Wales

Wales is één van de vier landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië. Wales staat vooral bekend om de indrukwekkende landschappen, afgewisseld met authentieke dorpjes en de vele kastelen. Veel mensen maken de fout om Wales op een lijn te zetten met Engeland, terwijl het echt een land is met een eigen identiteit. Niets voor niets zijn het vooral mensen uit Engeland die Wales bezoeken om kennis te maken met de lokale cultuur en gebruiken. Nederlandse toeristen die Wales bezoeken, doen dat vooral in de vorm van een rondreis. Deze vorm van vakantie vieren zorgt ervoor dat je tijdens je reis naar Wales gemakkelijk meerdere van de hoogtepunten uit de top 10 bezienswaardigheden van Wales zou moeten kunnen bezoeken.

Top 10 bezienswaardigheden van Wales

1

Kastelen

Er zijn ontzettend veel kastelen in Wales te vinden, waaronder een aantal zeer romantische exemplaren. Zo is er in het noorden van Wales Beaumaris Castle te vinden. Dit ligt op het eiland Anglesey. Andere prachtige kastelen zijn: Caernarfon Castle in Carnarfon, Conwy Castle in Conwy wat in het noorden ligt, Harlech Castle in het noordwesten en Cardiff Castle in de gelijknamige hoofdstad van Wales.

Sommige kastelen zijn vervallen tot ruïnes. Andere kastelen worden bewoond door hun eigenaren. Gelukkig zijn er in Wales een aantal fraaie kastelen die je kunt bezoeken. Zo is Carisbrooke Castle een zeer geliefde bezienswaardigheid binnen Wales. Je kunt Carisbrooke Castle in de vorm van een rondleiding met gids bezoeken.

2

St. David’s Kathedraal

De prachtige St. David’s Kathedraal staat in het kleinste stadje van het Verenigd Koninkrijk. De kerk is in 12e eeuw opgericht ter ere van de patroonheilige David van Wales. Al in 550 stond er op deze plaats in St. David’s alleen een klooster. Later werden hier de kathedraal en het Bishop’s Place aan toegevoegd. Nog altijd wordt de sterfdag van David op 1 maart herdacht in Wales.

3

Snowdonia National Park

Het Snowdonia National Park is een van de mooiste natuurgebieden van Wales. Dit ruimbemeten park ligt in het noorden van Wales. Het park is vernoemd naar de in het park gelegen Snowdon berg, welke met zijn 1085 meter de hoogste berg van Wales is. De berg is te bewandelen, maar is ook per treintje te bezoeken. Het park is uitermate geschikt voor wandelaars en fietsers. De prachtige dorpjes in het park, zoals Betws Y Coed en Beddgelert zijn een aangename stop tijdens je tocht. Het landschap heeft een interessante afwisseling van bergen, meren, heidevelden en zandstranden.

4

Brecon Beacons National Park

Het Brecon Beacons National Park is een natuurpark dat een oppervlakte heeft van 1345 vierkante kilometer. Binnen het Brecon Beacons National Park liggen maar liefst vier bergketens: de Black Mountains ten westen en ten oosten, Fforest Fawr en de Brecon Beacons. In het park kun je genieten van prachtige afwisselende natuurgebieden, zoals graslanden, ruige rotspartijen, watervallen, grotten en beboste kloven. Met een gids is het mogelijk om een tour te maken door het labyrint van de Dan-yr-Ogof Grotten. Tochten per paard behoren in dit park tot de mogelijkheden.

5

Conwy

Aan de noordkust van Wales ligt het pittoreske plaatsje Conwy. Dit prachtige historische dorp geeft je vrij snel het gevoel ‘terug in de tijd’ te zijn. Het dorp heeft nog altijd zijn goed bewaarde kasteelmuren met bijbehorende 21 tellende torens. Prominent aanwezig is natuurlijk het oostelijk gelegen kasteel ‘Conwy Castle’. Centraal in het dorp is de St. Mary’s Church te vinden. Er wordt gezegd dat het kleinste huisje van Groot-Brittannië in dit dorp te vinden is. Het huisje leunt als het ware tegen een toren in de kasteelmuur die aan de kade ligt.

6

Portmeirion

In de provincie Gwynedd – dat in het noorden van Wales ligt – vind je de bijzondere plaats Portmeirion. Deze vrij kleine plaats kenmerkt zich door de Italiaanse invloeden die de stijl van de huizen weerspiegelen. Het is ontworpen en gebouwd door Sir Clough Williams-Ellis tussen 1925-1975 waarmee er een jongensdroom in vervulling ging. Niet voor niets wordt deze plaats in een aantal films als decor gebruikt. Buiten de heerlijke sfeer die er in dit dorp hangt zijn er een aantal bezienswaardigheden als een beeld van Hercules, het Pantheon, de Amis Reunis, Castell Deudraeth, Campanile en de Bristol colonnade.

7

Cardiff Castle

Het statige monumentale Cardiff Castle is te vinden in de gelijknamige hoofdstad van Wales. Ooit was dit enorme bouwwerk een simpel Romeins fort. Door de jaren heen hebben er nogal wat aanpassingen en uitbreidingen plaatsgevonden, waardoor je tegenwoordig er aardig kunt verdwalen. De binnenkant is zeker een bezoekje waard. Alleen al de Banqueting Hall met zijn imposante muurschilderingen zijn een lust voor het oog. Zeer bijzonder is de hoog gelegen tuin wat men de ‘Roofgarden’ noemt. Kompleet met fontijn en prachtige bloemen en planten is hier een zeer romantische sfeer gecreëerd.

8

Big Pit National Coal Museum

In de plaats Blaenavon zijn nog kolenmijnen te vinden die zijn opengesteld voor bezoekers. Deze mijnen vallen onder het toezicht van Big Pit National Coal Museum. Na het aanmeten van een goede uitrusting met onder andere een helm met lamp en ‘rebreather’ wat een soort ademhalingsset is. Dit zuivert in geval van nood de lucht. De tour duurt ongeveer 50 minuten.

9

Aberglasney Garden

Als men spreekt over de mooiste tuinen van Wales, dan bedoelen ze eigenlijk de tuinen van Aberglasney. In het zuidwesten van Wales nabij de vallei van Tywi Carmarthenshire is het statige Aberglasney huis te vinden te midden van de wonderlijke tuinen. Doordat het landgoed een lange en onduidelijke geschiedenis heeft, zijn er nog altijd veel vragen. Vele rijke families hebben dit gebied in bezit gehad en hebben er hun creativiteit op los gelaten. Dit heeft geresulteerd in een schitterend afwisselend landgoed met daarop woningen, tunnels, portieken, een kloostertuin, een zwembad en keuring onderhouden paviljoens.

10

Llandudno Cable Car

Bij de populaire badplaats Llandudno in het noorden van Wales is een bijzondere attractie te vinden. Hier is het namelijk mogelijk om een rit te maken van de kabelbaan. Vanuit het karretje heb je een waanzinnig uitzicht over het gehele gebied. De tocht gaat vanaf Happy Valley naar de top van Great Orme, waar het uitzicht alleen maar mooier wordt. Bij Great Orme zijn prachtige wandelingen te maken.

Meer informatie over Wales