Spanje Menorca

Menorca

Menorca is het op een na grootste eiland van de eilandengroep Balearen, gelegen ten oosten van het vasteland van Spanje. Menorca wordt ook wel geschreven als Minorca. Letterlijk betekent de naam “kleiner eiland”, wat gerelateerd is aan het grotere buureiland Mallorca. Menorca is rustiger dan Menorca en Ibiza. Het zijn vooral gezinnen met kinderen en rustzoekers die op vakantie gaan naar Menorca. De rustig aflopende zandstranden worden door ouders met jonge kinderen als zeer aangenaam ervaren.

Voor wie wat meer van Menorca wil zien zetten we hier onze top tien van bezienswaardigheden op het eiland weg. Het is de moeite waard om het strand zo af en toe eens te verlaten om het eiland te gaan ontdekken.

Top 10 bezienswaardigheden van Menorca

1

Mahon

De grootste stad van het eiland Menorca is Mahón of Maó. Het grote en drukke plein Placa de s’Esplanada komt vooral ‘s avonds en in de weekenden tot leven. De oude binnenstad heeft nogal wat historische gebouwen zoals de Santa Maria-kerk en het stadhuis uit 1789. De middeleeuwse poort aan de Pont de Sant Roc is een overgebleven deel uit 1359. In de haven van Mahón zijn resten te vinden van het Sant Felip kasteel en fort La Mola.

Mahon heeft een ouder centrum, gecentreerd rond de haven, met vele achterafstraatjes die u niet mag missen, want er zijn veel verborgen juweeltjes buiten de hoofdwandelstraten.

2

Torre d’en Galmes

In het prehistorische dorpje Torre d’en Galmés zijn een aantal bekende T-vormige stenen monumenten en archeologische opgravingen te vinden. Het dorpje bestaat al uit het Talayot tijdperk wat ongeveer 1400 jaar voor Christus was. In de Romeinse tijd is er wel het een en ander veranderd in het dorp. Veel van de huizen werden aangepast en er werd een systeem ontwikkeld om water te kunnen verzamelen.

De stad ligt op een kleine heuvel die aan de zuidkant steiler is. Het heeft vrij uitzicht over een groot deel van de zuidkust (en zelfs tot de bergen van Mallorca). Naarmate de stad groeide, breidde ze zich uit naar het zuiden, en gebruikte een opmerkelijk geavanceerd wateropvangsysteem om het water dat van de heuvel afkwam op te vangen in reservoirs. De stad was een van de grootste van de Balearen en de hoge ligging overzag andere naburige steden.

Er zijn drie talayots in Torre d’en Galmés. De top van deze stenen torens biedt het beste uitzicht over het omringende landschap, wat wijst op hun gebruik als wachttoren. Tussen de middelste en de westelijke bevindt zich een open ruimte die wellicht een openbaar plein is geweest. Naast de drie talayots zijn er resten van verdedigingsmuren en perifere huizen hadden versterkte buitenmuren.

3

Fornells

De prachtige plaats Fornells ligt in het noorden van Menorca tussen Cap de Cavalleria en Port d’Addaia. Het is een rustige plaats, waar men veel respect voor de natuur heeft. De zeer mooie baai van Fornells is zeer geschikt voor vele vormen van watersport. Andere activiteiten in de buurt zijn mountainbiken, paardrijden, golfen, klimmen, zeilen en wandelen. De restaurants in Fornells bieden de heerlijkste visgerechten in een fantastische ambiance.

De toren van Fornells is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het plaatsje. Dit is een verdedigingstoren uit de Britse tijd van Menorca. Menorca staat vol met verdedigingstorens die de kust van het eiland omringen, en de Torre de Fornells is een van de best bewaarde na zijn restauratie. De toren werd gebouwd tussen 1801 en 1802 met als doel de ingang van de haven van Fornells te bewaken en het kasteel van Sant Antoni te beschermen. De constructie bestond uit droge muren en de buitenkant was versterkt met zandsteenblokken,

4

Ciutadella

Samen met Mahón vormt Ciutadella de belangrijkste steden van het eiland Menorca. In het centrum staat een kathedraal uit 1287. Het stadhuis diende vroeger als koninklijk paleis. Ciutadella heeft een groot voetgangersgebied waar je al wandelend prachtige binnenplaatsen en fonteinen ontdekt. De gezellige haven vanwaar vele boottochten vertrekken naar bijvoorbeeld de meest prachtige stranden van het eiland. Ook biedt de haven een leuk aanbod van winkels, bars en restaurants.

5

Cala Galdana

In het zuiden van Menorca ligt de grootste baai van het eiland. Op ruim 35 kilometer van de hoofdstad Mahón ligt deze prachtige badplaats waar van alles te doen is. Allerlei vormen van watersport worden er vertegenwoordigd. Om te winkelen hoef je niet ver te zoeken. Diverse gezellige winkels en boetiekjes sieren de straten van Cala Galdana.

Niet ver van deze baai ligt het mooiste strand van Menorca, Cala Macarella. Deze buitengewoon prachtige baai heeft de vorm van een halve cirkel en heeft zeer groene heuvels op de achtergrond. Het water is super helder en heeft de mooie azuurblauwe kleur.

6

Naveta des Tudons

De Naveta des Tudons is een pre-Talaiotisch begrafenisgebouw dat in gebruik was van 1200 tot 750 voor Christus. Het bestaat uit een collectieve graftombe die, toen hij in de jaren 1950 werd opgegraven en gerestaureerd, de resten van ten minste 100 graven met hun respectieve grafgiften (bronzen armbanden, knopen van been en aardewerk) bleek te bevatten.

De muren zijn met puin gevuld en bestaan uit massieve stenen die zonder mortel tegen elkaar zijn geplaatst. Binnenin zijn er twee kamers. De kleine toegang leidt naar een kleine doorgang die in verbinding staat met een bovenste kamer en naar een tweede deur, die naar de onderste kamer leidt. De tussenvloer en het dak zijn opgebouwd uit grote flagstones die als draagbalken fungeren. De naam naveta’- of “bootje” in het Catalaans – komt van het feit dat dit gebouw op een omgekeerde boot lijkt.

Het is een van de beroemdste monumenten op Menorca en als zodanig een van de culturele iconen van het eiland geworden en wordt het hele jaar door veelvuldig door toeristen bezocht. Om de veiligheid van de bezoekers en het behoud van het monument te garanderen, is het niet toegestaan de Naveta zelf te betreden.

7

Cales Coves

Cales Coves is een reeks inhammen en grotten in het zuiden van Menorca, beschermd door spectaculaire kliffen. In de gemeente Alaior, is dit kleine paradijs een perfecte plek om voor anker te gaan voor alle soorten boten, ondanks het feit dat het is opgenomen in het Natuurgebied van Speciaal Belang Me-11 van Menorca.

Hoewel de zandgebieden op dit strand erg klein zijn, is Cales Coves vrij beroemd bij toeristen en plaatselijke bewoners vanwege de rust van de zee in dit gebied (het lijkt wel een zwembad), vooral als de noordenwind waait.

8

s’Albufera des Grau

Het zeer grote natuurpark ‘Parque Natural de s’Albufera d’Es Grau’ ligt in het noordoostelijke deel van Menorca. Dit park is de leefwereld van veel ontzettend veel soorten (water)vogels en andere kleine diersoorten. Het park heeft een mooi wandelgebied en een prachtig meer. Es Grau zelf is een klein dorpje met strand wat ideaal is voor kleine kinderen omdat het water zeer langzaam afloopt.

9

Monte Toro

Op de hoogste berg van Menorca de Monte Toro of El Toro, heb je een waanzinnig uitzicht over het hele eiland. Met helder weer is er zelfs zicht tot het Tramontana gebergte van Mallorca. Op de Monte Toro staat een 17e eeuwse kerk met een beeld van de heilige Maagd Maria met aan haar voeten een stier.

Met zijn 358 meter boven zeeniveau is de Monte Toro relatief klein en eigenlijk meer een heuvel, maar de Monte Toro is ongetwijfeld de plek bij uitstek voor een panoramisch uitzicht over het eiland.

Een eigen huurauto op Menorca is absoluut de handigste manier om een bezoek aan Monte Toro in uw reisplannen op te nemen. We denken dat Monte Toro het best bezocht kan worden wanneer je al door het binnenland rijdt, er verblijft, of als een snel bezoek vanuit jouw basis in het zuiden of noorden (met name Fornells of Son Bou).

We raden niet aan om er specifiek vanuit Mahón of Ciutadella naar toe te gaan.

10

Fort Marlborough

Dankzij de uitstekende staat van bewaring is Fort Malborough het beste voorbeeld van de forten die de Britten in de 18e eeuw in Menorca bouwden. Tegenwoordig is het een interpretatiecentrum van de militaire geschiedenis in de haven van Mahon en geeft het inzicht in het dagelijkse leven in het gebied.

Het fort omvat een ondergronds gedeelte met kamers, grachten, mijnen en tegenmijnen, plus een centraal, openluchtgedeelte met bastions waar artillerie en infanterie ter verdediging werden opgesteld en het zuidoostelijke gedeelte van het kasteel van San Felipe. Het werd in de loop van de 18de eeuw verschillende keren verbouwd tot het gedeeltelijk werd gesloopt door Spaanse troepen.

Inmiddels is Fort Malborough grotendeels in de oude glorie hersteld en is het een van de populairste bezienswaardigheden van Menorca.

Top 10's van plaatsen op Menorca

Meer informatie over Menorca