top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Las Palmas de Gran Canaria, Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Las Palmas

... meer handige websites

 

Een bezoek aan Las Palmas de Gran Canaria is een echte aanrader als je een vakantie op Gran Canaria viert. Je kunt ervoor kiezen om een of meerdere nachten in Las Palmas te verblijven of je kunt een dagje naar Las Palmas reizen om daar de belangrijkste hoogtepunten van de stad te zien. Met een inwoneraantal van ongeveer vierhonderdduizend zielen is Las Palmas de Gran Canaria veruit de grootste stad van het eiland. Tevens is het de hoofdstad van de Spaanse provincie Las Palmas en is het een van de hoofdsteden van de autonome regio Canarische Eilanden. Wat betreft opervlakte en aantal inwoners is Las Palmas de Gran Canaria te vergelijken met de Nederlandse stad Utrecht. Dat merk je wel zodra je je in Las Palmas begeeft. Hier heerst verkeersdrukte en parkeerstress. Dit is vooral een stad waar mensen wonen en werken. Het toerisme speelt hier een veel minder belangrijke rol dan in de badplaatsen op het eiland. Dat zorgt er aan de andere kant wel voor dat juist een bezoek aan Las Palmas interessant kan zijn. Hier heb je een realistischer winkelaanbod, een veel ruimere keuze in gastronomische ervaringen en een aantal belangrijke musea en andere bezienswaardigheden zijn hier in Las Palmas te vinden.

Onderschat de afstanden in Las Palmas de Gran Canaria niet. De stad heeft zich op een manier ontwikkeld dat de loopafstanden eigenlijk te groot zijn. Zo bedraagt de afstand tussen het historische centrum van Las Palmas en het Parque de Santa Catalina, dat als het hart van de stad beschouwd wordt, al bijna vijf kilometer. Als je met een huurauto naar Las Palmas komt, dan kun je ervoor kiezen om op twee (of meer) verschillende plekken in de stad te parkeren en van daaruit de nabijgelegen bezienswaardigheden te ontdekken. Een andere manier is om je per taxi, stadsbus of hop-on-hop-off bus door de stad te verplaatsen.

Om je bezoek aan Las Palmas de Gran Canaria te vergemakkelijken, hebben wij alvast de tien mooiste en meest interessante bezienswaardigheden en activiteiten van deze stad voor je op een rijtje gezet.

 

Top 10 bezienswaardigheden van Las Palmas de Gran Canaria

bezienswaardigheid nummer 1

Vegueta

Vegueta is de oudste wijk van de stad. Zodra je je in het historische centrum begeeft kom je in een totaal andere wereld terecht. Hier lijkt het wel alsof de tijd stil heeft gestaan en de drukte die je elders in Las Palmas ervaart ineens helemaal verdwenen is. La Vegueta herbergt enkele van de fraaiste gebouwen van de stad, zoals de Santa Ana kathedraal, het Casa de Colón en het Casa Consistorial. Het plein voor de kathedraal, Plaza de Santa Ana, biedt dankzij de fraaie gebouwen en de acht bronzen beelden van verschillende honden een aantal mooie fotomomenten. Het huis van Columbus (Casa de Colón) is één van de fraaiste musea van heel Gran Canaria. Een ander niet-te-missen museum is het Museo Canario. Dit archeologische museum is gewijd aan de prekoloniale geschiedenis van de Canarische Eilanden.

Laat je in Vegueta niet leiden door de belangrijkste gebouwen, maar geniet vooral van deze wijk in het geheel. Let op de soms prachtige details die de historische gevels opsieren en snuif de sfeer op die je in de straten van Vegueta zult ervaren.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Casa de Colón

De Genuese ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus heeft onder Spaanse vlag onder andere Amerika ontdekt. Op zowel zijn heenreizen als terugreizen maakte hij geregeld een tussenstop in Las Palmas. En nee, Columbus is niet degene die de Canarische Eilanden ontdekt heeft. De hedendaagse geschiedenis van de stad startte toen Juan Rejón in 1478 Las Palmas stichtte na een gewonnen strijd tegen de Gaunchen (de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria). Hiermee was Las Palmas de eerste overzeese stad van de Spanjaarden.

Casa de Colón betekent letterlijk 'Huis van Columbus'. Het is echter nooit een huis van Columbus geweest. Het indrukwekkende pand is een herbouwde versie van de voormalige residentie van de vroegere gouverneurs. Halverwege de vorige eeuw is het indrukwekkende pand ingericht als museum dat gewijd is aan de ontdekkingsreizen van Christoffel Columbus. De manier waarop dat gedaan is, maakt dit het beste Columbusmuseum ter wereld. De collectie is uitgebreid en dankzij de audioguide kun je alles goed volgen. Wat ons betreft is de replica van een cabine van La Niña het meest bijzondere object binnen het Casa de Colón.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Poema del Mar Aquarium

Vlak bij de haven van Las Palmas vind je Poema del Mar. Deze in 2017 geopende onderwaterdierentuin laat je kennismaken met de verschillende vissen en andere zoogdieren die in de oceanen en zeeën leven. Daarnaast herbergt Poema del Mar ook een aantal terraria waar je amfibieën zoals kikkers, krokodillen en schildpadden kunt bekijken. Poema del Mar behoort tot de besten in zijn soort. Hoogtepunt is het zoutwateraquarium Deep Sea, dat voorzien is van een enorm gebogen venster. Via het raam van 36 meter breed en 7 meter hoog kun je genieten van voorbij zwemmende haaien, roggen en andere vissen. Poema del Mar kent een duidelijke wandelroute. Je bent gemiddeld een uur of twee kwijt aan een bezoek. Korter kan, maar langer kan zeker ook. Het Poema del Mar Aquarium is door gezinnen met kinderen uitgeroepen tot de leukste attractie van Gran Canaria.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Playa de Las Canteras

Dankzij de ligging aan de kust telt Las Palmas meerdere stranden. Playa de Las Canteras is het grootste en drukste strand van de stad. De totale lengte van dit strand is bijna vier kilometer. Dat is tijdens eb. Op het moment dat het vloed is, is het strand een stukje kleinere. Je kunt natuurlijk prima zonnebaden op het strand of zwemmen in het altijd aangename zeewater. Heb je geen badkleding aan of bij? Dan is het Playa de Las Canteras een heerlijke plek om over de autovrije boulevard te wandelen of lekker iets te nuttigen op een van de vele terrasjes die hier langs het strand staan. Hier vergeet je even dat je in een grote stad bent. Geen geluid van verkeer, maar het heerlijke ruisen van de golven is wat je hier hoort.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología

Ben je geïnteresseerd in wetenschap en technologie? Dan is het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología de moeite waard om te bezoeken. Dit museum voor wetenschap & technologie is gehuisvest in het gebouw van de voormalige rederij Elder Dempster Lines. Dit verklaart de naam van het museum. De tentoonstelling van het museum is verdeeld over vier verdiepingen, met tentoonstellingen van technologie, natuurkunde, wiskunde, geologie, biologie, geneeskunde en astronomie. Je kunt een digitaal planetarium in werking zien, een stoomlocomotief uit 1885 bekijken en interactief kennismaken met verschillende facetten van wetenschap en technologie. Of het echt een museum voor jong en oud is, of dat het museum zich meer op kinderen richt, is iets waarover de bezoekers het niet altijd met elkaar eens zijn. De lage toegangsprijs en het feit dat je met een ticket het museum kan verlaten en dezelfde dag weer terug mag keren, zorgen ervoor dat het bezoek laagdrempelig is.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Triana

Het historische hart van Las Palmas de Gran Canaria bestaat uit twee wijken. Vegueta is de oudste en bekendste buurt van het oude centrum, Triana is het andere deel van historisch Las Palmas. Het ligt meteen ten noorden van Vegueta. De drukke doorlopende weg GC-5 scheidt de twee wijken. Triana is iets jonger. Deze buurt heeft zich ontwikkeld tot het beste winkelgebied van Las Palmas. Met name de winkelstraat Calle Triana is erg geliefd onder de shoppers. Deze ongeveer een kilometer lange autovrije straat herbergt tal van winkels, waaronder de grotere nationale en internationale ketens. Voor de leukere boetiekjes en lokale winkels moet je het vooral in de kleinere straten binnen Triana zoeken. Op zondag zijn de winkels gesloten. Dit brengt de nodige rust in Triana, waardoor je meer oog hebt voor de architectonische details van de panden.

   
bezienswaardigheid nummer 7

De kathedraal van Las Palmas

Aan het mooiste plein van Las Palmas, de Plaza Santa Ana, staat het belangrijkste religieuze bouwwerk van de Canarische Eilanden. De Catedral de Santa-Ana is al sinds het einde van de vijftiende eeuw het religieuze centrum van de archipel. Het heeft lang geduurd totdat de kathedraal van Las Palmas de Gran Canaria helemaal klaar was. Men begon met de bouw in 1497 en in 1570 was men ver klaar. Geldgebrek heeft er toen toe geleid dat men pas in 1781 verder ging met de realisatie van dit schitterende bouwwerk. De spreiding van de bouwwerkzaamheden heeft ervoor gezorgd dat het ontwerp een aantal keren aangepast is. Hierdoor kent de basiliek meerdere bouwstijlen. De buitenkant is vooral neoclassicistisch. De oudere binnenzijde is overwegend gotisch.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Castillo de la Luz

Vroeger moest Las Palmas beschermd worden tegen bedreigingen van buitenaf. Daarom zijn gedurende de eerste eeuwen van zijn bestaan verschillende forten en andere verdedigingswerken gebouwd. Het Castillo de la Luz is het oudste kasteel van Las Palmas. Dit stenen vierkante fort werd in 1494 gebouwd op de fundamenten van een vorig fort. Eind zestiende eeuw brandde Castillo de la Luz helemaal af. Het Castillo de la Luz werd herbouwd en is in de twintigste eeuw in fases gerenoveerd. Het is nu een historisch monument waar geregeld tentoonstellingen en evenementen gehouden worden. Het kasteel is dagelijks te bezoeken, met uitzondering van maandagen. Op zondagmiddag sluit het kasteel, dat tegenwoordig meer een museumfunctie heeft, op tijd zijn deuren.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Centro de Arte La Regenta

In Las Palmas kun je uit verschillende musea kiezen. Een van onze favorieten is het Centro de Arte La Regenta. Dit museum is in 1987 opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige tabaksfabriek, die ontworpen is door de architect Fernando Delgado. Het uiterlijk doet denken aan een eenvoudigere versie van de toen geliefde art deco architectuur. In het Centro de Arte La Regenta kun je moderne en hedendaagse kunst in uiteenlopende vormen bewonderen. Naast de vaste collectie worden er wisselende tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Caravel La Niña III

In het oostelijke deel van het Santa-Catalina-park kun je gratis een replica van de historische Caravel La Niña III bewonderen. Dit schip speelde een belangrijke rol tijdens de expeditie van Christopher Columbus naar Amerika en het claimen van de Colombiaanse geschiedenis van de hoofdstad van Gran Canaria. Het karveel "La Niña III" nam deel aan de expeditie onder Christoffel Columbus. De replica van de boot werd in 1992 in Galicië gebouwd volgens het ontwerp en de criteria van kapitein Carlos Etayo. Dat jaar werd ze overgeplaatst naar Palos de La Frontera, in Huelva, vanwaar ze naar Las Palmas de Gran Canaria zeilde om naar de Dominicaanse Republiek te varen. Het karveel staat sinds 2000 in Las Palmas de Gran Canaria.

   
 

Meer informatie over Las Palmas de Gran Canaria:

Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmas de Gran Canaria
waar overnachten in Las Palmas
weersverwachting voor Las Palmas

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies