top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Bratislava, Slowakije

Slowakije
top 10 bezienswaardigheden:

Bratislava
Slowakije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bratislava
reisadvies reisadvies Slowakije

... meer handige websites

 

Panorama van BratislavaBratislava is de hoofdstad van Slowakije, een republiek gelegen in Centraal-Europa. Bratislava kreeg de rol van belangrijkste stad nadat de republiek Slowakije ontstond uit het uiteenvallen van Tsjechoslowakije. Bratislava is de grootste stad van het land en ligt in het westen, op slechts een uurtje rijden van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dankzij de rijke historie die Bratislava kent zijn er redelijk wat bouwwerken in uitstekende conditie terug te vinden in en rondom het historisch centrum. Dankzij de vrij compacte afmetingen van de binnenstad is Bratislava een hele leuke bestemming voor een kortere stedentrip. Houd er rekening mee dat niet alle bezienswaardigheden open zijn voor het publiek gedurende de wintermaanden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Bratislava

bezienswaardigheid nummer 1 Bratislavský Hrad
De beginselen van het belangrijkste burcht ‘Bratislavský hrad’ van de hoofdstad van Slowakije werd gebouwd in de negende eeuw. Toen stond het bekend als Pressalauspurch. Vervolgens hebben er vele aanpassingen en verbouwingen door de jaren heen plaatsgevonden. Het kleine historische centrum van Bratislava is voornamelijk rondom deze burcht te vinden.
www.bratislava-hrad.sk
www.steden.net/slowakije/bratislava/bratislavsky-hrad/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Grassalkovichov Palác
Op de Hodžovo Námestie is de paleislijke residentie van de president van Slowakije te bewonderen. Dit in barokke stijl opgetrokken paleis dateert uit omstreeks 1760. Het gebouw met zijn vlaggenmasten en wachters doet zeer hoffelijk aan. De bijbehorende tuinen zijn tegenwoordig opengesteld voor publiek. Daar vind je het standbeeld van Keizerin Maria Theresia op haar paard.
www.steden.net/slowakije/bratislava/grassalkovichpaleis/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Nový Most
Als we de naam ‘Nový Most’ vertalen, hebben we het over de nieuwe brug. Om de naam is nogal wat te doen geweest. Toen hij in 1972 werd geopend heette hij Slovenského národného povstania, wat Slowaakse nationale opstand betekend. Echter in 1993 werd er door het parlement besloten dat de brug Nový Most moest gaan heten. Daarna zijn er initiatieven geweest om het wederom terug te draaien. Tijdens de bouw van deze behoorlijke lange brug over de Donau is onder andere de Joodse wijk in de oude stad plat gegooid. Op het hoogste punt van de brug wat gevormd is als een ufo is per lift een restaurant te vinden, waar je meteen beloond wordt met een spectaculair uitzicht over de oever en de wijk Petržalka.
www.steden.net/slowakije/bratislava/novy-most/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Hlavné námestie
Op de Grote Markt van Bratislava is samen met het aangrenzende plein Františkánské námestie de kern van het oude historische deel te vinden. Het plein ligt vlak bij de burcht Bratislavský Hrad. Aan het plein met zijn pastelkleurige gevels liggen bezienswaardigheden als het oude stadhuis en Maximiliaanfontein met daarop ridder Roland uit 1572. In de winter is de Hlavné námestie het decor van de kerstmarkt.
www.steden.net/slowakije/bratislava/hlavne-namestie/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Františkánské námestie
Dit tweede belangrijke plein van de binnenstad van Bratislava ligt aangrenzend aan het Hlavné námestie, het belangrijkste plein. Hier staat de Franciscaanse kerk en klooster welke volmondig in het Slowaaks ‘Františkánsky kostol Svestovania Pána’ genoemd worden. De beginselen van deze bouwwerken dateren uit de late dertiende eeuw. het barokke uiterlijk is echter pas in de achttiende eeuw verkregen. In de kerk hebben in het verleden vele kroningen van koningen plaatsgevonden. In het klooster hield men vaak vergaderingen en werd bijvoorbeeld de burgemeester verkozen.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Michalska Brana
Het koperen groene dak van de Michaël poort steekt met kop en schouder boven de gebouwen van de stad Bratislava uit. Michalska Brana behoorde vroeger tot één van de vier toegangspoorten van de stad. In de top van de toren kun je een wapenmuseum bezoeken. Op het balkon heb je een uitmuntend uitzicht over de stad en zijn Bratislavský Hrad burcht. De aangrenzende straten zijn gezellige winkelstraten met diverse restaurants. In de zomermaanden is er veel vertier te vinden met straatmuzikanten en kraampjes.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Dinopark
Dit park kan beter omschreven worden als kleine dierentuin. Naast de vele dinosaurus beelden en thema’s zijn er namelijk een kleine zevenhonderd zoogdieren, veertig reptielen en een tweehonderd vogels te bewonderen. Het zesennegentig hectare tellende park is bosrijk en goed onderhouden. Verder is er nog een speeltuin en een 3D bioscoop waar prehistorische dieren weer tot leven komen te vinden.
www.dinopark.sk
   
bezienswaardigheid nummer 8 Kunst
Allerlei vormen van kunst vormen een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven in Bratislava. Tijdens het communistische tijdperk gebruikten de mensen kunst om hun gevoel van onderdrukking uit te drukken. Tegenwoordig wordt kunst in allerlei vormen toegepast in het straatbeeld van Bratislava. Wat te denken van de soms enorme kunstobjecten die je aantreft op Hviezdoslavovo Nameste of de beelden die verspreid door de historische binnenstad verwerkt zijn binnen de omgeving.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Katedrála svätého Martina
De in gotische stijl opgetrokken St. Martinuskathedraal van Bratislava werd gebouwd op de ankers van een eerdere kerk op deze plaats. De kathedraal behoort tot de mooiste en oudste kerken van Bratislava. Met name tussen 1563 en 1830 was deze kerk vaak het decor voor kroningen van Hongaarse koningen. Onder de kerk ligt een begraafplaats waar belangrijke en invloedrijke personen liggen. Sinds 1847 ligt een replica van de gouden Kroon van St. Stephen in toren van de kerk.
www.dom.fara.sk
   
bezienswaardigheid nummer 10 Budova Slovenského rozhlasu
Vrij vertaald betekend dit ‘Slowaaks Radio gebouw’. Budova Slovenského is gehuisvest in een wel zeer bijzonder te noemen gebouw. De vormgeving laat zich nog het best vergelijken met een omgedraaide piramide. Het werd naar een ontwerp van Stefan Durkovic, Svetko Stefan en Barnabas Kissling gebouwd in 1967. Pas in 1984 werden de testuitzendingen gedaan, die succesvol bleken. In het gebouw is tevens een concertzaal te vinden alwaar het grootste orgel van Slowakije staat.
www.rozhlas.sk
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bratislava. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bratislava. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Bratislava:

Bratislava in één dag
Bratislava informatie
Bratislava voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies