Thailand

Thailand behoort al jarenlang tot de topbestemmingen in Azië. Het Koninkrijk Thailand weet met de vriendelijke mensen, de fabelachtige stranden en de heerlijke Thaise keuken al gedurende langere tijd veel westerse toeristen naar zich te lokken. Zelfs in tijden van politieke instabiliteit of na natuurrampen zoals de tsunami op 26 december 2004 weten de toeristen het land dat vroeger bekend stond als Siam te vinden. Economisch is het land niet geheel afhankelijk van het toerisme. Export is de nummer één bron van inkomsten voor Thailand. Veel toeristen die Thailand bezoeken combineren een bezoek aan Bangkok met één of meerdere strandbestemmingen zoals Phuket, Koh Samui of Ko Phi Phi, eventueel aangevuld met een complete rondreis door Thailand.

Thailand heeft heel wat mooie dingen te bieden. Uit de vele mooie en bijzondere plekjes hebben wij een top 10 bezienswaardigheden van Thailand samengesteld.

Top 10 bezienswaardigheden van Thailand

1

Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand. Deze wereldstad staat onder andere bekend om zijn smaragdgroene Boeddha, het uitgaansleven en Chinatown. Met een wandeling door Bangkok zal het je meteen opvallen hoeveel ‘wats’ er zijn. Dit zijn boeddhistische tempels. Maar ook de grote tegenstellingen van arme sloppenwijken en grote dure hotels en kantoorgebouwen.

Vroeger werd Bangkok vergeleken met de stad Venetië in Italië. De vergelijking komt door de vele kanalen door de stad. Tegenwoordig zijn er veel dicht gegooid met beton, zodat er meer wegen gerealiseerd konden worden. Het koninklijk paleis van Bangkok is een bezienswaardigheid van grote klasse. Binnen de muren van dit koninklijk paleis bevindt zich ook de ‘Wat Phra Kaew’ tempel. Daarin zit de bekende smaragdgroene Boeddha.

2

Railay Beach

Thailand staat bekend om zijn prachtige tropische droomstranden. We kunnen gemakkelijk een top 10 van mooiste stranden van Thailand maken en dan nog zullen er een aantal parels van stranden de lijst niet halen. Het in Krabi gelegen Railay Beach behoort zeker tot de mooiste stranden van Thailand.

De sprookjesachtige kalksteenformaties van Krabi komen tot een dramatisch hoogtepunt in Railay. Apen stoeien naast klimmers op de prachtige rotsen, terwijl beneden enkele van de mooiste stranden van Thailand worden ondersteund door heuse jungle.

Railay is drukker dan vroeger en ziet veel dagjesmensen. Maar gelukkig blijft het veel minder ontwikkeld dan Ko Phi-Phi en als u weggaat van Hat Railay West en Hat Railay East verdwijnen de resorts en heerst er een heerlijk relaxte Thai-Rasta sfeer.

3

Chiang Mai

Chiang Mai is een belangrijke stad, met name om zijn plaats in de “zijderoute”. Dit is de handelsroute waar langs vroeger veel handel werd gedreven tussen oost en west Azië. Later waren het voornamelijk de goederen die met de hand werden gemaakt of bewerkt, die deze stad op de kaart zette. De stad telt een aantal bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk diverse tempels als Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang en Wat Chiang Man. Verder is er een mooi stadspark ‘Buak Had’, de oude stadsmuren en poorten en de night Bazaar. De ongerepte natuur van Chiang Mai leent zich prima voor de buitensporten en activiteiten als raften.

Mocht je overwegen om een rit op de rug van een olifant te doen? Doe het niet! Deze excursies worden helaas nog veel aangeboden in en rond Chiang Mai. De manier waarop deze dieren ‘getraind’ zijn is beestachtig. Steun daarom deze vorm van vermaak niet.

4

Phuket

Phuket wordt ook wel ‘Parel van het zuiden’ genoemd en niet voor niets. Lange brede en mooie stranden sieren de kust van dit mooie en grootste eiland van Thailand. Krijtrotsen en groene heuvels karakteriseren de prachtige omgeving van Phuket. Mooie watervallen als ‘Bang Pae’ vind je in het oosten in het Khao Phra Thaeo National Park. De stranden van Karon Beach en Phatong Beach zijn een lust voor het oog. Maar wie de zon niet heeft zien ondergaan in Laem Phrompthep, die heeft Phuket niet helemaal gezien. Phang Nga Bay is een ander wonderschone plaats die beslist niet vergeten mag worden. Het nachtleven van Phuket is erg divers. De meest bekende uitgaansgelegenheden vind je bij Patong Beach en Kata Beach. Iets pikanter en excentrieker wordt het bij Bangla Road.

5

Historisch Park Sukhothai

In het noorden van Thailand ligt het historische park Sukhothai. De ruïnes van het Sukhothai Historical Park zijn een van Thailand’s meest indrukwekkende werelderfgoederen. Het park omvat de overblijfselen van 21 historische plaatsen en vier grote vijvers binnen de oude muren, met nog eens 70 plaatsen binnen een straal van 5 km. De ruïnes zijn verdeeld in vijf zones.

De architectuur van Sukhothai tempels wordt het meest gekenmerkt door de klassieke lotusbloem chedi, met een kegelvormige spits op een vierkante structuur op een basis van drie niveaus. Sommige sites vertonen andere rijke architectonische vormen die tijdens de periode werden geïntroduceerd en gewijzigd, zoals klokvormige Singalese en dubbel-etage Srivijaya chedi.

6

Warmwaterbronnen van San Kamphaeng

In een park van ongeveer 40 hectare groot, liggen de natuurlijke warmwaterbronnen van San Kamphaeng. De bronnen zijn te herkennen aan de dampen die er vanaf komen. Soms spuit het water er rechtuit omhoog. Doordat er veel zwavel in het water zit, heeft het een helende werking, maar ook een typische zwavelgeur. Bij het park is ook een onderzoekscentrum te bezoeken, waar je meer uitleg kunt vinden over de bronnen en het opwekken van energie. Het is mogelijk om eieren te kopen die je vervolgens in een geiser kunt koken. Of je ondanks de lucht die er hangt honger hebt, is de vraag.

7

Koh Phi Phi

De Phi Phi-eilanden zijn een eilandengroep in Thailand tussen het grote eiland Phuket en de kust van de Straat van Malakka. De eilanden maken administratief deel uit van de provincie Krabi. Ko Phi Phi Don is het grootste en meest bevolkte eiland van de groep, hoewel de stranden van het op één na grootste eiland, Ko Phi Phi Le, ook door veel mensen worden bezocht. De rest van de eilanden in de groep, waaronder Bida Nok, Bida Nai, en Bamboo Island (Ko Mai Phai), zijn niet veel meer dan grote kalkstenen rotsen die uit de zee steken. De eilanden zijn bereikbaar met speedboten of longtailboten, meestal vanuit Krabi-stad of vanaf pieren in de provincie Phuket.

De eilanden kregen wereldwijde bekendheid toen Ko Phi Phi Le werd gebruikt als locatie voor de Brits-Amerikaanse film The Beach uit 2000.

8

Ayutthaya

Thailand’s voormalige hoofdstad Ayutthaya staat bekend om zijn tempelruïnes en historische bezienswaardigheden. De meeste bezoekers gaan eerst naar het Ayutthaya Historical Park, een UNESCO Werelderfgoedlocatie in het centrum van de stad, voor een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en vergane glorie van de stad. Omringd door deze ruïnes is het niet moeilijk zich de grootsheid voor te stellen die ooit het koninkrijk Ayutthaya was.

Het Ayutthaya Historical Park bestaat uit vier tempels – Wat Phra Ram, Wat Phra Si Sanphet, Wat Mahathat, Wat Ratchaburana – het Koninklijk Paleis en Wiharn Phra Mongkol Bophit. Buiten het park zelf zijn historische plaatsen willekeurig verspreid langs de westelijke, zuidelijke en oostelijke delen van het buiteneiland. Veel van de archeologische vondsten van de ruïnes rond Ayutthaya worden tentoongesteld in het Chao Sam Phraya National Museum, dus dit is een goede plek om te bezoeken als u meer wilt weten over het erfgoed van Ayutthaya.

9

Damnoen Saduak

De drijvende markt Damnoen Saduak vind je in het district Amphoe Damnoen Saduak, dat vlakbij Bangkok ligt. Deze markt is redelijk uniek, omdat andere drijvende markten langzaam verdwijnen met het dicht gooien van bruikbare kanalen. Op deze handelsmarkt is van alles te koop. De boten zijn vaak flink gevuld met handelswaar als groente, fruit, potten, pannen, hoeden en kruiden. Er zijn zelfs boten ingericht om te koken voor eenvoudige maaltijden en hapjes.

10

Koh Chang

Wie zoekt naar mooie witte stranden in combinatie met een azuurblauwe zee, wat schaduw onder een palmboom, met in de buurt een jungle en zonder massa toerisme? Die moet zeker een bezoek brengen aan dit prachtige groene en bergachtige eiland Koh Chang, wat eigenlijk olifanten eiland betekent. Tijdens je verblijf is het mogelijk om een PADI-duikcursus te volgen. Als je graag wat meer tijd doorbrengt in of op het water, dan is het goed te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn tot het huren van allerlei boten.

Rondreis door Thailand

Wil je zoveel mogelijk zien van Thailand? Dan is een rondreis door Thailand een ideale manier om dit prachtige land te ontdekken. De meeste rondreizen brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor jouw Thailand vakantie een onvergetelijke belevenis wordt.

BEKIJK THAILAND-RONDREIZEN OP TUI.NL

Top 10's van plaatsen in Thailand

Meer informatie over Thailand