Spanje Andalusië Costa del Sol Ronda

Ronda

In het bergachtige achterland van Andalusië, enkele kilometers landinwaarts van de Costa del Sol, ligt het stadje Ronda. Dit prachtige stadje is al vele jaren een populaire toeristische bestemming. Vanuit verschillende bekende badplaatsen rij je in ongeveer een uurtje naar Ronda. Eenmaal aangekomen in Ronda lijkt het alsof de tijd geen vat heeft gehad op de stad. De prachtige parken, pleinen en straten in het stadje hebben door de eeuwen heen niets van hun charme verloren en lijken met de jaren alleen maar mooier geworden. De geschiedenis van Ronda gaat helemaal terug tot aan de Kelten, al zijn er ook bewijzen gevonden dat al ver voor de kelten er mensen woonden in het gebied rondom het huidige Ronda. Na de Kelten kwamen de Grieken en Feniciërs. Het waren de Romeinen die de stad flink uitbreiden. Op sommige plaatsen, zoals bij de Puente Romano zijn nog resten hiervan te zien. Toen de Moren zich vestigden in dit gebied werd Ronda uitgeroepen tot regionale hoofdstad, waardoor de groei van de stad in een stroomversnelling kwam.

Nu is Ronda een van de populairste plaatsen voor een stedentrip in dit deel van Andalusië. Ronda is groot genoeg om er een dag te kunnen rondlopen, maar mocht je toch tijd overhebben dan zijn er in de omgeving van ronden genoeg dorpen te vinden die het bezoeken waard zijn. En aantal van de beroemde witte dorpen van Andalusië liggen op rijafstand van Ronda.

Top 10 bezienswaardigheden van Ronda

1

Puente Nuevo

De Puente Nuevo is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van Ronda. De brug is gebouwd in de achttiende eeuw, over de Tajo de Ronda. Deze kloof heeft een maximale diepte van 120 meter, op de plaats waar deze brug is gebouwd. De brug verbindt de delen Mercadillo en La Ciudad met elkaar, die oorspronkelijk door de rivier de Guadalevín van elkaar gescheiden werden. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de kloof en de huizen die erlangs zijn gebouwd. Het mooiste uitzicht op de brug heb je als je via Puerta de los Molinos de Cuidad de Ronda afdaalt. Eenmaal beneden word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op de brug. Als je bij de voet van de brug staat heb je past echt door wat voor een immens bouwwerk het is.

2

Plaza de Toros

De Plaza de Toros is de stierenvechterarena van Ronda. Net als in veel andere plaatsen in Andalusië is stierenvechten nog steeds een belangrijk tijdverdrijf in Ronda. Gelukkig worden er nog maar zelden echte gevechten gehouden en gelden er hele andere regels dan jaren geleden.

De Plaza de Toros van Ronda wordt gezien als een van de mooiste van Spanje. De arena is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, de middencirkel heeft een afmeting van 66 meter. Op de eerste verdieping van de met pilaren en arcaden versierde arena, is de koninklijke lodges te vinden. Die is zo mogelijk nog uitbundiger versierd en gedecoreerd. In de catacomben van de arena is nu een klein museum gevestigd over de geschiedenis van het stierenvechten en hoe diep dit geworteld zit in de Andalusische cultuur.

3

Tajo de Ronda

De kloof Tajo de Ronda vormt de natuurlijk scheiding tussen de twee historische stadsdelen van Ronda. De Mercadillo en La Ciudad werden door de kloof Tajo de Ronda, die uitgesleten is door de rivier de Guadalevín van elkaar gescheiden. Al in de tijd van de Romeinen werd er een brug over de kloof gebouwd, de Puente Romano. Deze brug bestaat nog steeds en aan de fundamenten is de Romeinse oorsprong nog te herkennen. In de zestiende eeuw zou deze brug vervangen worden door de iets hoger gelegen Puente Viejo. In de achttiende eeuw werd op het hoogste punt van de kloof de Puente Neuvo gebouwd, nu de belangrijkste bezienswaardigheid van Ronda.

4

Iglesia de Santa Maria la Mayor

De vijftiende-eeuwse Iglesia de Santa Maria la Mayor is te vinden in het historische centrum van Ronda op het Plaza Duquesa de Parcent. Dit is het belangrijkste geloofsgebouw van Ronda. De bouw van de huidige kerk startte in de vijftiende eeuw, maar werd pas in de zeventiende eeuw afgerond.

De kerk is gebouwd op de plek waar al in de Romeinse periode een Christelijke kerk te vinden was. Hiervan zijn nu weinig sporen meer te vinden, maar van de moskee uit de Moorse periode zijn nog wel sporen te zien. De prachtig versierde mihrab vormt nog steeds een onderdeel van de kerk. De voorzijde van de Iglesia de Santa Maria la Mayor heeft een bijzondere bouwstijl met het balkon en de arcades.

5

Arabische baden

De Arabische baden van Ronda stammen uit de twaalfde of dertiende eeuw, toen de Moren de macht hadden in dit deel van Spanje. De baden zijn opvallend goed bewaard gebleven en zijn volgens sommige bronnen zelfs de best bewaarde van heel Spanje. In de periode dat de baden gebruikt werden, was dit deel van Ronda een kleine voorstad waar de leerlooiers werkten. Het badhuis werd van water voorzien door de rivier de Guadalevín door een aquaduct. De Baños Arabes zijn geopend voor publiek. Tijdens een bezoek zie je prachtige gewelvenplafonds die worden ondersteund door de middeleeuwse pilaren.

6

Jardines de Cuenca

Een mooi uitzicht op de Puente Nuevo en de El Tajo de Ronda heb je vanaf de Jardines de Cuenca. Om dit kleine stadsparkje te bezoeken moet je niet helemaal naar beneden lopen, maar slechts een klein stukje afdalen om al op een mooi uitzicht getrakteerd te worden. Vanaf de tuinen heb je niet alleen uitzicht op de Puente Nuevo, maar ook op de Puente Viejo en als je wat verder doorloopt op de Puente San Miguel. In de Jardines de Cuenca bloemen in de lente en zomermaanden prachtige inheemse bloemen en planten. Leuke bijkomstigheid is dat de Jardines de Cuenca zijn gratis te bezoeken zijn.

7

Park Alamenda del Tajo

Het Park Alamenda del Tajo is het stadspark van Ronda tussen de Iglesia de Nuestra Señora de la Merced en de Plaza de Toros. Het is een heerlijk rustig stukje Ronda waar je op prachtige uitzichten getrakteerd wordt over de omgeving van het stadje. Tijdens een wandeling door het park kom je bustes tegen van Ernest Hemingway en George Orwell – beide beroemde schrijvers, die in Ronda gewoond hebben – klaterende fonteinen en bankjes waar vanaf je kunt genieten van het uitzicht over de regio. De bomen in het Park Alamenda del Tajo zorgen op de warmere dage van het jaar voor de nodige schaduw.

8

Iglesia de la Merced

De zestiende-eeuwse Iglesia de Nuestra Señora de la Merced is te vinden aan het begin van het historische centrum van Ronda, bij het Park Alamenda del Tajo. Voor de kerk is een klein pleintje, vanaf dit plein kun je via een aantal trappen naar de kerk lopen. De kerk is zelden geopend voor publiek, dit omdat het klooster van de kerk nog steeds gebruikt wordt. Doordat de Iglesia de Nuestra Señora de la Merced door de eeuwen heen altijd gebruikt is als geloofsgebouw, is de binnenzijde zo goed als helemaal authentiek. Helaas zal dat voor de meeste mensen verborgen blijven.

9

Plaza Duquesa de Parcent

Een gezellig plein in Ronda is het Plaza Duquesa de Parcent. Dit pleintje ligt een beetje verscholen in het historische deel van de stad, waardoor het niet door alle toeristen wordt aangedaan. Aan het plein staat het stadhuis van Ronda, de Iglesia de Santa Maria la Mayor en op de hoek het Santuario de María Auxiliadora. Het plein is vooral bekend vanwege de gezellige terrassen die er te vinden zijn. In de zomerperiode kun je er heerlijk in de schaduw zitten onder de verschillende (sinaasappel) bomen.

10

Stadsmuren van Ronda

Ooit was Ronda voor het grootste deel helemaal omringd door grote stadsmuren. Nu is daar slechts een klein deel van bewaard gebleven. De oude toegangspoort tot de stad, de Puerta de Almocábar is wel bewaard net als een deel van de stadsmuren in het zuidelijke deel van Ronda. Deze oude stadsmuren bestaan uit een paar delen, de Muralles de Ronda, de Murallas del Carmen en de Muralles de la Cijara. Deze stadsmuren worden onderbroken door de Puerta de la Cijara. Langs deze oude stadsmuren en door historische poort loop je naar de Puente Viejo, de brug die vroeger de verbinding was tussen de twee stadswijken van Ronda. De stadsmuren van Ronda vormen nu een belangrijke bezienswaardigheid. Dat is niet op de minste plaats vanwege de prachtige uitzichten die je er hebt.

Betaalbaar overnachten in Ronda

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Ronda? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Ronda.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Ronda.

Meer informatie over Ronda