Zweden

Noorwegen, Zweden en Finland vormen samen het Noord-Europese deel dat bekend staat als Scandinavië. De meest bekende steden van Zweden zijn Stockholm, Göteborg en Malmö. Als vakantieland is Zweden iets minder bekend dan bijvoorbeeld Denemarken. En dat is jammer, want Zweden is een leuk en afwisselend land met een bijzonder mooie natuur, hippe steden en een geheel andere geschiedenis dan die wij kennen. Hierdoor is het land heel geschikt voor boeiende rondreizen, leuke stedentrips of om te kamperen. Waarschijnlijk moet je wel enige keuzes maken. Zweden is een groot land met uiteenlopende leuke bestemming. Je kunt er onder andere plaatsen aandoen als de historische Hanzestad Visby, Zweeds Lapland, Östersund met de prachtige Frösö kerk of de bruisende havenstad Helsingborg.

Top 10 bezienswaardigheden van Zweden

1

Stockholm

Als hoofdstad van Zweden heeft Stockholm heel wat te bieden. De sfeer van de stad wordt vooral bepaald door de hoeveelheid bruggen, kanalen en andere watergebieden die de stad doorkruisen. Onder andere daarom wordt Stockholm ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Onder de bezienswaardigheden van de stad bevinden zich het koninklijke paleis Stockholms slot, het openluchtmuseum Skansen, paleis Drottningholm, het maritieme Vasamuseum, het eiland Djurgården en het kerkhof Skogskyrkogården. Een wandeling door het centrum van Stockholm geeft je een duidelijk beeld over de afwisseling in architectuur. Het middeleeuwse stadscentrum laat een geheel ander kant zien dan de moderne Söder Torn in het stadsdeel Södermalm of het district Johanneshov. Vertier vind je vervolgens in het amusementspark Gröna Lund. Vanaf april tot oktober kun je hier gebruik maken van tientallen attracties, gezellig eten in de vele horecagelegenheden of luisteren naar een concert in de buitenlucht.

2

Laponia

Het Zweedse Laponia is een natuurgebied met daarin maar liefst vier nationale parken en twee natuurreservaten. Dit Zweedse Lapland, zoals wij het noemen, is bijzonder genoeg om opgenomen te worden in de natuurerfgoedlijst van Unesco. De biologische diversiteit alsmede de Saami geschiedenis vormen een prachtig geheel wat zeer waardevol is voor de toekomst. Toeristen kunnen hier genieten van oogverblindende routes langs gletsjers, bergmassieven, wetlanden en een geheel eigen cultuur waarin de natuur hoog in het vaandel staat.

3

Hoge kust

Het kustgebied van Zweden aan de Botnische Golf is zo bijzonder, dat het sinds 2000 opgenomen is in de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. De Hoge Kust, wat in het Zweeds ‘Höge kusten’ wordt genoemd, is te vinden aan de oostkust van Zweden. Voor lange tijd heeft het ijs hier zijn zwaartekracht uitgeoefend, maar sinds het smelten hiervan is de aardkorst langzaam zijn weg omhoog gaan vervolgen.

Jaarlijks stijgt de granieten Hoge Kust met ongeveer acht millimeter per jaar. Het ruim honderd kilometer tellende gebied heeft onder andere een nationaal park ‘Skuleskogen National Park’ en natuurreservaat ‘Västanöfallet’. Een bijzonder fraai stukje natuur wat typerend is voor de kust van Zweden.

4

Abisko Nationaal Park

Het noordelijk gelegen Abisko Nationaal Park werd al aan het begin van de twintigste eeuw opgericht. Behalve een natuurwetenschappelijk onderzoekscentrum bevindt zich in het park ook een deel van de populaire historische wandelroute ‘Kungsleden’. Qua natuur heeft het Abisko park spectaculaire kloven als de Abiskokloof, bergen en rotsformaties zoals ‘Lapporten’, grote meren en heel veel vogelsoorten.

5

Padjelanta Nationaal Park

Iets zuidelijker dan het Abisko park ligt het nationale park Padjelanta. Het gebied rondom Radjelanta laat zich het best omschrijven als een uniek berglandschap. Ook hier tref je verschillende meren, gletsjers, een bergplateau en berkenbossen. Binnen dit gebied leven nog altijd traditionele Saami volken. Tijdens de zomermaanden grazen hun rendieren rustig in het landschap, wat natuurlijk prachtige plaatjes oplevert!

6

Slot Drottningholm

Het majestueuze paleis Drottningholm ligt net even buiten Stockholm op het eiland Lovön. In het zuidelijke deel van het paleis resideert het Zweedse koningshuis. Andere delen zijn opengesteld voor bezoekers. Slot Drottningholm werd omstreeks eind zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Hedwig Eleonora van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Het ontwerp werd deels gebaseerd op paleis Versailles in Frankrijk. De tuin werd later door koning Gustaaf III aangelegd. Het Chinese rococo paviljoen is afkomstig uit de achttiende eeuw.

7

IJshotel

In het Zweedse Lapland kun je op gepaste wijze overnachten in een echt ijshotel. Het ijshotel ligt in de plaats Jukkasjärvi en wordt tegen een bestaand hotel aangebouwd. Er zijn kamers te huur tussen de maanden december tot april ongeveer. Je slaapt dan op rendierenvellen in een kamer met een gemiddelde temperatuur van zo’n vijf graden onder nul. Natuurlijk is er speciale thermokleding beschikbaar. Liefhebbers kunnen tevens trouwen in een uit ijs gehouwen kapel.

8

Hoogovens van Engelsberg

Aan het meer van Åmänningen – net buiten Angelsberg – is een industrieel openluchtmuseum te bezoeken, waar je meer te weten kunt komen over de Hoogovens van Engelsberg. De hoogovens werden er in de zeventiende eeuw geïntroduceerd om ijzererts in te verwerken. Op het hoogtepunt van de handel stonden er hier zo’n vijftig gebouwen die bij het bedrijf hoorden. Uiteindelijk werd de fabriek in 1919 stilgelegd. De Hoogovens van Engelsberg laat nu het tijdsbeeld zien van hoe het er omstreeks het eind van de negentiende eeuw uit heeft gezien. In het bezoekerscentrum zijn voor de liefhebbers speciale rondleidingen te boeken.

9

Rotstekeningen van Tanum

In de westelijke regio Bohuslän zijn eeuwen oude rotstekeningen ontdekt bij de plaats Tanum. De tekeningen zijn afkomstig uit de bronstijd. De tekeningen laten allerlei scènes zien die te maken hebben met bijvoorbeeld een huwelijk, werktuigen, schepen en jagers. In het vlakbij gelegen Vitlycke Museum zijn meer wetenswaardigheden te ontdekken over deze bijzondere erfenis uit het verleden. Sinds 1994 behoren de rotstekeningen van Tanum tot de werelderfgoedlijst van Unesco.

10

Malmö

De zuidelijk gelegen stad Malmö is erg populair bij de jeugd. Als studentenstad is er natuurlijk ook genoeg te beleven. Het compacte centrum heeft meer dan voldoende leuke cafés, restaurants, hippe design winkels en Zweedse mode labels. Ook de serie ‘The Bridge’ heeft de Zweedse stad Malmö goed op de kaart gezet. Er is zelfs een heuse bustoer langs bekende plekken in de serie te maken. Cultuursnuivers komen hier ook goed aan hun trekken. Malmö heeft namelijk een aantal opvallende bezienswaardigheden om te ontdekken. Denk hierbij aan de Malmö Konsthall, hét festival Malmöfestivalen, Malmöhus Castle met daarin boeiende musea en het bezoeken van het stadsdelen Lilla Torg en Folkets park.

Top 10's van plaatsen in Zweden

Meer informatie over Zweden