top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Spanje

Spanje
top 10 bezienswaardigheden:

Spanje

Plaatsen in Spanje:
Alicante
Arrecife
Barcelona
Bilbao
Cádiz

Córdoba
Gerona
Granada
Jerez de la Frontera
Las Palmas de Gran Canaria
Madrid
Malaga
Palma de Mallorca
Ronda
San Sebastian
Segovia
Sevilla

Toledo
Valencia
Zaragoza

Eilanden in Spanje:
Canarische Eilanden
Formentera
Fuerteventura
Gran Canaria

Ibiza
La Palma
Lanzarote

Mallorca
Menorca

Tenerife

Provincies & streken in Spanje:
Andalusië
Costa Blanca
Costa Brava
Costa del Sol
Costa Dorada

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Spanje
reisadvies reisadvies Spanje

... meer handige websites

 

SpanjeSpanje is het grootste land op het Iberisch schiereiland. Dankzij het overwegend aangename weer en de vele bezienswaardigheden is Spanje een enorm populair vakantieland. Onder Nederlandse toeristen is Spanje zelfs al jarenlang de nummer één vliegbestemming. Spanje heeft honderden kilometers aan kustlijn die voorzien zijn van prachtige stranden en ook fraai gevormde kliffen en baaien. Zowel aan de kust als landinwaarts telt het land veel prachtige steden en dorpen die de moeite waard zijn. Steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia behoren met name dankzij de Spaanse sfeer tot de best bezochte steden van Europa. Spanje is geschiedenis, cultuur en een fraaie levensstijl gecombineerd in een prachtig land. Niet voor niets dat veel toeristen die Spanje eenmaal bezocht hebben daarna meerdere keren terugkeren om nog meer schoonheden van het land te ontdekken. Op het gebied van bezienswaardigheden zouden we van Spanje wel een top 100 of misschien wel een top 1000 kunnen maken. Wij hebben ons op deze pagina beperkt tot tien bezienswaardigheden die volgens ons echt de moeite waard zijn.


 
 

Top 10 bezienswaardigheden van Spanje

bezienswaardigheid nummer 1

Het Alhambra en de Generalife
Als je het over de absolute topbezienswaardigheid van Granada hebt, dan kom je onvermijdelijk bij het Alhambra in Granada uit. Deze paleizen behoorden eens toe aan de Islamitische sultan van Granada Muhammed III en andere Moorse heersers. Het ‘Palacio de Generalife’ wat werd gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, is gevestigd binnen de oude stadsmuren van Alhambra op de heuvel La Sabika. Hier bevindt zich ook het voormalig verdedigingsfort Alcazaba. Het Generalife paleis heeft meerdere binnenplaatsen en tuinen die door de islamitische koningen graag gebruikt werden als rustplaatsen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ‘Patio de la Acequia en Cypress Patio de la Sultana’. De architectuur laat zich het best omschrijven als Moors met Renaissance invloeden. Sinds 1984 behoren deze culturele gebouwen tot Unesco Werelderfgoederen..

Meer info over het Alhambra 

HANDIG:
5 dingen die je moet weten als je het Alhambra wilt bezoeken

Let op!
Het Alhambra is de absolute topattractie van Spanje. Jaarlijks bezoeken grote aantallen mensen dit enorme middeleeuwse paleis en fort. Wil je het Alhambra bezoeken dan kun je het beste skip-the-line tickets vooraf kopen. Bij het Alhambra staan wachtrijen met een gemiddelde wachttijd van 1 tot 2 uur. Op drukke dagen kan dit nog verder oplopen en bestaat zelfs de kans dat je helemaal niet binnenkomt. Dit heeft vooral te maken met de limiet van het aantal mensen dat per tijdslot van een half uur naar binnen mag: dat zijn slechts 300 personen. Met de Alhambra Card mag je de wachtrijen zo voorbij lopen en naar binnen gaan. Daarnaast kun je ook andere bezienswaardigheden in Granada gratis bezoeken en vijf ritten maken met het openbaar vervoer in de stad.
Meer info over 'skip the line' tickets voor het Alhambra en koop direct online

   
bezienswaardigheid nummer 2 Sevilla
Bij het kiezen van een Spaanse stad die je gezien moet hebben is de keuze zeer lastig. Is het het Koninklijke Madrid, het historische Toledo of de palmenstad Elx die je persé gezien moet hebben? Wij kiezen dan toch voor Sevilla, de grootste stad van de regio Andalusië. De stad waar de flamenco leeft in de wijk Bario de Santa Cruz. De stad waar de wijk El Arenal vele bezienswaardigheden op enkele vierkante kilometers herbergt. De stad waar doeken boven het wandelende publiek moet zorgen voor enigszins verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Sevilla moet je gewoonweg eens in je leven gezien hebben.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over het Real Alcazar van Sevilla

   
bezienswaardigheid nummer 3 Sagrada Familia
Antoni Gaudí is als architect verantwoordelijk voor een groot aantal belangrijke bouwwerken in Barcelona zoals Casa Milá, Park Güell, Casa Batlló en Casa Vicens. Zijn meest indrukwekkende creatie is Sagrada Familia, een basiliek die al meer dan een eeuw op haar voltooiing wacht. Velen zien dit bouwwerk terecht als het meesterwerk van Gaudí. Als het goed is is Sagrada Familia in het jaar 2026 helemaal af. De binnenkant is al grotendeels af. De werkzaamheden concentreren zich aan de buitenkant van de in 2010 gewijde basiliek. Een bezoek aan Barcelona kan niet zonder Sagrada Familia bewonderd te hebben. Houd er rekening mee dat er vaak lange wachtrijen staan voor mensen die niet vooraf een kaartje via internet gekocht hebben.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Sagrada Familia

