Frankrijk Rhône-Alpes Ardèche

Ardèche

Het departement Ardèche is een geliefde vakantiebestemming onder mensen die op zoek zijn naar de combinatie natuur en uitdaging. In dit zeer afwisselende landschap van Frankrijk staat de rivier de Ardèche centraal. De rivier gaat dwars door departementen als Gard, Lozère en Ardèche. Regelmatig worden er kajak marathons gehouden waarbij er gestreden wordt op deze rivier. De groene omgeving met doorkruising van rivieren staat garant voor het met veel plezier beoefenen van sporten zoals klimmen, wandelen, fietsen en kanoën of kajakken. Daarbij passeer je de mooiste dorpjes van dit gebied zoals Viviers met zijn indrukwekkende St. Vincent kathedraal, Thueyts met zijn enorme brug Pont de Diable of kleine plaatsen met namen als Annonay, Mirabel en Coux. Verder staat de Ardèche bekend om zijn vele bijzondere grotten en waterbronnen.

Hieronder hebben we een zo afwisselend mogelijke top 10 van bezienswaardigheden proberen te verzamelen. Hopelijk haal je eer voldoende inspiratie uit om tijdens jouw Ardeche vakantie van alles je gaan zien en doen.

Top 10 bezienswaardigheden van Ardèche

1

Pont D’Arc

In het zeer indrukwekkend natuurgebied van Vallon-Pont-d’Arc is een prachtige natuurlijke boogbrug te bewonderen. De brug aan de ingang van de Gorges de l’Ardèche kloof is ongeveer vierendertig meter hoog. Doordat het water van de rivier Ardèche soms erg hoog staat, is de boogbrug langzaam uitgesleten. Via een klein wandelpad is het mogelijk om vanaf de brug over het gebied uit te kijken. Naast de brug is een klein strandje te vinden. De plaats Vallon-Pont-d’Arc is een goed bezochte toeristische plaats met een aantal winkels en restaurants. Hiervandaan zijn zeker in de zomer veel sportieve activiteiten te vinden.

2

Grotten

Binnen het departement Ardèche zijn verschillende grotten te vinden, waarvan enkele zeer bijzonder te noemen zijn. Zo is de druipsteengrot Aven d’Orgnac er één van. Deze grot is vlak bij de bekende plaats Vallon-Pont-d’Arc te vinden. Door zijn diepe en dalende ingang is de binnenkant lang een goed bewaard geheim gebleven. Pas omstreeks 1935 werd hij betreden door onderzoekers. In de diepe schacht is een zogenoemde puinkegel te zien, die gevormd is door puin en afval wat alle jaren in de ingang terecht kwam. Hierin bevinden zich zelfs beenderen van dieren uit de IJstijd. Tegenwoordig is dit prachtig natuurfenomeen te bewonderen in deze Aven d’Orgnac grot. Tevens is bij de ingang een prehistorisch museum te vinden. Andere bijzondere grotten zijn de Grotten de Saint-Marcel in de gelijknamige plaats en Grot Chauvet bij Pont d’Arc.

3

Kasteelstad Vögué

Het kleine pareltje Vögué is gebouwd tegen een rots. Het behoort beslist bij de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle middeleeuwse straten leiden je al snel richting het kasteel uit de zestiende eeuw. Nog altijd behoort dit prachtige kasteel toe aan de welgestelde adellijke familie Vögué die het al sinds 1603 in hun bezit hebben. Het kasteel met zijn ronde torens is goed bewaard gebleven. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen gehouden, waaronder die van beeldende kunst.

4

Gorges de l’Ardèche

Dramatische kloven, krijtwitte kliffen en prehistorische grotten bepalen het landschap van het wilde en mooie natuurreservaat Gorges de l’Ardèche (een gebied van meer dan 1500 hectare). De rivier de Ardèche slingert zich door de kloven, die in de loop van miljoenen jaren door de geologische kracht van het water uit een kalksteenplateau zijn gevormd.

Op sommige plaatsen is het water zacht genoeg om in te zwemmen, op andere plaatsen is de rivier ideaal voor wildwatervaren. Andere dingen die in het gebied te doen zijn, zijn kanoën, kajakken, wandelen en schilderachtige wandelingen. De Gorges de l’Ardèche is een paradijs voor natuurliefhebbers, avonturiers en kampeerliefhebbers. Het is ook populair bij Franse gezinnen voor zomervakanties.

5

Monts d’Ardèche

In het zuidwestelijke deel van de regio Rhône-Alpes ligt een ruim 180.000 hectare tellende natuurpark: de Monts d’Ardèche. Door zijn enorme oppervlakte zijn de gebieden en landschappen er zeer divers. Het gebied van het dichtbeboste natuurpark ligt aan de oostelijke rand van het Centraal Massief en omvat een gevarieerd, rijk gestructureerd landschap op een hoogte van 170 tot 1753 m boven zeeniveau.

Grote rivieren en beken en andere oppervlaktewateren zijn zeldzaam vanwege het overheersende kalksteengesteente – de rivier de Ardèche en haar zijrivier de Fontolière, die slechts ongeveer 20 km lang is, verdelen het ongeveer in het midden; de Loire ontspringt bij de Mont Gerbier-de-Jonc. Je vindt er veel kastanjebomen, vulkanen, rivieren en molens. Er zijn verschillende wandelroutes te volgen.

6

Soyons

Het dorpje Soyons ligt vlak bij de plaats S. Péray. Met name in de prehistorie en middeleeuwen was dit kleine dorp een belangrijke nederzetting. Met verschillende opgravingen is er al voor ongeveer 150.000 jaar aan geschiedenis gevonden. In het plaatselijke museum ‘Musée Archéologique’ is hier veel over terug te vinden. Zo is er een Romeins altaar en zijn er resten uit de prehistorie te bewonderen. In de buurt van dit dorp zijn bovendien grotten te bezoeken die ooit door holbewoners werden bewoond. Dit zijn de grotten van ‘Trou du Renard’.

7

Krokodillenboerderij

Een fascinerende wereld van reptielen vind je in La Ferme aux Crocodiles. Deze krokodillenboerderij is het enige reservaat in zijn soort in Europa. Het dierenpark is te vinden in Pierrelatte in de Drôme.

In een aangelegde serre van 8000 m2 leven meer dan 400 dieren samen, waaronder 23 soorten krokodillen, reuzenschildpadden tot 150 kg en slangen, maar ook vissen en tropische vogels. Bezoekers kunnen ook 4000 m2 buitenruimte verkennen waar ze 600 plantensoorten kunnen ontdekken. In 2015 werd een panoramische serre van 1200 m2 gebouwd om nieuwe soorten onder te brengen. La Ferme aux Crocodiles heeft ook een ondersteuningssysteem voor wetenschappelijk onderzoek en het behoud van diersoorten.

8

Kuuroorden

De vele vulkanische gebieden in de Ardèche herbergen enkele koolzuurhoudende bronnen. Het water uit deze bronnen zouden heilzame krachten bezitten. Met name voor de spijsvertering, jicht, suikerziekte en nog heel veel meer, zou dit water een gunstige invloed kunnen hebben. Bekende bronnen in de Ardèche zijn: Vals-les-Bains / Neyrac-les-Bains en Saint-Laurent-les-Bains.

9

Safaripark van Peaugres

Safari de Peaugres is een Franse dierentuin gelegen in de gemeente Peaugres, nabij Annonay. Het park is geopend in 1974 door Paul de la Panouse en beslaat een oppervlakte van 80 hectaren. Hier leven ongeveer 1000 dieren van meer dan honderd soorten. In dit dierenpark ben je echt op avontuur. Je kunt hier zelfs met je eigen auto door gebieden van neushoorns en zwarte beren rijden. Ook is het mogelijk om deze tocht achterover geleund in een bus te volbrengen. Naast een aparte ruimte voor dieren als krokodillen, reptielen, amfibieën en insecten is er ook nog een megagroot aquarium te vinden. Hier ontmoet je onder andere zeeleeuwen en pinguïns.

10

Forêt de l’Aventure van Jaujac

Het Forêt de l’Aventure van Jaujac is leuk voor jonge en oudere avonturiers. Dit park staat geheel in het teken van ontdekken en ondervinden. Als een echte Tarzan kun je hier door de bossen slingeren. Een heel uitgezet parcours leidt je door dit overweldigend stuk natuur van de Ardèche. Meer dan vijfenvijftig activiteiten liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. Het is dan ook heel geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.

Meer informatie over Ardèche