Thailand Bangkok

Bangkok

Maar liefst vijftien miljoen inwoners telt Bangkok, de hoofdstad van het Aziatische land Thailand. Deze enorme hoeveelheid mensen binnen de agglomeratie leidt tot veel drukte, uitlaatgassen en smog. Niet voor niets zie je mensen op straat met mondkapjes rondlopen of hun werk uitvoeren. Het chaotische verkeer in Bangkok zorgt ervoor dat de reistijd tussen de verschillende bezienswaardigheden soms flink op kan lopen. Zelfs de relatief wendbare tuktuk’s lopen regelmatig vast in het verkeer. Voor Thailand-bezoekers is een bezoek aan Bangkok eigenlijk bijna obligaat. De stad heeft een aantal hoogtepunten te bieden die je elders in het land niet terugvindt, zoals de tempel met de liggende Boeddha.

Er valt in een miljoenenstad als Bangkok heel wat te zien en te beleven. Om het jou wat gemakkelijker te maken hebben wij een top 10 bezienswaardigheden van Bangkok samengesteld. Hierin staan de volgens ons niet te missen hoogtepunten van de Thaise hoofdstad vermeld.

Top 10 bezienswaardigheden van Bangkok

1

Koninklijk Paleis van Bangkok

Het koninklijk paleis van Bangkok heeft de naam ‘Phra Borom Maha Ratcha Wang’. De bewoners van dit imposante paleis waren de voormalige koningen van Thailand uit de 18e eeuw. Nog altijd wordt het paleis gebruikt voor koninklijke rituelen en plechtigheden. De bijzondere bouw en vele gouden accenten maken dit paleis tot een fenomenale bezienswaardigheid. Binnen de koninklijke muren bevindt zich ook de tempel ‘Wat Phra Kaew’. Deze tempel is bekend vanwege de smaragdgroene Boeddha.

De Smaragden Boeddha, formeel Phra Phuttha Maha Mani Rattana Patimakon genaamd, is het belangrijkste Boeddha-beeld van de tempel en tevens zijn naamgever. Het heilige beeld is van de mediterende Gautama Boeddha zittend in lotushouding. Het beeld is gemaakt van een halfedelsteen (meestal omschreven als jade) en bekleed met goud. In totaal is deze Boeddha ongeveer 66 centimeter hoog.

2

Wat Pho

De tempel Wat Pho is een van de zes tempels in Thailand die geclassificeerd zijn als de hoogste rang van de eersteklas koninklijke tempels. Het tempelcomplex herbergt de grootste collectie Boeddhabeelden in Thailand, waaronder een 46 meter lange liggende Boeddha. De tempel wordt beschouwd als het vroegste centrum voor openbaar onderwijs in Thailand, en de marmeren illustraties en inscripties die in de tempel zijn aangebracht voor openbare instructies zijn door UNESCO erkend in haar Memory of the World Programma. Het huisvest een school voor Thaise geneeskunde, en staat ook bekend als de geboorteplaats van de traditionele Thaise massage die nog steeds in de tempel wordt onderwezen en beoefend.

3

Wat Arun

Wat Arun (of de Tempel van de Dageraad) is een oude tempel uit de Ayutthaya Periode. Lokaal wordt deze indrukwekkende tempel ook wel Wat Chaeng genoemd.

In de Thonburi-periode heette hij Wat Makok. Toen de koning van Thonburi de hoofdstad liet verhuizen van Krung Si Ayutthaya naar Krung Thonburi, bracht hij ook de Smaragden Boeddha mee uit Vientiane om deze te verankeren in Wat Arun, voordat deze later werd overgebracht naar Wat Phra Kaew (de Tempel van de Smaragden Boeddha).

In de Rattanakosin Periode werd Wat Arun gerestaureerd en omgedoopt tot Wat Arun Ratchatharam door Koning Rama II. Een andere restauratie werd voltooid onder het bewind van koning Rama IV en de naam van de tempel werd opnieuw veranderd in Wat Arun Ratchawararam. Als een belangrijke tempel in de geschiedenis van Thailand, zijn er veel unieke bezienswaardigheden in Wat Arun in Bangkok, met name de centrale prang, een stupa-achtige pagode ingelegd met kleurrijke geglazuurde porseleinen tegels en schelpen, reusachtige beelden, de Ordinatiezaal, de Klokkentoren en vele Boeddhabeelden.

4

Drijvende markt

Bangkok had vele kanalen die in Thailand ‘Khlong’ worden genoemd. Hierdoor had Bangkok de bijnaam “Venetië van het Oosten”. Je leest het goed, had. Steeds meer van deze ‘Khlong’ worden namelijk dicht gegooid met beton zodat men er straten kan bouwen. Vaak waren deze kanalen gevuld met bomvolle bootjes waarin allerlei kleurige en geurige producten werden aangeboden. Gelukkig zijn er nog altijd een paar van deze drijvende markten te vinden. Bijvoorbeeld net buiten Bangkok is er de ‘Amphoe Damnoen Saduak’ markt die zeer de moeite waard is.

5

Vimanmek Paleis

Het Vimanmekpaleis is een voormalig koninklijk paleis dat geheel verkregen is uit teakhout. Het ligt in het Dusit district, vlak bij de ‘Dusit Zoo’. Tegenwoordig is het paleis een museum met persoonlijke foto’s, kunst en handwerk van koning Rama V. Verder is er een klok museum, souvenirwinkels, restaurant, oude koetsen en prachtige tuinen. Het paleis staat ook bekend als grootste gouden teakhout herenhuis ter wereld.

6

Uitgaansleven

Bangkok kent een zeer gevarieerd uitgaansleven. De Thai zelf is van mening dat het leven plezierig moet zijn en dat zie je terug. Vele bars, restaurants, karaoke tenten, opera’s en verschillende clubs maken Bangkok tot een pretpark qua uitgaansleven. Je vindt deze bars en clubs in de Sukhumvisitstraat en de Khao Sanstraat. Maar eigenlijk heeft elke wijk wel zijn eigen uitgaansgebied.

De bekendste straat van Bangkok of misschien wel van heel Thailand is Khao San Road. Deze straat is het hart van de backpackerswijk Banglamphu. Dankzij de vele backers die in en rond deze straat verblijven, komt Khao San Road in de avonduren heerlijk tot leven. Het uitgaansleven beperkt zich hier niet tot de bars en clubs. Ook op straat is het ’s avonds één groot feest.

7

Chinatown

De wijk Chinatown is een druk bezochte attractie in Bangkok. In de smalle straten van dit gebied gebeurt van alles. Vele kleine winkeltjes, Chinese tempels, marktkramen, restaurants, eetkraampjes, geneeskundige winkels en goud winkels maken Chinatown tot wat het is. Een uniek en kleurrijke smeltkroes. In Chinatown ligt aan het einde van Yaowarat Road de ‘Wat Trimit’ tempel. Hier is de vijf meter hoge gouden Boeddha te bezichtigen. ‘s Avonds is het het drukst in Chinatown. Het uitgaansleven begint dan, wat ook weer vele toeristen aantrekt.

8

Chatuchakmarkt

De Chatuchakmarkt wordt genoemd als grootste markt van Bangkok en misschien wel van de wereld. Plaatselijk onder de bevolking wordt deze markt ook wel ‘JJ’ genoemd. Het ligt dan ook dicht bij de J.J. Mall. Wat ook heel vlak bij ligt, is het openbare Chatuchak Park met zijn vele bruggetjes en een treinmuseum. Op de markt duizenden kramen, vind je veel locale producten, kunst, levende dieren, boeken, muziek en bloemen. Op zaterdag en zondag is deze markt te bezoeken.

9

Jim Thompson's House

Het Jim Thompson House is een museum in het centrum van Bangkok waar de kunstcollectie van de Amerikaanse zakenman en architect Jim Thompson, de ontwerper van het museum en voormalig eigenaar, is ondergebracht.

Jim Thompson was de Amerikaanse expat die de Thaise zijde-industrie in de jaren veertig nieuw leven heeft ingeblazen. Het levensverhaal van Thompson is boeiend om te lezen; architect, avonturier, ondernemer, kunstverzamelaar, socialist en militair inlichtingenofficier voor zijn mysterieuze en nog steeds onopgeloste verdwijning op 26 maart 1967 tijdens een wandeling in de Cameron Highlands van Maleisië.

Zijn prachtige voormalige huis en terrein vormen nu een museum. Jim Thompson’s House is een bewijs van Thaise traditie en vakmanschap en biedt een oase van rust en kalmte te midden van de drukte van Bangkok. De meeste gebouwen zijn meer dan 200 jaar oud en werden ontmanteld op andere locaties in Thailand voordat ze stuk voor stuk per binnenschip werden vervoerd en liefdevol weer in elkaar werden gezet op hun huidige locatie.

10

Lumphini Park

In de jaren vanaf 1920 is dit grote stadspark ‘Lumphini Park’ aangelegd op koninklijk terrein. Toen behoorde dit gebied tot één van de buitenwijken van Bangkok. Nu ligt het park in centrum van het zakelijke district. In de vroege ochtenduren is er al veel beweging in het park. Mensen beoefenen er bijvoorbeeld Tai Chi, een Chinese vechtkunst of joggen het park rond. In de avond zijn er wederom bezigheden in de vorm van onder andere collectieve aerobics lessen.

In het park staat een beeld van koning Rama VI, die dit park aan de mensen schonk. Vogel spotters kunnen in het Lumphini Park meer dan dertig verschillende vogels spotten. In dit park vind je ook een oudere ontmoetingscentrum, bibliotheek, centrum voor straatkinderen, eetgelegenheden en een jongeren sportcentrum. Zoals in vele stadsparken, worden hier regelmatig muziek- en andere opvoeringen tentoongesteld.

Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bangkok. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bangkok. Daar kun je per hotel, appartement en hostel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Bangkok