Zuid-Korea

Het democratische Zuid-Korea is sinds 1945 gesplitst met het dictatoriale Noord-Korea. De grens wordt nog altijd aan beide zijden militair bewaakt. De zuidelijk gelegen Republiek Korea is een land waar je als toerist uitstekend vakantie kunt vieren. Zuid-Korea heeft onder andere een aantal bijzondere plekken die je tegenkomt op Unesco’s lijst van werelderfgoederen. De Joseon dynastie heeft een bijzondere erfenis achtergelaten met indrukwekkende paleizen en tempels. En ook het landschap van Zuid-Korea is noemenswaardig. Het bergachtige landschap, de groene heuvels, de vele eilanden en prachtige meren bieden voldoende afwisseling met de soms erg drukke steden. Met name Seoul en Busan kunnen erg overweldigend overkomen, maar zijn zeker een bezoekje waard. En wist je dat je zelfs op wintersport kunt in Zuid-Korea? In Gangwon-do is er in totaal honderdvijfentwintig kilometer aan piste te vinden. Zuid-Korea mag dan ook oprecht een bestemming worden genoemd die van alle markten thuis is.

Top 10 bezienswaardigheden van Zuid-Korea

1

Seoul

De stad Seoul (in het Nederlands: Seoel) is de grootste en meest levendige stad van Zuid-Korea. Deze enorme metropool is voor veel mensen de eerste kennismaking met het fraaie Aziatische land. Wat Seoul zo interessant maakt, is dat je enerzijds redelijk veel overblijfselen uit vorige eeuwen hebt die je kunt bewonderen en anderzijds te maken hebt met een stad die zich in enkele decennia tijd heeft ontwikkeld tot een enorme metropool waar altijd wel ergens iets te beleven valt. Bezoek één van de oude Koninklijke tempels, geniet van streetfood in de levendige wijk Myeongdong of struin de oude straatjes van Bukchon Hanok Village af.

Voor een bezoek aan Seoul mag je gerust meerdere dagen uittrekken om een goede indruk te krijgen van deze stad. Als je één dag in Seoul te besteden hebt, bijvoorbeeld tijdens een rondreis of als gevolg van een stopover, dan leg je de focus het beste op het centrum van Seoul.

2

Hwaseong fort

In de Zuid-Koreaanse stad Suwon zijn prachtige restanten uit het verleden te bewonderen. Hwaseong fort en de bijbehorende stadsmuren zijn een uitstekend voorbeeld van de Joseon dynastie, die duurde van 1392 tot 1897. Het defensieve fort Hwaseong werd gebouwd tijdens de achttiende eeuw, onder leiding van de architect Jeong Yak-yong. In de bijna zes kilometer lang tellende muur werden tevens verschillende uitkijktorens, vier stadspoorten en een aantal geheime toegangspoorten gerealiseerd. Tijdens de Koreaanse oorlog heeft het Hwaseong fort het zwaar te verduren gehad. De oorlog liet er duidelijk zijn sporen achter. Met verscheidene reconstructies is er zo goed mogelijk gelet op het oorspronkelijke ontwerp. Wel zijn er enkele toegangswegen aangepast.

Het mag geen verrassing zijn, dat het Hwaseong fort inmiddels onderdeel is van Unesco’s werelderfgoederen. In het Suwon Hwaseong Museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het fort en de bewoners.

3

Seoraksan National Park

Het immens grote Seoraksan National Park ligt in het noordoosten van Zuid-Korea. Het is een habitat voor vele dieren. Het bijna vierhonderdduizend vierkante kilometer tellende park geeft onderkomen aan bijvoorbeeld de Aziatische zwarte beer, de Korea goral, muskusherten, otters en uiteenlopende vogelsoorten. In verschillende bezoekerscentra kun je informatie inwinnen over diverse activiteiten, zoals eco-tours, wandeltochten, hikingtoers en excursies naar bijvoorbeeld de Biryoung watervallen. Seoraksan  is het enige nationale park van Zuid-Korea dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Copyright Silver Media
alle rechten voorbehouden

4

Cheju

Dicht bij de zuid-westkust van Zuid-Korea is het prachtige eiland Cheju te bezoeken. Het eiland, wat ook wel bekend staat als Jeju Island of Jeju-do, trekt veelal natuurliefhebbers en rustzoekers aan. De mix van een vulkaanlandschap met grillige rotsformaties, watervallen en romantische zonsondergangen geven het eiland een geheel eigen karakter. Het is dan ook niet zo raar dat er veel pas getrouwde stellen verblijven. Maar het eiland is ook uitermate geschikt voor een actieve vakantie. Je kunt er namelijk leuke fiets- en wandeltochten maken of een bezoek brengen aan historische steden, bezienswaardigheden zoals het huis van Kim Cheong-hi of het openluchtmuseum in het bergdorp Seongeup.

5

DMZ

De scheiding tussen Noord-Korea en Zuid-Korea heeft een bijzondere bezienswaardigheid opgeleverd: de gedemilitariseerde zone (DMZ). Dit is een buffergebied tussen de twee landen die sinds de opsplitsing van Korea op gespannen voet met elkaar staan. De DMZ is in 1953 ingesteld toen er een wapenstilstand ontstond aan het einde van de Koreaanse Oorlog. Sindsdien loopt de DMZ langs de 248 kilometer lange grens tussen de twee landen. Je kunt als toerist deze bijna surrealistische bezienswaardigheid bezoeken door middel van een georganiseerde excursie. Dit gebeurt op de Joint Security Area waar beide partijen gezamenlijk de veiligheid bewaken.

Toeristen kunnen hier onder begeleiding en volgens strikte regels de DMZ bezoeken. Zo krijg je eerst een briefing waarbij duidelijk uitgelegd wordt wat wel en niet mag. Hoogtepunten zijn onder andere de Derde Tunnel, het perron van Dorasan Station en de mogelijkheid om met bewakers op de foto te gaan.

De DMZ bezoeken?

Wil je de DMZ bezoeken? Je kunt georganiseerde excursies boeken waarbij je vanuit Seoul naar de Gedemilitariseerde Zone tussen Zuid-Korea en Noord-Korea gaat. Vervoer, lunch, entreekosten en begeleiding van een Engelstalige gids zijn inbegrepen. Als je in het centrum van Seoul verblijft, dan word je bij je hotel opgehaald en weer afgezet.

6

Andong

Wil je kennismaken met de authentieke Koreaanse cultuur? Dan moet je een bezoek aan Andong Hahoe Folk Village inplannen. Bezoek traditionele huizen die in een schilderachtige setting te bewonderen zijn en waan je terug in de tijd van het vroegere Korea. Andong Folk Village ligt aan het water, aan de voet van de berg Hwasan.

Het historische dorp is in de veertiende eeuw na Christus gesticht en staat samen met het dorp Yangdong op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het beste moment om Andong Folk Village te bezoeken is aan het begin van de ochtend voordat de stroom met toeristen op gang komt.

7

Jeju-do

Het eiland Jeju en een aantal omringende eilandjes vormen samen Jeju-do, een kleine provincie ten zuiden van het vasteland van Zuid-Korea. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Jeju-do is de slapende vulkaan Hallasan. Deze vulkaan beslaat een groot deel van het hoofdeiland Jeju en is een nationaal park. Hier kun je dus volop genieten van een vrijwel ongerepte natuur. Voor wandelaars is dit één van de betere bestemmingen binnen Zuid-Korea. Wat bezoekers verder aantrekt, is de relaxte sfeer die hier heerst.

8

Chuncheon

De stad Chuncheon ligt in de provincie Gangwon-do, in het noorden van Zuid-Korea. De ligging aan de meren Uiamho en Soyangho maken de stad erg toegankelijk voor toeristen en dagjes mensen. Daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan één van de kleine eilandjes zoals Jungdo Island en Namiseom Island.

Cultuursnuiver moeten zeker een bezoek brengen aan de Cheongpyeongse tempel. De tempel wordt genoemd in een mooie legende waarin een slang en een prinses de hoofdrol spelen. De stad Chuncheon staat in Zuid-Korea goed bekend om de vele fantastische festivals die er worden georganiseerd. Zo trekt het Chuncheon Puppet Festival en het Soyanggang Culture Festival elk jaar opnieuw duizenden bezoekers aan.

9

Busan

Na Seoul is Busan (Pusan) de tweede stad van Zuid-Korea. Voor toeristen is Pusan een interessante bestemming vanwege de traditionele markten, de mooie stranden en een aantal fraaie tempels. Pusan is vooral ook een goede bestemming voor lekkerbekken. In Pusan kun je alle facetten van de Koreaanse keuken ontdekken, zowel op marktjes als in soms zeer luxe restaurants. De ligging aan de Baai van Busan maakt van de stad een populaire strandbestemming. Hier ligt ook het grootste strand van Korea: Haeundae Beach.

10

Everland

Het themapark Everland weet haar bezoekers te bekoren. Het park – dat in 1976 de poorten voor het eerst deuren opende – is verdeeld in vijf zones: Global Fair, American Adventure, Zootopia, European Adventure en Magic Land. Het is een plek waar jong en oud kennis kunnen maken met oost en west. Het park is ingericht met uiteenlopende architectonische stijlen vanuit de gehele wereld. Onder de attracties begeven zich een aantal achtbanen, waarvan de T Express de grootste is. Tussendoor kun je even bijkomen in één van de eetgelegenheden of tijdens een wervelende show.

Meer informatie