   
bezienswaardigheid nummer 4 Canarische Eilanden
Voor vele staat deze archipel synoniem voor zon, zee en strand. Wat mensen niet altijd direct beseffen is dat de Canarische Eilanden wat betreft natuur een voor Europa uniek karakter hebben. De vulkanische oorsprong van de eilanden heeft tot prachtige landschappen gezorgd. Soms zeer groen zoals La Palma en de noordkant van het eiland Tenerife, soms heel ruig en rotsachtig zoals nationaal park Timanfaya op Lanzarote. In dit deels voor het publiek opengestelde park kun je het vulkanisme nog van zeer dichtbij ervaren.
www.spanjetop10.info/canarische-eilanden/ 
   
bezienswaardigheid nummer 5 Dalí Museum
De in 1989 overleden Spaanse kunstenaar Salvador Dalí behoort tot de grootste kunstenaars op het gebied van surrealistische kunst. Een belangrijk deel van de door hem gemaakte objecten is tegenwoordig verspreid over verschillende musea te bewonderen. Het in zijn geboorteplaats Figueres gevestigde Teatro Museo Dalí wordt beschouwd als hét Dalí-Museum, waar naast werken van de meester zelf ook werken te zien zijn van andere kunstenaars die door Dalí bewonderd werden.
www.salvador-dali.org/museus/figueres/en_index.html
   

 
bezienswaardigheid nummer 6 Camp Nou
Voetbal is heilig in Spanje. Ieder weekend worden de wedstrijden in de Primera División door miljoenen gepassioneerde voetbalfans gevolgd. Wat Feyenoord-Ajax in Nederland is, dat is FC Barcelona tegen Real Madrid voor de Catalanen. Het voetbalstadion in Barcelona behoort tot de meest aansprekende voetbaltempels ter wereld. Het ruim een halve eeuw oude stadion behoort wat betreft architectuur niet meer tot de mooiste stadions. Het is vooral de historie en de magie van de club die van Camp Nou een must-do maken als je in Barcelona of de omgeving van Barcelona bent.
www.allesoverbarcelona.nl/fcbarcelona.htm
   
bezienswaardigheid nummer 7 El Escorial
Op nog geen vijftig kilometer van hoofdstad Madrid staat het immense complex El Escorial. Dit voormalige paleis van Filips II werd in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd. Het op de werelderfgoedlijst geplaatst bouwwerk is een combinatie van kasteel, abdij, basiliek, mausoleum en bibliotheek. Jaarlijks trekt het Real Monestario de El Escorial enorm veel bezoekers uit binnen- en buitenland.
www.el-escorial.com
bezienswaardigheid nummer 8 Las Médulas
Vroeger was Las Médulas een goudmijn waar de Romeinen vele kilo’s aan goud vandaan haalden. De techniek die men gebruikte voor het delven van goud heeft voor een uniek landschap gezorgd, dat tegenwoordig tot de mooiste natuurgebieden van Spanje behoort.
http://whc.unesco.org/en/list/803
   
bezienswaardigheid nummer 9 Het nachtleven van Ibiza
Als er één plek op aarde bekend staat vanwege het uitgaansleven dat is het Ibiza wel. Het eiland wordt gezien als feesteiland nummer 1, waar jong en oud alle dagen van de week terecht kunnen in de befaamde clubs die het eiland telt. Voor de top DJ’s ter wereld is Ibiza dan ook een plek waar men met regelmaat achter de draaitafels plaats neemt. Wie uitgaat in Ibiza mag zich bij voorkeur feestelijk en zelfs extravagant kleden. Leeftijd en achtergrond speelt hier geen rol. Om naar de grote feesten te gaan moet je wel diep in de buidel tasten. De entree is al pittig geprijsd en wie een aantal drankjes wil bestellen die moet rekening houden met prijzen die soms een veelvoud zijn van wat je in Nederland betaalt. Als je van uitgaan en feesten houdt dan moet je dit minimaal eens in je leven op Ibiza gedaan hebben.
www.ibizavoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 10 Bilbao
De Baskische stad Bilbao is een bestemming die niet direct voldoet aan de verwachting die een Spaanse stad opwekt. Dat komt door het ontbreken van het in zoveel andere plaatsen zo kenmerkende mediterrane klimaat. Bilbao hoort onder andere in deze top tien thuis vanwege het afwijkende karakter van de stad. Ook de ligging aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella zou een reden kunnen zijn om Bilbao te vermelden. Voor ons als Spanje-liefhebbers zijn er twee belangrijke redenen om Bilbao te bezoeken. Ten eerste vind je hier een prachtig vormgegeven Guggenheimmuseum: Museo Guggenheim de Bilbao. De belangrijkste reden voor ons om Bilbao te bezoeken is dat deze stad gezien wordt als belangrijke culinaire stad. Hier komen de pinxtos vandaan. Dit zijn de heerlijke Spaanse spiesjes die vooral ook als tapas gegeten worden.
www.bilbaovoorbeginners.nl 
   
 

Vakantie naar Spanje

Wil je een vakantie naar Spanje boeken? Kijk dan bij de Spanje vakanties van TUI.nl voor alle Spanje aanbiedingen! Voor vakantiehuizen in Spanje kun je terecht bij Club Villamar. Daar kun je kiezen uit duizenden vakantiewoningen in heel Spanje.

Meer informatie over Spanje:

Spanje informatie
Spanje informatie

Spanje landenwijzer
Spanje tips
Spanje top 10
Spanje voor beginners
beste reistijd voor Spanje
goedkoop naar Spanje
steden in Spanje
de mooiste dorpjes van Spanje

  ...meer handige websites
   
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies