Zuid-Korea Seoul

Seoul

Maar liefst 25 stadsdistricten vormen samen de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. In het Nederlands wordt de naam ook wel als Seoel geschreven, maar als je luistert naar de juiste Koreaanse uitspraak van de stadsnaam dan vraag je je af waar die tweede ‘e’ vandaan komt. Je hoort hier duidelijk een klank waar eerder de ‘u’ thuishoort. Seoul kent een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Ongeveer zesduizend jaar geleden leefden hier de eerste mensen. Pas in het jaar 18 van onze jaartelling was er sprake van een echte nederzetting: Wiryeseong. Gedurende de eeuwen heeft deze plaats zich langzaamaan ontwikkeld tot de miljoenenstad die Seoul tegenwoordig is. De bruisende hoofdstad is de aanjager van de Zuid-Koreaanse economie die sinds de jaren 70/80 van de vorige eeuw een enorme groeispurt gehad heeft.

Als je als toerist naar Seoul gaat dan kun je kennismaken met verschillende facetten van de stad. Historische paleizen en stadspoorten zijn omringd door moderne hoogbouw, wat fraaie contrasten oplevert. Seoul is een heerlijke stad waar voldoende te ontdekken valt.

Top 10 bezienswaardigheden van Seoul

1

Gyeongbokgung

Het Gyeongbokgung paleis is de absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Seoul. Het eerste paleiscomplex op deze locatie in Seoul werd eind veertiende eeuw gerealiseerd. Helaas verwoeste een brand het grootste deel. Vervolgens werd er tijdens de negentiende eeuw een nog groter koninklijk paleiscomplex gerealiseerd. In totaal telde het vorstelijke gebied Gyeongbokgung ruim vijfhonderd gebouwen die samen goed waren voor duizenden kamers. Na de Japanse bezetting in 1911 is het grootste deel hiervan volledig vernietigd.

Tegenwoordig kun je er nog enkele gerestaureerde bouwwerken bewonderen, waaronder het paleis van de kroonprins, overheidsgebouwen, het Gyeonghoeru paviljoen en Geoncheonggung paleis. Het complex laat fraaie staaltjes van traditionele Koreaanse architectuur zien.

2

Bukchon Hanok Village

Wil je het oude Seoul beleven? Maak dan een wandeling door Bukchon Hanok Village. Deze wijk is een voorbeeld van hoe het leven er hier gedurende de afgelopen zes eeuwen een beetje uitgezien moet hebben. Hier kun je verloren raken in heerlijke kronkelige straatjes die samen een grote ontdekkingsreis vormen door het verleden. Op verschillende plekken kun je op traditionele wijze thee drinken (schoenen uit!), kennismaken met traditionele kunstnijverheid en winkelen in leuke kleine boetiekjes. Bukchon Hanok Village is eigenlijk één groot openluchtmuseum.

3

Deoksugung Paleis

Van de vijf grote paleizen in Seoul is Deoksugung Paleis een vreemde eend in de bijt. Dat komt vooral omdat er naast de duidelijk Aziatische gebouwen ook twee bouwwerken nadrukkelijk op het complex aanwezig zijn die een Europese architectuur kennen. Hierin is tegenwoordig het Museum van Moderne Kunst gevestigd. Het complex van het Paleis van Deugdzaam Lang Leven is vrij compact waardoor je minder tijd nodig hebt om dit te bezoeken dan een aantal van de andere paleizen in Seoul.

4

Myeongdong

Het meest toeristische gebied van de hoofdstad Seoul – Myeongdong – bevindt zich in het stadsdeel Jung-gu. De straten van dit centrale district zijn gevuld met een veelvoud aan winkels, theaters, bars, clubs en restaurants. De meest bezochte straat is Myeongdong. Allerlei grote en kleinere merknamen zijn in deze populaire straat aanwezig. Tevens kun je hier een bezoek brengen aan verschillende winkelcentra. Vergeet vooral niet om je lekkere trek te stillen bij de vele streetfoodkraampjes die je in de verschillende straten aantreft. Seoul mag qua streetfood gerust in één adem genoemd worden met Bangkok en Beijing.

Tussen het winkelen door kun je ook een bezoek brengen aan de negentiende-eeuwse Myeongdong kathedraal. Deze katholieke kathedraal wordt zowel door bezoekers als door de inwoners van de stad Seoul bezocht. Als je denkt dat het niet drukker kan worden? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Myeongdong Festival. Dit muzikale dans- en feestfestijn vindt twee keer per jaar plaats, in het voorjaar en in het najaar.

5

N Seoul Tower

In de hoofdstad Seoul kun je niet om de N Seoul Tower heen. De toren, die ‘s avonds prachtig mooi verlicht wordt, is ongeveer 237 meter hoog. Doordat de N Seoul toren op de Namsam berg is gebouwd, oogt deze nog veel groter. Het ontwerp van de N Seoul toren is toe te schrijven aan Jong Youl Chang. Er zijn twee restaurants in de toren gevestigd en er zijn vier observatiedesks waarvandaan je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Op de tweede verdieping is er een wensfontein waar veel bezoekers hun munten achterlaten.

Om de toren te bezoeken moet je entree betalen. Je kunt echter vanaf de heuvel zelf ook al genieten van een fraai uitzicht en dat is gratis, tenzij je met de kabelbaan omhoog gaat.

6

Koningsgraven Seonjeongneung

In het zuiden van Seoul vind je de Seonjeongneung koningsgraven. Hier liggen de graftombes van twee koningen en één koningin van de Joseon dynastie. De meest westelijke tombe is van Koning Seongjong die van 1469 tot 1494 leefde. Zijn tweede vrouw, Koningin Jeonghyeon, ligt begraven in een tombe ten oosten van haar man. De derde tombe ligt aan de oostelijke zijde van het terrein. Hier ligt de elfde koning van de Joseon dynastie begraven: Koning Jungjong.

De tombes liggen binnen een flink terrein, dat inmiddels een groene oase vormt binnen het zwaar verstedelijkte gebied. Behalve dat je tijdens een wandeling van pakweg 45 tot 60 minuten door het terrein de fraaie tombes kunt bewonderen is het ook een aangename plek van rust binnen de verder vrij hectische stad.

7

Gangnam-gu

Het Gangnam district is één van de 25 districten die gezamenlijk de stad Seoul vormen. Gangnam-gu kreeg internationale bekendheid dankzij de hit ‘Gangnam Style’ van de Koreaanse artiest PSY. Hij neemt met zijn lied feitelijk de luxe levensstijl van de mensen in Gangnam-gu op de hak. Als je door Gangnam loopt zal het aantal dure auto’s dat je er ziet rijden en geparkeerd ziet staan ook zeker opvallen.

Hoewel het een groot district is (er wonen meer dan een half miljoen inwoners), is er naast de stadsdrukte in de drukste straten ook nog best veel ruimte voor wat meer relaxte plekjes. Zo is Gangnam-gu één van de weinige districten in de stad waar je redelijk wat kleine terrasjes vindt waar je lekker in de buitenlucht kunt eten en drinken. Het episch centrum van Gangnam-gu is de straat Gangnam-daero. Dit is een zeer druk bezochte winkelstraat met in de zijstraten een grote keuze aan eet- en drinkgelegenheden.

8

Lotte World Tower

Zoals zoveel Aziatische steden heeft ook Seoul zijn megawolkenkrabbers. De Lotte World Tower is met een hoogte van 554,5 meter niet alleen het hoogste gebouw van Seoul, maar van heel Zuid-Korea. Op het moment van oplevering was het zelfs het nummer vijf gebouw ter wereld. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om dit project te verwezenlijken. De initiële plannen ontstonden in 1997, maar de daadwerkelijke werkzaamheden begonnen pas in 2010. Op 2 april 2017 werd Lotte World Tower officieel geopend. De wolkenkrabber staat in het zuidoosten van Seoul. Omdat er rondom de toren geen andere serieuze hoogbouw staat, valt de Lotte World Tower nog meer op dan wanneer het in een gebied vol wolkenkrabbers gestaan zou hebben.

Behalve woningen, kantoren en een hotel vind je in de top van Lotte World Tower ook een aantal publiekelijk toegankelijke verdiepingen die gezamenlijk de naam Seoul Sky hebben. Tegen betaling kun je van hieraf genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Het 360 graden panoramisch uitzicht is adembenemend.

9

Dongdaemun Poort

Als ‘Great East Gate’ heeft de Dongdaemun poort een belangrijke functie vervuld tijdens de Joseon dynastie. Het was namelijk één van de belangrijkste toegangspoorten in de muur, die rondom de stad Seoul lag. Het oorspronkelijke ontwerp dateert uit de veertiende eeuw. De huidige Dongdaemun poort is echter in de negentiende eeuw vervaardigd. Bij de poort is ook een flink stuk van de oude stadsmuur te zien.

10

Namdaemun Market

Wat is een Aziatische stad zonder een goede markt waar je je verse ingrediënten voor overheerlijke maaltijden kunt halen? De belangrijkste markt van Seoul is Namdaemun Market. Deze grote markt ligt verspreid over diverse straten nabij de Sungnyemun Gate in het zuiden van het centrum. Het is de grootste en oudste markt van heel Korea. De geschiedenis zou zelfs teruggaan naar het jaar 1414 toen de toenmalige Koning Taejong deze plek aanwees als een gereguleerde handelszone.

De Namdaemun Market is een mix van indoor en outdoor verkooppunten, waarvan een deel 24 uur per dag geopend is. De markt is mede door het aanbod van lokale producten en de mogelijkheid om hier met verschillende vormen van streetfood kennis te maken erg populair onder toeristen.

Meer informatie over Seoul