Turkije Istanbul

Istanbul

Istanbul is niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van Turkije. In het Nederlands wordt deze metropool van ongeveer twintig miljoen inwoners ook geschreven als Istanboel. Deze drukke op twee continenten gelegen stad is in de geschiedenis altijd een belangrijke stad geweest. Dat heeft het vooral te danken aan de ligging aan de Bosporus, die de toegang tot de Zwarte Zee vormt. Wie Istanbul (vroeger: Constantinopel) in handen heeft, controleert het verkeer richting en vanuit de Zwarte Zee.

Wie Istanbul bezoekt zal tijd tekort komen om alles te zien. De stad is zo enorm groot en telt zoveel bezienswaardigheden dat je het waarschijnlijk niet zult redden om alles binnen een weekend te zien. Wij zouden daarom zeker aan willen raden om voor een stedentrip naar Istanbul 4 tot 5 dagen uit te trekken. Dan heb je zeker voldoende gelegenheid om naast het bezoeken van de meest populaire bezienswaardigheden ook voldoende tijd te hebben om de stad ‘aan te voelen’ door juist ook tijd te nemen om de kleine dingetjes van Istanbul te ontdekken.

Top 10 bezienswaardigheden van Istanbul

1

Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee is de nummer één bezienswaardigheid van Istanbul. Er zijn zelfs toeristen die speciaal voor dit monumentale bouwwerk naar Istanbul reizen. De officiële naam van deze blauwe moskee is Sultan Ahmetmoskee. De naam blauwe moskee is te danken aan de vele blauwe tegeltjes aan de binnenzijde van deze moskee. De moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616. Er staan 6 minaretten, wat vroeger een aanduiding was van rijkdom. De rijkdom gaat binnen gewoon door, met 20.000 handgeschilderde tegeltjes heeft de moskee een bijzondere binnenkant. De Sultan Ahmet Moskee combineert het beste van twee bouwstijlen. Het is een mengsel van traditionele islamitische architectuur met Byzantijnse elementen, afkomstig van de aangrenzende Hagia Sophia.

De Blauwe Moskee is elke dag open voor bezoekers. Weet dat de Blauwe Moskee een actieve plaats van aanbidding is, dus het kan alleen buiten gebedstijden worden bezocht. Je mag vanaf 30 minuten voor de gebedstijden niet naar binnen. Op vrijdag kun je de Blauwe Moskee pas ’s middags na het gebed bezoeken.

2

Topkapipaleis

Het Topkapipaleis was het centrum van de macht in het Ottomaanse Rijk en werd in de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmed II. Letterlijk vertaald als “Kanonnenpoort Paleis”, werd het aanvankelijk het Nieuwe Paleis genoemd tot de 19e eeuw. Na de val van het Ottomaanse Rijk in 1923 is het paleis nu een museum dat de grootste kennisbank en memoires van de Ottomaanse glorie herbergt. Het Topkapipaleis wordt tegenwoordig als een van de beste voorbeelden van een oosters paleis beschouwd.

Het Topkapi Paleismuseum heeft een spectaculaire en fascinerende collectie Ottomaanse gewaden, porselein, miniaturen, kalligrafische manuscripten, juwelen en andere schatten, waaronder de Topkapi-dolk. Het museum biedt een kijkje in het luxueuze leven van de Ottomaanse sultans en hun glorieuze verleden.

3

Grote Bazaar

Als je eens de sfeer wilt proeven van een echte Turkse markt, dan moet je zeker hier op de grote bazaar zijn. In dit labyrint van winkeltjes op de Kapali Çarsi komen allerlei producten voorbij. Je vindt er Turkse tapijten, kruiden, kleding, antiek, sieraden en nog heel veel meer. Het mooiste “spel” wat er wordt gespeeld is die van het afdingen. Vaak wordt er ondertussen thee of iets lekkers aangeboden.

Neem wel de tijd om te gaan winkelen in de Grote Bazaar van Istanbul. Deze enorme overdekte markt telt meer dan vijftig straten, waar ruim 1200 winkels en kraampjes op de duizenden dagelijkse bezoekers wachten. De Grote Bazaar is alle dagen van de week geopend.

4

Hagia Sophia

Gedurende meer dan negen eeuwen, toen Istanbul nog Constantinopel heette, was de Hagia Sophia de grootste kathedraal ter wereld. Toen de stad onder Ottomaans bestuur kwam, werd de kathedraal omgebouwd tot moskee. In 1934 werd de moskee door Atatürk – de stichter van Turkije – tot een seculier gebouw gemaakt. Tot 2020 is de Hagia Sophia een museum geweest. De Turkse autoriteiten hebben Hagia Sophia op 24 juli 2020 weer de status van moskee gegeven. Tijdens het gebed worden de aanwezige mozaïeken en fresco’s verduisterd.

Je kunt de Hagia Sophia nog steeds bezoeken, maar er is wel het nodige veranderd sinds het weer een moskee is. Zo moeten de vrouwen hun haar bedekken, is de prachtige marmeren vloer bedekt met groene tapijten en kun je de bezienswaardige bovenverdiepingen niet meer bezoeken.

5

Cagaloglu-hamam

De authentieke Cagaloglu Hamam is het mooiste voorbeeld van een traditioneel Turks badhuis. De Cagaloglu-hamam is gelegen in de oude stad van Istanbul en dateert uit de Ottomaanse tijd. Cağaloğlu is de laatste grote hamam gebouwd in het Ottomaanse tijdperk. De Hamam is sinds de opening in 1741 continu in bedrijf. In tegenstelling tot andere grote hamams in de stad is de Cagaloglu-hamam nog helemaal in zijn oorspronkelijke staat, zonder ooit gerestaureerd te zijn. Het resultaat is een historische ambiance die vrijwel ongewijzigd is gebleven ten opzichte van de Ottomaanse tijd. De hamam biedt verschillende traditionele behandelinge. Boek een sessie en geniet van de verrassende voordelen van de eeuwenoude badrituelen van de Ottomanen.

6

Stadsmuur van Istanbul

Om de oude stadsmuur van Istanbul te bezichtigen, zijn er wandelingen te maken die beginnen bij het imposante kasteel van de zeven torens (‘Yedikule Hisari’). De muur heeft jaren gefunctioneerd als verdediging. Tegenwoordig zijn er allerlei andere activiteiten op en rond deze muur. Zo zitten in diverse nissen bedrijfjes of wonen er daklozen. De muur heeft verschillende uiterlijkheden. Zo zijn delen zwaar verwaarloosd en begroeid, maar andere delen zijn gerestaureerd. Tijdens de wandeling krijg je een mooi beeld van het oude Istanbul en de moderne elementen van nu.

7

Basilica Cisterne

Basilica Cisterne wordt ook wel het verzonken paleis genoemd. Eigenlijk is dit een ondergrondse wateropslagplaats. Deze wateropslagplaatsen vind je op meerdere plaatsen in Istanbul. Hier kon men in tijden van gevaar voor langere tijd water opslaan. Via een aquaduct kwam er water uit het Belgrado-woud in de Basilica Cisterne. Door zijn enorme afmeting van 143 meter bij 65 meter en 9 meter hoog kon er met gemak 80.000 m³ water in. Er staan 336 zuilen om de Basilica Cisterne te ondersteunen. Verschillende films zijn hier deels opgenomen, waaronder ‘The International’ en de James Bond blockbuster ‘From Russia With Love’.

8

Yedikule Hisari

Yedikule Hisari is een middeleeuws kasteel letterlijk vertaald “Fort van de Zeven Torens” heet. Het is een versterkte historische structuur gelegen in de Yedikule wijk van Fatih in Istanbul.

Yedikule Hisari is in 1458 in opdracht van de Ottomaanse sultan Mehmed II gebouwd. Later werd er een complex zeven torens gecreëerd door drie nieuwe torens toe te voegen en een deel van de oude muren van Constantinopel volledig te omsluiten, met inbegrip van de twee tweelingtorens die oorspronkelijk de triomfantelijke Gouden Poort vormden.

Het fort kwam bekend te staan als de thuisbasis van een formidabele koninklijke kerker die door de geschiedenis heen opmerkelijke figuren huisvestte, en de bijbehorende intriges spraken door de eeuwen heen tot de verbeelding van het publiek in verschillende legenden, verhalen en kunst.

9

Galata-toren

De Galata-toren is een toren in de wijk Beyoğlu. Hij is genoemd naar de buurt waarin hij staat: Galata. De Galata-toren is als wachttoren op het hoogste punt van de Muren van Galata gebouwd. Tegenwoordig is de toren een tentoonstellingsruimte en museum. Je mag de middeleeuwse toren als een van de symbolen van Beyoğlu en Istanbul beschouwen. De huidige naam luidt de huidige officiële naam Galata Kulesi Museum. Het is vooral populair vanwege het 360-graden uitzicht op Istanbul dat vanaf het observatiedek te zien is.

10

Archeologisch Museum van Istanbul

De Archeologisch museum van Istanbul is een groep van drie archeologische musea gelegen in de Eminönü wijk, nabij het Gülhane Park en het Topkapı Paleis.

De archeologische musea van Istanbul bestaan uit drie musea:

– Archeologisch Museum (in het hoofdgebouw)
– Museum van het Oude Oosten
– Museum van Islamitische Kunst (in de Betegelde Kiosk).

Het herbergt meer dan een miljoen voorwerpen die bijna alle tijdperken en beschavingen uit de wereldgeschiedenis vertegenwoordigen. De Alexandersarcofaag is het topstuk van het museum. Het is een stenen sarcofaag uit het einde van de 4e eeuw. De sarcofaag dankt zijn naam aan het feit dat hij is bedekt met een reliëf van Alexander de Grote.

Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Istanbul. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Istanbul. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata naar Istanbul!

Meer informatie over Istanbul