Spanje Andalusië Córdoba

Córdoba

De zuidelijk in Spanje gelegen stad Córdoba behoort tot de regio Andalusië. Córdoba kent een lange geschiedenis, waaronder als hoofdstad van Hispania Ulterior en later die van Hispania Baetica. Er volgden gouden tijden. Maar er is ook veel gestreden in Córdoba. Zo werd de stad lange tijd veroverd door de Arabieren en Berbers. Hun status werd bereikt met de bouw van de Mezquita moskee. Omstreeks de tiende eeuw was Córdoba zelfs één van de grootste steden ter wereld. Een groot deel van deze lange geschiedenis is nog altijd vertegenwoordigd in de stad. Met name in het historische stadsdeel ‘Alcazar Viejo’ zijn een aantal bijzonder fraaie bezienswaardigheden te ontdekken. Het is niet voor niets door UNESCO benoemd als ‘World Heritage Site’.

De oude verdedigingsmuren zijn een bevestiging van de oorsprong van de stad. Een ander kenmerk van Córdoba zijn de vele binnenplaatsen, die ook wel bekend staan als patio’s. Vaak zijn deze binnentuinen rijkelijk versierd met kleurrijke planten en bloemen. De mooiste binnenplaats is die van Palace of Viana in het middeleeuwse stadsdeel. Córdoba is een erg gezellige stad waar veel te zien en te doen is. Zowel de musea, de historische bezienswaardigheden als ook de winkels zijn uitermate geschikt voor een aangename city trip. Tijdens de zomermaanden dien je wel rekening te houden met hoge temperaturen, die op kunnen lopen tot boven de 40 graden Celsius.

De Mezquita is de absolute topattractie van Córdoba. Maar er is veel meer te zien en te doen in Córdoba. Wij hebben de 10 beste bezienswaardigheden van Córdoba voor je op een rijtje gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Córdoba

1

Mezquita

Een rondleiding in de Mezquita kathedraal van Córdoba zal vrij snel leiden tot heel wat beroering. De meer dan bijzondere lichtinval zorgt voor spectaculaire plaatjes op de rijkelijk gedecoreerde binnenkant van de op één na grootste moskee ter wereld. Want ja, voor de Reconquista, waarin de Moren (Moslims) werden verdreven, was de Mezquita de grootste moskee van Europa. De honderden zuilen in de gebedsruimte werden destijds gebouwd onder leiding van Abd el-Rahman en later aangepast door al Hakam II. Met de bouw van de Grote Moskee werd ook duidelijk hoe groot de macht van de Islam destijds was hier in Spanje. Bij de Mihrab (gebedsnis) is duidelijk zichtbaar dat er veel pelgrims hebben gelopen.

Later, tijdens het bewind van Karel V in de zestiende eeuw, werd het bouwwerk drastisch aangepakt om het om te vormen tot de huidige kathedraal. In het hart van de Mezquita de Córdoba bevindt zich dan ook de ruimte waarin de kathedraal is gebouwd. Liefhebbers van bijzondere architectuur zullen direct zien dat er verschillende bouwstijlen te onderscheiden zijn.

Vermijd de wachtrijen!

De Mezquita is een enorm populaire bezienswaardigheid. Veel toeristen reizen speciaal naar Cordoba om dit bijzondere bouwwerk te aanschouwen. Het resultaat is dat de wachtrijen bij de kassa flink kunnen zijn. Als je de rondleiding door het Mezquita boekt hoef je niet te wachten en kun je op het afgesproken tijdstip zo mee naar binnen.

2

Alcázar de los Reyes Cristianos

In Córdoba staat een indrukwekkend middeleeuws paleis: het Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit paleiselijke onderkomen van katholieke koningen heeft de tand des tijds redelijk goed weten te doorstaan. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw onder leiding van koning Alfonso XI. Het paleis is niet heel indrukwekkend groot. De tuinen zouden je dat wel willen doen vermoeden. Prachtige fonteinen, waterpartijen, statige lanen en de keurig onderhouden begroeiing zijn een lust voor het oog. Rondom het landgoed is een muur gebouwd met daarin vier torens, Torre de la Paloma, Torre de la Inquisición, Torre de los Leones en Torre del Homenaje. In de kelder van het Alcázar is een in Moorse stijl opgetrokken badhuis te bewonderen.

3

Puerta del Puente

Een van de oudste toegangspoorten van Córdoba – de Puerta del Puente – bevindt zich ter hoogte van de Calle Amador de los Ríos en Calle Corregidor Luis de la Cerda. In de directe omgeving bevinden zich ook de Mezquita de Córdoba en de eeuwenoude brug Puento Romano. De huidige Puerta del Puente werd gebouwd in de zestiende eeuw. Het was destijds de belangrijkste toegangspoort waarlangs vele handelaren en bezoekers de stad binnen kwamen. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op Francisco de Montalbán en later door Hernán Ruiz III. Boven de Dorische zuilen zijn trigliefen en metopen te bewonderen met daarop reliëfvoorstellingen en de beeltenis van Felipe II van Spanje.

4

Puente Romano

De oude Romeinse brug van Córdoba – de Puente Romano – loopt over de Guadalquivir rivier. Het was al vroeg in de geschiedenis een belangrijke toegangsweg tot de stad. De brug werd al gebouwd in de eerste eeuw, maar heeft door de loop van de eeuwen al meerdere restauraties ondergaan. De Puente Romano telt zestien bogen en een prachtige sculptuur van beschermengel San Rafael. Deze is afkomstig van de hand van Bernabé Gómez del Río, een beeldhouwer uit de zeventiende eeuw. In de directe omgeving van de Puente Romano brug bevinden zich de moskee-kathedraal Mezquita, de toegangspoort Puerta del Puente en de Arabische vesting Torre de Calahorra.

5

Torre de la Calahorra

De Spaanse Calahorra toren aan de Guadalquivir rivier in Córdoba is onderdeel van een voormalig Islamitisch fort. Het werd hier strategisch gebouwd om de brug te bewaken die toegang bood tot de stad. Tegenwoordig is in de Calahorra toren een museum gevestigd waarin de middeleeuwse geschiedenis van Córdoba centraal staat. Ook is er expliciet aandacht besteed aan de christelijke, joodse en islamitische culturen die hier geheerst hebben.

Vanaf de Torre de la Calahorra heb je een mooi uitzicht op de Puente Romano en de oude binnenstad van Cordoba. Je ziet de Mezquita boven de rest van de bebouwing uitsteken.

6

Synagoge van Córdoba

De eeuwenoude synagoge van Córdoba is een levendige weerspiegeling van de Joodse gemeenschap. Hoewel de synagoge niet langer functioneel is als gebedshuis, is het voor de stad Córdoba wel een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis die ze graag in stand houden. Het staat dan ook symbool voor de moderne Joodse gemeenschap. De Córdoba Synagogue werd al gebouwd omstreeks 1350 en was lange tijd de belangrijkste synagoge van Andalusië. Na de verdrijving en het proberen te bekeren van de Joden in de vijftiende eeuw, werd het Joodse gebedshuis ingericht als ziekenhuis. Tegenwoordig kun je de Córdoba Synagogue bezoeken als museum. De ingang is bereikbaar via een kleine binnenplaats.

7

Palacio de Viana

Het Palacio de Viana, dat er aan de buitenkant misschien sober uitziet met zijn eenvoudige witte muren, herbergt het belangrijkste en best bewaarde landhuis van Córdoba, en een van de belangrijkste van Spanje.

Viana, al meer dan 40 jaar als erfgoed voor het publiek geopend, brengt op één plaats de grootste concentratie van binnenplaatsen van de stad samen en een palazzo vol meubilair, kunstwerken, erfgoed en geschiedenis, samengebracht gedurende vijf eeuwen.

Het Palacio de Viana is geen gewoon museum, het toont geen reproducties en is ook niet opgezet om te profiteren van de aantrekkingskracht van de Cordobaanse binnenplaatsen. Integendeel: het is een authentiek, doorleefd huis, waarin de geërfde voorwerpen in hun omgeving en context worden tentoongesteld. En het weerspiegelt de persoonlijkheid en smaak van de families die er tussen 1425 en 1980 woonden.

8

Medina Azahara

Voor het Medina Azahara moet je Córdoba verlaten. Deze oude Arabische paleisstad ligt ongeveer zeven kilometer buiten de bebouwde kom. Medina Azahara (Madinat al-Zahra) of de “Lichtstad”, voor moslims, werd gebouwd op de helling van de bergketen van Córdoba (op de Chabdál al-Arus of “Berg van de Bruid”) in het noordwesten van de stad Córdoba. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Spanje, en het werd gebouwd in opdracht van de eerste kalief van Córdoba, Abderraman III, an-Násir (“De Overwinnaar”).

Het Medina Azahara bestaat vooral uit ruïnes, waarbij sommige delen je een indruk kunnen geven hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Het bijbehorende museum laat je verschillende vondsten van deze archeologische vindplaats zien. Een ding is niet veranderd en dat is de fantastische ligging in het glooiende landschap. Dat is al eeuwenlang onovertroffen.

9

Plaza de las Tendillas

In het hart van de stad Córdoba ligt het prachtige plein Plaza de las Tendillas. In de twintigste eeuw is het plein nog drastisch aangepakt. Op het huidige Plaza de las Tendillas tref je panden die ontworpen werden door architecten als Felix Hernandez Gimenez, Benjamin Gutiérrez Prieto en Ramón Aníbal Álvarez.

Het meest aanwezige bouwwerk is toch echter het fontein met ruiterstandbeeld van Don Gonzalo Fernandez de Córdoba. Als legeraanvoerder staat hij ook wel bekend als ‘de Grote Kapitein’. Hij wordt in ieder geval gezien als grondlegger van het moderne oorlogvoeren, waaronder loopgraven.

Plaza de las Tendillas is vooral een autovrij plein waar je heerlijk kunt vertoeven op één van de vele terrassen, je kunt winkelen of als rustpunt waarin je de indrukken van de stad kunt laten passeren.

10

Museo Arqueologico de Córdoba

Het archeologische museum van de stad Córdoba is een must voor kunst en geschiedenis liefhebbers. De eeuwenoude geschiedenis, waarin invloedrijke personen als Claudius Caesar, Titus Flavius Domitianus, Justianus I, Abd Al-Rahman III en Alfons XI veel macht hadden, hebben duidelijke sporen nagelaten. Een aantal onderdelen hiervan worden tentoongesteld in het Museo Arqueologico de Córdoba (MAECO). Het museum is gevestigd in het voormalige paleis ‘Palacio de los Páez de Castillejo’.

Betaalbaar overnachten in Córdoba

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Córdoba? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Córdoba.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Córdoba.

Meer informatie over Córdoba