Italië Lombardije Milaan

Milaan

Milaan is een geliefde stedentripbestemming. De combinatie van heerlijk eten, smaakvolle bezienswaardigheden en uitstekende mogelijkheden om te winkelen, zorgen ervoor dat jaarlijks duizenden Nederlanders de reis naar Milaan maken.

Milaan is de modehoofdstad van Italië en tevens een belangrijke zakenstad binnen het land. Grote bedrijven zijn in en rondom Milaan gevestigd. Ook de Italiaanse effectenbeurs staat in Milaan. Als romantische of culturele bestemming moet de hoofdstad van Lombardije vaak in de schaduw staan van Rome, Venetië en Verona. De afgelopen jaren hebben veel stedentrippers de stad ontdekt en leren te waarderen. Wie immers goed kijkt die ziet dat Milaan veel meer te bieden heeft dan winkels. De stad heeft een aantal musea die de moeite waard zijn, fraaie staaltjes van architectuur en natuurlijk die prachtige gotische domkerk. Milaan is een stad die in elk seizoen een bezoek waard is.

Om jouw bezoek aan Milaan gemakkelijk te maken, hebben we een top 10 bezienswaardigheden van Milaan voor je samengesteld. Met deze lijst van tien hoogtepunten van Milaan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten kunnen.

Top 10 bezienswaardigheden van Milaan

1

Dom van Milaan

De Duomo Santa Maria Nascente is veruit het bekendste gebouw van Milaan. Deze Dom van Milaan is een schoolvoorbeeld van een gotische kerk. Er zijn weinig kerkgebouwen ter wereld waarbij de gotiek zo uitbundig toegepast is. Het enorme formaat draagt bij aan de indrukwekkendheid van de Duomo Santa Maria Nascente.

De Dom van Milaan vertelt een verhaal van geloof en kunst dat meer dan zes eeuwen beslaat. De bouw van de Dom van Milaan begon waarschijnlijk in 1386. De bouw nam aardig wat jaren in beslag. Aan de karakteristieke huidige gevel van de dom werd pas aan het eind van de zestiende eeuw begonnen.

In tegenstelling tot wat men zou denken, is het interieur van de Milanese Duomo, ondanks zijn grote afmetingen, ongelooflijk gastvrij. De prachtige, kleurrijke gebrandschilderde ramen met scènes uit de Bijbel zijn zichtbaar en weerkaatsen een etherisch licht op de vloer van de kerk. Het is nu mogelijk de marmeren trap naar de Domschat af te dalen om de prechristelijke en romaanse voorwerpen te bekijken en te bewonderen. Het is ook mogelijk het dak van de kathedraal te beklimmen om een spectaculair uitzicht over de stad te bewonderen.

Regel je tickets vooraf

Vroeger kon je de Dom van Milaan gratis bezoeken. Tegenwoordig heb je verplicht tickets nodig. Omdat de Dom van Milaan tot de populairste bezienswaardigheden van Milaan behoort, kunnen de wachtrijen aanzienlijk lang zijn. Door vooraf je tickets via internet te bestellen ben je sneller binnen.

Let goed op: met de normale entreekaarten kun je alleen de kathedraal en het museum bezoeken. Voor het bezoek aan het dak moet je de entreetickets kopen waarbij de optie ‘uitzicht vanaf het dak‘ inbegrepen is.

2

Castello Sforzesco

Het Castello Sforzesco is een middeleeuwse versterking in Milaan. Het werd in de 15e eeuw gebouwd door Francesco Sforza, hertog van Milaan, op de resten van een 14e-eeuwse versterking. Later gerenoveerd en uitgebreid, was het in de 16e en 17e eeuw een van de grootste citadellen van Europa. Het werd grondig verbouwd door Luca Beltrami in 1891-1905 en huisvest nu verschillende musea en kunstcollecties van de stad. Daardoor is het Castello Sforzesco nu een van de beroemdste bezienswaardigheden in Milaan.

Tot de musea in het Castello Sforzesco behoren het Museum voor Oude Kunst, de Pinacoteca del Castello Sforzesco, het Muziekinstrumentenmuseum, het Egyptisch Museum en het Archeologisch Museum van Milaan.

3

Galleria Vittorio Emanuele II

De Galleria Vittorio Emanuele II is de mooiste en bekendste overdekte winkelpassage ter wereld. Deze prachtige passage gebouwd is als verbinding tussen het Dom plein en Piazza della Scala is. Verschillende grote namen hebben een winkel in deze overdekte winkelstraat. Bijzonder is de met zeldzame marmer ingelegde mozaïek vloer in het hart van deze passage. De grote glazen dakkoepel geeft dit alles een bijzondere lichtinval.

Het mooie aan het Galleria Vittorio Emanuele II is dat het een gratis bezienswaardigheid is. Tenzij je je kooplusten niet kunt bedwingen bij het bekijken van de uitnodigende etalages, natuurlijk.

4

Het Laatste Avondmaal

De Santa Maria delle Grazie is een kerk die dateert uit 1492 en heeft een bijbehorend klooster. In dit klooster is de beroemde muurschildering van 460 bij 880 cm te bewonderen die door Leonardo da Vinci gemaakt is: Het Laatste Avondmaal. De kerk en het klooster

Leonardo’s Laatste Avondmaal (in het Italiaans Ultima Cena of Cenacolo Vinciano genoemd) is een van ’s werelds beroemdste schilderijen. De raadselachtige blik op het gezicht van Jezus Christus heeft kunstcritici en historici net zo verbaasd als de glimlach van Mona Lisa. Het werd geschilderd door Leonardo da Vinci tussen 1494 en 1498, en het bevindt zich in de refter van het klooster naast de Santa Maria delle Grazie kerk in Milaan.

Het Laatste Avondmaal is geen fresco, maar een muurschildering met tempera. In feite schilderde Da Vinci het op een muur volgens dezelfde techniek als op doek, zodat hij onderweg correcties kon aanbrengen. Dit verklaart waarom het schilderij in zo’n slechte staat verkeert. Het begon al te verslechteren toen Leonardo het nog aan het schilderen was.

Overweeg daarom een rondleiding te boeken als je niet bekend bent met Leonardo da Vinci en de Renaissance, om echt het maximale uit je bezoek te halen.

Slechte enkele bezoekers per keer

Wil je het Laatste Avondmaal met eigen ogen aanschouwen? Dan moet je vooraf je kaartje geregeld hebben. Zomaar binnenlopen is geen optie. Er mogen slechts 25 personen tegelijkertijd naar binnen om de indrukwekkende muurschildering te bewonderen. Je krijgt dan een kwartier. In totaal kunnen er op deze manier enkele honderden bezoekers per dag toegang krijgen tot de refter waar ‘Het Laatste Avondmaal’ aangebracht is.

5

Teatro alla Scala

Het theater La Scala werd opgericht in 1778 en werd al snel de thuishaven van de grote Italiaanse componisten: Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi en Puccini zijn slechts enkele van de musici die hier de premières van hun opera’s presenteerden. De meeste van de grootste Italiaanse operakunstenaars en veel van de beste zangers uit de hele wereld hebben in La Scala opgetreden. Het theater wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande opera- en ballettheaters ter wereld. Het is de thuisbasis van het La Scala Theatre Chorus, het La Scala Theatre Ballet, het La Scala Theatre Orchestra en het Filarmonica della Scala orkest.

Het Museo Teatrale alla Scala (Theatermuseum van La Scala), toegankelijk vanuit de foyer van het theater en een deel van het huis, bevat een collectie schilderijen, ontwerpen, beelden, kostuums en andere documenten met betrekking tot de geschiedenis van La Scala en de opera in het algemeen.

Je hoeft niet persé een voorstelling bij te wonen om dit imposante theater van binnen te bewonderen. Op momenten dat er geen voorstelling plaatsvindt kun je (tegen betaling) een kijkje nemen in het Teatro alla Scala en het bijbehorende museum.

6

San Siro stadion

We hoeven voetballiefhebbers niet uit te leggen wat het San Siro is. Dit voetbalstadion is de thuisbasis voor AC Milan en Inter Milan. De officiële benaming voor dit stadion is Stadio Giuseppe Meazza. Het stadion heeft een capaciteit van 85.700, wat je een beetje een idee geeft van hoe groot het is. De Nederlandse Amsterdam ArenA heeft een capaciteit van 52.960. Als voetbalfan mag een bezoek aan dit stadion natuurlijk niet ontbreken.

Naast het San Siro stadion staat Casa Milan. Dit is sinds mei 2014 het moderne en functionele hoofdkwartier van de Rossoneri. Het AC Milan Museum is onderdeel van Casa Milan.

7

Navigli

Lekker uit eten of een drankje doen in Milaan? Dan moet je in Navigli zijn! Deze buurt wordt ook wel gezien als uitgaanswijk van Milaan. Deze pittoreske wijk kenmerkt zich door het grachtensysteem waar her en der oude binnenvaartschepen liggen die nu dienst doen als uitgaansboot. In Navigli zijn veel leuke boetieks en ateliers te vinden. ‘s Avonds zijn er vele kraampjes en is er volop vertier in de diverse restaurants en cafés.

8

Gouden vierhoek

De duurste en mooiste winkels van mode stad Milaan zijn te vinden in de “Gouden Vierhoek”. Dit exclusieve winkelgebied ligt in de wijk Monte Napoleone. Het bestaat uit de straten Via Manzoni, Via Monte Napoleone, Corso Venezia, Via della Spiga. Alle namen van grote ontwerpers komen voorbij. De exclusiviteit straalt uit de etalages. Natuurlijk zijn het vooral de grote Italiaanse modehuizen die het straatbeeld binnen de Gouden Vierhoek bepalen. Niet voor niets komen shop-a-holics uit heel Europa ingevlogen om hier in Milaan te shoppen.

9

Colonne di San Lorenzo

De Colonne di San Lorenzo of Zuilen van San Lorenzo is een groep oude Romeinse ruïnes, gelegen voor de basiliek van San Lorenzo in het centrum van Milaan. Deze zuilen vormen de oudste openbaar zichtbare overblijfselen van Milaan tijdens het Romeinse tijdperk. De zuilengalerij, die voornamelijk bestaat uit 16 hoge Korinthische zuilen op een rij, staat nu aan de voorkant van een open plein. In de 4e eeuw werden de zuilen hierheen verplaatst, na verwijdering uit een waarschijnlijk heidense tempel of openbaar badhuis uit de 2e eeuw. Ten zuiden van de zuilen heeft een van de middeleeuwse poorten nog enkele Romeinse marmeren versieringen.

10

Giardini Pubblici

Met een oppervlakte van 160.000 vierkante meter zijn de openbare tuinen van Milaan na het Sempione Park het grootste park van de stad. Veel groen en waterpartijen maken van de Giardini Pubblici een lust voor het oog.

Het park is niet alleen een belangrijke groenzone, maar herbergt ook interessante plekken zoals het Palazzo Dugnani, een imposant gebouw uit de 17e eeuw, en het Natuurhistorisch Museum, gewijd aan mineralogie en zoölogie. De Milanese Galerie voor Moderne Kunst is een tentoonstellingsruimte waar boeiende kunsttentoonstellingen gehouden worden.

Er zijn niet veel groene gebieden in Milaan en daarom bezoeken veel toeristen en Milanezen de met bomen omzoomde gebieden van de Giardini Pubblici en Parco Sempione.

Betaalbaar overnachten in Milaan

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Milaan? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Milaan.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Milaan.

Meer informatie over Milaan