top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Carcasonne
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Narbonne
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Frankrijk

... meer handige websites

 

Frankrijk is al jarenlang de populairste vakantie bestemming voor Nederlanders. Ieder jaar trekken er miljoenen Nederlanders naar Frankrijk om de verschillende bezienswaardigheden van het land te bezoeken. De meeste toeristen gaan hiernaartoe op vakantie en bezoeken de voor hun in de buurt liggende bezienswaardigheden. De onderstaande top tien zijn volgens ons plekken die je in Frankrijk niet gemist mag hebben. In deze lijst kunnen maar tien onderwerpen staan maar als het mogelijk was geweest dan had deze top tien minimaal vijftig onderwerpen gekend. Prachtige steden zoals Lille, Nice en Marseille en streken zoals Bretagne, Normandië en de Dordogne hebben we hierdoor links moeten laten liggen. Daarnaast telt Frankrijk honderden prachtige dorpen en musea die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn maar het niet redden om in een top tien terecht te komen. Als je een rondreis door Frankrijk maakt zul je keuzes moeten maken. We hopen met onze top 10 bezienswaardigheden voor Frankrijk het kiezen wat te vereenvoudigen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Frankrijk

bezienswaardigheid nummer 1

Parijs

Parijs is volgens velen de stad van de liefde. Het is echter ook de belangrijkste toeristische trekpleister van Frankrijk. Ieder jaar komen er vele miljoenen toeristen naar de stad toe om de vele bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk de Eiffeltoren maar ook het Louvre, Musée d'Orsay, de Sacre Coeur, de Arc de Triomphe en de wijk Montmartre die allemaal miljoenen bezoekers per jaar trekken. Door de stad heen loopt de rivier de Seine. Over de Seine liggen vele bruggen waarvan je en prachtig zicht hebt op de stad Parijs. In de "rosse buurt" van Parijs staat tevens één van de beroemdste nachtclubs ter wereld: de Moulin Rouge. 

   
bezienswaardigheid nummer 2

Louvre

Het Louvre is één van de bekendste musea ter wereld en is al jarenlang het drukst bezochte museum ter wereld. Ieder jaar komen er meer dan acht miljoen bezoekers naar het Louvre toe. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat enkele van de bekendste kunstwerken uit de geschiedenis hier tentoongesteld worden. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo behoren tot de pronkstukken van de collectie van het Louvre. Sinds 2012 is er net buiten de stad Lens een dependance van het Louvre gevestigd. Hier worden wisselend enkele topstukken van het museum getoond.

Meer info over het Louvre

   
bezienswaardigheid nummer 3

Kasteel van Versailles

Enkele kilometers buiten de stad Parijs ligt het Kasteel van Versailles. Het kasteel werd in opdracht van Lodewijk de dertiende in de zeventiende eeuw gebouwd en later uitgebreid door zijn zoon Lodewijk de Veertiende. Deze maakte er het huidige gigantische luxueuze kasteel van zoals we het nu kennen. De Spiegelzaal is één van de mooiste kamers van het Kasteel van Versailles. Het is één van de grootste kastelen ter wereld en sinds 1979 staat Versailles op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hierdoor kan het er in de zomermaanden nog wel eens druk zijn en kunnen er lange wachtrijen voorkomen. Het vooraf reserveren van een ticket voor Versailles is daarom absoluut aan te bevelen.

Bekijk tickets voor het Kasteel van Versailles

   
bezienswaardigheid nummer 4

Provence-Alpes-Côte d'Azur

De voormalige Franse regio Provence-Alpes-Côte d'Azur is één van de populairste vakantie gebieden binnen Frankrijk. De regio ligt aan de Middellandse zee, grenst in het oosten aan Italië en omsluit het Prinsdom Monaco. De hoofdstad van deze regio is Marseille. Andere bekende steden in deze regio zijn Nice, Aix-en-Provence, Avignon, Gap, Montpellier en Briançon. De kuststreek van deze regio staat bekend als de Côte d'Azur of Franse Riviéra. Aan de Franse Riviéra liggen enkele luxueuze vakantiebestemmingen zoals Cannes en Saint-Tropez. De binnenlanden van de Provence-Alpes-Côte d'Azur staan bekend om zijn heerlijk geurende lavendelvelden. Delen van de regio zijn lang in het bezit geweest van de Romeinen. De Pont du Gard en het antieke theater bij Orange zijn hier prachtige overblijfselen van.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Mont Saint Michel

Het getijde eiland Mont Saint-Michel ligt voor de kust van Bretagne, maar behoort tot de regio Normandië. De Mont Saint-Michel ligt op ongeveer één kilometer bij de kust vandaan en is bij eb te voet te bereiken. Tijdens de vloed kan men het eiland alleen bereiken via de verhoogde weg die naar het eiland loopt. Sinds 1979 staat de Mont Saint-Michel en de omliggende baai op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Op het eiland staat de Abdij van Le Mont-Saint-Michel waar in de zomermaanden nog erediensten worden gehouden. In de wintermaanden worden de diensten in de crypte gehouden.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Rhône-Alpes

De Rhône-Alpes is één van de grootste regio's van Frankrijk en grenst in het oosten aan Zwitserland en Italië. De hoofdstad van de regio is Lyon andere grote steden in de regio zijn Saint-Étienne, Grenoble, Annecy, Chambéry en Villeurbanne. Het westen van de Rhône-Alpes wordt gevormd door het Centraal Massief en het Oosten door de Alpen en het Jura gebergte. In de Alpen op de grens met Italië ligt de Mont Blanc die met zijn 4808 meter de hoogste berg van Frankrijk is. Door de Rhône-Alpes stromen de rivieren de Saône, de Ardéche en de Rhône. De Ardéche stroomt door het prachtige natuurpark de Gorges de l'Ardèche. De regio staat vooral bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Les 3 Vallées, Paradiski, Les Portes du Soleil en l'Espace Killy. De bekendste skistations in dit gebieden zijn Val Thorens, l'Alpe d'Huez en Val d'Isére.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Lourdes

Lourdes is de grootste katholieke bedevaartsplaats binnen Frankrijk. Ieder jaar komen er miljoenen katholieke pelgrims naar Lourdes toe om de Mariagrot te bezoeken. In deze grot verscheen Maria meerdere malen aan het Franse meisje Bernadette Soubirous. Sinds deze verschijnen halverwege de negentiende eeuw is Lourdes uitgegroeid tot één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Europa. Bij de Grot van Massabielle die tegenwoordig beter bekend staat als de Mariagrot zijn sindsdien meerdere kapellen en drie basilieken gebouwd. Dit hele gebied staat bekend als het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Kastelen & château's

Door heel Frankrijk heen liggen er meer dan vijfhonderd kastelen. De vele hiervan zijn nog in een uitstekende staat terwijl anderen door de jaren heen tot een bouwval zijn geworden. Veel van de Franse kastelen liggen in het Loire gebied. Langs deze rivier liggen ongeveer 140 kastelen, waarvan het Kasteel Chambord, Kasteel van Villandry en het Kasteel van Chinon tot de bekendste behoren. Het bekendste kasteel in Frankrijk is het door Lodewijk de veertiende uitgebouwde Kasteel van Versailles. Tijdens de zomermaanden zijn veel van de Franse kastelen geopend voor het publiek en kun je er met of zonder gids rondleidingen volgen. In sommige van deze kastelen zijn speciale arrangementen voor kinderen waarbij ze verkleed door de kastelen mogen lopen.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Wijnstreken

De Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Côtes du Rhône, Elzas en de Provence zijn de bekendste wijnstreken in Frankrijk. In totaal zijn er veertien verschillende wijnstreken te vinden in Frankrijk. De wijngebieden zijn opgedeeld in meerdere districten die allemaal hun eigen wijn maken met de voor hun typische smaken en karakters van de diverse wijnen. De wijnen worden opgedeeld in verschillende classificaties. Tot enkele jaren geleden was de Appellation d'Origine Contrôlée de beste wijn uit de regio. Dit keurmerk is vervangen door het Europese keurmerk Appellation d'Origine Protégée. Bij de verschillende wijnboeren in Frankrijk is het in de meeste gevallen mogelijk om de locale wijn te proeven en te kopen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Disneyland Parijs

Enkele kilometers buiten de stad Parijs ligt het drukst bezochte pretpark van Europa: Disneyland Parijs. Het park opende in 1992 voor het eerst zijn deuren onder de naam Eurodisney. Sinds 2002 bestaat het pretpark, na het openen van de Walt Disney Studio's, uit twee delen. Disneyland Parijs bestaat uit vijf verschillende thema gebieden Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. De bekendste achtbaan van het park is waarschijnlijk de Space Mountain. Het hoogtepunt van een bezoek aan Disneyland Parijs is de parade die iedere dag gehouden in de Main Street USA.

Meer info over Disneyland

   
 

Meer informatie over Frankrijk:

Frankrijk voor beginners
Frankrijk informatie
Frankrijk reisinformatie en tips
Frankrijk top 10
goedkoop naar Frankrijk
mooiste dorpjes van Frankrijk

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies