top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zutphen, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Veere
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zierikzee
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zutphen

... meer handige websites

 

Als hanzestad heeft Zutphen een rijk verleden. Dat is direct te zien zodra je de oude binnenstad van deze Gelderse stad binnenloopt. Want daarmee beschrijven we meteen de manier om Zutphen te ontdekken: wandelend, in een niet al te hoog tempo. Op die manier zul je een deel van de vele details zien waaraan je kunt zien dat Zutphen ooit een belangrijke handelsstad was waar vele goederen passeerden. De ligging aan de IJssel heeft ervoor gezorgd dat de plek waar nu Zutphen staat al vroeg bewoond werd. Volgens de geschiedenisboeken werd dit deel van de IJsselstreek al in de Romeinse tijd bewoond door de Germanen. Omdat Zutphen al meer dan 1700 jaar bewoond is, is dit een van de oudste steden van Nederland. De gunstige ligging zorgde ervoor dat Zutphen in de middeleeuwen snel kon groeien. Al voor het einde van de twaalfde eeuw ontving Zutphen stadsrechten; eerder dan de nabijgelegen steden Arnhem en Doetinchem. In de dertiende eeuw werd Zutphen ommuurd.

De geschiedenis druipt van Zutphen af. De stadsmuren zijn grotendeels verdwenen, maar het stratenpatroon laat duidelijk zien hoe Zutphen tegen het einde van de middeleeuwen eruit gezien moet hebben. De grachten rondom de historische binnenstad zijn deels intact. Een bezoek aan Zutphen betekent kennismaken met een sfeervolle historische stad, waar je naast de vele bezienswaardigheden ook kunt genieten van leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Bijvoorbeeld aan de levendige Groenmarkt. Het voordeel van Zutphen is dat de belangrijkste bezienswaardigheden zich grotendeels verzameld hebben binnen een redelijk compact historisch centrum. Hiermee is Zutphen prima stedentripbestemming voor toeristen die wel wat willen zien en doen, maar kilometervreter uit willen hangen.

Met alle liefde presenteren wij de top 10 bezienswaardigheden van Zutphen aan onze lezers. Ons advies is om je in Zutphen niet te laten leiden door dit lijstje met hoogtepunten. Probeer vooral om op je gemak de sfeer van de stad in je op te nemen en je ogen goed de kost te geven. De historische binnenstad van Zutphen telt tal van monumentale panden en gevelversieringen, zoals bijvoorbeeld de gevelsteen op de Rokende Moor.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Zutphen

bezienswaardigheid nummer 1

Stadsmuren

Wie met de auto naar Zutphen komt, die kan heeft in de parking aan de Houtwal (achter het politiebureau) de meest optimale plek om te parkeren. Deze betaalbare parking ligt op loopafstand van het centrum. Het grote voordeel van parkeren op deze locatie, is dat je op het mooiste plekje van Zutphen afloopt als je om de Vispoortgracht wandelt. Je komt dan uit op de plek waar de Marinetsingel aansluit op het Vispoortplein. Deze plek levert een prachtig plaatje op: het zicht op het nog intact zijnde deel van de oude stadsmuur, en daarachter de Sint-Walburgiskerk. Dit plaatje brengt je direct eeuwen terug in de tijd. Een betere kennismaking met historisch Zutphen kun je wat ons betreft niet hebben.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Berkelpoort

De aan de oostkant van het centrum gelegen Berkelpoort is door de vrije ligging een tweede fotogeniek stukje historisch Berkelpoort. Deze waterpoort stamt uit de veertiende eeuw. Hij overspant de kleine rivier de Berkel. De Berkelpoort is een van de overblijfselen van de stadsmuur die een vesting rond de oude stad vormde. Het is dankzij twee grootschalige restauraties dat wij nu kunnen zien hoe deze prachtige middeleeuwse poort er vroeger uitgezien heeft. De ochtend is het beste moment om de Berkelpoort op de foto te zetten. De zon beschijnt de poort dan vanuit het oosten.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren is een van de meest opvallende bouwwerken in Zutphen. Met een hoogte van 47 meter en de centrale ligging is deze stenen toren vrij nadrukkelijk aanwezig. Laat je niet foppen door het feit dat de oudste gebouwen van Zutphen uit de middeleeuwen stammen. De Wijnhuistoren is 'pas' tussen 1615 en 1641 gebouwd. Deze bij het wijnhuis behorende toren verving een vijftiende eeuws torentje dat beduidend minder imposant was. De Wijnhuistoren was onderdeel van het wijnhuis. Verder diende het als waag en was het een plek waar straffen uitgevoerd werden. Tegenwoordig zit er in het wijnhuis een restaurant gevestigd. De Wijnhuistoren kan meerdere keren per week onder begeleiding van een gids beklommen worden. Er is nog een andere manier om de Wijnhuistoren te verkennen: via de oren. Overdag klinkt ieder kwartier het carillon van de Wijnhuistoren.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Oude Bornhof

Zutphen telt tal van hofjes. Het Agnietenhof, het Ruitershofje en het Luthershofje behoren tot de bezienswaardigheden in Zutphen die een beeld geven van hoe het leven op zo'n plekje eruit ziet. Als je puur kijkt naar sfeer en inrichting, dan vinden wij het Oude Bornhof de mooiste van alle hofjes die nu nog te zien zijn in Zutphen. Op de een of andere manier vormen de verschillende gebouwen rondom het hof een mooi geheel. Mocht je op een aangename dag het Oude Bornhof oplopen, overweeg dan om lekker van een drankje te genieten op het aanwezige terras. Hier geniet je in alle rust van je bestelling, terwijl het leven vooral elders in de stad verder lijkt te gaan. 

   
bezienswaardigheid nummer 5

Sint-Walburgiskerk

De Sint-Walburgiskerk, die lokaal ook Walburgkerk genoemd wordt, is de oudste nog bestaande kerk van Zutphen. Het oudste stuk van de kerk stamt uit de elfde eeuw. Het grootste deel is aan het begin van de dertiende eeuw toegevoegd. De kerktoren heeft een hoogte van 76 meter. Ooit was deze 117 meter, waarmee het de hoogste kerktoren van Nederland was. Pronkstuk binnen de nu protestantse kerk is het Baderorgel. Dit hoofdorgel van de Sint-Walburgiskerk komt uit 1639 en is een fraai voorbeeld van vroege barok. Een uniek onderdeel van de Sint-Walburgiskerk is de Librije. Dit een middeleeuwse kettingbibliotheek. Een kettingbibliotheek is een bibliotheek waarin de boeken vastgeketend zijn om te voorkomen dat ze uit de bibliotheek worden meegenomen. In de middeleeuwen waren er redelijk wat kettingbibliotheken. Nu is de Librije van Zutphen één van de drie kettingbibliotheken die wereldwijd overgebleven zijn.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Drogenapstoren

De Drogenapstoren is één van de overgebleven middeleeuwse gebouwen in Zutphen die onderdeel waren van de ommuring. De Drogenapstoren heette bij de bouw halverwege de vijftiende eeuw nog Saltpoort. Hij heeft toen slechts negentien jaar dienstgedaan als stadspoort, waarna hij dichtgemetseld werd. Daarna kreeg de toren de naam Drogenapstoren, naar de straatmuzikant die begin zestiende eeuw in Zutphen woonde. Zijn standbeeld staat tegenwoordig voor de toren. De Drogenapstoren die je nu ziet is iets anders dan de middeleeuwse versie. De dakkappelletjes in de spits zijn niet meer teruggekomen na de restauratie die nodig was omdat de Duitsers de toren tijdens de Tweede Wereldoorlog deels opgeblazen hadden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

IJsselkade

Zutphen ligt aan de IJssel. Dankzij deze rivier heeft de stad tijdens de middeleeuwen zich aan kunnen sluiten bij het Hanzeverbond. Toen was de IJssel de levensader waardoor Zutphen economische welvaart kende. Tegenwoordig is deze belangrijke waterweg vooral een plek om op en aan te recreëren. Er vind nog steeds beroepsvaart plaats op de IJssel, maar voor Zutphen is dit tegenwoordig veel minder van belang. De recent opnieuw ingerichte IJsselkade is een mooie plek om van het uitzicht over de IJssel te genieten. In de zuidwestelijke hoek herinnert een kanon nog aan de tijd dat de IJssel onderdeel uitmaakte van de vestingwerken rond de stad.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Musea Zutphen

Wil je in de geschiedenis van Zutphen duiken en van kunst genieten? Dan is een bezoek aan Musea Zutphen een aanrader. In het stadspaleis Hof van Heeckeren zijn het Stedelijk Museum en het Museum Henriette Polak samengevoegd. Het Stedelijk Museum is een cultuurhistorisch museum dat chronologisch en thematisch het verhaal van de stad Zutphen vertelt. Naast de vaste collectie is er binnen dit boeiende museum ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Museum Henriette Polak is een museum voor modern-klassieke schilderkunst en beeldhouwkunst.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Fluisterboottocht

Vanaf het water zie je een andere kant van Zutphen. De fluisterboot biedt je de mogelijkheid om de stad en zijn geschiedenis vanaf het water te ontdekken. Vanaf de Rijkenhage, wat op zich al een mooi plekje binnen Zutphen is, vertrekken er in de periode 1 april tot en met 31 oktober meerdere boten per dag. Je kunt de tickets voor de ongeveer 1 uur durende rondvaart vooraf via internet kopen of ter plaatse aanschaffen bij het Leeuwenhuisje.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Bourgonjetoren

De Bourgonjetoren is een goed bewaard gebleven overblijfsel van de vestingwerken van hanzestad Zutphen. Het is de toren waar vroeger de kanonnen in stonden. De Bourgonjetoren is een halfronde toren die een hoogte heeft van 12 meter en een muurdikte kent van maar liefst vier meter. Het bouwjaar is 1457. De theekoepel bovenop de toren is daar aangebracht nadat de Bourgonjetoren zijn militaire functie verloor. Baron van Heeckeren kreeg halverwege de achttiende eeuw toestemming om dit theekoepeltje te bouwen. Van hieruit kon hij onder het genot van een kopje thee genieten van het uitzicht over de IJssel.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Zutphen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Zutphen. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Zutphen:

Zutphen info

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies