Frankrijk Côte d’Azur Provence Nice

Nice

Nice is het kloppend hart van de in Zuid-Frankrijk gelegen Côte d’Azur. Deze kuststad is charmant, heeft een geweldig strandleven en weet zijn bezoekers op uiteenlopende manieren te vermaken. Nice is eigenlijk de ultieme Franse badplaats, want hoewel de stad zeker toeristisch is, is er voldoende ruimte voor het echte leven. En hoe je dat leven in moet richten dat weten ze hier in Nice wel! Lekker flaneren over de Promenade des Anglais, genieten van een goed glas wijn op een van de vele terrassen en in de avonduren genieten van de heerlijke Franse keuken.

De stad bestaat uit een oud en een nieuw centrum. In het oude centrum, waar Nice op de heuvel van Parque de la Colline du Château is ontstaan, zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden. De bijzonderste zijn de Cathédrale Sainte-Réparate, het Palais Lascaris en Place Garibaldi. Qua architectuur zit je zowel in het oude als in het nieuwe centrum goed. Er zijn uiteenlopende bouwstijlen uit verschillende tijdperken te ontdekken. De drukte in de zomermaanden is vooral gecentreerd rondom de haven en aan de beroemde Promenade des Anglais.

Mocht je meer willen zien van Nice dan het strand en de horeca, dan heb je de keuze uit tal van leuke bezienswaardigheden, sfeervolle plekjes en boeiende musea. Met onze top 10 bezienswaardigheden van Nice kun je een leuke invulling geven aan jouw stedentrip naar deze geweldige mediterrane stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Nice

1

Promenade des Anglais

Bijna alle bezoekers van de stad Nice lopen over de beroemde Promenade des Anglais. Het is er dan ook vrijwel altijd druk. Met name in het weekend wordt de promenade gebruikt door fietsers, skateboarders en wandelaars. Onder de promenade begint het strand. Als je richting de oude stad loopt, kom je vanzelf langs het groene stadspark Jardins Albert I. De brede boulevard is gezichtsbepalend voor de stad.

De Promenade des Anglais ligt langs het hoofdstrand van Nice en heeft een lengte van in totaal zo’n zeven kilometer. Op verschillende plekken vind je bankjes die richting de zee staan. Dit zijn heerlijke rustpunten met een geweldig uitzicht.

2

Musée Matisse

Het Musée Matisse in Nice is een kunstmuseum gewijd aan de Franse kunstenaar Henri Matisse, die van 1917 tot zijn dood in 1954 in Nice woonde.

Sinds 1963 is het museum gehuisvest in de Villa des Arénes, een 17e-eeuws gebouw in Genuese stijl op de heuvel van Cimiez, vlak bij een Gallo-Romeinse archeologische vindplaats en een Franciscaans klooster. Het museum is in 1993 uitgebreid met een nieuwe vleugel in moderne stijl, ontworpen door de Franse architect Jean-François Bodin. Recht tegenover het museum ligt een mooi mediterraan park, beplant met olijfbomen en Italiaanse dennen en zeer populair bij de plaatselijke petanquespelers.

De collectie van het Matisse Museum bestaat uit ruim dertig schilderijen, meer dan vijftig beeldhouwwerken, honderden tekeningen en prenten, en vele knipsels gemaakt door Henri Matisse van het einde van de 19e tot het midden van de 20e eeuw; zij omvat ook een interessante selectie van persoonlijke voorwerpen van de Franse kunstenaar. De meeste stukken van de collectie werden aan de stad Nice geschonken door Matisse zelf en door zijn erfgenamen.

3

Mamac

Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, ook bekend als Mamac, is een museum gewijd aan moderne en hedendaagse kunst dat op 21 juni 1990 in Nice werd geopend. Met zijn vierkante plattegrond is de architectuur van het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain geïnspireerd op de regels van het neoclassicisme.

De beschikbare oppervlakte bedraagt ongeveer 4.000 m2, verdeeld over negen tentoonstellingszalen op drie niveaus. De gladde gevels zijn bedekt met wit Carrara marmer. De museumruimten op de eerste verdieping zijn bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen, terwijl op de tweede en derde verdieping de permanente collecties zijn ondergebracht.

4

Course Saleya

Op de bruisende Course Saleya is eigenlijk altijd wat te beleven. Course Saleya staat namelijk bekend om zijn kraampjes. Overdag worden er allerlei producten, bloemen, souvenirs en dergelijke verkocht. Maar ‘s avonds is het één groot openlucht restaurant. Allerlei soorten keukens worden vertegenwoordigd en tegen uiteenlopende prijzen aan de man gebracht. Eigenlijk kun je spreken van een voortdurend wisselende markt.

5

Parque de la Colline du Château

Nice is ooit ontstaan op een heuvel boven de stad. Op deze plek is nu het Parque de la Colline du Château te vinden. Het park, gelegen op de top van de heuvel van het kasteel, is een uitgestrekt labyrint van groen dat uitkijkt over de stad Nice en een panoramisch uitzicht biedt over de hele Baie des Anges.

Het Château de Nice is een van de veelgeprezen historische monumenten van de stad. Gelegen op de hoogste van de heuvels, werd het in 1706 verwoest door de troepen van Lodewijk XIV. Vandaag blijven er slechts enkele ruïnes over, die getuigen van het belang ervan in het hart van een immens groen park dat de hele Baie des Anges overziet. Het is een echte plek van leven geworden, met een grote speeltuin voor kinderen, evenals verfrissingsstands en observatiepunten waar je de Promenade des Anglais en de schoonheid van de Middellandse Zee ten volle kunt bewonderen.

Om het Parque de la Colline du Château te bereiken kun je een lift nemen direct vanaf de uitgang van de oude stad. Mooier is het om de honderden treden van de Lesage-trap te beklimmen en af en toe even stil te staan om het landschap te bewonderen.

6

Place Garibaldi

Place Garibaldi is een centraal in Nice gelegen plein. Place Garibaldi is vernoemd naar de Italiaanse militair Giuseppe Garibaldi en dateert uit de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt om de komst van de graven van Savoye te vieren. Het werd ontworpen door Antoine Spinelli en wordt omringd door aantrekkelijke barokke gebouwen. De bouwstijl heeft duidelijk een Italiaanse uitstraling.

Het plein is grotendeels autovrij met een tramlijn en een rijbaan in het midden; in het midden staat een groot standbeeld van Garibaldi en er staan een aantal volwassen bomen. Door de ligging is Place Garibaldi een kruispunt tussen de oude stad, het centrum van Nice en de haven. Het is er altijd druk en het is een geweldige plek om te zitten en de wereld voorbij te zien gaan in een van de vele cafés of restaurants aan het plein.

7

Ruïnes van Cemenelum

In en om het Archeologisch Museum van Nice is veel geschiedenis te vinden. Hier zijn namelijk de resten te zien van de oude Romeinse stad Cemenelum. In het museum zijn veel voorwerpen te bezichtigen die tijdens onderzoek gevonden zijn. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd die op de één of andere manier een link hebben met archeologie. Je vindt dit museum in de wijk Cimiez.

8

Place Masséna

Het bekendste plein van het nieuwe deel van Nice is het Place Masséna. Naast de geblokte ondergrond zijn de beelden op hoge palen een opmerkelijk fenomeen. De beelden staan over het hele plein verspreid. De Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa heeft deze zeven prachtig beelden gecreëerd, die ‘s avonds op bijzondere wijze worden verlicht. Het plein ligt op een zeer gunstige locatie tussen allerlei winkels en restaurants.

9

Port Lympia

Het is moeilijk voor te stellen, maar de nu zo mondaine haven van Nice was eens niet meer dan een drassig en moerassig dal. Gelukkig brachten Karel Emmanuel III en ingenieur Filippo Nicolis omstreeks 1748 daar verandering in. En nu vandaag kunnen wij genieten van alle pracht en praal op en aan boord van de meest luxe jachten die er liggen. De kleurige Venetiaanse panden in de haven maken het helemaal af. Zeker in de zomermaanden is het er zien en gezien worden. De terrassen worden druk bezocht en bezoekers flaneren langs het water.

10

Cathédrale Sainte-Réparate

De Cathédrale Sainte-Réparate is een van de meest iconische monumenten van het oude Nice. Deze imposante kathedraal is gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw en werd in 1699 ingewijd als kathedraal. Tegenwoordig is het een onmisbaar monument in Nice. Dankzij de ligging aan een van de drukste pleinen van de oude stad kunnen dagelijks duizenden voorbijgangers haar majestueuze schoonheid bewonderen.

Achter de indrukwekkende barokarchitectuur schuilen tien kapellen en drie orgels. Alles is gebouwd in een stijl die is geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Als je goed kijkt, zul je zien dat de basiliek is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis dat naar het oosten is gericht.
Het is niet alleen het grootste heiligdom van de oude stad, maar ook de zetel van het bisdom Nice. De kathedraal Sainte-Réparate is een gebedshuis voor de inwoners van Nice en een niet te missen toeristisch hoogtepunt in het hart van de stad Nice.

Betaalbaar overnachten in Nice

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Nice? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Nice.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Nice.

Meer informatie over Nice