top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van TsjechiŽ: bierbrouwerij van Pilsen

TsjechiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van TsjechiŽ vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Pilsen
reisadvies reisadvies TsjechiŽ

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Entree van de bierbrouwerij in Pilsen
De bierbrouwerij van Pilsen (Plzeň)

Als bakermat van het tegenwoordig zo bekende pils behoort de brouwerij van Plzeň (Pilsen) tot de meest populaire bezienswaardigheden van de Tsjechische regio West-Bohemen. Pils is een specifieke biersoort waarbij er sprake is van ondergisting bij lage temperaturen. Het lichtgele bier vind haar oorsprong in de stad Plzeň (Pilsen), waar het naar vernoemd is. Zoals wel vaker gebeurt is dit specifieke bier van een merknaam een soortnaam geworden. Het grappige is dat zelfs sommige Nederlandse biermerken een directe verwijzing zijn naar het ontstaan van pils in het jaar 1842. De nieuwe biersoort is Ďontworpení door de Beierse bierbrouwer Josef Groll. De naam Bavaria is een directe verwijzing naar de ďBeierse brouwmethodeĒ (vanwege de bedenker van het brouwproces).

De reden dat er een nieuwe biersoort ontwikkeld werd kwam voort uit frustratie. De vele bierbrouwers die Pilsen kende hadden regelmatig een probleem met de kwaliteit van het bier. Niet zelden moesten grote aantallen vaten weggegooid worden omdat ze niet goed genoeg waren. Bij het brouwen van pils wordt er gebruik gemaakt van speciale koeltechnieken om bier te brouwen met ondergisting. Dit zorgt voor een kleinere kans op bacteriŽle problemen en dus een vrij constante kwaliteit. Het eerste pils is op 5 oktober 1842 in Plzeň gebrouwen. Het Tsjechische Plzeňskż Prazdrojs staat bij ons bekend als Pilsener Urquell, dat nog steeds het belangrijkste merk van de brouwerij is.

GeÔnteresseerden kunnen de brouwerij in Plzeň vrijwel dagelijks bezoeken. Nadat je de van de etiketten bekende poort heen gekomen bent kun je in het bezoekerscentrum aan de linkerkant een toegangskaartje kopen. Let op, want de rondleidingen zijn in drie verschillende talen: Tsjechisch, Duits en Engels. Zorg ervoor dat je meeloopt met een tour die je kunt volgen. Voor het fotograferen tijdens de rondleiding moet je een speciaal ticket voor de fotocamera kopen. De ongeveer anderhalf uur durende rondleiding voert je langs de hypermoderne inpakhal (geopend in 2006, bouwkosten 30 miljoen euro), waarna je zowel de oude brouwerij, de nieuwe brouwerij en de Ďhall of fameí leidt. In de tussentijd leer je hoe pils gemaakt wordt en kun je de ingrediŽnten (hop en mout) voelen, ruiken en proeven. De rondleiding eindigt in de kelders van de brouwerij. Hier heerst een temperatuur van zes graden Celsius, die nodig is om de lage gisting plaats te laten vinden. In deze gangen krijg je de mogelijkheid om vers pils uit het houten vat te drinken. Dit pils is troebel, want het is nog ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Bierdrinkers zullen ervaren dat dit bier wat bitterder smaakt dan wat er uiteindelijk in de winkels ligt. Dit is ťťn van de weinige plekken ter wereld waar je het verse pils kunt proeven voordat het gefilterd wordt.

Na afloop van de toer kun je in het winkeltje bij de ingang nog souvenirs van Pilsener Urquell en een paar andere merken kopen. Als je het winkeltje doorloopt kom je bij het restaurant uit waar Tsjechische specialiteiten kunt eten die je kunt laten vergezellen van een heerlijk glas pils.

 
Meer informatie over TsjechiŽ en Pilsen:

informatie over de bierbrouwerij
Bierbrouwerij van Pilsner Urquell

informatie over Pilsen
Pilsen info en tips
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies