top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Side, Turkije

Turkije
top 10 bezienswaardigheden:

Antalya
Bodrum
Istanbul
Marmaris
Side
Turkse Rivièra
Turkije

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Side
reisadvies reisadvies Turkije

... meer handige websites

 

Side is een gezellige Turkse badplaats aan de Turkse Rivièra. De stad Side wordt graag bezocht om het heerlijke klimaat, de kilometers lange stranden en de mooie natuur. Maar ook cultuurliefhebbers komen graag naar dit deel van Turkije aan de Middellandse Zee. Side staat namelijk ook bekend als historische stad met waardevolle restanten uit de klassieke oudheid. Naast zon, zee en strand zijn er in Side dus ook Griekse Tempels, een Romeins theater en delen van een oude stadsmuur te bezoeken. Deze afwisseling zorgt dat er in de sfeervolle badplaats Side genoeg te zien en te beleven is. Andere bekende badplaatsen en toeristische bestemmingen in de buurt van Side zijn: Alanya, Antalya en Belek.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Side

bezienswaardigheid nummer 1 Antieke theater
Het Romeinse antieke amfitheater bij de plaats Side is een wonderschoon stukje uit de geschiedenis. Het werd al in de tweede eeuw gebouwd, waar het ruimte bood aan zo’n vijftien- tot twintigduizend toeschouwers. Destijds werd het amfitheater gebruikt om gevechten, toneelstukken en andere voorstellingen aan het publiek te tonen. In de directe omgeving van het amfitheater zijn ook Romeinse baden te bewonderen. Deze zijn tegenwoordig ingericht als museum.
www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/side/theater-van-side.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Tempels van Apollo en Athene
Aan de kust van Side kun je de tempels van Apollo en Athene bezoeken. Lang geleden werd de tempel gebruikt om de Griekse god Apollo en Athene te vereren. Tegenwoordig worden er alleen nog selfies gemaakt en geniet men van het weidse prachtige uitzicht. Met name tijdens de zonsondergang is het hier erg mooi. Beide tempels werden in de tweede eeuw gebouwd.
www.steden.net/turkije/side/tempel-van-apollo
   
bezienswaardigheid nummer 3 Side-Museum
In het Side Museum zijn verschillende sculpturen, hiërogliefen, wapens en architectonische onderdelen uit de hellenistische en Romeinse tijd te bewonderen. Het merendeel is afkomstig uit de stad Side zelf. Ze werden gevonden tijdens de opgravingen halverwege de twintigste eeuw, die onder leiding van de Turkse archeoloog Arif Müfid Mansel werden uitgevoerd. Het Side Museum is gevestigd in een voormalig Agora badhuis uit de vijfde en zesde eeuw.
www.steden.net/turkije/side/archeologisch-museum-van-side
   
bezienswaardigheid nummer 4 Strand
Als onderdeel van de Turkse Rivièra kun je ook in Side genieten van de mooie stranden. De meest populaire stranden worden door de hotels gedomineerd. Vaak staan hun bedden en parasols in rijen opgesteld. Er zijn ook stranden waar dit niet het geval is. Vaak zijn deze iets minder gemakkelijk bereikbaar, maar wel de moeite waard. Een goed voorbeeld hiervan is het kilometers lange strand aan de oostzijde. Het meest bezochte strand is die aan de westzijde bij de hotels. Hier worden allerlei watersporten aangeboden en een drankje is er nooit ver weg.
www.steden.net/turkije/side/stranden-van-side
   
bezienswaardigheid nummer 5 Manavgat waterval
Op enkele kilometers van Side kun je de waterval van Manavgat bezoeken. Verwacht echter geen avonturen tijdens je uitstapje naar de Manavgat waterval. De waterval is namelijk te bezichtigen vanaf een terras. Er komt weinig avontuur aan te pas. Desalniettemin is de Manavgat een mooie brede waterval, die je zeker gezien moet hebben. De omgeving van Manavgat leent zich verder prima om wat kraampjes, de moskee of wat winkels te bezoeken.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Seleucia (Pamphylia)
Op een kleine vijftien kilometer van Side is de oude Griekse stad Seleucia te bezoeken. De ruïnes van Seleucia laten resten zien van bijvoorbeeld voormalige tempels, een Romeins badhuis, een poort en een mausoleum. De ligging op de heuvel boven Manavgat en de bossen er omheen geven het geheel een bijzonder fraai aanzicht.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Haven van Side
De hoofdstraat van de voormalige vissersplaats Side, leidt je de weg naar de haven. De oude haven is al heel wat jaren erg belangrijk voor de stad. Vroeger bracht de vis er veel geld op en tegenwoordig de toeristen. Vanuit de haven van Side vertrekken dagelijks verschillende excursies naar uiteenlopende bestemmingen. Naast de haven liggen de ruïnes van de tempels van Athene en Apollo.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Vespasianusmonument
De ruïnes van het Vespasianus monument staan tegenwoordig bekend als toegangspoort tot de historische stad Side. Het monument werd opgericht ter ere van Vespasianus, keizer van het Romeinse Rijk. In de drie ruimtes van het monument stonden oorspronkelijk de sculpturen van onder andere keizer Vespasianus. Het gebouw stond oorspronkelijk op een andere locatie. Nu vandaag staat het dichtbij de straat met colonnades en de toegangspoort.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Aquaduct
Naast de vele ruïnes van tempels, badhuizen, stadspoorten en monumenten, zijn er in de badplaats Side ook nog grote delen van aquaducten te bespeuren. Deze Romeinse aquaducten zorgden er eeuwen geleden voor dat het stromende drinkwater de inwoners van Side konden bereiken. De aquaducten brachten het water uit de Manavgat rivier via bruggen en tunnels op de plaats van bestemming. Het is daarom erg uniek dat deze aquaduct van Side, die in de tweede eeuw werd gebouwd, nog deels in tact is.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Green Canyon
Het grote stuwmeer, Green Canyon, ligt tussen de bergen en de plaats Manavgat. Vanuit verschillende bestemmingen worden er boottochten aangeboden richting dit prachtige groene kunstmatige meer. Tijdens deze tocht heb je een uitstekend uitzicht over de omgeving, de Green Canyon en één van de grootste boogdammen van Turkije, de Oymapinar dam. Deze Oymapinar dam werd in 1984 gebouwd om elektriciteit op te wekken.
   
 

Vakantie naar Side

Wil je een vakantie naar Side boeken? Kijk dan bij de volgende aanbieders voor alle Side vakanties:
Side vakanties bij Corendon
Side vakanties bij TUI.nl

Meer informatie over Side:

Side tips
Side voor beginners
beste reisperiode voor zonvakantie in Side
bijzondere plaatsen in Side
winterzon in Side

  ...meer handige websites
   


 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies