top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Cascais, Portugal

Portugal
top 10 bezienswaardigheden:

Albufeira
Algarve
Azoren
Cascais
Coimbra
Lissabon
Madeira
Porto
Portugal

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Cascais

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Cascais

Cascais was ooit een klein vissersdorp in de buurt van Lissabon. Vanaf het moment dat de Portugese adel deze plek begon te ontdekken, is Cascais zich gaan ontwikkelen als een badplaats. Tegenwoordig wordt er door de vissers nog steeds vis aan wal gebracht, maar is het toerisme de grote economische drijfveer van Cascais. In de loop der jaren is Cascais uitgegroeid tot een geweldige badplaats. De voor een strandvakantie zo noodzakelijke elementen zijn hier aanwezig: zon, zee en strand. Dat wordt aangevuld met heerlijke restaurants, een relaxte levensstijl en een aantal boeiende bezienswaardigheden. Cascais is daarom voor velen vakantiebestemming die aan het totaalplaatje voldoet. Wil je weten wat je allemaal kunt zien en doen in Cascais? Wij helpen je met onze top10 bezienswaardigheden van Cascais alvast op weg.

De rechtstreekse treinverbinding met Lissabon zorgt ervoor dat Cascais binnen ongeveer drie kwartier vanuit de Portugese hoofdstad te bereiken is. Voor wie geen vakantie in Cascais zelf viert, is het dus wel goed mogelijk om hier gewoon een dagje strand en sightseeing te doen vanuit Lissabon. Ben je in het bezit van de Lisboa Card? Dan kun je gratis met de trein tussen Lissabon en Cascais reizen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Cascais

bezienswaardigheid nummer 1

De stranden

De stranden vormen de belangrijkste reden om Cascais te bezoeken. Vooral in de zomermaanden zijn de heerlijke zandstranden heerlijk om te zonnebaden en een duik in het verfrissende water te nemen. Het meest geliefde strand van Cascais is Praia de Rainha. Dit fijne zandstrand ligt beschut tussen de kliffen. Hierdoor is het ook tijdens iets koelere dagen hier prima vertoeven op het strand. Het Praia Ribeira wordt als het hoofdstrand van Cascais beschouwd. Dit zandstrand ligt direct voor het meest centrale deel van Cascais. Aan de oostkant liggen de grotere stranden van Cascais: het Praia Nossa Senhora da Conceicao en het Praia da Duquesa. Langs deze stranden ligt een lange wandelboulevard waarover je tot de ernaast gelegen badplaats Estoril kunt lopen.

De stranden van Cascais

   
bezienswaardigheid nummer 2

Historisch centrum

Het historisch centrum is het meest sfeervolle deel van Cascais. Het bestaat eigenlijk uit twee stukken. De meeste toeristen bezoeken het deel dat zich rondom de Alameda Combatentes da Grande Guerra bevindt. Hier vind je de leuke winkeltjes en een groot aantal eet- en drinkgelegenheden. Op een aantal plekken kun je fraaie stukjes streetart bewonderen. De autovrije Largo Luís de Camões is populair vanwege zijn restaurants en terrasjes. De eveneens autovrije Rua Frederico Arouca is de meest geliefde winkelstraat van Cascais. Deze voetgangersstraat is geplaveid met kasseien die patronen creëren die zeegolven nabootsen.

Het westelijke deel van het historisch centrum wordt minder druk bezocht, maar is daardoor juist authentieker. Hier speelt zich vooral het normale dagelijks leven zich nog af. Tussen de woningen staan een aantal mooie bouwwerken zoals de Igreja de Nossa Senhora dos Navegantes. Dit is de oudste kerk van Cascais. Helaas kun je deze barokke kerk buiten de diensten niet bezoeken.

Historisch centrum van Cascais

   
bezienswaardigheid nummer 3

Casa de Histórias Paula Rego

Het Casa das Histórias Paula Rego is een museum in Cascais. Alleen al de architectuur van het pand is een bezienswaardigheid op zich. Het roodbruine gebouw is ontworpen door de Portugese architect Eduardo Souto de Moura. De kleur van het beton lijkt geïnspireerd te zijn op de kleur van gravel. Het museum is gebouwd op de plek waar vroeger tennisbanen te vinden zijn. Opvallend zijn de twee piramidevormige torens.

Het Casa das Histórias Paula Rego herbergt een collectie werken die door de kunstenaar Paula Rego (1935-2022) gemaakt zijn. De collectie bestaat uit door de kunstenares vervaardigde schilderijen, tekeningen en etsen op verschillende media en met gebruikmaking van een breed scala aan technieken. Je krijgt zo een goed beeld van haar ongeveer vijftigjarige carrière als kunstenares.

Casa de Histórias Paula Rego

   
bezienswaardigheid nummer 4

Mirador Casa de Santa María

In het zuidwesten van Cascais kun je genieten van een fraai uitzicht. Het Mirador Casa de Santa María is het bekendste en volgens ons mooiste uitzichtpunt van Cascais. Je kijkt over een helderblauwe baai uit op de vuurtoren van Cascais en de Casa de Santa María, waar het uitzichtpunt naar genoemd is. Casa de Santa Maria is een statig huis dat begin 20e eeuw gebouwd werd in opdracht van een Ierse miljonair die zijn fortuin vergaarde in de tabaksindustrie.

De vuurtoren van Santa Marta ligt ten zuiden van het centrum van Cascais. De vierhoekige gemetselde toren biedt een licht voor de baai van Cascais en voor de nieuwe jachthaven van de stad. De vuurtoren werd in 1868 gebouwd op het terrein van het Santa Marta Fort, waar nu een vuurtorenmuseum gevestigd is. De vuurtoren heeft een hoogte van 20 meter. Het licht heeft een bereik van 18 zeemijl. De vuurtoren van Cascais is tegenwoordig volledig geautomatiseerd.

Mirador Casa de Santa María

   
bezienswaardigheid nummer 5

De ruige kust

Ten westen van Cascais verandert de kust. Hier vind je geen zachte zandstranden, maar keiharde rotsen. De natuurelementen water en wind hebben hier voor een veel ruiger kustgebied gezorgd. Het is de moeite waard om vanuit het centrum van Cascais langs de Avenida Rei Humberto II de Itália eerst naar de rotsen van Pedra de Nau en vervolgens naar de Boca do Inferno te lopen. Dit is een door erosie gevormde grot in een klif. Deze 'Mond van de Hel' laat het water bij een wat ruwere zee flink omhoog komen. Toeristen komen graag naar dit op een kwartier lopen van Cascais gelegen spektakel kijken.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Museu Condes de Castro

Het Museu Condes de Castro is een paleis dat in 1897 werd gebouwd door Jorge O'Neill naar een ontwerp van Luigi Magnini. Deze architect is ook bekend van enkele belangrijke neo-Manuelijnse revivalistische projecten zoals het Bussaco Palace Hotel in centraal Portugal en Quinta da Regaleira in Sintra. Het gebouw werd verder ontwikkeld door de prominente schilder en architect Francisco Vilaça.

Gelegen in een kleine baai zo dicht bij de zee dat het water bij vloed het gebouw daadwerkelijk omspoelt, is de locatie van dit mooie voorbeeld van de revivalistische bouwstijl net zo aantrekkelijk als de inhoud. De exposities van het museum omvatten een indrukwekkende kunstcollectie, zeldzame stukken Indo-Portugees meubilair, enkele prehistorische archeologische overblijfselen en een bibliotheek die bekend staat om zijn verlichte manuscript uit 1505 en enkele rijk gebonden volumes uit de zeventiende eeuw.

Museu Condes de Castro

   
bezienswaardigheid nummer 7

Parque Marechal Carmona

Het Marechal Carmona Park, dat ook wel bekend staat als Gandarinha Park, is een van de meest uitgestrekte en mooiste tuinen van Cascais. Het park, gelegen in het historische centrum van de stad, omvat de tuinen van het Paleis van de Condes van Castro Guimarães en eigendom van de burggraaf van Gandarinha. Het heeft grote bomen, ruime gazons, bloemperken en kruidachtige sierheesters. Verder herbergt het Parque Marechal Carmona vele interessante architecturale en sculpturale elementen.

Parque Marechal Carmona

   
bezienswaardigheid nummer 8

Palacete Seixas

Het Palacete Seixas is een opvallend bouwwerk dat aan het begin van de twintigste eeuw op een van de mooiste plekken van Cascais weggezet is. Het is gebouwd over het oude fort van S. Catarina, of Baluarte da Foz. Als je Palacete Seixas vanaf de voorkant bekijkt dan kun je de overblijfselen van de oorspronkelijke muur nog zien. Tegenwoordig functioneert het als Palacete Seixas een mess voor marineofficieren. Veel van de schoonheid en pracht binnen is bewaard gebleven.

Je mag het Palacete Seixas tot de meest karakteristieke gebouwen in Cascais rekenen. Opvallend zijn de decoratieve elementen, met thema's die verband houden met de zee.

Palacete Seixas

   
bezienswaardigheid nummer 9

Citadel van Cascais

De Citadel van Cascais (Cidadela de Cascais) is een reeks vestingwerken die gebouwd is tussen de 15e en 17e eeuw met als doel om de kustlijn van Cascais en de monding van de rivier de Taag te verdedigen. De eerste bouw van een fort op de site vond plaats tussen 1410 en 1415. Verbeteringen hieraan werden noodzakelijk geacht omdat de baai van Cascais voortdurend door de Engelsen werd bedreigd. Het huidige fort stamt uit het einde van de zestiende eeuw, met een aantal uitbreidingen en versterkingen in de zeventiende eeuw. Nadat de citadel zijn rol als verdedigingsbolwerk verloor, werd het een toevluchtsoord voor de koninklijke familie en de adel. Eind twintigste eeuw is het complex gerestaureerd en opgenomen in het moderne ontwerp van de omliggende gebieden. Het vormt nu een indrukwekkend decor vormt voor de nieuwe jachthaven van Cascais. In de gebouwen van de Citadel is een hotel gebouwd, waarin nu ook een kunstcentrum (Cidadela Arts District) is gevestigd.

Citadel van Cascais

   
bezienswaardigheid nummer 10

Camara Municipal

Het historische stadhuis van Cascais is een plaatje om te zien. Het is vooral de voorgevel die dankzij de zeer gedetailleerd beschilderde tegels (azulejos) indruk maakt. De blauw- en goudachtige tinten combineren op geweldige wijze met de natuurstenen die gebruikt zijn voor de bouw. De Camara Municipal heeft nog steeds een administratieve functie. Een deel van het achttiende-eeuwse gebouw wordt gebruikt als stadsmuseum. Je leert hier alles over de geschiedenis van Cascais tot de tegenwoordige tijd.

Camara Municipal

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in plaatsen zoals Cascais. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Cascais. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Cascais:

Cascais informatie en tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies