vroegere vestingwerken is in verval geraakt, maar een redelijk deel is behouden gebleven. De Veerse stadswallen zijn tegenwoordig een symbool van vroeger en een onderdeel van de identiteit van Veere. Je kunt verschillende wandelingen malen over de stadswallen. Daarbij kun je Veere letterlijk en figuurlijk van een andere kant bekijken.

Oude stadswallen van Veere

   
bezienswaardigheid nummer 8

Boottocht op het Veerse Meer

Veere ligt aan het Veerse Meer. Dit kunstmatige brakwatermeer is begin jaren zestig van de 20e eeuw ontstaan door het aanleggen van de Zandkreekdam en de Veerse Gatdam. Dit geschiedde in het kader van de Deltawerken die Zeeland moeten beschermen tegen nieuwe overstromingen. Men had zijn lesje geleerd na de Watersnoodramp die het zuidwesten van Nederland in 1953 zo zwaar trof. Het Veerse Meer is tegenwoordig een geliefd recreatief gebied. Men komt hier om te watersporten, zoals duiken, zeilen en vissen. Er wordt onder andere op de forel gevist die hier in dit brakke water prima gedijt.

Vanuit Veere kun je in het zomerseizoen een rondvaart op het Veerse Meer maken. De één durende rondvaarten vertrekken vanaf de steiger bij de Campveerse Toren. Dat gebeurt meerdere keren per dag. De rondvaarten vinden alleen plaats in het zomerseizoen (vanaf mei tot in oktober).

Boottocht op het Veerse Meer

   
bezienswaardigheid nummer 9

De Koe

Vanaf de Kaai en de jachthaven zie je De Koe als staan. Bij de naam zou je denken aan een vrouwelijk rund. De Koe is geen dier, maar een stellingmolen. Deze molen is door de locatie waar deze staat (op de vestingwerken) een bekend icoon van Veere geworden. De molen staat wat hoger en wordt niet omgeven door andere bebouwing. Hierdoor is hij met zijn witte kleur een opvallende verschijning, zeker als de zon op de molen schijnt. De ronde molen is maalvaardig. Hij werd in het jaar 1909 gebouwd. De Koe is nu in privébezit en wordt gebruikt als recreatieve woning.

De Koe

   
bezienswaardigheid nummer 10

Bastionstrand

Veere ligt misschien niet meer aan zee, er ligt wel een strand: het Bastionstrand. Het is een kunstmatig strand dat in 2012 aangelegd is. Het zandstrand ligt - zoals je aan de naam al kunt zien - bij het bastion. Het Bastionstrand is een vrij toegankelijk publiek strand. Je kunt hier zonnebaden op een bijna vierduizend vierkante meter fijn zandstrand. Het strand wordt afgeschermd met uit rijshout opgebouwde stuifschermen. Je kunt hier in het Veerse Meer zwemmen. 2 drijvende ballenlijnen moeten ervoor zorgen dat je als zwemmer geen last hebt van recreatievaart. De watertemperatuur van het Veerse Meer begint tegen het einde van mei aangenaam te worden.

Bastionstrand

   
 

EXTRA TIPS

Parkeren in Veere

Veere is autoluw. In vrijwel het hele centrum van Veere mag je alleen maar als vergunninghouder parkeren. Als bezoeker kun je je auto alleen maar kwijt op een van de parkeerterreinen. Betaald parkeren doe je op de parkeerterreinen Oranjeplein, Bastion en Gedempte Haven. In het zomerseizoen is er ook de mogelijkheid om betaald te parkeren op de parkeerterreinen Kanaalweg Westzijde / Mauritsbolwerk. Wil je gratis parkeren in Veere? Dat kan. Gratis parkeren is mogelijk aan het parkeerterrein aan de Veerseweg tegenover Zorgcentrum Sandenburg. Hier kun je ook je camper parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het een kleine tien minuten lopen tot in het historische centrum van Veere.

Parkeren in Veere

Winkelen in Veere

Houd je van leuke winkeltjes en boetiekjes? Dan is Veere echt iets voor jou. Hier geen neonreclames van de grote ketens, maar vooral leuke lokale winkeltjes waar je terecht kunt voor kleding, leuke hebbedingetjes, lokale producten en lekkernijen. Zo kun je in Oma's Snoepwinkel terecht voor oud-Hollands en Zeeuwse snoepgoed. Geniet van ouderwetse ulevellen, kaneelstokjes, stroopsoldaatjes of zuurstokken. Saartje is zo'n ander pareltje in het Veerse winkelaanbod. Vanuit een prachtig historisch pand worden hier onder andere handige keukenspullen en prachtig houten speelgoed verkocht. Atelier De Schapekop is een wolwinkel. Het herinnert aan de rol die Veere vroeger in de wolhandel speelde.

Vanwege het toeristische karakter van Veere zijn de meeste winkels zeven dagen in de week open. Dus ook op zondag.

Winkelen in Veere

Leuke plekjes om te slapen

Veere kent een aantal leuke plekjes om te slapen. Zo kun je een overnachting boeken in een van de oudste gebouwen van Veere: de Campveerse Toren. Een aantal van de hotelkamers in Auberge de Campveerse Toren hebben een geweldig uitzicht op het Veerse Meer. Dat is nog eens mooi wakker worden! Als je je kamer in Auberge de Campvaarse Toren boekt via booking.com, dan zie je precies welke kamer je krijgt.

Erg populair is het centraal gelegen Bed en Brood. Deze zeer aangename bed & breakfast is gevestigd in een historisch herenhuis uit 1819. Gasten zijn vooral lovend over de fantastische inrichting, waarbij modern design op sfeervolle wijze gecombineerd is met de authentieke elementen van het herenhuis.

Tot slot onze derde tip voor Veere. Dat is onze persoonlijke favoriet: B&B bINNengewoon. Uit de hoge waarderingen door de gasten blijkt dat niet alleen wij heel erg vrolijk worden van deze kleinschalige accommodatie in Veere. In de reviews lezen we een zinnetje waarmee de spijker op de kop geslagen wordt: bINNengewoon is deovertreffende trap van BUITENGEWOON. Een perfecte locatie, een superieur ontbijt en een zeer smaakvolle inrichting zorgen ervoor dat je na een overnachting in deze vijf kamers tellende B&B niet meer naar huis wilt gaan.

leuke plekjes om te slapen in Veere

Meer informatie over Veere:

Veere info en foto's

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies