Taiwan

Het in Oost-Azië gelegen eiland Taiwan is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een soevereine staat die nu ook bekend staat als Republiek China. Hierbij behoren ook de kleinere eilandengroepen Matsu, Kinmen en Wuciou. Hiervoor stond het eiland Taiwan nog bekend als Formosa. Daar waar China samen met Taiwan (Republiek China) tegen de Japanners hebben gevochten, moeten ze dus echt los van elkaar gezien worden. China en Republiek China hebben namelijk ieder hun eigen politieke regering. Taiwan is een bestemming waar cultuur, religie en natuurschoon bijzonder goed samengaan. Verdeeld over het eiland zijn dan ook immens veel tempels of andere religieuze bouwwerken te bewonderen, waar dagelijks allerlei rituelen worden uitgevoerd. De negen nationale parken van Taiwan zijn een uitstekende aanvulling hierop. De rust en het natuurschoon van deze nog redelijk onbekende bestemming, zijn een aangename afwisseling op de drukke steden met vele wolkenkrabbers en andere hoogbouw. Voeg daar nog wat adembenemende stranden en lekker eten aan toe en dan heb je een aardig overzicht van dit veelzijdige eiland.

Top 10 bezienswaardigheden van Taiwan

1

Tainan

De zuidwestelijk gelegen stad Tainan of Tainan City heeft een aantal interessante en boeiende bezienswaardigheden in huis. In de geschiedenisboeken komt de stad Tainan terug als handelspost van de Verenigde Oost-Indische Company, ook wel bekend als VOC. Fort Zeelandia is hier een duidelijke aanwijzing voor. Het Nederlandse fort draagt tegenwoordig de naam ‘Anping Fort’. Omdat Tainan één van de oudste steden van Taiwan is, zijn er veel historische monumenten, tempels en kerken te bewonderen. Behalve deze boeiende historie zijn er in Tainan verschillende festivals, musea, winkels, parken, markten, warmwaterbronnen en een dierentuin te bezoeken.

2

Taroko National Park

De avontuurlijke omgeving binnen het Taroko National Park leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandeltochten. Omstreeks 1937 werd het gebied rondom de Tarokokloof benoemd als nationaal park. De eerste naam ‘Tsugitaka Taroko National Park’ werd gegeven tijdens de militaire Japanse dictatuur onder het regime van keizer Hirohito, ook wel bekend als keizer Showa. Later, rond 1989, werd het park Taroko National Park genoemd. Qua bezienswaardigheden kun je denken aan watervallen, rivieren als de Leewoo Ho River waar je prachtige raft tochten kunt maken, de Taroko kloof en waanzinnig mooie uitzichten.

3

Taipei 101

Het hoogste gebouw van Taiwan bevindt zich in de hoofdstad Taipei. Tot de bouw van de Burj Khalifa in Dubai, was het zelfs een paar jaar lang het hoogste gebouw van de wereld. De Taipei 101 meet zo’n vijfhonderd-en-acht meter, waarbij het vloeroppervlak ongeveer vierhonderd-en-twaalf-duizend vierkante meter telt. Het ruim honderd verdiepingen tellende bouwwerk is ingericht met zowel commerciële ruimtes als kantoren, een restaurant en natuurlijk een observatiedek voor de liefhebbers.

Op 382 meter boven de grond biedt het observatoriumdek een onbelemmerd uitzicht over de stad in alle richtingen. Op het observatoriumdek bevindt zich ook een museum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over het ontwerpproces en de bouw van Taipei 101 en andere soortgelijke grootschalige bouwprojecten in de wereld, met een gratis audiotour in elf talen, evenals een krachtige verrekijker, verfrissingen en professionele fotograaf.

4

National Palace Museum

De eeuwenoude kunstcollectie van het National Palace Museum in Taipei is ontstaan uit privé verzamelingen van Chinese keizers. Voor lange tijd werden ze bewaard in een paleis in Bejing. Tijdens de burgeroorlogen is de collectie in veiligheid gebracht en nu vandaag kunnen we ze met eigen ogen aanschouwen. De collectie bestaat onder andere uit vazen, schilderijen, documenten, keramiek, bronzen voorwerpen en kalligrafie.

5

Fo Guang Shan

Het boeddhistische klooster Fo Guang Shan werd omstreeks 1967 opgericht door Hsing Yun. Op deze plek wilde hij graag cultuur, talent en onderwijs samen brengen. De Boeddhistische monniken van nu nemen je graag mee op pad voor een boeiende rondleiding, waarbij je uiteenlopende informatie over de Boeddhistische leer ontvangt. Om het echt te kunnen ervaren, is het zelfs mogelijk om er te overnachten.

Fo Guang Shan is gevestigd in Kaohsiung. Het is het grootste boeddhistische klooster van Taiwan.

6

Yehliu Geopark

Yehliu Geological Par ligt in een 1,7 km lange kaap en herbergt enkele van de beroemdste geërodeerde rotsformaties ter wereld. Door de vrij zachte kalksteensamenstelling van de rotslagen is dit gebied gevoelig voor erosie door een combinatie van zeewater, golven en windkrachten. Het constante effect van deze factoren in de tijd heeft geleid tot een geologisch landschap dat buitenaards lijkt.

Het Geopark is zowel een museum als een toeristische attractie en biedt uitgebreide informatie over de natuurlijke geologische processen waardoor deze rotsformaties zijn ontstaan. Veel formaties hebben namen gekregen die hun vorm weergeven, zoals de “Paddenstoelrotsen”, “Zeekaarsen” en “Feeënschoen”. De meest iconische rots is het “Koninginnenhoofd”, dat, zoals elke adellijke vorst, zijn majesteit alleen onthult als het vanuit de juiste hoek wordt bekeken.

7

Yangmingshan National Park

Ten noorden van de stad Taipei bevindt zich het Yangmingshan National Park. Het bergachtige landschap is door de wisseling van temperaturen anders ingericht dan de andere acht nationale parken. Zo kom je in Yangmingshan National Park meer dan duizend verschillende soorten planten tegen en zijn er ongeveer honderdtwintig uiteenlopende vogelsoorten te spotten. Andere bezienswaardigheden van Yangmingshan National Park zijn het ceremoniële bouwwerk Chung-Shan, vulkaan kraters zoals die bij Mount Qixing en de warmwaterbronnen van Yangmingshan.

8

Shilin Night Market

Avondmarkten zijn erg populair in Taiwan. Doorgaans zijn ze altijd druk bezocht en is er veel vertier te vinden. De Shilin Night Market aan de Jihe Road in Taipei is de grootste markt van de stad. De avondmarkt bevindt zich in het stadsdeel Shilin, wat ook wel bekend staat als een deel van de stad waar veel expats zich groeperen. De Shilin Night Market gaat rond een uur of vier in de middag open en sluit vaak pas ver na twaalf uur.

In de overdekte ‘food-court’ zijn honderden eetstalletjes te vinden met uiteenlopende gerechten. Je kunt hier heel gemakkelijk voor weinig geld goed eten. De straten en steegjes rondom de food-court, zoals Wenlin Road, Anping Street, Dadong Road en Danan Road, zijn ingericht met kramen waarin allerlei koopwaar wordt uitgestald.

9

Sun Moon Lake

Het bijna sprookjesachtige Sun Moon Lake ligt in de provincie Nantou. Dit grootste meer van Taiwan trekt dan ook veel belangstelling bij zowel de inwoners als de toeristen. Het ruim zevenentwintig meter diepe Sun Moon Lake wordt het drukst bezocht tijdens het Mid-Autumn Festival, ook wel bekend als Chuseok of Harvest Moon Festival. Dit drie-daags durende festijn staat geheel in het teken van de volle maan en de oogst. Het is dan ook een religieus feest. Tijdens de feestelijkheden worden er allerlei offers aan de maan gegeven en shows opgevoerd.

10

Kenting National Park

Het Kenting National Park is het oudste park van Taiwan. Dit natuurpark ligt op het meest zuidelijke punt van het eiland. Het nationale park Kenting bestaat voornamelijk uit beboste heuvels, bergen, valleien, grotten, watervallen, rivieren en heel veel kustlijn met mooie stranden. De vuurtoren Eluanbi is het gehele jaar toegankelijk voor publiek. En ook het nabij gelegen ‘National Museum of Marine Biology and Aquarium’ is een leuke tip om mee te pakken tijdens je bezoek aan het prachtige Kenting National Park.

Top 10's van plaatsen in Taiwan

Meer informatie over Taiwan