Spanje Toledo

Toledo

Op zo’n zeventig kilometer van Madrid bevindt zich de Spaanse stad Toledo. Deze stad, die op een heuvel werd gebouwd, kenmerkt zich door de ligging aan rivier de Taag en de vele bezienswaardigheden in het centrum. Toledo heeft namelijk een bijzonder rijke geschiedenis die nog altijd van invloed is op de monarchie zoals we die vandaag kunnen ervaren in Spanje. Ooit was het zelfs de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië. Het staat dan ook bekend als ‘keizerlijke stad’. Daarnaast is het ook erg bijzonder dat in Toledo drie religies en bijbehorende culturen hebben plaatsgevonden. Zowel de christenen als joden als islamieten hebben hier hun herinneringen.

Toledo is tegenwoordig een moderne universiteitsstad, die de geschiedenis een warm hart toedraagt. Veel historische gebouwen en ander erfgoed worden zorgvuldig onderhouden, hersteld of gerestaureerd. En ook qua musea is er genoeg te ontdekken. Het El Greco Museum, Toledo Museum of Art en het Alcázar zijn een kleine greep uit het assortiment.

Wil je weten wat te doen in Toledo? Op deze pagina vind je de volledige top 10 bezienswaardigheden van Toledo.

Top 10 bezienswaardigheden van Toledo

1

Kathedraal van Toledo

De in gotische stijl opgetrokken kathedraal van Toledo is bijzonder fraai. De hoofdingang van de ‘Catedral de Santa Maria de Toledo’ bevindt zich aan de Plaza Ayuntamiento, waar ook het stadhuis en het aartsbisschoppelijk paleis gevestigd zijn. De bouw van de kathedraal van Toledo begon in de eerste heeft van de dertiende eeuw om vervolgens compleet te worden verklaard aan het begin van de zestiende eeuw. Hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen in dit omvangrijke religieuze complex te ontdekken. De voorgevel telt drie toegangen, namelijk ‘Puerta del Perdón’, ‘Puerta del Rey’ en ‘Puerta del Infierno’.

De binnenkant van de kathedraal van Toledo is al even indrukwekkend als de buitenzijde. De hoeveelheid kunstwerken, decoraties en gewelven zijn buitengewoon. Zo bevinden zich hier beelden van de Nederlandse beeldhouwer Diego Copín de Holanda. Het altaarstuk is een bijzonder kunstwerk van meerdere bekende kunstenaar, waaronder Juan de Bourgogne, Felipe Vigarny, Diego Copín de Holanda en Sebastián de Almonacid. In de kathedraal van Toledo zijn ook nog een aantal musea te bezoeken, waaronder een tapijtmuseum, de San Blas Kapel en het Infantes Colegio Museum.

2

Sinagoga de Santa María Blanca

Terecht mag de Sinagoga de Santa María Blanca zich één van de mooiste monumenten binnen het joodse kwartier van Toledo noemen. Dit historische pand laat heel duidelijk de geschiedenis van het land en de stad Toledo zien. Met name de combinatie tussen de joodse, islamitische en christelijke cultuur is prachtig weergegeven. Men vermoedt dat het gebouw uit de twaalfde eeuw stamt. Een eeuw later zou het door brand verwoest zijn en werd het herbouwd. Tijdens de renaissance vond er een duidelijke hervorming plaats.

Pas in 1930 werd de synagoge tot nationaal monument verklaard. Hiermee blijven de architectonische kenmerken die bij dit bijzondere bouwwerk horen intact. Liefhebbers kunnen er verschillende decoratieve kunsten bewonderen die afkomstig zijn uit verschillende culturen. Het allermooist is echter de ruimte met de vele pilaren.

3

Alcazar

Het statige Alcázar is een overblijfsel uit voorgaande eeuwen. Al in de derde eeuw werd er in de geschiedenis gesproken van een Romeins fort op deze locatie. Dat fort, wat natuurlijk bijzonder gunstig gelegen was, werd omgebouwd tot paleis en in de achtste eeuw werd het veroverd door de Arabieren die er een Arabische vesting van maakten. Zij noemden het ‘Al Qasar’. Na de verovering van Toledo werd er door de Spaanse heersers een militair bolwerk gecreëerd en pas in de zestiende eeuw kreeg het Alcázar de bestemming als koninklijke residentie. De grootste aanpassing heeft in de negentiende eeuw plaatsgevonden. Het Alcázar werd getroffen door een brand en grote delen gingen in vlammen op.

Tegenwoordig is het Alcázar van Toledo een culturele instelling. Zo kun je er het Nationale Leger Museum bezoeken, de Romero Ortiz Hall en ook ruimtes met wapens, uniformen, documenten en graven van personen die het Alcázar hebben verdedigd met hun leven tijdens de belegering in 1936 die bekend staat als de burgeroorlog.

4

Museo del Greco

De geschiedenis van het Greco Museum is nauw verbonden Don Benigno de la Vega-Inclán y Flaquer, de motor achter de toeristenindustrie in Toledo en naar zo blijkt een alleskunner. Daarnaast was deze invloedrijke persoonlijkheid ook nog eens fan van de kunstenaar El Greco. De van oorsprong Griekse kunstenaar El Greco was vooral een schilder van religieuze afbeeldingen. Zijn schilderstijl wordt nu ook wel maniërisme genoemd.

Eén van zijn bekendste werken is de ‘Doop van Christus’. In het museum Del Greco staat met name de invloed van zijn werk en el Greco als persoonlijkheid centraal. Behalve schilderijen heeft het museum ook keramiek, meubilair, fotografie, beeldhouwkunst en metalen op het programma staan.

5

Monasterio de San Juan de los Reyes

Het prachtige monumentale klooster ‘San Juan de los Reyes’ is een erfenis uit de vijftiende eeuw. In die periode kregen katholieke monarchen toestemming tot het bouwen van een klooster om daarmee de overwinning bij de Slag van Toro in 1476 te vieren. De strijd werd gestreden tussen de katholieke koningen en Alfonso V van Portugal en Prins John die het niet eens waren met de kroning van Isabel de Farnesio. Met de Slag van Toro werd de troon vastgelegd voor koningin Isabel. Het ontwerp van het klooster lag omstreeks 1477 in handen van Juan Guas. Helaas werd een deel verwoest tijdens een brand als gevolg van de Franse invasie omstreeks 1808. Architect en beeldhouwer Arturo Mélida kreeg aan het eind van de negentiende eeuw de opdracht om het originele gotische ontwerp terug te brengen. Hij werd hierin bijgestaan door de beeldhouwer Cecilio Béjar.

6

Mirador del Valle

Net even buiten het centrum van de stad Toledo is een buitengewoon mooi uitkijkpunt te bezoeken. Mirador del Valle biedt je de gelegenheid om de gehele stad rustig in je op te kunnen nemen. Als duidelijk herkenningspunt steekt het Alcázar hoog boven alles uit. Maar ook de contouren van ander bouwwerken zijn duidelijk vanaf hier te onderscheiden. Mirador del Valle is gelegen aan de Carretera Circunvalación.

Gemakkelijk naar het uitzichtpunt gaan

Je kunt vanuit de binnenstad van Toledo naar dit uitzichtpunt wandelen. Je bent al snel een half uur onderweg en de terugweg kost je nog eens een half uur. De meeste mensen die het Mirador del Valle willen bezoeken, kiezen voor wat meer gemak. Je kunt met de auto (als je die bij je hebt) naar dit punt rijden. Heb je geen auto ter beschikking, dan zijn er 3 opties: de taxi, het toeristentreintje en de hop-on-hop-off bus. Deze laatste twee stoppen lang genoeg om jou je foto’s te laten maken.

7

Museo Sefardi

Het voormalige klooster ‘Convento de Caballeros de Calatrava’ is sinds 1971 ingericht als Museo Sefardí. Dit museum leert je de geschiedenis en cultuur van het joodse volk zoals dat zich door de eeuwen heen heeft vorm gegeven. Voordat het een klooster werd, was het gebouw namelijk in gebruik als synagoge die omstreeks de veertiende eeuw werd gebouwd. Destijds stond het bekend als Synagoge del Tránsito of Synagoge de Samuel ha-Leví. Veel van de voorwerpen belichten een onderwerp uit de geschiedenis of joodse cultuur. Denk hierbij aan grafstenen, sieraden, huishoudelijke voorwerpen, documenten, architectuur en decoraties.

8

Iglesia de Santo Tomé

Oorspronkelijk werd de Iglesia de Santo Tomé gebouwd als moskee met minaret. Als je goed kijkt dat zijn er nog altijd duidelijke mudejar kenmerken zichtbaar. Na de verdrijving van de Moren werd de moskee zonder al te grote ingrijpen veranderd naar een christelijke kerk. Zo kwam hier onder andere het werk van El Greco te hangen, met de titel ‘de begrafenis van de Graaf van Orgaz’. De mix van de gotische en Moorse bouwstijl maken deze kerk bijzonder interessant.

9

Museo de Santa Cruz

In een voormalig kinderziekenhuis is tegenwoordig het Santa Cruz Museum gevestigd. Dit museum biedt je de kans om kennis te maken met de geschiedenis van Toledo. Middels allerlei historische en religieuze voorwerpen maak je een reis door de tijd. Ook de rol van het keizer en andere invloedrijke personen komen hier aan bod. Zo zijn er verschillende zalen in het Museo de Santa Cruz gewijd aan heersers als Karel V, Filip III, Filip IV en Carlos II. En je kunt er meerdere werken zien van Vlaamse schilders, beeldhouwers, horlogemakers en keramiek. De binnenplaats van Museo de Santa Cruz herbergt een verzameling van architectonische stijlen.

10

Puerta de Bisagra

Al in de tiende eeuw werd de toegangspoort Puerta de Bisagra gebouwd om mensen gecontroleerd toegang te bieden tot het centrum van Toledo. Inmiddels bevindt de poort zich in het historische deel van de stad en draagt het de naam ‘Puerta Antigua de Bisagra’. Er is namelijk ook een poort met de naam ‘Puerta Nueva de Bisagra’. Deze bevindt zich aan de buitenzijde en is verankerd door twee ronde torens. De twee toegangspoorten worden middels een kleine binnenplaats van elkaar gescheiden. Andere stadspoorten van Toledo zijn ‘Puerta del Sol, Puerta Alcantara en Puerta Cambrón’.

Betaalbaar overnachten in Toledo

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Toledo? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Toledo.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Toledo.

Meer informatie over Toledo