Slowakije

Slowakije is een relatief jong land dat is ontstaan na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993. Het afwisselende landschap van Slowakije biedt de bezoeker veel boeiende en interessante bezienswaardigheden. Zo wisselen de hooggebergtes zich af met enorme uitgestrekte bossen waartussen pareltjes van historische dorpen en steden liggen. Zowel in de zomer als in de winter zijn er in Slowakije voldoende sporten te beoefenen zoals skiën, fietsen, wandelen, klimmen, raften en paardrijden. Ook qua musea is er genoeg te doen en de kastelen routes mogen een aanbeveling hebben. Doordat het toerisme nog altijd in ontwikkeling is, is het er in de schoolvakanties nog altijd niet té druk.

Om je wat op weg te helpen bij het zoeken van leuke bezienswaardigheden en activiteiten in Slowakije, hebben wij een top 10 bezienswaardigheden van Slowakije voor je samengesteld.

Top 10 bezienswaardigheden van Slowakije

1

Kasteel Spis

Met zijn oppervlakte van ruim vier hectare mag het kasteelcomplex Spišský hrad zich de grootste van Midden-Europa noemen. De oudste delen van dit kasteel dateren van de elfde/twaalfde eeuw. Helaas zijn grote delen verwoest tijdens een brand die er woedde in de achttiende eeuw. Door zijn hoge ligging is de tegenwoordige ruïne al van ver te bewonderen. Nog altijd betekent deze Spišský hrad veel voor de Slowaken. Het is dan ook op veel promotiemateriaal terug te vinden.

Kasteel Spiš werd in de tweede helft van de twintigste eeuw gedeeltelijk gereconstrueerd, en op het terrein werd uitgebreid archeologisch onderzoek verricht. In de gereconstrueerde delen zijn tentoonstellingen van het Spiš Museum ondergebracht. In dit museum kun je onder andere oude munten, wapens, harnassen en martelwerktuigen die vroeger in het kasteel werden gebruikt bewonderen.

2

Kasteel van Bratislava

In de hoofdstad van Slowakije staat deze burcht die het oorspronkelijke centrum van de stad kenmerkt. De beginselen van de Bratislavský hrad dateren uit de late negende eeuw. De ergste beschadigingen hebben rond 1811 plaatsgevonden, toen er een felle brand heerste. Voor een lange tijd is het daarna een ruïne geweest. Gelukkig heeft de stad besloten om het kasteel op te knappen en te reconstrueren. Tegenwoordig is dit prachtige kasteel weer te bezoeken. Het doet dienst als historisch museum en er worden allerlei voorstellingen gehouden. Denk aan theatervoorstellingen, concerten en een Shakespeare festival.

Het monumentale gebouw van het kasteel van Bratislava is van grote afstand zichtbaar. Elke bezoeker van Bratislava merkt zeker het uitgesproken silhouet op. De majestueuze indruk wordt versterkt door de heuvel waarop het staat, zo’n vijfentachtig meter boven het waterniveau van de Donau.

3

Vlkolínec

Het dorp Vlkolínec staat bekend om zijn traditionele houten huisjes. Vaak zijn de huisjes in pastelkleuren geverfd, waardoor het geheel aandoet als huisjes gemaakt van koek en snoep. Door deze authenticiteit en de ligging op de berg Sidorovo hangt er een zeer bijzonder sfeertje in dit dorp.

Vlkolínec staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de tien Slowaakse dorpen die de status van beschermd dorpsgezicht hebben gekregen. Deze status werd toegekend omdat het dorp een onaangetast en complex voorbeeld is van de volksarchitectuur van de regio van de Noordelijke Karpaten.

Vlkolínec, gelegen in het centrum van Slowakije, is een opmerkelijk intacte nederzetting met de traditionele kenmerken van een Midden-Europees dorp. Het is de compleetste groep van dit soort traditionele houten huizen, vaak te vinden in bergachtige gebieden. Het dorp bestaat uit meer dan 45 houten huizen die elk uit twee of drie kamers bestaan. Een houten belfort uit de 1770 en de barokke kapel zijn ook bewaard gebleven. De huizen 16 en 17 zijn omgebouwd tot een volksmuseum met alle instrumenten van het dagelijks leven en werk.

4

Kosice

De tweede stad van Slowakije, Košice, is één van de leukste plekken van het land om te vertoeven. Omdat de stad een bloeiperiode heeft gekend aan het einde van de middeleeuwen, is er een prachtige historische binnenstad ontstaan die menig bezoeker op aangename wijze verrast. Binnen Košice zijn een groot aantal bezienswaardige gebouwen en plekken te vinden zoals het Staatstheater, de St.-Elisabethkathedraal, het Jakabov paleis en het Andrassy’s paleis. Een deel van deze highlights ligt aan de prachtige hoofdstraat in het oude centrum: Hlavná.

5

Slowaakse Karst

In het gebied van het Slowaaks Ertsgebergte ligt een nationaal park wat in het Slowaaks Slovenský kras heet. Dit gebied kenmerkt zich met ongeveer 4450 kalksteengrotten waarvan enkele geopend zijn voor publiek. De meest interessante zijn de Jaskyňa Domica, Jasovská, Gombasecká en Ochtinská aragonitová. In sommige grotten zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden.

6

Historische stad Bardejov

Het stadje Bardejov heeft een aantal fraaie historische bezienswaardigheden, zoals het zestiende eeuwse stadhuis en zijn oude marktplein wat de naam Radničné námestie draagt. Hier bevinden zich een aantal boeiende musea. Ooit was Bardejov een belangrijke handelsstad aan een even belangrijke handelsroute. Eeuwen later heeft men dat kunnen herstellen door allerlei industrie aan te trekken. Desondanks is het een bezienswaardige stad met veel historie.

7

Dunajeckloof

Als een natuurlijke grens stroomt de Dunajec tussen de landen Polen en Slowakije en door het internationale natuurpark Pieniny. Het haast sprookjesachtige berglandschap is rijkelijk bebost en huisvest een gevarieerde fauna. De meest authentieke manier om dit landschap te verkennen is met een houten vlot over het water. De route begint meestal in Červený Kláštor en eindigt in Lesnica.

8

Banska Stiavnica

Met name door zijn zilver- en goudmijnen is de stad Banska Stiavnica op de kaart gezet. Vooral rond de veertiende en vijftiende eeuw vormden deze edelmetalen de belangrijkste bron voor broodwinning. Kort hierna werden de mooiste en luxe ogende huizen in renaissance stijl gebouwd zoals er nog enkele terug te vinden zijn. Zo stamt de St.-Catharina kerk uit vijftiende eeuw en het kasteel en raadhuis uit de zestiende eeuw.

9

SNP Museum

In Banská Bystrica kun je het SNP Museum bezoeken. Dit is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de rol van Banská Bystrica als het kloppend hart van het antifascistische verzet van het land is gehuisvest in een opdoemende betonnen ark 500 m ten zuidoosten van het centrale plein.

De architectuur van het SNP-museum intrigeert onmiddellijk: het lijkt op een vliegende schotel die in tweeën is gedeeld en de helften omlijsten een monument met hoog opgestapelde lichamen. Binnen worden de aanloop naar WO II, het verzet en de wrede represailles die daarop volgden in detail beschreven. Er wordt uitleg gegeven in het Slowaaks en Engels.

10

Nationaal Park Hoge Tatra

Het bergachtige landschap van de Hoge Tatra is een geliefde plek om de natuur van Slowakije op te zoeken. In de zomer kun je hier herlijk wandelen en de winter is geschikt om er te skiën. Met hoogtes van ongeveer 2634 meter boven de zeespiegel mag de Lomnický Stit zich de op één na hoogste, maar zeker de meest bezochte berg van Slowakije noemen. In het gebied zijn zo’n 85 bergmeren en wat watervallen te vinden. Voor het mooiste uitzicht moet je zeker de kabelbaan naar boven nemen.

Morskie Oko (“Zee-oog”), het grootste meer in het Tatragebergte, ligt op een hoogte van 1.395 m en is omgeven door bergtoppen die er ongeveer 1.000 m bovenuit steken.

Top 10's van plaatsen in Slowakije

Meer informatie over Slowakije