Engeland Londen

Londen

Van alle vakantiebestemmingen mag Londen zich in het exclusieve rijtje van de vijf best bezochte steden ter wereld rekenen. Er zijn verschillende manieren om het aantal bezoekers aan een stad te meten. Welke methode er ook gehanteerd wordt, Londen staat altijd in de top 10. Het zal eigenlijk niemand verbazen, als je kijkt naar wat Londen allemaal te bieden heeft. Deze wereldstad heeft een duidelijk onderscheidend karakter en barst van de bezienswaardigheden. Het is zo’n stedentripbestemming waar je gemakkelijk wekenlang naartoe zou kunnen gaan zonder dat je je een moment hoeft te vervelen.

Deze hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Je hebt hier de typische zwarte taxi’s, de wereldberoemde dubbeldekkers, de nog steeds in het straatbeeld aanwezige rode telefooncellen en uiteraard de straten met linksrijdend verkeer en de sfeervolle Engelse pubs. Door de specifieke sfeer van de stad onderscheidt Londen zich van alle andere Europese hoofdsteden. Wie op stap gaat in Londen kan zich via ’the tube’ (de metro) uitstekend verplaatsen. Het metrosysteem behoort tot de beste ter wereld. Wie Londen bezoekt die zal zelfs bij een eerste keer heel veel dingen herkennen. Londen en de bezienswaardigheden van de stad komen voor in veel films en series op televisie. Ook zullen veel mensen die ooit Engelse les op school gehad hebben waarschijnlijk elementen uit de stad in de schoolboeken gezien hebben. Londen bruist en staat bomvol leuke bezienswaardigheden. Aan één weekend heb je meestal niet genoeg om alles te zien.

Bespaar met de London Pass

Als je alles uit een bezoek aan Londen wilt halen dan kun je het beste een kortingskaart voor Londen kopen. Met de London Pass kun je meer dan 60 topattracties en bezienswaardigheden in Londen GRATIS bezoeken gedurende de geldigheid van de voordeelkaart. Als je weet dat de losse entreeprijs tot sommige attracties als snel oploopt naar 20 euro of meer die kan al snel de rekensom maken. Daarnaast mag je ook gratis gebruik van het openbaar vervoer in Londen. Je kunt de London Pass vooraf via internet bestellen.

Top 10 bezienswaardigheden van Londen

1

Palace of Westminster & Big Ben

Het Palace of Westminster is net als de rode dubbeldekkerbussen en de zwarte Londense taxi’s een van de iconen van Londen. Wie een foto of video van het Palace of Westminster ziet, die zal vrijwel meteen de link met Londen leggen. De klokkentoren is het bekendste onderdeel van het Palace of Westminster. Deze 96 meter hoge klokkentoren heet sinds 2012 Elizabeth Tower. De toren die voorheen gewoon Clock Tower heette kreeg die naam ter ere van het diamanten regeringsjubileum van de inmiddels overleden toenmalige vorstin Elizabeth II. De slagklok die in de klokkentoren hangt, wordt Big Ben genoemd. Toeristen nemen vaak de gehele toren de Big Ben.

Het Palace of Westminster is de plek waar het Britse parlement zetelt. Zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis regeren van hieruit over het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor wordt het paleis ook wel Houses of Parliament genoemd. Er zijn enkele rondleidingen in het Parlement die worden aangeboden op geselecteerde data gedurende het jaar. Zorg ervoor dat je vroeg boekt, want deze tickets zijn snel uitverkocht.

2

London Eye

De London Eye is de drukst bezochte attractie van Londen en het best bezochte reuzenrad ter wereld. Op jaarbasis stappen er ongeveer 3,75 miljoen bezoekers in dit 135 meter hoge reuzenrad. Als je dat wilt dan kun je een capsule helemaal voor jezelf en jouw gezelschap afhuren. Een rondje met de London Eye duurt 30 minuten. In die tijd heb je een prachtig uitzicht over Londen. Bij goed weer kun je kilometers ver kijken en veel van de belangrijke bezienswaardigheden van Londen vanuit het reuzenrad zien liggen.

Het grootste deel van de rondjes draait de London Eye bij daglicht. Wie Londen tijdens het blauwe uurtje of in het donker wil zien vanuit het reuzenrad, die moet in de wintermaanden tijdens de laatste operationele uurtjes van de dag in de London Eye stappen.

Wat het Eye onderscheidt van andere reuzenraden in de wereld is het feit dat het slechts aan één kant ondersteund wordt. Dat komt bijna niet voor.

Het London Eye was, net als de Eiffeltoren, bedoeld als een tijdelijk gebouw dat ongeveer vijf jaar op het land van de Lambeth Council aan de Theems zou staan. Lambeth Council verleende het Eye in juli 2002 een permanente vergunning. Op 8 februari 2006, na een meningsverschil tussen het Southbank Centre (dat eigenaar is van de grond onder een van de stutten) en het London Eye, werd een huurcontract voor 25 jaar ondertekend.

Reserveer je tickets op tijd

Met bijna vier miljoen bezoekers per jaar is de London Eye de best bezochte betaalde bezienswaardigheid van heel Engeland. De National Gallery ontvangt meer bezoekers, maar dit museum is geheel gratis te bezoeken.

Tijdens meeste rondjes die door de London Eye gedraaid worden, zitten de cabines vol. Vooraf je tijdgebonden tickets regelen is daarom een must als je lange wachttijden wilt voorkomen. Ter plaatse tickets kopen kan je een wachtrij van enkele uren opleveren.

3

Buckingham Palace

Buckingham Palace is een Londense koninklijke residentie en het administratieve hoofdkwartier van de monarch van het Verenigd Koninkrijk. Het paleis ligt in het stadsdeel Westminster en is vaak het middelpunt van staatsgelegenheden en koninklijke gastvrijheid. Het is een centraal punt voor het Britse volk in tijden van nationale vreugde en rouw. Buckingham Palace is niet alleen een onderkomen voor de Britse royals. Het is ook een kunstgalerij, een toeristische attractie en werkplek voor ongeveer 450 personen.

De wisseling van de wacht is voor veel toeristen hét moment om Buckingham Palace te bezoeken. De wisseling van de wacht is een van de oudste en meest herkenbare ceremonies in verband met Buckingham Palace. Hierbij wisselt een nieuwe wacht van dienst met de oude wacht en beide wachten komen uit een van de regimenten van de Foot Guards. Deze ceremonie op het voorplein gebeurt één maal per dag en in de winter vier keer per week (op maandag, woensdag, vrijdag en zondag). Je kunt deze ceremonie gratis vanaf de straat bewonderen.

Buckingham Palace is deels geopend voor het publiek. De Queen’s Gallery is de belangrijkste openbare kunstgalerie van Buckingham Palace, de thuisbasis van de Britse monarch, in Londen. Het toont afwisselend kunstwerken uit de Koninklijke Collectie. Het heeft een eigen toegangsgevel en toont typisch ongeveer 450 werken, altijd met voornamelijk schilderijen en tekeningen.

Elke zomer, wanneer het paleis niet officieel in gebruik is, kunnen bezoekers genieten van de 19 prachtige State Rooms die het decor vormen voor ceremoniële gelegenheden en officiële entertainment door leden van de koninklijke familie. De andere maanden van het jaar blijven deze ruimtes gesloten voor het publiek.

4

National Gallery

De National Gallery is het best bezochte museum van Londen. Met ruim zes miljoen bezoekers per jaar is dit kunstmuseum een absolute topattractie. Dit gratis toegankelijke museum mag zichzelf tot de beste kunstmusea ter wereld rekenen. De National Gallery werd opgericht in 1824 en herbergt een collectie van meer dan 2300 schilderijen uit het midden van de 13e eeuw tot 1900.

Verken het verhaal van de Europese kunst in de National Gallery, meesterwerk na meesterwerk, met haar publiekscollectie die inspirerende werken bevat van Botticelli, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Gainsborough, Turner, Renoir en Van Gogh.

5

Tower of London

De Tower of London, officieel His Majesty’s Royal Palace and Fortress of the Tower of London, is een historisch kasteel op de noordelijke oever van de rivier de Theems in het centrum van Londen. Het ligt in het Londense stadsdeel Tower Hamlets, dat van de oostelijke rand van de vierkante mijl van de stad Londen wordt gescheiden door de open ruimte die bekend staat als Tower Hill. Het werd tegen het einde van 1066 gesticht als onderdeel van de Normandische verovering.

De Tower of London is uitgegroeid tot een van de populairste toeristische attracties van het land. Het is al een toeristische attractie sinds ten minste de Elizabethaanse periode, toen het een van de bezienswaardigheden van Londen was waarover buitenlandse bezoekers schreven. De populairste attracties waren de koninklijke menagerie en de harnassen. Ook de kroonjuwelen wekken veel belangstelling en worden sinds 1669 tentoongesteld. De Tower won in de 19e eeuw gestaag aan populariteit bij toeristen, ondanks het verzet van de hertog van Wellington tegen bezoekers.

Sinds 1990 wordt de Tower of London verzorgd door een onafhankelijke liefdadigheidsinstelling, Historic Royal Palaces, die geen financiering ontvangt van de regering of de Kroon. In 1988 werd de Tower of London toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoederen, als erkenning van zijn wereldwijde belang en om de site te helpen behouden en beschermen.

6

Covent Garden

Covent Garden is een van de meest toeristische en leukste plekjes van heel Londen. Winkelen, horeca en entertainment zijn hier op perfecte wijze met elkaar versmeed. Covent Garden ligt in het hart van West End, een mix van musea, theaters, ondergrondse bars en old-school pubs.

Covent Garden is een van de bekendste wijken van Londen. Het is te gemakkelijk om het af te doen als een wirwar van theaters, dure restaurants en niet veel anders. Londenaren hebben vaak een afkeer van alles wat als “te toeristisch” wordt beschouwd, wat eigenlijk belachelijk is. Want dat betekent dat ze een aantal van de beste plekken in de stad mislopen.

De overdekte markthal vormt het hart van Covent Garden. Dit is de beste plek om souvenirs voor het thuisfront of leuke herinneringen voor jezelf aan Londen te kopen. De markt is alle dagen van de week geopend. Op zondagen opent de Covent Garden Market later en sluit hij wat vroeger dan de andere dagen.

7

Westminster Abbey

Westminster Abbey is een van de beroemdste religieuze gebouwen ter wereld en speelt al meer dan 1000 jaar een belangrijke rol in de Britse politiek, maatschappij en cultuur. Ondanks de naam is het geen abdij meer, en hoewel er nog steeds belangrijke religieuze activiteiten plaatsvinden, zijn er geen monniken of nonnen meer gehuisvest. Westminster Abbey is sinds 1066 de plaats van koninklijke kroningen en is sinds de 10e eeuw een werkende faciliteit voor religieuze diensten.

De kerk maakte oorspronkelijk deel uit van een katholieke benedictijnenabdij, die in 1539 werd opgeheven. Ze diende vervolgens als kathedraal van het bisdom Westminster tot 1550, daarna als tweede kathedraal van het bisdom Londen tot 1556. De abdij werd in 1556 door Mary I teruggegeven aan de benedictijnen en in 1559 door Elizabeth I een koninklijke eigenaardigheid – een kerk van Engeland die rechtstreeks onder de soeverein ressorteert.

De abdij is de begraafplaats van meer dan 3.300 personen, meestal van groot belang in de Britse geschiedenis: minstens 16 vorsten, acht premiers, beroemde dichters, acteurs, wetenschappers, militaire leiders en de Onbekende Strijder.

8

Camden Market

Houd je van winkelen, gezelligheid en markten? Dan is de beroemde Camden Market een plek die je absoluut niet over mag slaan als je in Londen bent. Camden Market is een van de populairste toeristische weekendattracties van Londen, met mode en ambachten, een mix van mensen en voedsel uit alle hoeken van de wereld.

De Camden markets zijn een aantal aan elkaar grenzende grote winkelmarkten, vaak gezamenlijk aangeduid als Camden Market of Camden Lock, gevestigd in de historische voormalige Pickfords stallen, in Camden Town. Het ligt ten noorden van de Hampstead Road Lock van het Regent’s Canal (in de volksmond Camden Lock genoemd). De kramen staan bekend om hun cosmopoliete imago en verkopen onder meer ambachtelijke producten, kleding, snuisterijen en fastfood. Het is de op drie na populairste bezoekersattractie in Londen en trekt wekelijks ongeveer 250.000 mensen.

9

The Shard

Wil je genieten van een spectaculair uitzicht over Londen? Dat kan vanaf The View from the Shard. Dit is binnen- en buitenobservatorium, gelegen bovenop het hoogste gebouw van West-Europa. The View opende zijn deuren voor bezoekers in 2013. The View from The Shard London is verdeeld in twee niveaus, het eerste is een driedubbel platform op de 69e verdieping, en het andere is een openlucht skydeck, gelegen op de 72e verdieping van het gebouw.

De recordbrekende glazen wolkenkrabber biedt ook enkele van de meest ongeëvenaarde uitzichten op het Londense stadslandschap en de skyline vanaf een hoogte van bijna 310 meter boven de grond. In The View from The Shard kunt u genieten van een spectaculair uitzicht vanuit de lucht op enkele van de iconische monumenten van Londen.

Je vindt hier ook verschillende interactieve telescopen, waarmee je verschillende nabijgelegen attracties van The Shard kunt aanschouwen. Verder kun je op Level 72 van The View from the Shard London genieten van een unieke Champagne Experience, waarbij je kunt nippen aan een glas bubbels van een van de hoogste bars in Londen terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht over de stad.

10

Tower Bridge

Rivier de Theems is al eeuwenlang de belangrijkste levensader van Londen. Het is daarnaast ook de waterweg die de stad verdeeld. Gelukkig zijn er tal van bruggen en tunnels die de delen ten noorden en zuiden van de Theems met elkaar verbinden. Sommige bruggen zijn architectonische hoogstandjes, zoals de in 2000 geopende Millennium Bridge. Deze voetgangersbrug is een fraai staaltje van abstract design.

De Tower Bridge is van een heel ander kaliber. Deze bekendste brug van Londen is een imposante verschijning, zowel door de vorm als door de omvang. De Tower Bridge is eind negentiende eeuw gebouwd en heeft een lengte van 244 meter. De basculebrug is uitgegroeid tot een van de iconen van Londen. De naam heeft overigens niet te maken met de twee toren die onderdeel van de brug uitmaken. Nee, het is de ligging direct bij de Tower of London waar deze prachtige brug zijn naam aan te danken heeft.

Wie dat wil, die kan de Tower Bridge bezoeken. Dat betekent een kijkje nemen in de gebouwen en de machines bewonderen die de brug bedienen. Ontdek de prachtige hoge Walkways van de Tower Bridge. De Walkways overspannen de North en South Towers en bieden een adembenemend panoramisch uitzicht over Londen vanaf 42 meter boven de Theems.

Betaalbaar overnachten in Londen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Londen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Londen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Londen.

Meer informatie over Londen