top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Istanbul, Turkije

Turkije
top 10 bezienswaardigheden:

Antalya
Bodrum
Istanbul
Marmaris
Side
Turkse Rivièra
Turkije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Istanbul
reisadvies reisadvies Turkije

... meer handige websites

 

Istanbul is niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van Turkije. In het Nederlands wordt deze metropool van ongeveer twintig miljoen inwoners ook geschreven als Istanboel. Deze drukke op twee continenten gelegen stad is in de geschiedenis altijd een belangrijke stad geweest. Dat heeft het vooral te danken aan de ligging aan de Bosporus, die de toegang tot de Zwarte Zee vormt. Wie Istanbul (vroeger: Constantinopel) in handen heeft controleert het verkeer richting en vanuit de Zwarte Zee. Wie Istanbul bezoekt zal tijd tekort komen om alles te zien. De stad is zo enorm groot en telt zoveel bezienswaardigheden dat je het waarschijnlijk niet zult redden om alles binnen een weekend te zien. Wij zouden daarom zeker aan willen raden om voor een stedentrip naar Istanbul 4 tot 5 dagen uit te trekken. Dan heb je zeker voldoende gelegenheid om naast het bezoeken van de meest populaire bezienswaardigheden ook voldoende tijd te hebben om de stad 'aan te voelen' door juist ook tijd te nemen om de kleine dingetjes van Istanbul te ontdekken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Istanbul

bezienswaardigheid nummer 1 Blauwe Moskee
De officiële naam van deze blauwe moskee is Sultan Ahmetmoskee. Vroeger zaten er veel blauwe tegeltjes aan de binnenzijde van deze moskee, vandaar de naam blauwe moskee. De moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616. Er staan 6 minaretten, wat vroeger een aanduiding was van rijkdom. De rijkdom gaat binnen gewoon door, met 20.000 handgeschilderde tegeltjes heeft de moskee een bijzondere binnenkant.
www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/istanbul/blauwemoskee.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Topkapipaleis
Dit oosterse paleis ligt op een zeer groot stuk grond en bestaat uit vier verschillende hoven. Via Keizerlijke poorten kom je binnen in een klein dorp. Er zit een bakkerij, hospitaal, paardenstallen en natuurlijk het paleis met zijn tuinen en tegenwoordig terrasjes. Tegenwoordig is dit paleis een zeer bijzonder museum en is dus opengesteld voor publiek.
www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/istanbul/topkapi-paleis.htm
   
bezienswaardigheid nummer 3 Grote Bazaar
Als je eens de sfeer wilt proeven van een echte Turkse markt, dan moet je zeker hier op de grote bazaar zijn. In dit labyrint van winkeltjes op de Kapali Çarsi komen allerlei producten voorbij. Je vindt er Turkse tapijten, kruiden, kleding, antiek, sieraden en nog heel veel meer. Het mooiste “spel” wat er wordt gespeeld is die van het afdingen. Vaak wordt er ondertussen thee of iets lekkers aangeboden.
www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/istanbul/grandbazaar.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Aya Sophia
Tegenover de blauwe moskee is deze Aya Sophia/Hagia Sophia te vinden. Nu is dit een museum, maar vroeger was dit een kathedraal en moskee. Het is zelfs eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld geweest. Veel moskeeën, waaronder die in Nederland, zijn afgeleid van deze Aya Sophia moskee.
www.steden.net/turkije/istanbul/hagia-sophia
   
bezienswaardigheid nummer 5 Hamam
Eén van de mooiste badhuizen van Istanbul is toch wel de Cağaloğlu Hamami. Dit badhuis is meer dan 300 jaar oud. Je waant je ook echt terug in de tijd. Er hangt een bijzondere sfeer, die vele beroemdheden en royals al hebben ervaren. Er zijn diverse behandelingen te boeken.
www.cagalogluhamami.com.tr
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Stadsmuur Istanbul
Om de oude stadsmuur uit de 5e eeuw te bezichtigen, zijn er wandelingen te maken die beginnen bij het imposante kasteel van de zeven torens ‘Yedikule Hisari’. De muur heeft jaren gefunctioneerd als verdediging. Tegenwoordig zijn er allerlei andere activiteiten op en rond deze muur. Zo zitten in diverse nissen bedrijfjes of wonen er daklozen. De muur heeft verschillende uiterlijkheden. Zo zijn delen zwaar verwaarloosd en begroeid, maar andere delen zijn gerestaureerd. Tijdens de wandeling krijg je een mooi beeld van het oude Istanbul en het moderne van nu.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Basilica Cisterne
Basilica Cisterne wordt ook wel het verzonken paleis genoemd. Eigenlijk is dit een ondergrondse wateropslagplaats. Deze wateropslagplaatsen vind je op meerdere plaatsen in Istanbul. Hier kon men in tijden van gevaar, water opslaan voor langere tijd. Via een aquaduct kwam er water uit het Belgrado-woud in de Basilica Cisterne. Door zijn enorme afmeting van 143 meter bij 65 meter en 9 meter hoog, kon er met gemak 80.000 m³ water in. Er staan 336 zuilen om de Basilica Cisterne te ondersteunen. Verschillende films zijn hier deels opgenomen, waaronder James Bond From Russia With Love en The International.
www.steden.net/turkije/istanbul/basilica-cisterne
   
bezienswaardigheid nummer 8 Yedikule Hisari
Dit kasteel met zijn zeven torens heeft vele functies in de geschiedenis vervuld. Eerst als verdedigingswerk met toegangspoort, later als schatkamer en weer later als gevangenis en executieplaats. Tegenwoordig is het een museum en mag men op de muren lopen. Het uitzicht over de zee van Marmara is namelijk waanzinnig. De locatie wordt tegenwoordig ook gebruikt voor concerten en festivals.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Miniaturk
Wie geen tijd heeft om alle bezienswaardigheden van Istanbul aan te doen, kan dat compenseren in Miniaturk. Dit miniatuurpark heeft alle bezienswaardigheden in het klein staan. Met een oppervlakte van 60.000 m² is dit met recht een park te noemen. Er is namelijk ook een zwembad, restaurant, amfitheater, winkeltjes, speeltuin, boottochten en doolhof.
www.miniaturk.com.tr
   
bezienswaardigheid nummer 10 Galatatoren
Voor een wonderschoon uitzicht over Istanbul moet je zeker de Galatatoren bezoeken. Deze toren ligt in het Europese deel van Istanboel in de wijk Galata. Per lift is het mogelijk om naar het hoogste punt in de toren gaan, waar zich ook een restaurant bevindt.  
www.steden.net/turkije/istanbul/galata
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Istanbul. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Istanbul. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Istanbul:

bijzondere plaatsen in Istanbul
Istanbul in één dag
Istanbul tips
Istanbul voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies