Oostenrijk

Het centraal in Europa gelegen Oostenrijk behoort tot de meest bezochte vakantielanden onder Nederlandse toeristen. De relatief geringe afstand speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol, maar nog belangrijker is het feit dat Oostenrijk iets te bieden heeft wat je in de Lage Landen ver moet zoeken: enorm veel bergen. Het Alpenland weet jaarlijks grote hoeveelheden wintersporters aan te trekken, terwijl in de zomermaanden de liefhebbers van rust en natuur massaal naar Oostenrijk trekken. Hoofdstad Wenen heeft als belangrijke cultuurstad een grote aantrekkingskracht op mensen die een stedentrip willen maken. Er zijn echter meer pareltjes van steden te ontdekken zoals het sfeervolle Innsbruck en natuurlijk Salzburg: de stad van Mozart! Oostenrijk is één van de landen die elk seizoen meer dan de moeite waard is.

In Oostenrijk valt er enorm veel te ontdekken. De top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk geeft je een idee van wat je zou moeten zien en doen in dit geliefde vakantieland.

Top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk

1

Wenen

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen prijkt bovenaan ons lijstje met de top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk. Wenen is een prachtige stad die zijn bezoekers op tal van manieren weet te verleiden. Wenen is wereldberoemd om zijn klassieke muziek, de barokke architectuur en vanwege de vroegere keizerin Sissi. Hierover is dan ook veel te vinden in deze stad. Je vindt in Wenen veel historische gebouwen, maar ook fraaie voorbeelden van moderne architectuur. De bijzonderste bezienswaardigheden van Wenen zijn Schloss Schönbrunn, het MuseumQuartier, het Hofburg en het Weense Staatsopera. De Stephansdom is de grootste kathedraal van Wenen en de zetel van de aartsbisschop van Oostenrijk. Met zijn 107 meter aan lengte en 34 meter breedte is dit met recht een zeer groot bouwwerk te noemen.

2

Alpen

Oostenrijk staat als toeristische bestemming vooral bekend vanwege de vele wintersportmogelijkheden die er in de wintermaanden zijn. Dat heeft het land te danken aan het prachtige berggebied de Alpen, die een fraaie variatie bieden van glooiende groene bergen met soms zeer ruwe rotsachtige formaties helemaal in het zuiden. Naast skiën en snowboarden in de winter kun je de rest van het jaar terecht om in de Alpen te wandelen, te fietsen of deel te nemen aan de vele andere buitenactiviteiten die je in dit grote gebied kunt ondernemen. Als je een autovakantie naar Oostenrijk maakt, dan zul je vrijwel zeker verschillende berglandschappen onderweg tegenkomen.

3

Krimmler Wasserfälle

De combinatie van hoogteverschillen en voldoende neerslag zorgt ervoor dat je in Oostenrijk aardig wat watervallen zult zien. Sommige zijn klein, sommige zijn indrukwekkend. De hoogste waterval van Europa bevindt zich in het dorp Krimml in Oostenrijk. In het nationale park Hohe Tauern stort deze 380 meter hoge waterval in drie fases naar beneden. Via een panoramaweg is het mogelijk tot bovenaan de waterval te komen.

4

Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglockner Hochalpenstrasse wordt tot de mooiste autoroutes van Europa gerekend. Deze bergroute zal je onderweg laten genieten van prachtige panoramische uitzichten en schitterende rustplekjes, waarbij je uitkijkt op fantastische landschappen. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is de hoogstgelegen verharde bergpasweg in Oostenrijk. Hij verbindt Bruck in Salzburg met Heiligenblut in Karinthië via de Fuscher Törl op 2.428 m en de Hochtorpas op 2.504 m. De weg is genoemd naar de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De weg is aangelegd als toeristische route en voor passage wordt tol geheven.

De bijna 48 kilometer lange autoroute is in het winterseizoen gesloten. Vanaf november tot in mei is de Grossglockner Hochalpenstrasse vanwege de weersomstandigheden niet te berijden.

5

Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt is een natuurlijke kalk- en ijsgrot in Werfen, Oostenrijk, ongeveer 40 km ten zuiden van Salzburg. De grot bevindt zich in de Hochkogel in het Tennengebergte. Het is de grootste ijsgrot ter wereld, die zich meer dan 42 km uitstrekt en jaarlijks door ongeveer 200.000 toeristen wordt bezocht.

Ondanks de vrieskou zou de Eisriesenwelt volgens de Oostenrijkse overlevering de ingang naar de hel zijn. Vanwege de griezelige reputatie verkenden de Oostenrijkers de grot pas toen Anton Posselt in 1879 de ijzige diepten ervan doorkruiste. De grot begon aan populariteit te winnen bij toeristen in de jaren 1920, toen de eerste paden naar de grotten werden aangelegd.

6

Vesting Hohensalzburg

De vesting Hohensalzburg is een echte blikvanger hoog boven de barokke torens van de stad. Als van veraf zichtbaar oriëntatiepunt maakt het kasteel onmiskenbaar deel uit van het wereldberoemde silhouet van Salzburg. Voor bezoekers lijkt het van verre machtig, maar achter de dikke muren kan de geschiedenis van dichtbij worden beleefd.

De vesting Hohensalzburg is een grote middeleeuwse vesting in de stad Salzburg, Oostenrijk. Het ligt bovenop de Festungsberg op een hoogte van 506 m. De vesting werd gebouwd in opdracht van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. De vesting is 250 meter lang en 150 meter breed en is daarmee een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa.

7

Abdij van Melk

Van de vele abdijen in Oostenrijk is Stift Melk de beroemdste. De kloosterkerk, wellicht de mooiste van Neder-Oostenrijk, domineert het complex met zijn twee torenspitsen en hoge achthoekige koepel. Het interieur is bizar barok, met een overvloed aan mollige engeltjes, gerstesuiker en gepolijst imitatiemarmer. Het theatrale hoogaltaartafereel dat Petrus en Paulus (de twee beschermheiligen van de kerk) voorstelt, is van Peter Widerin. Johann Michael Rottmayr maakte de meeste plafondschilderingen, waaronder die in de koepel.

Historisch gezien was Melk van groot belang voor de Romeinen en later voor de Babenbergs, die hier een kasteel bouwden. In 1089 schonk de Babenbergse markgraaf Leopold II het kasteel aan Benedictijner monniken, die er een versterkte abdij van maakten. Het oorspronkelijke bouwwerk werd door brand verwoest en tussen 1702 en 1738 volledig barok gemaakt volgens de plannen van Jakob Prandtauer en zijn leerling Josef Munggenast. Er zouden negen miljoen bakstenen zijn gebruikt om de 500 kamers te creëren.

8

Kasteel Hohenwerfen

Het 900 jaar oude kasteel Hohenwerfen is omgeven door een buitengewoon landschap. Als voormalig verdedigingsbolwerk troont het hoog boven het dal van de rivier de Salzach en biedt het spannende ervaringen voor bezoekers die op zoek zijn naar avontuur en cultuur.

Schloss Hohenwerfen belooft een uniek avontuur, en dat maakt het waar! Naast rondleidingen door het kasteel, een stijlvolle kasteeltaverne en de ridderwinkel, is het de historische State Falconer’s, met zijn dagelijkse roofvogelshows, die een absolute aantrekkingskracht uitoefent op bezoekers. Het eerste Oostenrijkse Valkerijmuseum, met een roofvogelthemapad, bevindt zich ook op het kasteel.

9

Hallstatt

Niet iedereen is het eens met de toevoeging van Hallstatt aan de top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk. Door sommige Oostenrijk-liefhebbers wordt Hallstatt een toeristenval voor Chinezen genoemd. En laten we eerlijk zijn: die mening komt niet uit het niets. De reden is dat het dorp Hallstatt vaak bezocht wordt door Chinese toeristen. Dat komt omdat er in de Chinese stad Luoyang in Bolou een replica gebouwd is van Hallstatt. Voor Chinezen is Hallstatt daardoor de belichaming van Ooostenrijk.

Hallstatt heeft vanwege de bekendheid en de grote aantrekkingskracht op toeristen een plek gekregen in ons overzicht van de top 10 hoogtepunten van Oostenrijk. Wie een foto van Hallstatt ziet, en vooral in combinatie met de ligging aan de prachtige Hallstättersee, die zal beamen dat dit een prachtig plaat(s)je is.

10

Swarovski Kristallwelten

Swarovski Kristallwelten is een door André Heller voor de kristalfabrikant Swarovski gecreëerde attractie, bestaande uit een park, kunstmuseum, winkelruimte en restaurant. Het werd geopend in 1995. Deze wereld van kristallen is gelegen in de regio Tirol, in de stad Wattens om precies te zijn.

Het bedrijf Swarovski werd in 1895 door Daniel Swarovski opgericht. Een eeuw later kreeg multimediakunstenaar Andre Heller de opdracht het museum in de vorm van een reus te ontwerpen om het 100-jarig bestaan van D. Swarovski KG te vieren. Na de eerste opening in 1995 volgden verdere uitbreidings- en renovatieprojecten.

Binnenin de Reus zijn er tentoonstellingsruimtes, gebaseerd op het concept van de historische kamers van kunst en curiosa die door aristocratische families in de 16e eeuw werden geprefereerd. In de wonderkamers van Swarovski Kristallwelten hebben internationaal en nationaal erkende kunstenaars, ontwerpers en architecten, zoals Brian Eno, Tord Boontje, Niki de Saint Phalle, Jim Whiting, Keith Haring, Andy Warhol, Salvador Dalí en Yayoi Kusama, kristal op hun eigen manier geïnterpreteerd. Er werden 18 toonzalen gecreëerd, die elk een andere thematische focus hebben.

Top 10's van plaatsen in Oostenrijk

Meer informatie over Oostenrijk