top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Noorwegen

Noorwegen
top 10 bezienswaardigheden:

Bergen
Noorwegen
Oslo

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Noorwegen
reisadvies reisadvies Noorwegen

... meer handige websites

 

Het uitgestrekte landschap van Noorwegen is overweldigend mooi te noemen. Besneeuwde bergtoppen, fjorden, watervallen, grote en kleine meren, bossen, gletsjers, eilanden als de Lofoten eilanden en de duizenden kilometers tellende kustlijn zorgen voor heel veel afwisseling. Qua natuurlandschap en natuurfenomenen als het noorderlicht en de middernachtzon, heeft Noorwegen gewoon ontzettend veel mogelijkheden te bieden. Maar ook zeker qua cultuur. De geschiedenis van de vikingen, de historische Hanze steden alsmede de weg naar een zelfstandig koninkrijk, hebben veel indrukken achtergelaten. Tijdens de zomermaanden kun je in Noorwegen prachtige wandel- en fietsroutes volgen waarbij je op de meest indrukwekkende plaatsen een tent op kunt zetten. Als kampeer bestemming is Noorwegen namelijk bijzonder aantrekkelijk. En tijdens de wintermaanden kun je in Noorwegen fantastische wintersporten beoefenen. Wil je liever een stedentrip maken naar Noorwegen? Ook dat is mogelijk. Steden als Oslo, Bødo, Alta en Trondheim zullen je zeker niet teleurstellen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Oslo

bezienswaardigheid nummer 1 Fjorden
Het ruige landschap van Noorwegen is bij uitstek heel fotogeniek. Grillige rotsformaties zijn uitgesleten door allerlei weersinvloeden en werkingen van gletsjers en ijs. De soms enorme diepe inhammen, wat we fjorden noemen, zijn hier duidelijke gevolgen van. De meest spectaculaire fjorden van Noorwegen zijn Geirangerfjord, Trollfjord, Lysefjord, Sognefjord en Hardangerfjord. De Geirangerfjord in de regio Sunnmøre, staat bekend om prachtige watervallen als Storsæterfossen, syv søstrene en Friaren. Deze fjord is dan ook sinds 2005 onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.
www.geiranger.no/index.php/en
   
bezienswaardigheid nummer 2 Preikestolen
Menig selfie wordt hier aan de Preikestolen van Noorwegen gemaakt. Het vlakke deel van deze steile klif, die ook wel de Pulpit Rock wordt genoemd, geeft je een bewonderenswaardig uitzicht over de Lysefjorden en de bergen in de regio Ryfylke. Ook de berg Kjerag en de Kjeragfossen watervallen zijn erg populair onder de toeristen. Bergbeklimmer en parachutespringers leven zich er graag op uit.
Preikestolen is bereikbaar via de Norwegian National Road. De auto kun je parkeren aan de Freikestolen Fjellstue bij het plaatsje Strand, waarvandaan je een twee tot drie uur durende wandeling aflegt naar de Preikestolen. Sommige stukken kunnen behoorlijk stijl zijn onderweg. Wie dit te zwaar vindt, kan er ook voor kiezen om de Preikestolen vanaf het water te bewonderen.
www.virtualnorge.com/preikestolen/preikestolen.html
   
bezienswaardigheid nummer 3 Het Noorderlicht
Noorwegen behoort tot de top vijf van mooiste plekken om het noorderlicht te bewonderen. Om dit natuurfenomeen mee te kunnen maken, dienen er wel een aantal zaken op het juiste moment plaats te vinden in de atmosfeer. Je zou het bijna geluk kunnen noemen. Het noorderlicht of aurora boralis is pas te zien wanneer het donker is en als er allerlei geladen deeltjes de atmosfeer in worden geslingerd, die vrijkomen tijdens een uitbarsting van plasmawolken op de zon. Vervolgens raken de geladen energetische delen op een bepaalde manier afgebogen van de aarde en botsen ze onderweg met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Als je dus geluk hebt en het weer is helder, dan kun je het vervolgens waarnemen als een waar kleurenspektakel in de lucht. De beste periode om het noorderlicht in Noorwegen te kunnen bewonderen is tussen de maanden september en april. De beste plaats om het noorderlicht te kunnen zien is in Tromsø, in het noorden van Noorwegen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Flåm Railway
De bewonderenswaardige treinrit tussen Myrdal en Flåm wordt door vele ook wel de Flåmsbana genoemd. De overwegend toeristische rit is iets meer dan twintig kilometer lang, maar is bijzonder door de enorme klim die het aflegt. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden als de Kjosfossen waterval, spectaculaire kliffen, hoge bergtoppen en reis je door vele tunnels die een kleine tussenpose in het afwisselende landschap vormen. In het treinstation van Flåm is tevens een museum over de Flåmsbana gevestigd.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Oslo
Sinds de oprichting van de noordelijk gelegen stad Oslo in vermoedelijk de elfde eeuw, is er nogal wat veranderd. De inmiddels zeer moderne stad Oslo is behalve de hoofdstad van Noorwegen ook de grootste stad van het land. Pas in het jaar 1814 werd Oslo de hoofdstad, omdat Noorwegen in dat zelfde jaar onafhankelijk werd. De stad die voorheen de naam Chirstiania droeg heeft een oud stadscentrum waarin de Oslo domkirche het stralende middelpunt vormt. Inmiddels is het aan het water gelegen centrum van Oslo een stuk verder uitgebreid en is er een geliefde plek ontstaan waar toeristen bezienswaardigheden ontdekken zoals het Oslo Operahuis, Astrup Fearnley Museum of Modern Art, de markthal Matthallen, Vigeland Sculpture Park en de botanische tuin. Daarnaast is het nachtleven van deze zeer snel groeiende stad meer dan gezellig te noemen. Bijzonder hippe clubs, goede restaurant en festivals als Norwegian Wood en Øya festival staan garant voor een super gezellige tijd in de bruisende stad Oslo.
www.oslovoorbeginners.nl
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Bryggen
De kleurrijke kade Bryggen is een geliefde bezienswaardigheid van de stad Oslo. Tyskebruggen, zoals de kade ook wel bekend staat, bestaat uit statige handelshuizen op de oostelijke oever van de stad Bergen. Als Hanze stad was Bergen een belangrijke handelsplaats in de geschiedenis. De huidige pakhuizen zijn gebouwd in de twintigste eeuw, maar wel volgens de oude stijl uit die tijd. Verschillende branden hebben de originele huizen volledig in as gelegd. In de eenentwintigste eeuw zijn de panden aan de Bryggen nog altijd belangrijk. Zowel overdag als tijdens de avonduren is het er bijzonder gezellig.
http://whc.unesco.org/en/list/59
   
bezienswaardigheid nummer 7 Fløyen
De ruim vier-honderd-twintig meter hoge Fløyen berg ligt in de directe omgeving van de stad Bergen. Om de top ‘Fløyfjellet’ te bereiken, kun je er voor kiezen om per kabelbaan te reizen. Tijdens de klim heb je een bijzonder fraai uitzicht over de stad en het bergachtige landschap daaromheen. Maar je kunt natuurlijk ook een wandelpad naar de top volgen.
http://en.visitbergen.com/things-to-do/floibanen-funicular-p822813
   
bezienswaardigheid nummer 8 Rotskunst van Alta
De petrogliefen aan de zuidelijke rotskust van de stad Alta nemen ons mee terug in de tijd. De duizenden prehistorische rotstekeningen van Alta werden al ruim voor de jaartelling getekend. De oudste tekeningen zijn de tekeningen in de hoogste delen van het landschap. De afbeeldingen vertolken passages van onder andere jagers, dansers, verschillende rituelen en boottochten. Maar ook afbeeldingen van dieren zijn er veel voorkomend. De rode kleur is later aangebracht om meer duidelijk te maken wat er getekend is. Sinds 1985 behoren de petrogliefen van Alta tot de werelderfgoedlijst van Unesco.
http://whc.unesco.org/en/list/352
   
bezienswaardigheid nummer 9 Rjukan–Notodden
Het industriële gebied Rjukan-Notodden in het Telemark district van Noorwegen staat bekend als een waardevolle historische plek. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er aan de Tinnelva rivier een hydraulisch energie station gebouwd die middels de kracht van het water energie kon generen. Voor die tijd was de Svelgfoss Hydroelectric Power Station één van de grootste energiecentrales van Europa. Het complex Rjukan-Notodden maakte hier dankbaar gebruik van om een methode te ontwikkelen waarmee ze de groeiende vraag naar landbouwproducten konden beantwoorden. Middels deze innovatieve methode maakten ze hier kunstmest door middel van stikstof uit de lucht op te vangen.
http://whc.unesco.org/en/list/1486
   
bezienswaardigheid nummer 10 Røros
Veel toeristen in Noorwegen brengen graag een bezoek aan het voormalige charmante mijnstadje Røros, waar alle huizen van hout zijn gemaakt. De kopermijn van Røros zette de plaats omstreeks 1665 prominent op de kaart. Veel gelukzoekers trokken naar de mijnstad op zoek naar dit kostbare goedje. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is er een einde gekomen aan deze industriële geschiedenis van Røros. Maar de geschiedenis wordt in leven gehouden. Middels een openluchtmuseum kun je terug gaan in de tijd en met eigen ogen het zware leven van de mijnwerkers herbeleven.
www.roros.no/en/attractions
   
  Meer informatie over Noorwegen:

bestemmingen in Noorwegen in één dag
bijzondere plaatsen in Noorwegen
fotoreportages over Noorwegen
steden in Noorwegen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies