top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Johannesburg, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
top 10 bezienswaardigheden:

Johannesburg
Kaapstad
West-Kaap
Zuid-Afrika

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Johannesburg

... meer handige websites

 

Als grootste stad van Zuid-Afrika is Johannesburg al jarenlang een favoriete bestemming onder toeristen. Logisch, want de stad heeft ontzettend veel bezienswaardigheden en hoogtepunten te bieden. Niet alleen op cultuur historisch gebied, maar ook als je een liefhebber bent van een bruisend uitgaansleven of indrukwekkende landschappen en natuur zit je hier goed. In Johannesburg zijn de contrasten onder de bevolking en hun leefwijzen goed zichtbaar. Je maakt er namelijk kennis met overdadige uitgaanscentrums en villawijken, maar komt ook oog in oog te staan met de armere woongedeelten. Tijdens een bezoek aan Johannesburg kun je kennis maken met de rijke geschiedenis van het land in de diverse musea. Je kunt je vermaken in Maboneng Precinct of een bezoek brengen aan Gold Reef City. Al met al mag je Johannesburg niet missen als je in het mooie Zuid-Afrika verblijft.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Johannesburg

bezienswaardigheid nummer 1

Apartheid Museum

Tijdens je bezoek aan Johannesburg mag een bezoek aan het Apartheid Museum zeker niet aan je lijst met bezienswaardigheden ontbreken. Het museum neemt je mee terug in de gruwelijke tijd waarin apartheid een grote rol speelde in het land. Dit ondervind je aan den lijve omdat je bij de entree van het museum al wordt ingedeeld in groepen. Blank of niet blank. Je vindt het museum ten zuiden van de stad Johannesburg. Binnen kun je diverse exposities bekijken waarbij indrukwekkende en vaak gruwelijke beelden niet worden geschuwd. Wie omhoog kijkt, ziet meer dan 120 stroppen hangen aan het plafond. Deze staan symbool voor het aantal politieke gevangen welke de dood vonden in de tijd van de apartheid.

Meer info:
https://www.apartheidmuseum.org/ 

   
bezienswaardigheid nummer 2

Constitution Hill

Constitution Hill staat garant voor een monument welke je midden in het centrum van de Zuid-Afrikaanse staat vindt. Het monument is gebouwd als een fort en representeert de situatie zoals die was tussen het einde van de apartheid en de Boerenoorlog in Johannesburg. Waar het fort vroeger vooral diende als verdediging, heeft Constitution Hill nu een hele andere functie. In één van de ruimtes is het Constitutional Court gevestigd waar de grondwetten worden beschermd. Om alles te kunnen zien van dit bijzondere monument, kun je deelnemen aan een tour. Deze laat je onder meer het oude fort zien waarin vroeger een beruchte mannen en vrouwen gevangenis gevestigd was. Vooral blokken 4 en 5 waren daarbij berucht. Onder andere Nelson Mandela en Mahatma Gandhi hebben enige tijd doorgebracht in deze gevangenis. Constitution Hill geeft je tevens een goed uitzicht over de binnenstad van Johannesburg.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Soweto

Net buiten Johannesburg aan de rand van de stad ligt Soweto. Een echte township waar tijdens en voor de apartheid alleen “niet-blanken” werden toegestaan. Inmiddels mag Soweto zich met meer dan 1 miljoen inwoners een echte stad noemen. Het contrast in Soweto is nog steeds groot. Zo kun je duidelijk een onderscheid zien tussen de arme en rijke bevolking en in welke wijken ze wonen. Soweto is natuurlijk vooral bekend omdat Nelson Mandela hier woonachtig is geweest. Een bezoek aan de stad mag je dan ook zeker niet overslaan als je in Johannesburg bent. Je komt er van alles te weten over het Zuid-Afrikaanse leven, maar ook over de interessante cultuur. Vooral de torens van Soweto, het huis van Mandela en de Hector Pieterson Memorial zijn meer dan de moeite van het bezichtigen waard. Daarvoor kun je het beste een tour boeken die je zowel wandelend als fietsend kunt volgen.

Reserveer je tickets:
bekijk excursies naar Soweto

   
bezienswaardigheid nummer 4

Johannesburg Art Gallery

Met ruim 9.000 kunstwerken mag de Johannes Art Gallery zich met recht een omvangrijk museum noemen. Je vindt JAG in het Joubert Park. Binnen de galerie kun je diverse collecties bewonderen van kunstenaars die afkomstig zijn uit Zuid-Afrika en Europa. De kunstwerken lopen uiteen van beelden tot aan textiel en van waardevolle artefacten tot aan bewonderenswaardige schilderijen. Je kunt er weken zien van bekende namen zoals bijvoorbeeld Rodin, Monet en Picasso. Ook heeft de Johannesburg Art Gallery een indrukwekkende collectie beeldhouwwerken die je op de binnenplaats kunt bekijken.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Maboneng Precinct

Als je een liefhebber bent van uitgaan, lekker eten en vermaak dan moet je zeker een bezoek brengen aan Maboneng Precinct. Maboneng Precinct is voortgekomen uit een vernieuwingsproject. De omgeving bestaat uit moderne woonhuizen, trendy restaurants, boetieks en hotels. Op Market on Main kun je kennismaken met diverse culinaire hoogstandjes welke afkomstig zijn uit diverse windstreken. Je kunt urenlang ronddwalen door de gezellige straatjes van Maboneng Precinct, maar je kunt er ook voor kiezen om een drankje te drinken in één van de gezellige cafés en bars. Naast diverse uitgaansgelegenheden vind je hier ook diverse atelier en galerijen waar je de Zuid-Afrikaanse cultuur kunt opsnuiven.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Hector Pieterson Museum

Het museum in Johannesburg draagt de naam van de scholier die in 1976 tijdens een opstand werd gedood. De opstand had alles te maken met het invoeren van Afrikaans als verplicht leervak op school. De foto waarop het dode lichaam van de pas 12-jarige Hector werd weggedragen door een klasgenoot, is nu het symbool tegen Apartheid. In het Hector Pieterson Museum krijg je aan de hand van foto’s en videomateriaal een uniek kijkje in het systeem dat destijds op scholen werd gehanteerd. Opmerkelijk is dat de zus van het vermoorde jongetje hier rondleidingen geeft. Een tour van Antoinette Sithole maakt niet alleen indruk, maar is ook bewonderenswaardig te noemen. Het Hector Pieterson Museum in Johannesburg vind je in het voormalige township Soweto.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Neighbourgoods Market

Een bezienswaardigheid die je echt niet mag overslaan als je in Johannesburg bent is de Neighbourgoods Market. Deze markt staat bol van de lokale specialiteiten, maar ook voor een uniek mode accessoire of vintage item ben je hier aan het juiste adres. De Neighbourgoods Market is elke zaterdag geopend en bevindt zich in een oud kantoorgebouw. Je kunt er urenlang struinen langs verschillende kramen met onder andere delicatessen zoals vlees, olijven en vers gemaakte Zuid-Afrikaanse gerechten. De markt die zich over maar liefst twee verdiepingen verspreid is levendig en bruisend. Op het dakterras van het gebouw kun je terecht voor het aankopen van leuke souvenirs, maar kun je ook genieten van een uitzicht over de Gouden Stad. De Neighbourgoods market is gevestigd in de wijk Braamfontein.

   
bezienswaardigheid nummer 8

44 Stanley

44 Stanley vind je net buiten de stad binnen een nu bruisende wijk. Vroeger stond de omgeving rondom 44 Stanley vooral bekend als industrieel en vervallen terrein. Hoe anders is dat nu. De wijk is volledig getransformeerd naar hippe place to be en herbergt diverse design studio’s, grappige boetieks met mode, antiek en andere hebbedingetjes. Ook als je liefhebber bent van een hapje en drankje ben je hier aan het juiste adres. Nadat je urenlang door de levendige straten van 44 Stanley hebt gewandeld, is het tijd voor een verfrissend drankje op één van de vele terrassen die de wijk rijk is. Hier beleef je het leven in Johannesburg zoals deze is bedoeld. Kleurrijk, vriendelijk én rustgevend.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Gold Reef City

Gold Reef City vind je even ten zuiden van het centrum van Johannesburg, in de buurt van het Apartheidsmuseum. Dit attractiepark heeft echter veel meer te bieden dan achtbanen en spectaculaire waterattracties alleen. Het park symboliseert een mijnwerkersstad en is ook in deze trend nagebouwd. In het park kun je zelfs een afdaling maken in een beroemde mijnschacht welke in totaal meer dan 1,4 miljoen kilo goud heeft opgebracht. Tijdens een interessante tour kom je alles te weten over het werk in de mijnen en de leefomstandigheden van de mijnwerkers. In Mill Reef City kun je tevens diverse leuke winkels bezoeken waar je zowel goud als edelstenen kunt kopen. Het attractiepark is dagelijks geopend met uitzondering van maandag en dinsdag.

   
bezienswaardigheid nummer 10

SAB World of Beer

Liefhebber van bier komen helemaal aan hun trekken in het SAB World of Beer in Johannesburg. Je maakt niet alleen kennis met de rijke geschiedenis van Afrikaans bier, maar hebt ook nog eens de mogelijkheid om de verschillende smaken te kunnen proeven. Tijdens de rondleiding door de bierbrouwerij kom je alles te weten over hoe bier werd geïntroduceerd in Zuid-Afrika en waarom het land dit goudgele sap direct in haar armen heeft gesloten. Het SAB World of Beer vind je in Newton Johannesburg en is zeker voor de liefhebbers van bier een echte aanrader.

   
 

Meer informatie over Johannesburg:

foto's van Johannesburg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies