top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zeeland, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zeeland

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Zeeland

Zeeland is de meest zuidwestelijke provincie van Nederland. De naam maakt eigenlijk al duidelijk dat Zeeland vooral aan zee ligt. De combinatie van land, zee en binnenwateren zorgt voor tal van mooie plekjes. Omdat je in Zeeland statistisch gezien het meeste aantal zonuren van het vasteland van Nederland hebt, is het een geliefde toeristische bestemming voor mensen die van zon, zee en strand houden. De meeste accommodaties liggen daardoor aan of in de buurt van de Zeeuwse kust en de stranden vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van Zeeland.

Denk niet dat Zeeland alleen een zomerbestemming is. Nee, Zeeland is ook prachtig als het koeler, natter of grijzer is. Heerlijk uitwaaien langs de kust, genieten van de gastvrije horeca of het bewonderen van de pittoreske steden kan ieder moment van het jaar. De top 10 bezienswaardigheden van Zeeland is er eentje die geschikt is voor alle seizoenen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zeeland

bezienswaardigheid nummer 1

Stranden

Het zijn vooral de stranden waar Zeeland zo bekend om staat. Niet voor niets dat de Zeeuwse kust zo vaak bezongen en zo goed bezocht is. Met een kustlijn van ongeveer 650 kilometer is er keuze genoeg als het op stranden aankomt. Zo kun je lekker wandelen aan de boulevard van Vlissingen, culinair genieten in badplaatsen zoals Cadzand of Domburg of heerlijk kitesurfen op de hoge golven bij de Brouwersdam. Als je naar de stranden in het zuidwesten van Walcheren gaat, dan kun je de zeeschepen van en naar de Belgische havenstad Antwerpen voorbij zien varen. Soms zul je je er over verbazen hoe dicht vrij grote containerschepen soms langs de kust komen.

De Noordzeestranden van Zeeland bestaan vooral uit fijne zandstranden. Achter de stranden liggen duinen. Waar die ontbreken zijn dijken aangelegd. Alles om het water uit de Noordzee te weren waar dat nodig is. De aaneenschakeling van duinen en dijken leent zich prima voor een wandeling of fietstocht langs de kust. Vooral de kop van Walcheren is dankzij de goed aangelegde paden erg geliefd onder wandelaars en fietsers.

Noordzeestrand aan de Zeeuwse kust

   
bezienswaardigheid nummer 2

Zierikzee

Het gezellige stadje Zierikzee is niet de grootste stad van Zeeland, maar is wat ons betreft wel de leukste plaats van deze provincie. Het is een kwestie van smaak. Middelburg is net zo leuk, maar we moesten een keuze maken en dan is dat toch Zierikzee. Het is de hoofdplaats van de gemeente Schouwen-Duiveland. Zierikzee staat bekend als monumentenstad. Er staan meer dan 500 panden op de monumentenlijst, waaronder twee korenmolens, een prachtig stadhuis, drie indrukwekkende stadspoorten en de opvallende Sint-Lievensmonstertoren. Deze 62 meter hoge toren wordt ook wel de Dikke Toren genoemd. Dat heeft allemaal te maken met het gedrongen uiterlijk van deze losstaande toren. Een ander opvallend bouwwerk is Huis De Haene. Dit is een van de oudste overgebleven huizen van heel Nederland. Twee gezellige havens, tal van leuke winkels en een aantal geweldige eetgelegenheden maken van Zierikzee een perfecte bestemming voor een dagje weg.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Zierikzee

Zierikzee

   
bezienswaardigheid nummer 3

Middelburg

De derde plek binnen de top 10 bezienswaardigheden van Zeeland is ingeruimd voor de hoofdstad en grootste stad van deze provincie: Middelburg. Tijdens een bezoek aan Middelburg zul je ogen te kort komen om alle schoonheid in je op te kunnen nemen. Middelburg is van oudsher een rijke stad die met name in de zestiende en zeventiende eeuw erg floreerde. De erfenis hiervan is nog steeds goed merkbaar in de stad. Er staan tal van monumentale panden die vroeger al bewoond werden door rijke mensen zoals handelaren en notabelen. Niet te missen bezienswaardigheden in Middelburg zijn het oude stadhuis, waarvan vooral de façade erg indrukwekkend is, en de Lange Jan. Deze voormalige abdijtoren wordt als hét symbool van de stad gezien. Je kunt de toren beklimmen, waarna je een fantastisch uitzicht over Middelburg hebt.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Middelburg

   
bezienswaardigheid nummer 4

Deltawerken en Deltapark Neeltje Jans

Zonder de Deltawerken zou Zeeland kansloos zijn als er weer een zware vloedgolf op de Zeeuwse kust af zou komen. De Deltawerken vormen een uniek verdedigingssysteem tegen hoogwater van de zee. Ze beschermen overigens niet alleen Zeeland. Ook het zuidelijke deel van Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant worden door dit ingenieuze project beschermd. De negen kilometer lange Oosterscheldekering vormt een belangrijk onderdeel binnen de Deltawerken.

Centraal in de Oosterscheldekering ligt het voormalig werkeiland Neeltje Jans. Hierop is sinds 2009 het Deltapark Neeltje Jans gevestigd. Ooit was hier een publieksvoorlichtingscentrum ingericht. Inmiddels is er sprake van een multidisciplinair attractiepark waarin vertier, voorlichting en bewonderen van de specifieke fauna die hier aanwezig is centraal staat. Vanuit het park worden rondvaarten georganiseerd waarbij je zeehonden en dolfijnen in hun natuurlijke leefgebied zou kunnen zien.

Oosterscheldekering

   
bezienswaardigheid nummer 5

Natuurgebieden

Zeeland telt een aantal mooie natuurgebieden. Want wie denkt dat deze provincie alleen maar uit stranden, kerkdorpen en weilanden bestaat, die heeft het mis. Juist door de getijden en de combinatie van zout en brak water liggen hier een aantal mooie stukjes natuur. Die vormen het leefgebied van verschillende dieren en het broedgebied van tal van vogels. In een deel van deze gebieden kun je mooie wandelingen maken. Denk aan natuurpark het Zwin, dat deels in Nederland en België ligt, of aan natuurpark Oranjezon dat niet ver van de populaire badplaats Domburg ligt.

Zeeland staat bekend om de schorren en slikken. Die zijn ontstaan waar water en land elkaar ontmoeten. Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa. Het kan zowel met als zonder gids bezocht worden. Het buitendijkse natuurgebied Slikken van de Heen heeft een gevarieerde fauna, mede doordat de konikpaarden en Rode Geus-runderen zorgen voor de begrazing van dit op het eiland Tholen gelegen natuurgebied. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van plekken waar je kunt zien hoe mooi de Zeeuwse natuur is.

Natuurgebieden

   
bezienswaardigheid nummer 6

Watersnoodmuseum

De storm die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 over de Noordzee trok, had desastreuze gevolgen voor onder andere Zeeland. Deze zware westerstorm zorgde er in combinatie met springtij voor dat grote delen van het westen van Nederland onder water kwamen te staan. Dijken braken door en het water kreeg vrij spel. In Vlissingen werd op een gegeven moment een waterstand van 4,55 meter boven NAP gemeten. Deze overstromingen staan bekend als de Watersnoodramp. De schade was enorm. Maar liefst 1836 mensen lieten het leven, duizenden dieren verdrinken en er ontstond een schade ter grootte van 1,5 miljard gulden. Een ramp met zo'n impact verdient natuurlijk een eigen museum.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in een viertal caissons ten zuiden van het zwaar door de Watersnoodramp getroffen dorp Ouwerkerk. Deze caissons werden in 195 gebruikt om het laatste dijkgat te sluiten. Nu kun je hier alles te weten komen over de ramp die onder andere Zeeland zo hard trof. Je kunt de oude meteorologische kaarten van het KNMI zien, die de storm in beeld brengen. Je kunt de verhalen horen van mensen die getroffen zijn door de overstromingen. Op een kaart van Zeeland kun je zien waar en wanneer het water plekken bereikte. Om het verhaal compleet te maken, zie je ook wat er moest gebeuren om de gevolgen te herstellen. Zo kun je zien hoe verschillende landen een groot aantal prefab woningen ter beschikking stelde om de zwaarst getroffen gezinnen te kunnen huisvesten.

Watersnoodmuseum

   
bezienswaardigheid nummer 7

Veere en het Veerse Meer

Met het pittoreske plaatsje Veere slaan we twee vliegen in een klap. Want dit historische stadje ligt aan het Veerse Meer, wat een geweldige plek is om te varen of om aan allerlei watersporten te doen. De jachthaven van de havenplaats is een veelgebruikte aanlegplaats voor bootbezitters die Veere willen bezoeken. Samen met de dagjesmensen die via land naar Veere komen, zorgt dit vooral tijdens het zomerseizoen voor een gezellig stadje met levendige terrasjes. In Veere kun je verschillende monumentale panden bewonderen, waaronder de middeleeuwse Grote Kerk en het in laatgotische stijl gebouwde stadhuis.

Het Veerse Meer is een aantrekkelijke watersportplaats voor zeilers, sportvissers, en sportduikers. Er zijn enkele duikstekken waar je de onderwaterwereld van dit brakke meer kunt bewonderen.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Veere

   
bezienswaardigheid nummer 8

Zeehonden en dolfijnen

Bij zeehonden denk je al snel aan de Waddeneilanden. Weinigen weten dat je ook in Zeeland op verschillende plekken deze schattige zoogdieren kunt zien. In Zeeland zijn de Voordelta, het Grevelingenmeer en de Westerschelde de beste plekken om zeehonden te zien. Omdat deze dieren niet in een vast omkaderd gebied leven, kun je ze ook elders in Zeeland spotten. Een ander zoogdier dat in de wateren rond Zeeland leeft, is de bruinvis. Het is een walvissoort die lijkt op een dolfijn. Hij is alleen kleiner en heeft een stompere snuit.

Wil je de zeehonden en de bruinvissen met eigen ogen zien? Je kunt gokken op het geluk dat je ze toevallig ziet. Succesvoller is het om deel te nemen aan een zogenaamde zeehondensafari. Tijdens een boottocht van ongeveer twee tot drie uur vaar je naar de plekken waar de zeehonden leven. De zeehondensafari's vertrekken vanuit verschillende plekken, zoals Zierikzee en Scherpenisse.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Vlissingen

De stad Vlissingen mag niet ontbreken in de top 10 bezienswaardigheden van Zeeland. Deze kustplaats is anders dan de eerder genoemde steden Zierikzee en Middelburg. Sommigen vinden Vlissingen minder schilderachtig, maar dat is een kwestie van interpretatie en smaak. Wie de fotoreportage 'Vlissingen in 24 foto's' bekijkt, die kan niet ontkennen dat deze stad zeker zijn charme heeft. Vlissingen heeft de grootste strandboulevard van Zeeland, heeft een gezellig marktplein en telt een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals Panorama Walcheren en het Zeeuws Maritiem muZeeum.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Vlissingen

Vlissingen

   
bezienswaardigheid nummer 10

Strandhuisjes

Je vind ze niet alleen in Zeeland, maar wij vinden ze wel echt in Zeeland thuishoren: houten strandhuisjes. Die zie je nu in allerlei soorten en formaten. De meest simpele strandhuisjes zijn bedoeld voor dagrecreatie. Deze staan onder andere op de stranden van Domburg, Zoutelande en Vlissingen. Sommige van dit soort strandhuisjes zijn in privébezit. Een steeds groter deel is in handen van exploitanten die deze strandhuisjes verhuren. Dat kan vaak voor een dag, een langere periode of zelfs voor een heel seizoen.

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren een aantal luxueuzere en ruimere strandhuisjes gekomen. Dan wordt de term 'beach house' meer gebruikt. Dit zijn strandhuisjes waarbij óp het strand overnacht. Wat is er fijner dan ontwaken met het geluid van een ruisende zee en de bijbehorende zeemeeuwen? Dit soort strandhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Soms zijn ze amper groter van een kleine stacaravan, soms heb je een volledig ingericht huis waar je met maar liefst zes personen kunt slapen.

Strandhuisjes

   
 

EXTRA TIPS

Lokale lekkernij: de Zeeuwse bolus

In Zeeland kun je heerlijk eten en drinken. Denk hierbij natuurlijk aan de Zeeuwse mosselen en oesters, die vooral rondom Yerseke gekweekt worden. Je moet dan wel van vis en schaaldieren houden. Een meer toegankelijke lekkernij is de Zeeuwse bolus. Deze zoet gesuikerde broodje kun je in vrijwel heel Zeeland vinden bij de betere bakkers of bestellen in de horeca. Lekker bij een kop koffie. De Zeeuwse bolus wordt sinds de 17e eeuw in Zeeland gebakken. De oorsprong van dit spiraalvormige baksel schijnt uit Portugal en Spanje te komen. Sefardische joden die uit deze landen vluchtten namen hun eetcultuur en spijsvoorschriften mee. Op basis daarvan is de Zeeuwse bolus ontstaan.

Er zijn twee manieren om de Zeeuwse bolus te eten: puur of besmeerd (aan de vlakke onderkant) met wat boter. Kenmerkend voor de bolus is de luchtigheid van het deeg en de plakkerige buitenkant. Vaak wordt er kaneel toegevoegd aan de Zeeuwse bolus, maar dat is geen vereiste. Sommige bakkers laten het achterwege.

Lokale lekkernij: de Zeeuwse bolus

Ontdek Zeeland op de fiets

Zeeland kun je op tal van manieren verkennen. Je kunt natuurlijk het water opzoeken en al varend de provincie ontdekken. Op het droge is de fiets een heerlijk vervoermiddel om je door Zeeland te verplaatsen. De vele fietspaden zorgen ervoor dat je prachtige fietsroutes af kunt leggen, terwijl je de zilte lucht ruikt. Alle zintuigen worden geprikkeld op het moment dat je in Zeeland op de fiets stapt. Ben je niet in staat om je eigen fiets mee te nemen naar Zeeland? Dan zijn er tal van fietsverhuurders waar je allerlei soorten fietsen kunt huren. Naast de standaardrijwielen kun je er ook voor kiezen om een speciale fiets te huren, zoals een tandem. Wie wat op ziet tegen de soms nadrukkelijk aanwezige wind, die kan een fiets met elektrische ondersteuning huren: een zogenaamde e-bike.

Ontdek Zeeland op de fiets

Meer informatie over Zeeland:

beste reistijd voor Zeeland
de mooiste dorpjes van Zeeland
Zeeland informatie
Zeeland voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies