Zwitserland Basel

Basel

Basel heeft alles wat de echte cultuurliefhebber zich kan wensen. De stad heeft met ruim 40 exemplaren dan ook de meeste musea van Zwitserland. Maar, ook de charmante binnenstad met haar vele boetieks, winkels en de gevarieerde architectuur zijn een reden om af te reizen naar Basel. De Universiteitsstad bevindt zich in het noordwestelijke deel van Zwitserland. Duitsland en Frankrijk liggen letterlijk op een steenworp afstand als je het drielandenpunt bezoekt. De Rijn verdeelt de Zwitserse stad in twee gedeelten waaronder Kleinbasel en Altstadt.

Met ruim 175.000 inwoners is Basel de op 3 na grootste stad van Zwitserland en wordt mede door de ligging en de rijkelijk aanwezige bezienswaardigheden druk bezocht door toeristen. Enkele hoogtepunten daarbij zijn de Munster van Basel, het Rathaus en de oude stadstoren Spalentor. Zowel in de zomer als in de wintermaanden is Basel een favoriete bestemming voor een stedentrip of cultuurhistorische vakantie.

Top 10 bezienswaardigheden van Basel

1

Kunstmuseum Basel

Het Kunstmuseum in Basel is een echte aanrader voor liefhebbers van oude en hedendaagse kunst. Binnen het museum vind je dan ook een grote collectie kunstwerken van onder andere Monet en van Gogh. Het is dan ook niet voor niets dat het Kunstmuseum in Basel tot één van de beste musea binnen de EU mag worden gerekend. Dit imposante museum bestaat uit een aantal gebouwen. Naast het hoofdgebouw kun je ook werken bewonderen in het bijbehorende Kupferstichkabinett, alsook in het Museum fur Gegenwartskunst waar je meer hedendaagse werken kunt bezichtigen. In het Kunstmuseum van Basel worden tevens regelmatig tentoonstellingen gehouden.

2

Altstadt

De Zwitserse stad Basel beschikt over een goed bewaard gebleven Altstadt waar je de karakteristieke sfeer van weleer niet alleen kunt zien, maar ook voelen. Dit middeleeuwse stadsgedeelte vind je vlakbij het Rathaus en de Münsterplatz. Dit oude gedeelte straalt gezelligheid en authenticiteit uit. Je kunt er lekker dwalen door smalle straatjes en tegelijkertijd één van de vele winkels en boetieks bezoeken.

In de Altstadt van Basel vind je tevens genoeg leuke terrassen en restaurants. Achter de kathedraal kun je tevens genieten van een mooi uitzicht over de Rijn. Dit komt mede door het hoogteverschil tussen de Altstadt van Basel en Kleinbasel.

3

Munster van Basel

De Munster is een omvangrijke kathedraal welke bepalend en kenmerkend is voor het stadsgezicht van Basel. De 1000 jaar oude kathedraal is gebouwd in gotische stijl en heeft twee herkenbare torens. De torens van de Munster van Basel zijn tevens te beklimmen waardoor je een goed uitzicht krijgt over Basel en de Altstadt.

In de Munster van Basel kun je indrukwekkende decoraties bezichtigen waarbij voor het gewelfde plafond van het bouwwerk opvallend te noemen is. Maar ook de mooie glas-in-loodramen zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard. Als je toch van een mooi uitzicht wilt genieten, maar liever niet de torens van de Munster wilt beklimmen, dan kun je tevens achter de kathedraal terecht op de Pfalz.

4

Zoo Basel

De dierentuin van Basel bestaat al sinds 1874. Daarmee mag het zich officieel het oudste dierenpark van Zwitserland noemen. Zoo Basel beslaat ruim 11 hectare grond. De gebouwen op het terrein zijn onderworpen aan mooie architectuur. Deze uitstraling heeft ervoor gezorgd dat de dierentuin één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Basel en geheel Zwitserland is. Binnen de Zoo kun je genieten van diverse diersoorten zoals giraffen, olifanten en tijgers. Het park beschikt naast diverse dieren en een indrukwekkende architectuur, ook over mooi aangelegde wandelpaden. Als je de Zoo in Basel wilt bezoeken, is het dus goed om hier een hele dag voor uit te trekken.

5

Rathaus

Het Rathaus van Basel is kenmerkend voor de stad. Niet alleen door zijn imposante omvang, maar ook door de rijke versieringen op de gevel en zijn toren. Het Rathaus heeft een opvallende rode kleur en bevindt zich op de Marktplatz van Basel. Het gebouw beschikt tevens over een binnenplein dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. Daarnaast worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd waaraan je deel kunt nemen. Je kunt het Rathaus dan ook aan de binnenzijde bewonderen. Het gebouw is de thuishaven van het bestuur van Basel en symboliseert de strijd die vroeger is gevoerd tussen de inwoners van de stad en het bisschoppelijke bestuur.

6

Drielandenpunt

Basel is natuurlijk de stad van het Drielandenpunt. Hier kun je bijna tegelijkertijd in zowel Duitsland, Frankrijk als Zwitserland zijn. Het punt bevindt zich op een eiland in De Rijn. Er zijn veel rederijen die dagelijkse meerdere boottochten naar het Drielandenpunt verzorgen. Bij het punt kun je tevens het enorme kunstwerk bewonderen van metaal. Deze is geplaatst om de samenkomst tussen de drie landen te kunnen symboliseren. In de buurt van het Drielandenpunt in Basel kun je tevens diverse dialecten en poëzie bewonderen. Je kunt ook van het mooie uitzicht op de Rijn én de Dreiländerbrücke genieten als je plaatsneemt op het terras van het bijbehorende restaurant.

7

Rijn

Basel is onlosmakelijk verbonden met rivier de Rijn. Deze rivier zorgt tevens voor de tweedeling in de stad tussen Kleinbasel en Altstadt. De kade die verbonden is met de rivier is een plaats waar je kunt genieten van een lekkere maaltijd of een drankje. Er zijn dan ook meer dan voldoende strandtenten waar je een keuze uit kunt maken. Ook zwemmen in de Rijn is een hoogtepunt. Mede door het snelstromende water van de rivier.

Niet alleen toeristen maken dankbaar gebruik van een frisse duik tijdens warme dagen, maar de Rijn is ook een favoriete ontmoetingsplaats voor de inwoners van Basel. Tijdens het zomerseizoen wordt de kade aangekleed met tropische palmbomen en luie hangmatten voor een lekkere luie namiddag in de zon.

8

Spalentor

De Spalentor in Basel wordt ook wel de Spalentoren genoemd. Het is één van de oude stadspoorten die de stad heeft gekend en stamt uit 1400. De Spalentor is eigenlijk een poorttoren welke toegang gaf naar Frankrijk. Je kunt de toren vinden in de botanische tuin van de universiteit van Basel. Feitelijk gezien dient de toren nu alleen nog als herkenningspunt voor de stad. Samen met de St.Alban-Tor en de St.Johanns-Tor die de uitbreiding van Basel in de 19e eeuw ook hebben doorstaan. De Spalentor is een leuke bezienswaardigheid voor toeristen, en behoort zowel tot het nationaal als cultureel erfgoed belang van de Zwitserse stad.

9

Mittlere Brücke

De Mittlere Brücke overspant de rivier de Rijn en is een belangrijk kenmerk voor de stad. De brug heeft een middeleeuwse uitstraling, maar is in het jaar 1905 toch ingrijpend gerenoveerd. De uitstraling van de in 1226 gebouwde brug is daarbij behouden, echter is de constructie nu van steen in plaats van hout. Ook van de Mittlere Brücke kapel werd een replica gemaakt. Deze kapel draagt de naam Kappelijoch en symboliseert de plaats waar criminelen vroeger werden veroordeeld en terechtgesteld.

De Mittlere Brücke is een beroemde bezienswaardigheid. Niet alleen om het bijzondere uiterlijk van de brug, maar ook omdat het je vanaf de brug een panoramisch uitzicht hebt op de stad Basel en de onderliggende rivier.

10

Tinguely Fontein

De Tinguely Fontein vind je op de Theaterplatz in het centrum van de stad. De fontein dankt zijn naam aan de ontwerper, Jean Tinguely. De fontein is ondiep en voorzien van diverse kunstwerken die elk op hun eigen manier bewegen. Dit schouwspel is dan ook meer dan het bezoeken waard als je op bezoek bent in de stad Basel.

Rondom de Tinguely Fontein vind je diverse plekken waar je kunt genieten van de rust of een lekkere picknick. Om de kunstenaar op een bijzondere manier te eren, kun je tevens het gelijknamige museum bezoeken welke gelegen is naast de fontein. Het museum stelt diverse bijzondere kunstwerken van Jean Tinguely tentoon.

De Tinguely Fontein in Basel is een favoriete bezienswaardigheid voor toeristen en de plaatselijke bevolking. De winter is het mooiste moment om de fontein te bezoeken, als delen van het water veranderd zijn in ijs.

Meer informatie over Basel