top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Zwolle, Nederland

Nederland
top 10 bezienswaardigheden:

Nederland

Plaatsen in Nederland:
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Bergen op Zoom
Breda
Delft
Den Bosch
Den Haag & Scheveningen
Deventer
Doesburg
Dordrecht
Eindhoven
Gouda
Groningen
Haarlem
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Maastricht
Middelburg
Nijmegen
Nederland
Roosendaal
Rotterdam
Schiedam
Texel
Tilburg
Utrecht
Valkenburg
Vlissingen
Volendam
Waddeneilanden
Zutphen
Zwolle

Provincies in Nederland:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Zwolle

... meer handige websites

 

Op het moment dat je op zoek gaat naar een stedentripbestemming in Nederland, is de kans vrij groot dat Zwolle niet direct in je shortlist staat. Het zijn vooral steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht die het gros van de stedentrippers naar zich toetrekt. Wij zouden aanraden om zeker ook even een blik op Zwolle te werpen als je een leuke dagtrip wilt maken of lekker een weekendje weg wilt gaan. Want deze hoofdstad van de provincie Overijssel heeft alles te bieden wat nodig is voor een geslaagde citytrip. Denk aan monumentale panden, boeiende musea, leuke winkeltjes en een horeca-aanbod waar bourgondisch ingestelde mensen vrolijk van worden. Kortom: vergeet de grootste steden van Nederland en stap in de auto of trein naar Zwolle. Je zult ongetwijfeld positief verrast worden.

Zwolle is zowel over de weg als via het spoor prima te bereiken. Dat is te danken aan het feit dat de stad een vrij belangrijk knooppunt is op verschillende routes, onder andere tussen het noorden en zuiden van Nederland. Vroeger was de gunstige ligging aan de Overijsselse Vecht de reden dat Zwolle in een vrij vroeg stadium uit kon groeien tot een belangrijke handelsstad. Er braken gouden tijden aan na het toetreden tot de Hanze in 1407 en het verkrijgen van het stapelrecht in 1438. Een deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwolle stamt niet voor niets uit de vijftiende en zestiende eeuw. De historie als Hanzestad heeft een aantal fraaie overblijfselen uit die tijd achtergelaten. Wat op een plattegrond goed zichtbaar is, is hoe de vestingwerken het stratenplan van de binnenstad bepaald hebben. De stervorm is nog duidelijk herkenbaar.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Z
wolle

bezienswaardigheid nummer 1

Museum De Fundatie

Een van de mooiste kunstmusea van Nederland staat in Zwolle. Museum De Fundatie prikkelt je op allerlei manieren. Dat begint al met de architectuur. Wat een bijzonder gebouw is dit. Wie dit bouwwerk eenmaal gezien heeft, die zal het nooit meer vergeten. Het bijzondere zit hem in de mix van een neoclassicistische basis die uit de eerste helft van de negentiende eeuw stamt, waar een strak en modern vormgegeven uitbreiding aan toegevoegd is. Dit deel, 'de Wolk', zorgt voor de unieke uitstraling die het museumgebouw nu heeft.

De vaste collectie van Museum de Fundatie omvat kunstwerken van Nederlandse en internationale kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Auguste Rodin, Karel Appel en Vincent van Gogh. Het is vooral de diversiteit aan kunststijlen die een bezoek aan dit museum de moeite waard maakt, mede omdat het museum niet te groot is. Hierdoor heb je geen overkill aan kunst, maar kun je op je gemak genieten van de zorgvuldig samengestelde expositie. Naast het bekijken van de vaste collectie kun je iedere drie maanden een nieuwe tijdelijke tentoonstelling bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Sassenpoort

Ooit telde Zwolle zes stadspoorten. Daarvan is er er slechts eentje die de tand des tijds heeft doorstaan. De Sassenpoort vormt een indrukwekkende herinnering aan de tijd dat Zwolle in de nacht afgesloten werd om ongenode gasten buiten de vesting te houden. De Sassenpoort is in het begin van de vijftiende eeuw gebouwd als onderdeel van de toentertijd hoognodige stadsverdedigingswerken. Wat direct op zal vallen als je deze poort bezoekt, is de enorme omvang. Het is niet zo dat dit vanuit praktische overwegingen noodzakelijk was. Nee, met deze imposante poort wilde de Zwollenaren de belangrijke status en de rijkdom van hun stad tonen. De Sassenpoort is tegenwoordig eigendom van de Nederlandse staat. Die heeft de poort opgenomen in de top 100 van de Nederlandse monumenten.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Grote Markt

In veel steden die een middeleeuwse oorsprong hebben is de markt het belangrijkste plein van de stad. In het geval dat een stad meerdere markten had, werd de naam Grote Markt veel gebruikt om de grootste markt aan te duiden. Zo ook in Zwolle. De Grote Markt is het centrale plein in het historische centrum van Zwolle. Dat is al zo sinds deze plek in de veertiende eeuw gedempt werd. Het meest nadrukkelijk aanwezige gebouw, de Grote of Sint-Michaëlskerk, stamt uit de vijftiende eeuw. Wie een kijkje in deze kerk die kan het prachtige Schnitger-orgel bewonderen. Het ontbreken van een klokkentoren is wat aan de buitenkant van de kerk opvalt. Dit was met een hoogte van 115 tot 120 meter de hoogste toren van het land, totdat de toren op 17 december 1682 instortte.

Op de Grote Markt staat een kunstwerk dat het vermelden zeker waard is. Het gaat om het door Herman Lamers gemaakte beeld "De Glazen Engel". Wat dit kunstwerk zo bijzonder maakt, is het materiaal. Dat bestaat in dit geval uit lagen glas.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Stadsmuur

Ooit was Zwolle helemaal ommuurd. Het grootste deel van de stadsmuren is inmiddels verdwenen. Een plek waar je nog een deel van de stadsmuur van Zwolle kunt zien is de Thorbeckegracht. Behalve een stuk muur kun je langs de gracht twee oude stadstorens zien: de Pelsertoren en de Wijndragerstoren. Je kunt aan de verschillen in de kleuren baksteen goed zie dat er zo af en toe een stuk gerestaureerd heeft moeten worden.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Herman Brood Museum

Het lijstje met bekende Zwollenaren is best lang. Hierop staat onder andere de artiest en kunstenaar Herman Brood. Hij werd op 5 november 1946 in Zwolle geboren. Op 54-jarige leeftijd heeft Brood zichzelf van het leven beroofd door in Amsterdam van het dak van het Hilton hotel te springen. Een tragisch einde voor een man die op allerlei vlakken Tijdens zijn wervelende leven heeft Brood heel wat kunstwerken gemaakt. Wie wil ontdekken wie Herman Brood was, die moet het Herman Brood Museum & Experience bezoeken. Dit in Zwolle gevestigde museum laat verschillende kanten van het leven en het werk van deze markante Zwollenaar zien. 

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Aan de Ossenmarkt staat de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming. Deze kruiskerk stamt uit de veertiende eeuw. Bezienswaardigheden binnen deze gotische kerk zijn de resten van Thomas a Kempis en het beeld van de Zwolse schutspatroon Sint-Michaël. Voor toeristen is vooral de kerktoren de moeite waard. Deze 75 meter hoge toren, die de bijnaam Peperbus heeft, is te beklimmen. Je mag tot aan de eerste omgang gaan, die op een hoogte van 51 meter ligt. De 14 meter hoger gelegen tweede omgang is niet geopend voor het publiek. Op de officiële website van de Peperbus lees je alles over de mogelijkheden om de toren te beklimmen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

De Librije

De naam Librije doet bij fijnproevers meteen het water in de mond stromen. De Librije is misschien wel het beste restaurant van Nederland. Feit is dat de wereldberoemde Michelingids in ieder geval vindt dat dit etablissement van Jonnie en Thérèse Boer tot de absolute top van Nederland behoort. Niet voor niets dat Jonnie op 33-jarige leeftijd de jongste tweesterrenkok van het land werd. Vijf jaar later volgde de derde Michelinster, wat binnen de culinaire wereld als het hoogst haalbare gezien wordt. Wie wil genieten van de kookkunsten van deze meesterchef die heeft twee dingen nodig: een ruim budget en een reservering. Dat laatste is vrij lastig. Gemiddeld moet je een maand of zes van tevoren reserveren.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Broerenkerk

Ontkerking maakt sommige kerkgebouwen overbodig als religieus gebouw. De meesten krijgen daarna een andere functie. Zo ook de Broerenkerk in Zwolle. Ooit in de middeleeuwen begonnen als Rooms-katholieke kerk en vervolgens van 1580 tot 1983 gebruikt voor protestantse erediensten. Na de sluiting als kerk werd de Broerenkerk gerestaureerd. Hierbij kwamen verschillende muurschilderingen tevoorschijn, waarvan men het bestaan voorheen niet kende. Sinds 2013 is het kerkgebouw in gebruik als boekenwinkel. Waanders In De Broeren wordt als de mooiste boekenzaak van Nederland beschouwd. Zelfs als je geen boekenliefhebber bent, moet je even binnenlopen om te kijken hoe bijzonder deze zaak is. Houd je wel van boeken, en wie doet dat niet, dan is een bezoek aan Waanders eigenlijk verplichte kost als je een keer in Zwolle bent.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Het Vrouwenhuis

Aan de Melkmarkt staat het Vrouwenhuis. Dit monumentale pand heeft lange tijd dienst gedaan als oudevrouwenhuis. Dit is een soort voorloper van het hedendaagse verzorgingstehuis. Het testament van de in 1742 overleden van Aleida Greeve bepaalde dat na haar dood haar huis als een oudevrouwenhuis gebruikt moest gaan worden. Het ging specifiek om vrouwen die lid waren van de hervormde kerk. Tot het jaar 1984 heeft het pand deze rol gehad. Toen overleed de laatste bewoonster. Inmiddels zijn de bovenste verdiepingen in gebruik als studentenkamers. Op de begane grond is nu Museum het Vrouwenhuis Zwolle gevestigd. Hier kun je zien hoe de vrouwen hier door de eeuwen heen geleefd hebben.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Zwolse Balletjeshuis

Het Zwolse Balletjeshuis is een snoepwinkel. Niet zomaar een snoepwinkel. Nee, dit is de plek waar al sinds halverwege de 19e eeuw Zwolse Balletjes gemaakt en verkocht worden. Dit traditioneel bereide snoepje is een begrip in Zwolle. Een Zwolse Balletje is een uit suikerdeeg gestoken balletje van ongeveer 2 centimeter. Oorspronkelijk werden de balletjes gebruikt om koffie en thee mee te zoeten. Door het toevoegen van allerlei smaken is het Zwolse Balletje vrij snel als snoepgoed in trek geraakt. De winkel aan het Grote Kerkplein 13 is nog net zo ingericht als na de opening in 1845. En nog steeds worden hier wekelijks de heerlijke Zwolse Balletje op ambachtelijke wijze geproduceerd.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Zwolle. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Zwolle. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: fietstour door Zwolle met gids

Wil je Zwolle op een gezonde en leuke manier ontdekken? Tijdens de Zwolle Highlights Fietstour van Baja Bikes leer je in 2 uur tijd de stad en zijn hoogtepunten kennen. Een ervaren gids vertelt je onderweg alles over Zwolle. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis!

Meer informatie over Zwolle:

waar overnachten in Zwolle
Zwolle in één dag

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies