Spanje Andalusië Costa del Sol Malaga

Malaga

De Spaanse stad Málaga is gelegen in Andalusië; het meest zuidelijke deel van Spanje. Málaga wordt veel bezocht door toeristen die oude bouwwerken, de nostalgische pleinen en de Spaanse cultuur kunnen waarderen. Málaga trekt veel dagtoeristen aan die in de nabije badplaatsen aan de kust verblijven. Málaga ligt immers aan Costa del Sol, die bekend staat om zon, zee, strand en heerlijke zomerse temperaturen. Behalve gezellige horeca gelegenheden, mooie stranden en leuke winkels, heeft Málaga ook nog een stukje cultuur te bieden. Het rijke historische centrum heeft een aantal prachtige pareltjes uit het verleden te bieden. Het museumaanbod is lekker gevarieerd, waardoor museumliefhebbers prima terecht kunnen in Málaga. Dankzij de rechtstreekse vliegverbindingen tussen Málaga en Nederland is het niet lastig om tickets naar Malaga te vinden. Voor de schoolvakanties kan het handig zijn om ze op tijd te boeken. De luchthaven van Malaga wordt dan veel gebruikt om verschillende bestemmingen aan de Costa del Sol en landinwaarts in Andalusië te bezoeken.

Malaga is een vrij grote stad. Wat betreft het aantal inwoners is Málaga na Sevilla de tweede stad van Andalusië. Toch is het prima te doen om in één of twee dagen de belangrijkste hoogtepunten van deze stad te verkennen. Onze top 10 bezienswaardigheden van Malaga kan je helpen om een boeiend programma voor je bezoek aan Málaga samen te stellen.

Top 10 bezienswaardigheden van Malaga

1

Centro Historico

Het historische centrum van Málaga is eigenlijk één grote bezienswaardigheid op zich. Laat jezelf hier verdwalen in de soms smalle steegjes en ontdek de mooiste plekjes van het sfeervolle Málaga. Ieder moment van de da heeft het centrum een ander gezicht. In de vroege uurtjes zie je de stad langzaam opstarten. De straten worden schoongeveegd, de horeca wordt bevoorraad en de locals gaan in de bar van hun ontbijt genieten. Tegen tienen openen de winkels en komt de binnenstad tot leven. Het meest bruisende en mooiste dagdeel is de avond. Dan laat Málaga zich van zijn gezelligste kant zien.

In het historische centrum kun je verschillende historische gebouwen, prachtige kerken en mooie pleinen ontdekken. Bezoek zeker het Plaza de la Merced (op zondag is hier een leuke markt), het Plaza de la Constitution en het Plaza de Obispo. Daar is het vooral het Bisschopspaleis (Palacio Episcopal) dat de show steelt. De felle kleuren komen het beste tot hun recht op het moment dat ze ’s middags door de zon beschenen worden. Boeiende musea in het historische centrum zijn onder andere het Musea Carmen Thyssen en het Museo de Málaga. Dat museum heeft een eigen plekje in onze top 10 bezienswaardigheden van Malaga gekregen.

Het oude hart van Málaga is een uitstekende plek om te winkelen. In het oostelijke deel zie je vooral winkels die zich richten op toeristen. Daar kun je terecht voor souvenirs en typisch lokale lekkernijen zoals gekaramelliseerde amandelen. Het serieuze shoppen doe je vooral in en rond dé winkelstraat van Málaga: de Calle Marqués de Larios. Deze autovrije straat is gelegen in het historische centrum van de stad Málaga. Tijdens de soms hete zomerse dagen zijn veel winkelstraten en dus ook Calle Marqués de Larios, afgedekt met witte doeken. Zo heb je nog enigszins schaduw tijdens het winkelen. Bekende ketens in de Calle Larios zijn Desigual, Mango en Zara.

2

Twee forten

Málaga telt twee fortificaties. Het laagst gelegen fort is het Alcazaba. Deze Arabische naam is te danken aan het feit dat het de Moren waren die in de elfde eeuw het fort op deze strategische plek in Málaga gebouwd hebben. Het fort is bedoeld om het daar binnen gelegen paleis te beschermen. Dit paleis is een mooi voorbeeld van typisch Moorse architectuur. Met name de Arabische bogen zijn een duidelijk herkenbaar stijlelement.

Boven het Alcazaba ligt het later gebouwde kasteel Gibralfaro. Het Castillo de Gibralfaro Málaga is in de 14e en 15e eeuw gebouwd en daarmee enkele eeuwen jonger dan het Alcazaba. Als bouwwerk op zich is het Gibralfaro minder boeiend dan het Alcazaba. Wat het Gibralfaro wel als pluspunt heeft, is het geweldige uitzicht over de stad Málaga en de directe omgeving. Voor een mooi uitzicht hoef je niet persé het kasteel zelf te betreden (en een entreekaartje te kopen. Je kunt ook gratis van het uitzicht genieten dat je hebt vanaf het Mirador del Gibralfaro. Dit is een van de beste plekken om de zonsondergang over Málaga te bekijken.

3

Museo Automovilistico de Malaga

Het Museo Automovilistico de Málaga staat omschreven als een automuseum, maar is eigenlijk zoveel meer dan dat. Hier smelten prachtige auto’s, mode en kunst samen tot een fascinerend geheel. Het museum is gevestigd in een voormalige tabaksfabriek. De fabrieksgebouwen zijn al een bezienswaardigheid op zich. Ze vormen een fraai staaltje van typisch Andalusische architectuur. Het Museo Automovilistico de Málaga laat een indrukwekkende verzameling auto’s zien, waar een aantal fraaie modellen tussen zitten. Het is vooral de vormgeving van de auto’s door de jaren heen die hier belicht wordt.

De combinatie met modeobjecten en van auto-onderdelen afgeleide kunstobjecten zorgt ervoor dat je door een visueel buitengewoon aantrekkelijk museum wandelt. Een slimmigheidje is de manier waarop het daglicht door de doeken die voor de ramen zitten gefilterd wordt. Hierdoor ontstaan er goede lichtomstandigheden om mooie foto’s te schieten.

4

Museo Picasso

Als geboortestad van Pablo Picasso kon een museum over deze meester van de schilderkunst in Málaga natuurlijk niet uitblijven. Het Museo Picasso Málaga aan de Calle San Agustin werd in 2003 geopend door koning Juan Carlos I en diens vrouw koningin Sofia. Het is gevestigd in het Buenavista Palace wat in de zestiende eeuw werd gebouwd. Onder de werken bevinden zich topstukken als ‘Madre y niño en Mosquetero con espada’.

Veel van zijn kunstwerken zijn geschonken vanuit de familie. Ook in wereldsteden als New York zijn bijzondere werken te bewonderen van Pablo Picasso. Een prachtig voorbeeld is het schilderij ‘Les Demoiselles d’Avignon’ wat in het Museum of Modern Art hangt.

5

Kathedraal van Malaga

De prachtige en sierlijke kathedraal van Málaga werd al in de zestiende, zeventiende en deels in de achttiende eeuw gebouwd. De duur van de bouw had vooral te maken met geld. Regelmatig werd de bouw stilgelegd omdat er geen financiële middelen waren. Hierdoor is zelfs een deel nooit afgemaakt, waar het uiteindelijk de bijnaam van manke dame ‘La Manquita Catedral de Málaga’ voor heeft ontvangen. In het bouwwerk zijn duidelijke barokke en renaissance kenmerken te bespeuren. Zowel binnen als buiten is er veel aandacht besteed aan verschillende details. Met name het koor en het gotische altaarstuk in de Kapel van Santa Barbara kunnen vaak op veel belangstelling rekenen.

Tot eind maart 2024 behoorde een bezoek aan het dak van de kathedraal tot de opties. Meerdere keren per dag gingen begeleiders met een groep bezoekers het dak op. Het gaf je een goed beeld op de bijzondere dakconstructie, op de toren en over de stad. Vanwege werkzaamheden aan het dak zijn alle bezoeken tot nader bericht opgeschort.

6

Muelle Uno

De ligging aan de Middellandse Zee is de reden dat Málaga ooit gesticht is. De strategisch en logistiek gezien gunstige situering draagt al eeuwen bij aan de welvaart van Málaga en de positie die de stad inneemt binnen Andalusië. Jarenlang was de haven van Málaga een onaantrekkelijke plek die toeristische gezien niet interessant was. In het kader van stadsvernieuwingen is het havengebied flink op de schop gegaan. Hierdoor is er een recreatief gebied ontstaan dat de naam Muelle Uno gekregen heeft. Langs een lange promenade vind je tal van winkels en horecavoorzieningen zoals gezellige sunsetterrassen en leuke restaurants. Voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst is er het kunstmuseum Centre Pompidou Málaga gevestigd. Dit is een dependance van het gelijknamige museum dat in Parijs zit.

Vanaf de promenade heb je een fraai uitzicht over de haven en op een stuk van de stad. Het beste uitzicht heb je vanaf het verhoogde gedeelte dat zich in het zuidoostelijke deel van Muelle Uno bevindt. Aan het einde van de boulevard staat La Farola de Malága. Letterlijk vertaald betekent dit “De Lamp van Malága”. Deze witte vuurtoren is een van de iconen van de stad.

7

Lagunillas

De wijk Soho wordt door reisgidsen en Málaga-sites vaak getipt als de hippe wijk van de stad. Eerlijk is eerlijk: Soho is best leuk, maar wij zouden eerder kiezen voor een bezoek aan de wijk Lagunillas. Daar waar Soho vrij gepolijst overkomt, daar is Lagunillas nog een echte volkswijk waar je ruwe streetart ziet die een wandeling door dit stuk van de stad de moeite waard maakt.

Opvallend is dat ‘El Barrio de Lagunillas’ vrijwel direct aan het historische centrum grenst. Direct ten noorden van de Marcado de Merced kom je terecht in een wijk waar armoede, werkloosheid en vervallen panden de harde realiteit zijn. Om het leven letterlijk meer kleur te geven hebben lokale graffitiartiesten zich verenigd in de ‘Lagunillas Barrio de Creadores. Zij hebben met hun streetart ervoor gezorgd dat de wijk Lagunillas een ware bezienswaardigheid is geworden.

8

Teatro Romano

Onder de huidige stad ligt de stad die ooit door de Romeinen gesticht is. Die is niet gesloopt, maar werd door de Moren bedolven onder een laag zand waarna zij hier een nieuwe stad op bouwden. De oude Romeinse stad ligt dus nog steeds onder het hedendaagse centrum. Vorige eeuw is er een Romeins bouwwerk helemaal blootgelegd: het amfitheater. Het Teatro Romano werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en heeft vervolgens voor vele eeuwen synoniem gestaan voor uiteenlopende voorstellingen. Ergens in de achtste en negende eeuw is Teatro Romano bedolven geraakt onder steen en puin doordat fort Alcazaba en Castillo de Gibralfaro er vlak naast werden gebouwd. Uiteindelijk is het theater pas weer in de twintigste eeuw ontdekt en werden er opgravingen gestart. In het bezoekerscentrum ‘Centro de Interpretación’ kun je verder in gaan op de geschiedenis van deze zeer bijzondere plek.

Voor het Teatro Romano kun je een kleine glazen piramide zien. Het lijkt wel een kleine versie van de piramide die bij het Louvre in Parijs weggezet is. De glazen piramide in Málaga staat over een opgraving heen van Romeinse zoutbaden. Hierin maakten de voormalige bewoners vissaus, door stukken vis te laten fermenteren in een zoutbad.

9

Playa de la Malagueta

Málaga heeft meerdere stranden. Playa de la Malagueta is het leukste en mooiste strand van de stad. De ligging direct ten zuidoosten van het centrum zorgt ervoor dat je dit aangename zandstrand gemakkelijk te voet kunt bereiken. Je hoeft daarom niet persé aan het strand te overnachten om hier te gaan zwemmen en zonnebaden. De meeste gebouwen langs het Playa de la Malagueta zijn appartementengebouwen. Het aantal hotels langs Playa de la Malagueta is op één hand te tellen. Uitzondering is het statige en luxueuze Gran Hotel Miramar, dat zich tot de allerbeste hotels van de stad mag rekenen.

Dankzij de ligging is het Playa de la Malagueta een uitstekende plek om in de ochtend van de zonsopkomst te kunnen genieten. De combinatie van de opkomende zon en de palmbomen levert prachtige vakantiekiekjes op. Op het strand heb je de beschikking tot alle nodige voorzieningen zoals douches en openbare toiletten. Tegen betaling kun je gebruik maken van de aanwezige ligbedden en parasols.

10

Museo de Malaga

Met het samenvoegen van het provinciaal Museum voor Schone Kunsten en het provinciaal Archeologisch Museum is in 1973 Museo de Málaga ontstaan. Op de afdeling voor schone kunsten zijn vooral werken te zien van schilders als Manuel Ángeles Ortiz, Jose Nogales Sevilla, Antonio del Castillo en Leon Bonnat. De archeologische afdeling heeft meer werken uit de oudheid in huis. Hier kun je bijvoorbeeld ivoren plaquette uit Romeinse theaters bewonderen of de botten van een Neanderthaler van dichtbij bekijken. Kortom, een boeiend en leerzaam museum met uiteenlopende voorwerpen.

Tegenwoordig is het Museo de Málaga gevestigd in Palacio de la Aduana. Dit prachtige neoklassieke bouwwerk aan de haven van Málaga heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Aan het eind van de achttiende eeuw werd er gestart aan het ontwerp en begon men aan de bouw. Het heeft dienst gedaan als douanekantoor, als tabaksfabriek, als stadskantoor en nu dus als museum voor schone kunsten.

Betaalbaar overnachten in Malaga

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Malaga? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Malaga.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Malaga.

Ontdek Málaga op de fiets

Málaga is een perfecte stad om op de fiets te verkennen. Het grootste deel van de stad is vlak, op verschillende plekken vind je goede fietspaden en het weer in Málaga is eigenlijk bijna altijd goed om te fietsen. Je kunt ervoor kiezen om zelf een fiets te huren en de stad op eigen houtje te verkennen. Wat veel mensen doen is een fietstour door Málaga met gids boeken. Je gaat dan met een kleine groep onder begeleiding van een Nederlandse gids op stad door de stad. De Málaga Highlights fietstour brengt je langs de bekende en minder bekende hoogtepunten van de stad. Optioneel kun je de fiets voor de rest van de dag huren, zodat je na afloop van de tour Málaga in eigen tempo nog wat verder kunt ontdekken.

Goed te weten is dat vooraf reserveren verplicht is, maar dat je altijd gratis kunt annuleren of verzetten als je plannen wijzigen of het weer toch tegenvalt. Je betaalt pas daar bij aanvang van de fietstocht. De aanbieder van deze fietstours is Baja Bikes.

Meer informatie over Malaga