Polen Krakau

Krakau

Krakau is de absolute topbestemming van Polen. Deze geweldige stad heeft alles om zijn bezoekers een geweldige tijd te bezorgen: historische bezienswaardigheden, boeiende musea en een gastvrije horeca die nog enigszins betaalbaar is.  Met onze top 10 bezienswaardigheden van Krakau heb je een goed beeld van wat je allemaal kunt zien en doen in deze Poolse stad.

In deze voormalige hoofdstad van Polen kun je heerlijke cultuur opsnuiven. De stad die vol zit met studenten heeft veel te bieden op het gebied van musea, historische gebouwen en een bruisend uitgaansleven met honderden clubs en cafés. De stad is ontstaan rondom de Wawel heuvel, waar je de kathedraal en het kasteel boven de stad uit ziet steken.

Waar de huidige hoofdstad Warschau de Tweede Wereldoorlog zeer slecht heeft doorstaan, is Krakau er wonderbaarlijk zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Hierdoor heeft de stad bijzonder veel historische waarde. Krakau is de afgelopen jaren daarom uitgegroeid tot een ware publiekslieveling. De stad heeft in razend tempo de harten van stedentrippers weten te veroveren.

Excursie naar Auschwitz-Birkenau

Wie dat wil die kan vanuit Krakau een uitstapje maken naar Auschwitz-Birkenau. Dit voormalige concentratiekamp ligt op ongeveer zeventig kilometer van Krakau. Een excursie naar Auschwitz is geen gezellig uitstapje, als je weet welke gruwelijkheden er op deze historische plek plaats hebben gevonden. Tijdens W.O. II vond een groot aantal Joden, Roma en andere gedeporteerde mensen hier hun gruwelijke einde.

Tegenwoordig kun je het concentratiekamp Auschwitz vrijwillig in- en uitlopen. Je kunt er met eigen ogen zien wat de slachtoffers hebben moeten doorstaan. Tijdens een rondleiding worden allerlei gruwelijke details verteld en kun je verschillende ruimtes bezoeken. Ook de gaskamers en verbrandingsovens zijn hier onderdeel van.

Top 10 bezienswaardigheden van Krakau

1

Wawel

De Wawel-heuvel is de absolute nummer één bezienswaardigheid van Krakau. Hier vind je prachtige hoogtepunten zoals het kasteel van Wawel, de Wawelkathedraal en de Drakengrot. Wawel je via de oude stadskern, waar je via een pad omhoog uitkomt op het mooiste stukje van Krakau. Voor sommige Polen wordt dit zelfs als heiligdom verklaard.

Het kasteel van Wawel staat vlak naast de kathedraal. Dit Koninklijke paleis telt zeker een oppervlakte van ruim 7000 m². Tijdens een rondleiding wandel je van de ene prachtige zaal in de andere. De bijzonderste locaties zijn: de ridderzaal, wapenzaal, senatorenzaal, audiëntiezaal en natuurlijk de Koninklijke privévertrekken.

Vele koningen zijn gekroond in de bijzonder fraaie Wawelkathedraal. Dit prachtig stukje historie ligt naast de Wawelburcht op de gelijknamige heuvel. Al rond 1320 werd er gebouwd aan de kathedraal op de Wawelheuvel. Dat de kathedraal altijd zeer belangrijk is geweest, blijkt wel uit de rij belangrijke en invloedrijke personen die er liggen begraven of in de crypte bevinden. De Zygmunttoren hoog in de kathedraal heeft een grote klok waarvan men zegt dat als je deze aanraakt je veel geluk in de liefde zult ondervinden.

2

Grote Markt

Centraal in Krakau ligt de Grote Markt, die men in het Pools Rynek Glowny noemt. Dit grote en belangrijke marktplein is het bruisende hart van de stad. Het ruim 40.000 m² tellende plein heeft een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. Je vindt hier bijvoorbeeld de zeer fraaie Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakenhal). Centraal op het plein staat het monument van Adam Mickiewicz, de grootste Poolse romantische dichter. Het plein is een geliefde plaats om rond te hangen of te genieten van een heerlijk drankje op één van de vele terrassen.

3

Schindlers fabriek

De voormalige emaillefabriek van Oskar Schindler is wereldwijd bekend dankzij Spielbergs film “Schindler’s List”. De Duitse zakenman Schindler wist 1.200 werknemers te redden en behoedde hen voor deportatie en dood in de concentratiekampen.

Schindlers fabriek herbergt tegenwoordig een permanente tentoonstelling getiteld Krakau onder nazi-bezetting 1939-1945, een van de interessantste en belangrijkste tentoonstellingen om te bezoeken wanneer u in Krakau bent. Ze toont zowel individuele als collectieve dimensies van de monstruositeiten die de oorlog over de Poolse burgers heeft gebracht.  Een echte must voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis.

Het vertelt de aangrijpende geschiedenis van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog – de inwoners die werden gevoed met nazi-propaganda, de Joden die in een getto moesten leven en de slachtoffers van de oorlogsterreur. De makers zijn erin geslaagd de vele moeilijkheden waarmee de mensen in die gruwelijke tijd te maken kregen, perfect in beeld te brengen.

Het museum is als een geschiedenisles waar je gewoon in kunt lopen.

4

Mariakerk

In de 13e eeuw werd de Mariakerk door de burgers van Krakau gesticht. Zowel van buiten als van binnen is er alles aan gedaan om dit één van de mooiste kerken uit de regio te maken. Vooral het altaar is uitzonderlijk mooi en indrukwekkend. Het is van de hand van Veit Stoss en staat bekend als grootste altaar van Europa. Vanuit de toren klinkt er elk uur een bugelsignaal wat direct de aandacht trekt. In 1421 werd dit gebruikt om de stad te waarschuwen voor een eventuele aanval. De toenmalige bugelspeler werd hierbij gedood en sindsdien stopt het signaal halverwege de laatste toon. Vanuit de toren heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

5

Raadhuistoren

Op het prachtige Grote Markt straalt de Raadhuistoren je tegemoet. Met zijn zeventig meter aan hoogte heeft deze toren een prominente plaats verworven, sinds het er in 1316 werd gebouwd. In de loop van de jaren hebben er verschillende verbouwingen en renovaties aan dit middeleeuwse bouwwerk plaatsgevonden. Vroeger bevond zich in de kelder van dit gebouw de gevangenis met zijn bijbehorende martelkamer. Vanuit de toren heb je een leuk uitzicht over de stad.

6

Lakenhallen

Wie op zoek is naar een authentiek souvenir mag zeker de Lakenhallen (Sukiennice) niet passeren. Op het grote marktplein bevindt zich deze bazaar die gevuld is met allerlei Poolse kunstnijverheid producten. Kraampjes met sieraden, schapenwollen truien, kristalglas, tassen, riemen, kunstwerken en zelfs schoenen zijn er genoeg te vinden. Het gebouw zelf is al een lust voor het oog.

7

Kazimierz

Vlak bij de Wawelheuvel ligt de voormalige Joodse wijk Kazimierz. Pas aan het einde van de 16e eeuw is het toegevoegd aan Krakau. Daarvoor was het een onafhankelijke stad. In de wijk bevindt zich de oude en grootste synagoge van Polen en het Landaupaleis ook wel het Joranowpaleis genoemd. De wijk is levendig en heeft voldoende restaurantjes en terrassen om heerlijk te genieten van een maaltijd en/of een goed glas wijn.

8

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe) werd in 1879 opgericht. Het museum mag zich het grootste museum van de stad noemen. Het museum heeft een rijke collectie Poolse, Europese en niet-Europese kunst, waardoor het een van de belangrijkste en interessantste collecties is, niet alleen in Polen maar in de hele wereld. In het begin van het bestaan van de instelling schonk de stad Krakau twee destijds gerenoveerde zalen op de eerste verdieping van de Lakenhal als tentoonstellingsruimte voor het museum. De collectie van het museum, in het begin bestaande uit een tiental schilderijen en voortdurend aangevuld door talrijke legaten, schenkingen en giften, groeide in een snel tempo.

Het kostbare bezit omvat kunstwerken uit verschillende tijden en uit verschillende delen van de wereld, maar de kern van het bezit van het museum wordt gevormd door Poolse kunst of kunst die met Polen wordt geassocieerd.

9

Barbican

Het Barbican van Krakau (Pools: Barbakan Krakowski) is een barbican – een versterkte buitenpost die ooit verbonden was met de stadsmuren. Het is een historische toegangspoort tot de Oude Stad van Krakau, Polen. Het Barbican is een van de weinige overblijfselen van het complexe netwerk van vestingwerken en verdedigingswerken die ooit de koninklijke stad Krakau in het zuiden van Polen omringden.

Vandaag de dag valt het Barbican onder de jurisdictie van het Historisch Museum van de stad Krakau. Toeristen kunnen het interieur bezichtigen met zijn displays die de historische ontwikkeling van vestingwerken in Krakau schetsen.

10

Flipperkastmuseum

De flipperkast is in de negentiende eeuw uitgevonden en is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving. De opkomst van videogames heeft dit oeroude amusementsautomaat niet weten te verdrijven uit de amusementshallen die je verspreid over de wereld ziet. In Krakau hebben ze zelfs een speciaal museum aan de flipperkast gewijd: het Krakau Pinball Museum.

Het museum toont een prachtige verzameling flippers en videospelletjes die teruggaan tot de jaren 1950 (de oudste machine komt uit de Williams-stal en werd geproduceerd in 1953).

Het Flipperkastmuseum ligt vlakbij het Wawel Kasteel en is gevestigd in een historische kelder uit de 15e eeuw. Op een oppervlakte van 300 vierkante meter word je vermaakt door tientallen verschillende spellen. De ticketprijs omvat onbeperkt spelen op alle machines – van bijna 100 jaar oude constructies tot de nieuwste flippers met LCD-schermen.

Betaalbaar overnachten in Krakau

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Krakau? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Krakau.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Krakau.

Meer informatie over Krakau