Spanje Andalusië

Andalusië

Andalusië is misschien wel de meest Spaanse streek van heel Spanje. Veel van wat we typisch Spaans noemen vindt haar oorsprong in dit fantastische gebied. Andalusië is de regio van de sherry, de flamenco en het stierenvechten. Andalusië is vooral ook een populaire toeristische bestemming. Hoofdstad Sevilla behoort tot de meest populaire stedentrips binnen Spanje en de Costa del Sol weet jaarlijks miljoenen vakantiegangers te vermaken met de prachtige stranden en drukke badplaatsen. Ook de minder bekende Costa de la Luz, dat ook tot Andalusië behoort, weet steeds meer toeristen te lokken naar de brede en lange zandstranden.

De topattractie van Andalusië is het Alhambra. Dit in Granada gelegen paleis en fort is zelfs de drukst bezochte attractie van heel Spanje. Het is een van de prachtige overblijfselen uit de middeleeuwen die Andalusië rijk is. Invloeden van de vroegere Moorse overheersing zijn zichtbaar in bezienswaardigheden zoals de Mezquita en het Real Alcazar.

De regio Andalusië heeft enorm veel te bieden. Veel van de bezienswaardigheden zijn te vinden in een aantal geweldige Andalusische steden. Daarom dat er redelijk wat van die steden in de top 10 bezienswaardigheden van Andalusië terug te vinden zijn. Ga in dat geval naar de individuele bezienswaardigheden top 10’s om te zien wat er in de betreffende stad voor hoogtepunten te vinden zijn.

Top 10 bezienswaardigheden van Andalusië

1

Alhambra en de Generalife

Als je het over de absolute top bezienswaardigheid van Andalusië hebt, dan kom je onvermijdelijk bij het Alhambra in Granada uit. Deze paleizen behoorden eens toe aan de Islamitische sultan van Granada Muhammed III en andere Moorse heersers. Het ‘Palacio de Generalife’ wat werd gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, is gevestigd binnen de oude stadsmuren van Alhambra op de heuvel La Sabika. Hier bevindt zich ook het voormalig verdedigingsfort Alcazaba. Het Generalife paleis heeft meerdere binnenplaatsen en tuinen die door de islamitische koningen graag gebruikt werden als rustplaatsen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ‘Patio de la Acequia en Cypress Patio de la Sultana’. De architectuur laat zich het best omschrijven als Moors met Renaissance-invloeden. Sinds 1984 behoren deze culturele gebouwen tot UNESCO Werelderfgoederen.

Granada heeft meer te bieden dan het Alhambra. Deze Andalusische stad behoort tot de mooiste steden van Spanje. Je mag voor een bezoek aan Granada daarom zeker wat langere tijd uittrekken. Een dag, twee dagen of nog langer… je zult je geen moment vervelen in Granada.

Regel je tickets vooraf

Het Alhambra is de absolute topattractie van Spanje. Jaarlijks bezoeken grote aantallen mensen dit enorme middeleeuwse paleis en fort. Wil je het Alhambra bezoeken dan kun je het beste skip-the-line tickets vooraf kopen. Bij het Alhambra staan wachtrijen met een gemiddelde wachttijd van 1 tot 2 uur. Op drukke dagen kan dit nog verder oplopen en bestaat zelfs de kans dat je helemaal niet binnenkomt. Dit heeft vooral te maken met de limiet van het aantal mensen dat per tijdslot van een half uur naar binnen mag: dat zijn slechts 300 personen. Op een hele dag mogen maximaal 6600 mensen het Alhambra bezoeken.

2

Sevilla

Bij het kiezen van een Spaanse stad die je gezien moet hebben is de keuze zeer lastig. Is het het Koninklijke Madrid, het historische Toledo of de palmenstad Elx die je persé gezien moet hebben? Wij kiezen dan toch voor Sevilla, de grootste stad van de regio Andalusië. De stad waar de flamenco leeft in de wijk Santa Cruz. De stad waar de wijk El Arenal vele bezienswaardigheden op enkele vierkante kilometers herbergt. De stad waar doeken boven het wandelende publiek moet zorgen voor enigszins verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Sevilla moet je gewoonweg eens in je leven gezien hebben.

Als je in Sevilla bent, mag je een bezoek aan het Real Alcazar, het Plaza de España en de Kathedraal van Sevilla niet overslaan. En vergeet vooral niet om van het heerlijke leven in de buitenlucht te genieten. In de avonduren komt de stad pas echt tot leven. De vele terrasjes vormen dan een enorme trekpleister voor wie van het bourgondische mediterrane leven houdt!

3

Cordoba

Córdoba is de warmste stad van Europa die regelmatig temperaturen registreert van boven de 35 graden. Deze stad aan rivier Guadalquivir heeft vele monumenten en andere bezienswaardigheden. Tot de streekproducten behoren onder meer honderd soorten olijfolie, Moors keramiek, wijn en sherry. Het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur is terug te vinden in de grote moskee de Mezquita, die in 1236 tot katholieke kathedraal werd gewijd. De Christelijke overheersers hebben de oorspronkelijke Moorse architectuur amper aangepast. Hierdoor is er een katholieke kathedraal ontstaan die van binnen meer op een moskee dan op een kerk lijkt. De Mezquita behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Spanje.

4

Sierra Nevada

De Sierra Nevada ligt net buiten Granada en is het grootste natuurpark van Spanje – een uitgestrekt land van ijzige bergen en ruig terrein dat zich uitstrekt over 850 vierkante kilometer. Dit gebergte in Andalusië telt 16 bergtoppen boven de 3000 meter. De Sierra Nevada bevat meer dan 65 kilometer aan skipistes waar ongeveer 5 maanden sneeuw ligt. Hierdoor is Andalusië een bestemming waar je zowel een zonvakantie en een wintersportvakantie kunt vieren. Met wat geluk kun je in april zelfs een combinatie van deze twee totaal verschillende soorten vakanties beleven.

Binnen de Sierra Nevada ligt een natuurpark dat tot nationaal park benoemd is. In dit “Parque National Sierra Nevada” kun je prima wandelen, bergbeklimmen, vissen, paardrijden en natuurlijk skiën.

5

Malaga

Málaga vormt het hart van de kuststrook die aan de zuidkant van Andalusië ligt. Dankzij de ligging aan de Middellandse Zee is het in Málaga in winter wat milder dan in het binnenland en word je in de zomermaanden niet geconfronteerd met de extreme hitte die steden zoals Granada, Sevilla en Córdoba wel kan treffen. De combinatie van de typische Andalusische sfeer, de mediterrane levensstijl en het strandleven zorgt ervoor dat Málaga een allemansvriend is die iedereen wel wat te bieden heeft.

Wie Málaga bezoekt die mag zich verheugen op boeiende bezienswaardigheden zoals de twee forten, fraaie musea zoals het Picasso Museum, een indrukwekkende kathedraal die tevens als uitzichtpunt fungeert en een zeer gezellige binnenstad waar je prima kunt winkelen en in de avonduren van het gezellige uitgaansleven kunt genieten. Málaga heeft het allemaal!

Ontdek Malaga op de fiets

Een stad als Malaga leent zich uitstekend om met de fiets te ontdekken. Het weer is vaak uitstekend om te fietsen, het centrum is vrij compact en fietsen in Malaga is prima te doen qua drukte en veiligheid. Je kunt zelf op pad gaan met een huurfiets of deelnemen aan een georganiseerde fietstocht met een ervaren gids.

6

Ronda

De stad Ronda ligt in het zuiden van Andalusië. Deze stad behoort tot één van de oudste steden van Spanje. Er zijn veel monumenten, kerken en musea te vinden. De Arabische Baden van Ronda (de “Baños de los Arabes”) zijn de best bewaarde van heel Spanje. Hier werd vroeger water gepompt uit de rivier wat via het aquaduct naar de baden liep.  Indrukwekkend is te weten dat dit is bedacht en ontwikkeld tussen 1136 en 1206 door engineer Abu al Tz ibn Razaz Al-Jazari. Er zijn verschillende tours te boeken in Ronda voor een bezoek aan het mooie historische centrum van Spanje.

7

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera wordt de sherry-hoofdstad van de wereld genoemd, maar is ook zeer bekend om de paardrijkunst en de flamenco. Een bodega moet dan ook zeker bezocht worden. Een paar beroemde bodega’s zijn onder andere Osborne, Sandeman en Pedro Domecq. De paardrijkunsten zijn te bewonderen in de Koninklijke Andalusische school voor paardrijkunst “Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre”. Hier zijn regelmatig voorstellingen voor paardenliefhebbers. Voor de flamenco moet u zijn in het Centro Andaluz de Flamenco. Midden in de oude zigeunerwijk Barrio de Santiago bevindt zich dit danscentrum. Al in de ochtend galmt de muziek door de straten.

8

Stranden

De ongeveer 900 kilometer lange zonovergoten kustlijn van Andalusië herbergt enkele van de beste stranden van het Middellandse Zeegebied, om nog maar te zwijgen van Zuid-Spanje. Van de ruige woestijn van Almeria – waar menig westerse film de hoofdrol in speelt – in het oosten tot de Atlantische kust van Cadiz in het westen. Sommige stranden zijn populairder dan andere, en sommige makkelijker bereikbaar dan andere. Hoewel het gemakkelijk is om in de buurt te blijven en naar het dichtstbijzijnde strand van je hotel te gaan, is het soms echt de moeite waard om een uitstapje te maken en verschillende stranden verder weg te verkennen.

9

Flamenco

Eigenlijk mag je Andalusië niet verlaten zonder dat je iets meegekregen hebt van de flamenco. Flamenco is een zang-, muziek- en dansstijl die sterk beïnvloed is door de Gitanos, maar die zijn diepere wortels heeft in Moorse muzikale tradities. De flamencocultuur is ontstaan in Andalusië (Spanje), maar is sindsdien uitgegroeid tot een van de iconen van de Spaanse muziek en zelfs van de Spaanse cultuur in het algemeen.

Oorspronkelijk bestond de flamenco uit onbegeleide zang (cante). Later werden de liederen begeleid door flamencogitaar (toque), ritmisch handgeklap (palmas), ritmisch voetgestamp en dans (baile). De toque en baile komen ook vaak voor zonder de cante, hoewel het lied de kern van de flamencotraditie blijft vormen.

Er zijn verschillende manieren om de flamenco in Andalusië te beleven. Het gaafste is als je in een van de bars te maken krijgt met een spontaan flamenco-optreden. Dit is de puurste vorm van flamenco. Je hebt met name in de volkswijk Triana in Sevilla kans op zo’n optreden. Wat de meeste mensen doen, is een kaartje kopen voor een flamenco-show. Die zijn vaak van uitstekende kwaliteit. Het bijwonen van zo’n optreden zorgt ervoor dat je Andalusië met al je zintuigen ervaart.

10

Tarifa

Deze meest zuidelijkste stad van Spanje ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar en is maar 14 kilometer van Afrika vandaan. Vaak zijn het fanatieke kiteboarders en windsurfers die de stranden van Tarifa bezoeken. Ook komen er veel vogelspotters voor de observatie van de vogeltrek. Dat doen ze met name in de lente en de herfst. Vanaf de toren van het kasteel Castillo de Guzmán zijn de bergen en kust van Marokko te zien. Dit ruim 800 jaar oude kasteel wordt ook wel Tarifa kasteel genoemd.

Top 10's van plaatsen in Andalusië

Meer informatie over Andalusië