top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Slowakije

Slowakije
top 10 bezienswaardigheden:

Bratislava
Slowakije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Slowakije
reisadvies reisadvies Slowakije

... meer handige websites

 

SlowakijeSlowakije is een relatief jong land dat is ontstaan na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993. Het afwisselende landschap van Slowakije biedt de bezoeker veel boeiende en interessante bezienswaardigheden. Zo wisselen de hooggebergtes zich af met enorme uitgestrekte bossen waartussen pareltjes van historische dorpen en steden liggen. Zowel in de zomer als in de winter zijn er voldoende sporten te beoefenen zoals skiën, fietsen, wandelen, klimmen, raften en paardrijden. Ook qua musea is er genoeg te doen en de kastelen routes mogen een aanbeveling hebben. Doordat het toerisme nog altijd in ontwikkeling is, is het er in de schoolvakanties nog altijd niet té druk. Vergeet met de kinderen dan vooral niet om het Dinopark in de hoofdstad Bratislava te bezoeken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Slowakije

bezienswaardigheid nummer 1 Spišský hrad
Met zijn oppervlakte van ruim vier hectare mag dit kasteelcomplex Spišský hrad zich de grootste van Midden-Europa noemen. De oudste delen van dit kasteel dateren van de elfde/twaalfde eeuw. Helaas zijn grote delen verwoest tijdens een brand die er woedde in de achttiende eeuw. Door zijn hoge ligging is de tegenwoordige ruďne al van ver te bewonderen. Nog altijd betekend deze Spišský hrad veel voor de Slowaken. Het is dan ook op veel promotiemateriaal terug te vinden. In het complex bevindt zich een museum waar je oude munten, wapens, harnassen en martelwerktuigen kunt bewonderen.
www.spisskyhrad.sk
   
bezienswaardigheid nummer 2 Bratislavský Hrad
In de hoofdstad van Slowakije staat deze burcht die het oorspronkelijke centrum van de stad kenmerkt. De beginselen van de Bratislavský hrad dateren uit de late negende eeuw. De ergste beschadigingen hebben rond 1811 plaatsgevonden, toen er een felle brand heerste. Voor een lange tijd is het daarna een ruďne geweest. Gelukkig heeft de stad besloten om het kasteel op te knappen en te reconstrueren. Met een zeer geslaagd resultaat.
www.bratislava-hrad.sk
www.steden.net/slowakije/bratislava/bratislavsky-hrad/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Vlkolínec
Samen met het dorpje Čičmany staat Vlkolínec bekend om zijn traditionele houten huisjes. Vaak zijn de huisje ook nog eens in pastelkleuren geverfd, waardoor het geheel aandoet als huisjes gemaakt van koek en snoep. Op de markt van Vlkolínec staat zelfs nog een klokkentoren uit 1770 die eveneens gemaakt is van hout. Door deze authenticiteit en de ligging op de berg Sidorovo hangt er een zeer bijzonder sfeertje in dit dorp.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Košice
De tweede stad van Slowakije, Košice, is één van de leukste plekken van het land om te vertoeven. Omdat de stad een bloeiperiode heeft gekend aan het einde van de middeleeuwen, is er een prachtige historische binnenstad ontstaan die menig bezoeker op aangename wijze verrast. Binnen Košice zijn een groot aantal bezienswaardige gebouwen en plekken te vinden zoals het Staatstheater, de St. Elisabethkathedraal, het Jakabov paleis en het Andrassy's paleis. Een deel van deze highlights ligt aan de prachtige hoofdstraat in het oude centum: Hlavná.
www.steden.net/slowakije/kosice/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Slowaakse Karst
In het gebied van het Slowaaks Ertsgebergte ligt een nationaal park wat in het Slowaaks Slovenský kras heet. Dit gebied kenmerkt zich met ongeveer 4450 kalksteengrotten waarvan enkele geopend zijn voor publiek. De meest interessante zijn de Jaskyňa Domica, Jasovská, Gombasecká en Ochtinská aragonitová. In sommige grotten zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden.
www.ssj.sk
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Historische stad Bardejov
Het stadje Bardejov heeft een aantal fraaie historische bezienswaardigheden, zoals het zestiende eeuwse stadhuis en zijn oude marktplein wat de naam Radničné námestie draagt. Hier bevinden zich een aantal boeiende musea. Ooit was Bardejov een belangrijke handelsstad aan een even belangrijke handelsroute. Eeuwen later heeft men dat kunnen herstellen door allerlei industrie aan te trekken. Desondanks is het een bezienswaardige stad met veel historie.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Dunajeckloof
Als een natuurlijke grens stroomt de Dunajec tussen de landen Polen en Slowakije en door het internationale natuurpark Pieniny. Het haast sprookjesachtige berglandschap is rijkelijk bebost en huisvest een gevarieerde fauna. De meest authentieke manier om dit landschap te verkennen is met een houten vlot over het water. De route begint meestal in Červený Kláštor en eindigt in Lesnica.
   
bezienswaardigheid nummer 8 JBanská Štiavnica
Met name door zijn zilver- en goudmijnen is deze stad op de kaart gezet. Vooral rond de veertiende en vijftiende eeuw vormden deze edelmetalen de belangrijkste bron voor broodwinning. Kort hierna werden de mooiste en luxe oogende huizen in renaissance stijl gebouwd zoals er nog enkele terug te vinden zijn. Zo stamt de St. Catharina kerk uit vijftiende eeuw en het kasteel en raadhuis uit de zestiende eeuw.
   
bezienswaardigheid nummer 9 SNP Museum
Dit zeer apart vormgegeven museum is geheel gewijd aan de Slowaakse nationale opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het opmerkelijke uiterlijk is bijzonder te noemen, zeker gezien het feit dat het al in 1969 is gebouwd. Verschillende tentoonstellingen belichten zaken die voorkwamen vlak voor en tijdens de Tweede Wereld oorlog. Bijvoorbeeld over de joden in Auschwitz of de anti-fascistische verzetsbeweging.
www.muzeumsnp.sk
   
bezienswaardigheid nummer 10 Nationaal Park Hoge Tatra
Waarschijnlijk behoren de gebergtes rondom dit deel van Slowakije tot de best bezochte van het land. Zowel in zomer om er te wandelen als in de winter om er te skiën. Met hoogtes van ongeveer 2634 meter boven de zeespiegel mag de Lomnický Stit zich de op één na hoogste maar zeker de meest bezochte berg van Slowakije noemen. In het gebied zijn zo’n 85 bergmeren en wat watervallen te vinden. Voor het mooiste uitzicht moet je zeker de kabelbaan naar boven nemen. Het beklimmen van de berg is alleen toegestaan in het bijzijn van een gids.
www.tanap.org
   
  Meer informatie over Slowakije:

Slowakije voor beginners
mooiste dorpjes in Slowakije
steden in Slowakije

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies