Verenigde Staten New York

New York

De absolute nummer één stedentripbestemming van de wereld is te vinden in de Verenigde Staten van Amerika. Het gaat om New York City, dat ook wel kortweg New York genoemd wordt. Locals gebruiken vaak de afkorting NYC. New York City is de stad der steden. Er is geen enkele plaats op de wereld die zo stads is als deze veelbezongen plek aan de Amerikaanse oostkust. Alleen al de wolkenkrabbers van Manhattan zorgen voor een aanblik die menigeen inspireert en betovert. Wie zich tussen deze torenhoge gebouwen begeeft, die komt in een levendigheid terecht die je vrijwel nergens anders zo zult ervaren. Bijna iedereen is bezig of onderweg naar iets. Bijna iedereen lijkt haast te hebben. Het ritme van de stad is anders dan je thuis gewend bent. Als toerist wordt je snel meegezogen in de dynamiek van de stad. Men vliegt van heel de wereld naar New York om te genieten van de stadse architectuur, de musicals op Broadway en het gevoel te hebben dat je op een filmset loopt. Want een bezoek aan New York betekent voor velen een feest der herkenning van allerlei plekken die je van televisie of uit de bioscoop kent.

New York City telt voldoende bezienswaardigheden en attracties om je dagenlang zoet te houden. Zelfs als je een dag of vijf in sneltreinvaart door de stad raast, zul je slechts een glimp opvangen van alles wat de stad te bieden heeft. Maar laat je vooral niet gek maken. Je hoeft niet alles te zien. Kies voor de bezienswaardigheden die jou persoonlijk aanspreken. Er zijn een paas bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens een stedentrip naar New York: het Vrijheidsbeeld, Times Square en het uitzicht over Manhattan. Verder moet je jouw vakantie in New York City vooral invullen op de manier die je wilt. Wij proberen je te helpen met onze top 10 bezienswaardigheden van New York City.

Goed om te weten is dat New York in alle opzichten een vrij dure bestemming is. Hotels, vervoer, uit eten en zeker ook entreetickets tot musea en attracties zijn vaak aanzienlijk duurder dan wat wij in Europa gewend zijn.

Bespaar tijd en geld met een New York stadspas

Net als bij zoveel andere steden kun je voor New York City voordeelkaarten kopen die jouw stedentrip naar NYC gemakkelijker en vaak ook voordeliger maken. Met een pas krijg je toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van New York City. Soms kun je direct je datum en tijdslot reserveren, zodat je de wachtrijen kunt passeren en direct naar binnen kunt.

Voor New York City zijn er verschillende voordeelkaarten te koop. Dit zijn volgens ons en onze bezoekers de beste city passes voor New York:

NEW YORK CITY PASS

De New York City Pass is al jarenlang de best verkopende stadspas voor New York. Met deze stadskaart kun je zes hoogtepunten van New York bezoeken, waarvan je er drie uit kunt kiezen. De entree tot het het observatiedek van het Empire State Building, toegang tot het American Museum of Natural History en je ticket voor het Metropolitan Museum of Art zijn altijd inbegrepen. De geldigheid is 30 dagen vanaf het eerste gebruik en smartphonetickets zijn toegestaan.

Bekijk de New York City Pass

THE BIG APPLE PASS

Op basis van wat hun klanten veel boekten in New York, heeft Tiqets een eigen product samengesteld dat helemaal aansluit bij de behoefte van de mensen die naar NYC op vakantie gaan. The Big Apple Pass is een exclusief via internet verkrijgbare voordeelkaart waarbij deze drie attracties inbegrepen zitten:
+ Vrijheidsbeeld & Ellis Island – rondvaart van 60 minuten
+ Empire State Building – skip the line
+ The Metropolitan Museum of Art

Verder ontvang je een stadstour door New York door middel van een app met audiogids.

Bekijk The Big Apple Pass

Top 10 bezienswaardigheden van New York

1

Times Square

Het centraal op Manhattan gelegen Times Square wordt als het hart van New York City gezien. Hier is het altijd druk en levendig. Dat wordt in de avond extra benadrukt door de uitbundige neonreclame en videoreclames op de gebouwen die rondom dit plein staan. Er ontstaat dan een soort magie die een enorme aantrekkingskracht op toeristen en inwoners heeft. Het centrale deel van Times Square fungeert als een openbare ontmoetingsplek. Sommige mensen zitten hier alleen maar met open mond om zich heen te kijken, want er is geen plek op de wereld zoals deze. Met oud en nieuw volgen vele miljoenen mensen het feest op Times Square via de televisie. Theater fanaten vinden hier Broadway met al zijn theaters. Als er iets te vieren is, wordt dat hier gedaan. Voor fotografen is het hier vlak na zonsondergang smullen als de donker wordende lucht een prachtig contrast vormt met de vele neon- en videoreclames.

2

Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld wordt als het symbool van New York gezien. Dit geschenk is door Frankrijk als teken van vriendschap gegeven. Het dateert uit 1886. Deze “Statue of Liberty” is onder andere te bezoeken met een veerboot vanaf Battery Park, waarvoor je vooraf een ticket moet bestellen. De toegang tot het vrijheidsbeeld en Ellis Island Immigration Museum zijn inbegrepen bij het ticket. Om het mooie uitzicht te hebben vanuit de kroon, moet je maar liefst 354 treden beklimmen. Ook zijn er verschillende tours en is er een speciale tour voor kinderen. Het bezoeken van het museum in de sokkel is niet gratis. Door veiligheidsprocedures kan de wachttijd voor het instappen van de veerboot ongeveer oplopen tot zo’n 45 minuten

Wie het Vrijheidsbeeld alleen van buitenaf wil fotograferen voldoet met het nemen van de veerpont tussen Staten Island en Manhattan. Het nadeel van deze voordelige optie is dat de afstand tot het Vrijheidsbeeld aanzienlijk groter is dan wanneer je met de speciale rondvaartboten langs vaart. Voor goede foto’s van het Vrijheidsbeeld kies je beter voor de 60 minuten durende rondvaart, waarbij je fotomomenten binnen dertig meter van het Vrijheidsbeeld krijgt.

3

Uitzicht over New York

De hoge gebouwen en de rivieren rond Manhattan zorgen ervoor dat je in New York City kunt genieten van prachtige uitzichten. Wij kunnen niet kiezen wat mooier is: het aanzicht op de skyline van New York of het uitzicht vanaf een observatieplatform op een van de hoogste punten van de stad. Om je nog meer keuzestress te geven: ga je overdag van het uitzicht genieten of kies je ervoor om de stad in het kunstlicht te zien na zonsondergang? Een verkeerde keuze is hier niet mogelijk!

Voor het uitzicht vanaf de hoge plekken moet je altijd betalen. Bij een aantal stadspassen zit een bezoek aan een observatieplatform inbegrepen. De populairste uitzichtpunten vanaf hoge gebouwen zijn het Empire State Building en de Top of The Rock. Het recenter geopende One World Observatory begint de twee klassieke bezienswaardigheden van New York qua populariteit in te halen.

We zullen de drie uitzichtpunten met hun eigenschappen op een rijtje zetten:

De afgelopen jaren is het Empire State Building een aantal plekken gedaald op de lijst van hoogste gebouwen in New York City. Dat neemt niet weg dat het uitzicht vanaf deze iconische wolkenkrabber nog steeds fenomenaal is. De totale hoogte van dit centraal op Manhattan gelegen gebouw bedraagt 381 meter. Op het moment dat het officieel geopend werd, in 1931, was dit het hoogste gebouw van New York. Het Empire State Building Observatory bevindt zich op drie verdiepingen: de 80e, 86e en tegenwoordig ook op de 102e verdieping. Om dit hoogste observatiedek te bezoeken moet je een meerprijs betalen. Dat kan ter plaatse. Vanwege de enorme belangstelling is het reserveren van tickets voor het Empire State Building een must.

Bekijk alle tickets voor het Empire State Building

Het tweede uitzichtpunt is Top of The Rock. Dit is het uitkijkpunt van het Rockefeller Center. De iets noordelijkere ligging zorgt voor een ander uitzicht dan die vanaf het Empire State Building. Zo kun je vanaf het drie verdiepingen tellende uitzichtpunt van Top of The Rock het Central Park goed zien liggen. Verder is een uitstekende plek om de art-deco architectuur van het Empire State Building vanaf hogere hoogte te kunnen bewonderen. Top of The Rock wordt druk bezocht, waardoor het kopen van tickets op datum en tijdslot aan te raden is.

Bekijk tickets voor Top of The Rock

Het meest recent geopende uitzichtpunt van New York City is One World Observatory. Dit uitkijkpunt is gelegen op de 100e, 101e en 102e verdieping van het One World, dat naast de plek gebouwd is waar de vroegere Twin Towers van het World Trade Center stonden. De ligging in het zuiden van Manhattan zorgt voor een totaal ander panoramisch uitzicht dan die vanaf Rockefeller Center of het Empire State Building. Vanaf het One World Observatory heb je niet alleen een fabelachtig uitzicht op Manhattan, je kunt ook de beroemde Brooklyn Bridge en het Vrijheidsbeeld van hieruit goed zien. Voor het One World Observatory zijn er verschillende tickets beschikbaar. Met het basisticket kun je alledrie de verdiepingen al bezoeken. Vooraf reserveren is vanwege de enorme populariteit ook hier aanbevolen.

Bekijk alle tickets voor het One World Observatory

4

Central Park

Parken zijn onmisbaar in een stad waar beton verder domineert en een privétuin een onbetaalbare luxe is. Central Park is het grootste stadspark van New York en een van de meest bekende parken ter wereld. Met een totale oppervlakte van meer dan drie vierkante kilometer is Central Park dé plek waar New Yorkers aan hun beweging, natuur en frisse lucht komen. Voor toeristen is Central Park vanwege verschillende eigenschappen de moeite van het bezoeken waard. Zo heb je van hieraf een bijzondere blik op de stad, zeker omdat het park deels omringd wordt door hoge gebouwen.

Central Park telt een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals het op de Vista Rock gebouwde Belvedere Castle, de aan John Lennon gewijde gedenkplaats Strawberry Field en het bijzondere Egyptische monument dat hier helemaal niet thuis lijkt te horen: Cleopatra’s Needle. Voor wie een wandeling door Central Park teveel extra kilometers betekent bovenop alle stukken die je al door New York loopt, zijn er andere optie om Central Park te ontdekken. Bijvoorbeeld met de fiets (individueel of tijdens een fietstour met gids) of door middel van een rondrit met paard-en-wagen.

Een leuk uitje voor gezinnen met kinderen is een bezoek aan de Central Park Zoo. Deze dierentuin opende in 1864 voor het eerst zijn poorten en is uitgegroeid tot een prachtig dierenpark. De dieren zijn verspreid over drie themagebieden: de tropische zone, de gematigde zone en de poolzone.

5

Fifth Avenue

Het geld rolt in New York op verschillende manieren. Vastgoed en de beurs op Wall Street zijn goed voor miljarden aan omzet per jaar. Maar vlak de winkels in New York niet uit. Voor wie shoppen als hobby heeft, is New York City een paradijs. Duizenden winkels, groot en klein, wachten hier op hun klanten. Verschillende bekende merken hebben hier hun zogenaamde flagshopstores. Fifth Avenue is de meest bekende en prestigieuze winkelstraat van New York. Met name Upper Fifth Avenue is beroemd vanwege de upscale winkels. Dat moet wel als je je realiseert dat de kale huurprijs hier duizenden dollars per vierkante meter per jaar bedraagt. Juwelier Tifany’s betaalt voor hun pand aan 610 5th Ave meer dan honderd miljoen dollar aan huur per jaar (!). Je kunt je voorstellen dat een kleine ondernemer zich hier niets kan veroorloven. Voor het winkelend publiek is het daarom vooral winkelen tussen de grote en duurdere merken. Geen straf toch? En als je geen budget hebt om hier flink los te gaan dan rest je niets anders dan te genieten van de prachtige etalages en de sfeer die Fifth Avenue uitstraalt.

Aan Fifth Avenue zijn behalve de winkels verschillende bezienswaardigheden te zien, zoals St. Patrick’s Cathedral, het Empire State Building, het Rockefeller Center en de vele musea die aan de Museum Mile liggen. Daar zitten grote musea tussen zoals het Guggenheim Museum, het Metropolitan Museum of Art en de National Academy of Design.

6

High Line Park

In 2009 is er in New York een uniek park ontstaan: het High Line Park of kortweg High Line. Dit stadspark ligt in de Lower West Side op Manhattan en is aangelegd op een oude bovengrondse spoorlijn die buiten gebruik geraakt was. Hierdoor is er een uniek stadspark ontstaan dat je zeker gezien moet hebben als je New York bezoekt. Je wandelt tussen het groen met uitzicht over de straten van New York. Door de hoogte en het vrije zicht ervaar je de stad op een manier zoals je het nergens anders kunt ervaren. De totale lengte van het High Line Park bedraagt ongeveer 2,3 kilometer.

Wil je het High Line Park op z’n mooist ontdekken, plan je bezoek dan vroeg in de ochtend in. Voor tienen zijn het vooral lokale bewoners die dit unieke park bezoeken, waardoor er een heel andere sfeer hangt dan later op de dag als de toeristen in vrij groten getale naar deze geweldige plek in New York komen.

7

Broadway

Er zijn een paar plekken in de wereld die beroemd zijn om de theaters. Broadway is misschien wel de bekendste hotspot als het gaat om theater en musicals. De ultieme droom van iedere theaterproducent is om een eigen productie op Broadway te hebben. Voor acteurs en musicalsterren is het überhaupt meewerken aan een voorstelling op Broadway al een hoogtepunt in hun leven. Voor musical- en theaterliefhebbers geldt eigenlijk hetzelfde. De voorstellingen op Broadway zijn van een zeer hoog niveau. Voor wie er van houdt, is een avondje Broadway een geweldige ervaring.

Vaak zijn de zalen uitverkocht en is het dus raadzaam op tijd een ticket te bemachtigen. Soms is het mogelijk dezelfde dag nog aan een goedkoper ticket te komen via de TKTS-kramen die je vindt op Times Square, South Street Seaport en Downtown Brooklyn. Online kun je terecht bij verschillende aanbieders van ‘Discount Broadway Tickets’. Over de betrouwbaarheid en service van deze aanbieders verschillen de meningen. Dit weerhoudt ons ervan om een ticketverkoper aan te prijzen.

8

Chinatown

Binnen New York City zijn er tal van etnische wijken ontstaan. Joden, Russen, Italianen, Koreanen, Japanners, Ieren, Chinezen en tal van andere bevolkingsgroepen hebben hun eigen etnische enclaves binnen New York. De meest bekende etnische wijken zijn Little Italy en Chinatown., beiden gelegen op Manhattan. Chinatown is de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China. Met ongeveer 300.000 Chinezen is Chinatown in New York inmiddels Chinatown in San Francisco voorbijgestreefd. Een bezoek aan Chinatown betekent typisch Chinese winkeltjes, masseurs en natuurlijk restaurants. Dit is een ideale plek om authentieke Chinese gerechten te gaan eten, zoals de inmiddels wereldberoemde Peking Duck.

9

Bijzondere gebouwen

In een stad als New York City staan tal van bijzondere en bezienswaardige gebouwen. Vooral op Manhattan hebben de torenhoge grondprijzen geleid tot het zoeken naar oplossingen om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Hierdoor is het fenomeen wolkenkrabber ontstaan. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken werd de eerste echte skyscraper in Chicago weggezet en niet in New York. Wolkenkrabbers zoals het Empire State Building, het Rockefeller Center en het Chrysler Building worden als iconen van New York gezien. Deze enorme torens imponeren niet alleen door de hoogte. Het zijn vanuit architectonisch oogpunt pareltjes om te zien. Vanuit dat oogpunt is het recent gebouwde One World Trade Center bijzonderder dan de in 2001 ingestorte Twin Towers, maar die twee gebouwen stonden toen symbool de Verenigde Staten en het kapitalisme.

Dat schoonheid een kwestie van smaak is, blijkt uit de gedeelde meningen over de 426 meter hoge wolkenkrabber 432 Park Avenue. In basis is het ontwerp enorm simpel, maar de verhouding van breedte en hoogte zorgen voor een bijzondere ranke verschijning die wij in ieder geval kunnen waarderen. Onze persoonlijke favoriet is de door Frank Gehry ontworpen Beekman Tower, die inmiddels simpelweg 8 Spruce Street heet. Deze 76 verdiepingen tellende wolkenkrabber valt op vanwege de door Gehry vaker toegepaste deconstructivistische architectuurstijl.

Tijdens je bezoek aan New York zijn er voldoende gebouwen die het waard zijn om die in ieder geval van buiten te gaan bewonderen. Denk aan de New York City Hall. Dit in renaissance stijl gebouwde stadhuis vormt een mooi contrast met de moderne architectuur in de omgeving. Het Flatiron Building is een ander bekend gebouw in NYC. De vormgeving heeft hem deze inmiddels zeer bekende bijnaam gegeven.

10

Brooklyn

Hoewel toeristen hun focus nog steeds op Manhattan leggen, zijn er steeds meer bezoekers die Brooklyn gaan ontdekken. En terecht, want dit stadsdeel is heeft zijn eigen sfeer en uiterlijk. De website newyorktop10.nl omschrijft Brooklyn zelfs als het leukste stadsdeel van New York City. Waar Manhattan inmiddels een verzameling van hoogtepunten is geworden (zowel letterlijk als figuurlijk), daar is Brooklyn vooral een stadsdeel waar nog echt gewoond en geleefd wordt.

De verschillende wijken en buurten op Brooklyn hebben ieder hun eigen gezicht. Het populairste deel onder toeristen is DUMBO. Deze wijk beslaat het gebied tussen de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Deze wijk bruist van de energie en kent tal van leuke plekjes. Een ander leuk deel van Brooklyn is de wijk Brooklyn Heights. Van hieraf misschien wel het beste uitzicht op Manhattan.

Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals New York City. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago New York. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Top 10's van wijken en stadsdelen in New York

Meer informatie over New York