Zuid-Afrika

De Afrikaanse Republiek Zuid-Afrika is al jarenlang een populaire vakantiebestemming. Vaak trekken toeristen naar Zuid-Afrika om nationale parken als het Krugerpark te bezoeken. Een safari door het zuidelijke landschap van dit continent leveren namelijk bijzonder mooie foto’s en herinneringen op. Zuid-Afrika is ook een land met een lange geschiedenis waarin onder andere de Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld. Kaapstad was immers in de zeventiende eeuw een belangrijke verversingspost op de vele VOC reizen over zee. En nog altijd wonen er veel Nederlandse nazaten van personen die er een bestaan hebben opgebouwd. Maar ook het apartheidsregime en vrijheidsstrijders hebben hun stempel op Zuid-Afrika gedrukt. Nelson Mandela heeft er bijvoorbeeld jarenlang gevangen gezeten op het inmiddels beroemde Robbeneiland.

De meest geschikte periode om Zuid-Afrika te bezoeken is wanneer het bij ons winter is. De seizoenen van Zuid-Afrika lopen namelijk niet gelijk met die van ons. Wanneer het bij ons zomer is, is het daar winter. De meest populaire bestemmingen van Zuid-Afrika zijn nog altijd Kaapstad, Johannesburg, Pretoria en Port Elizabeth. Ter plaatse zijn er genoeg leuke excursies te boeken, leuke dorpen en steden te bezoeken en kun je er volop cultuur snuiven. En ook de wijnroutes van Zuid-Afrika zijn een aanbeveling waard.

Top 10 bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

1

Nationale Parken

De meeste vakantiegangers die de nationale parken van Zuid-Afrika bezoeken, zijn op zoek naar de ‘Big Five’. De ‘Big Five’ zijn vijf diersoorten waar in het verleden graag op gejaagd werd. Het betreft de diersoorten leeuwen, buffels, neushoorns, olifanten en luipaarden. Hoewel veel van deze dieren inmiddels bedreigde diersoorten zijn, kun je ze (als je geluk hebt) nog in verschillende parken tegenkomen. Tijdens georganiseerde safari tours in parken als het wereldberoemde Krugerpark, word je meegenomen door parkrangers die vaak precies weten waar je moet zijn. Je kunt een safari ook uitbreiden met één of meerdere overnachtingen in luxe lodges of tenten. Deze ervaring zal zeker een blijvende indruk achterlaten.

Andere interessante parken van Zuid-Afrika zijn: Bontebok National Park, Tsitsikamma National Park, Marakela National Park, Augrabies National Park, Pilanesberg National Park, Kgalagadi Transfrontier Park, Kamdeboo National Park, Addo Elephant National Park en Golden Gate Highlands National Park.

2

Tafelberg

De meest bijzondere berg van Zuid-Afrika is de Tafelberg. Het kenmerkende platte deel aan de bovenzijde helpt je direct om de berg te herkennen. De berg aan de linkerzijde is ‘Devil’s Peak’ en de berg aan de rechter zijde heet Lions Head’. Het hoogste punt van de eeuwenoude Tafelberg ligt op ongeveer 1086 meter. Voor veel mensen is het dan ook een uitdaging om de berg te beklimmen. Je kunt er ook voor kiezen om per kabelbaan de tocht af te leggen. Vanaf het hoogste punt heb je een waanzinnig uitzicht over de haven en het centrum van Kaapstad. De Tafelberg, die tot één van de wereldwonderen is benoemd, ligt in National Park Tafelberg.

3

Kaapstad

De meest bruisende en levendige stad van Zuid-Afrika is Kaapstad, ook wel bekend als Cape Town. Al tijdens de VOC werd Kaapstad regelmatig aangedaan om te bevoorraden en bij te komen van lange reizen. Het zeventiende eeuwse ‘Kasteel de Goede Hoop’ is hier een duidelijke verwijzing van. En nog altijd wordt de stad veelvuldig bezocht. Het toerisme in Kaapstad wordt voornamelijk getrokken door de vele historische bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten, de beroemde Tafelberg en Kasteel de Goede Hoop. Maar ook de prachtige stranden als Clifton Beach, vele uitmuntende restaurants, het uiteenlopende winkelaanbod, de levendige en soms extravagante uitgaansgebieden en de township tours, maken van Kaapstad een zeer geliefde bestemming voor jong en oud.

4

Tuinroute

De natuur is in Zuid-Afrika op sommige plekken overweldigend. Zo is er bijvoorbeeld een speciale tuinroute ontwikkeld om toeristen al het moois langs de zuidelijke kust te kunnen laten zien. De kustroute begint in Kaapstad aan de Mosselbaai (Mossel Bay) via de N2 en eindigt bij de Stormsrivier in het oosten.

De meerdaagse route brengt je langs plekken als Tsitsikamma National Park, historische plaatsen als Swellendam, lieflijke dorpjes als Knysna en prachtige natuurplekken. Op meerdere plaatsen kun je onderweg even van de route afwijken. Zo krijg je ruimte om deel te nemen aan bijvoorbeeld boeiende stadswandelingen, walvissen tochten, bungeejumpen, heerlijke wandelingen langs watervallen en grotten en/of een dagje strand.

5

Robbeneiland

Vlak voor de kust van Kaapstad bevindt zich het eiland waar de inmiddels overleden apartheidsstrijder Nelson Mandela vele jaren gevangen werd gehouden. Robbeneiland werd al in de zeventiende eeuw gebruikt om er als gevangenis. Later werd het eiland gebruikt om aan lepra lijdende patiënten af te zonderen.

Omstreeks 1962 werd Nelson Mandela gevangen genomen door het apartheidsregime om zijn voortdurende strijd tegen apartheid. Hij werd vervolgens twee jaar later op Robbeneiland geplaatst waar hij tussen andere vrijheidsstrijders gevangen werd gehouden tot 1982. Apartheid kreeg in die tijd hierdoor wereldwijd aandacht en Nelson Mandela groeide uit tot het symbool van de anti-apartheidsbeweging. Uiteindelijk is in 1994 verkozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. Zijn eenvoudige cel in de gevangenis op Robbeneiland, kun je tijdens een rondleiding met eigen ogen bewonderen.

Sinds 1999 is Robbeneiland gemarkeerd als cultureel erfgoed van UNESCO. De status van beschermd monument moet ervoor zorgen dat nog vele generaties na ons Robbeneiland zouden moeten kunnen bezoeken.

Robbeneiland bezoeken

Je kunt Robbeneiland alleen maar bezoeken in de vorm van een georganiseerde excursie. Er wordt – mits er niet te veel wind staat – dagelijks vanuit Kaapstad naar Robbeneiland gevaren. Het aantal plekken is beperkt en daardoor is deze geliefde trip vaak dagen van tevoren uitverkocht. Op tijd reserveren wordt daarom van harte aanbevolen.

6

Apartheid Museum

In 2001 werden de deuren geopend van het Apartheid Museum in Johannesburg. Zuid-Afrika wil hiermee het verhaal vertellen over de apartheid, Nelson Mandela en alle gevolgen die hiermee samen gingen. De collectie van het museum is samengesteld door filmmakers, historicus, fotografen en ontwerpers. Allerlei schaduwkanten die met racisme, apartheid en onderdrukking te maken hebben, worden er duidelijk en op heldere wijze belicht.

7

Boulders Beach

Voor sommige mensen is Boulders Beach in Kaapstad een droombestemming. Dit strand aan de zuidkust van Afrika is namelijk de thuishaven van de zwartvoetpinguïns. De grappige beestjes waggelen lekker rond op zoek naar een heerlijk plekje om te rusten en/of te zonnen. Boulders Beach is een erg geliefde bestemming voor de pinguïns. Zeker tijdens het broedseizoen in februari en maart komen ze in grote aantallen hier samen. Op gepaste afstand kun je genieten van de dagelijkse beslommeringen van de Afrikaanse pinguïn. In het nabij gelegen dorp Simon’s Town kun je vervolgens historische Victoriaanse bouwwerken bewonderen, een bezoek brengen aan het SA Navy Museum of genieten van een heerlijke lunch aan de haven.

8

Cango Grotten

Het Zuid-Afrikaanse grotten stelsel nabij de plaats Oudtshoorn, is een boeiende bezienswaardigheid. De kamers van de Cango grotten diende ooit als schuilplaats voor de bosjesmannen, die ook wel bekend staan als San of Khoikhoi. De verschillende wandtekeningen zijn een duidelijke verwijzing naar dit deel van de geschiedenis in ieder geval. Verder zijn er in de Cango grotten prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten te bewonderen.

De eerste en grootste hal, Van Zyl’s Hall, is vernoemd naar de ontdekker Jacobus Van Zyl. Andere ruimtes dragen namen als Botha’s Hall, Throne Room en Rainbow Chamber.

9

Kaap de Goede Hoop

In het jaar 1488 stapte de eerste Europeaan aan wal op het (volgens hem) zuidelijkste punt van Afrika, Kaap de Goede Hoop. Technisch gezien komt deze eer toe aan Kaap Agulhas. Ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias ontdekte de kaap die hij destijds de naam ‘Cabo das Tromentas’ gaf. Dit betekent Stormkaap. Doordat de kaap veelvuldig werd gepasseerd op de route naar Indië, werd de naam later veranderd in Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk hebben de Nederlandse zeevaarders er tijdens de Verenigde Oost-Indische Compagnie tochten, een fort gebouwd. Jan van Riebeeck gaf hiertoe de opdracht. Vanaf de vuurtoren ‘Cape Point Lighthouse’ heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de kustlijn en de soms erg ruige zee. Inmiddels is Kaap de Goed Hoop onderdeel van het nationale park ‘Cape Peninsula National Park Cape of Good Hope Nature Reserve’.

10

Augrabies Watervallen

Waar de Oranjerivier uitkomt, daar bevinden zich de Augrabies watervallen van Zuid-Afrika. Het lawaai van water wat zo’n tweehonderdvijftig meter het ravijn in stort, is overweldigend. Tijdens de maanden juni, juli en augustus dendert het water hier met miljoenen liters per seconde naar beneden. Het is dan winter in Zuid-Afrika.

De rotsformaties in de omgeving van de Augrabies watervallen laten zien wat jarenlange erosie achterlaat. De Augrabies watervallen liggen in het schitterende landschap van Augrabies Falls National Park.

Rondreis Zuid-Afrika

Wil je zoveel mogelijk zien van Zuid-Afrika? Dan is een rondreis door Zuid-Afrika een ideale manier om dit prachtige land te ontdekken. De meeste rondreizen brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor jouw Zuid-Afrika vakantie een onvergetelijke belevenis wordt.

Top 10's van plaatsen in Zuid-Afrika

Meer informatie over Zuid-Afrika