Spanje Costa Blanca

Costa Blanca

De Costa Blanca is een streek aan de oostkust van Spanje. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft de naam ‘Witte Kust’ niets te maken met de kleur van de huizen of witte zandstranden. Er wordt verwezen naar de kleur van de bloesem van de amandelbomen die hier vroeger op grote schaal aanwezig waren. Tegenwoordig is de Costa Blanca een belangrijke vakantiebestemming voor zonzoekers en overwinteraars. De stad Benidorm mag met recht een symbool van het massatoerisme genoemd worden. Als je uit noordelijke richting op Benidorm aanrijdt dan zie je ineens een oerwoud van betonnen vakantietorens. Daar achter bevinden zich twee grote zandstranden, die de grote trekpleisters vormen van toeristenstad Benidorm. Voor wie meer van rust houdt zijn er prachtige badplaatsen zoals Moraira, Altea en Dénia.

De Costa Blanca is meer dan alleen toerisme. Prachtige steden zoals Alicante laten je bijvoorbeeld kennismaken met de andere kant van de Costa Blanca, waarin tradities en historie centraal staan. Er is aan de Costa Blanca voldoende te zien en te doen. We hebben de top 10 hoogtepunten van de Costa Blanca voor je op een rijtje gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van de Costa Blanca

1

Guadelest

Guadalest is een pittoresk dorpje dat in het binnenland van de Costa Blanca te vinden is. Guadalest ligt op de top van een vijfhonderd meter hoge rots en kijkt uit over het stuwmeer dat de regio Marina Baixa van water voorziet. De goed bewaarde historische plaats is van Arabische oorsprong.

Het is een goed idee om naar het kasteel van San José te gaan. Dit is een moslimfort uit de 11e eeuw, dat toegankelijk is via een natuurlijke tunnel in de rots. Vanaf dit fort heb je als bezoeker een prachtig uitzicht op de omgeving. Van het 11e-eeuwse kasteel van La Alcozaina is alleen een toren overgebleven.

In Guadalest kun je verder een kijkje nemen in de achttiende-eeuwse parochiekerk van Nuestra Señora de Asunción, de 12e-eeuwse gevangenis onder het stadhuis en een aantal bijzondere musea, waaronder het Stedelijk Museum-huis van Orduña; een van de voorvaderlijke huizen van deze gemeente.

2

Alicante

Alicante is de grootste stad van de Costa Blanca en mag niet ontbreken in de top 10 bezienswaardigheden van deze streek. Want hoewel Alicante een badplaats is, mag je hier – in tegenstelling tot Benidorm – niet van massatoerisme spreken. In de zomermaanden kan het op de stranden van Alicante druk worden, maar je mag stellen dat het gewone dagelijkse leven het uiterlijk en het ritme van de stad bepaalt. Alicante telt een aantal boeiende musea, verschillende leuke plekjes en is een geweldige stad om lekker te gaan winkelen.

Het boven op de berg Benacantil gelegen Castillo de Santa Bárbara verdient een aparte vermelding. Dit kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Alicante. Alleen al het uitzicht vanaf dit fort is een reden om het Castillo de Santa Bárbara te bezoeken!

3

Villajoyosa

Als je foto’s van Villajoyosa (La Vila Joiosa) ziet, dan is de kans groot dat je de plaats meteen herkent. Dat komt door de oude wijk aan het strand waar de huizen in diverse fraaie kleuren afsteken bij het zandstrand. Een wandeling door de stad is de moeite waard. Als je er toch bent moet je ook meteen een bezoekje brengen aan het chocolademuseum van chocoladefabriek Valor of aan het etnografisch museum.

4

Cuevas de Canelobre

De grotten van Canelobre zijn een van de belangrijkste toeristische attracties, niet alleen van Busot, maar van de hele provincie Alicante. Gelegen op een hoogte van 700 meter op de noordelijke helling van het Cabeçó D’Or gebergte zijn ze een prachtig voorbeeld van karstgrotten. In de grotten bevindt zich een ruimte van meer dan 80.000 vierkante meter die toegankelijk is via een 45 meter lange tunnel, waarin door water en rots indrukwekkende vormen zijn ontstaan, zoals stalactieten, stalagmieten en zuilen.

5

Watervallen van Algar

De Watervallen van Algar is een prachtige natuurlijke site die bestaat uit watervallen die met elkaar verbonden zijn door kleine waterkanalen die kleine rivieren en poelen vormen, waar bezoekers kunnen baden. Deze samenstelling van de watervallen, bronnen, tollen en kristalhelder water, samen met andere faciliteiten voor toeristen maakt de Fuentes del Algar tot een niet te missen excursie.

De Fuentes del Algar zijn in het Valenciaans ook bekend als “Les fonts de l’Algar”. Er zijn verschillende parkeerplaatsen, toiletten, eerste hulp, een picknickplaats en informatiepanelen die milieueducatie en informatie bevorderen. Zonder twijfel een plek die je niet mag missen, en die bevestigt dat de provincie Alicante niet alleen zon- en strandvakanties biedt.

Vergeet vooral niet om badkleding aan te trekken of mee te nemen als je de Watervallen van Algar gaat bezoeken. Zeker tijdens de warme zomerdagen kan het heerlijk zijn om hier een verfrissende duik in het water te nemen.

6

Denia

De Costa Blanca telt verschillende mooie dorpen die het bezoeken waard zijn. Denk aan Javea, Altea, Moraira en Teulada. Wij hebben ervoor gekozen om Dénia in de top 10 bezienswaardigheden van de Costa Blanca te zetten. We zouden Dénia net zo goed door een van die andere dorpen kunnen vervangen. Waarom Dénia? Simpelweg omdat deze aan de noordzijde van de Costa Blanca gelegen plaats eigenlijk alles heeft wat je zoekt tijdens je vakantie: leuke winkels, mooie panden, een fijne jachthaven en een heerlijke sfeer.

Vergeet niet om een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Denia te brengen, als je er toch bent. Van bovenaf kun je van een geweldig panoramisch uitzicht genieten.

Vanuit Denia kun je leuke boottochten maken. Op die manier kun je de kust vanaf zee bekijken of op een heerlijke ontspannen manier genieten van de zonsondergang. Doordat je een aantal kilometer in oostelijke richting gevaren bent, kun je richting de kust zien hoe de zon boven de Costa Blanca ondergaat.

7

Elche

Elche (in het Valenciaans Elx genoemd) is een stad van grote verrassingen. Het heeft een oase van palmbomen midden in de stad, oude forten en verdedigingswerken. Er zijn ook Arabische baden die zijn omgebouwd tot kloosters en christelijke basilieken die bovenop oude moskeeën zijn gebouwd.

Als je de oude stad van Elche bezoekt, dan loop je tussen bouwwerken uit verschillende tijden en dus met uiteenlopende bouwstijlen. Midden in het centrum ligt het Plaza de la Glorieta, met de beroemde replica van de Vrouwe van Elche. Andere bezienswaardigheden binnen Elche zijn de Plaza de la Mercé, het oude klooster van Santa Lucía en het middeleeuwse kasteel; het Alcázar de la Señoría.

8

Penon de Ifach

De Peñón de Ifach (of in het Valenciaans: Penyal d’Ifac) is een enorme kalksteen die uit de zee oprijst en met de kust verbonden is door rotspartijen. Het herbergt talrijke zeldzame planten, waaronder een aantal endemische soorten, en meer dan 300 diersoorten, en een broedplaats voor kolonies zeevogels en andere vogels.

Wie naar de top van de Peñón de Ifach wil klimmen, die kan een ongelofelijke wandelroute volgen. Eenmaal boven word je beloond met prachtige vergezichten over Calp.

De Ruta de la Cima del Peñón de Ifach is een wandelroute van 4,6 kilometer lang. De route voert je door een indrukwekkende tunnel die door de enorme rots is uitgehakt. Het moeilijkste deel van de wandeling is het laatste stuk, maar maak je geen zorgen, want er is touw aan de rotswand bevestigd om de klim te vergemakkelijken. Voordat je aan de wandeling begint, moet je ervoor zorgen dat je geschikt schoeisel draagt. Op die manier hoef je onderweg geen moeilijkheden te ondervinden. Vergeet niet om jouw plaats te reserveren, want het aantal mensen dat per dag mag klimmen is beperkt.

9

Salinas de Torrevieja

Stel je voor dat je je lichaam onderdompelt in een roze meer en omringd wordt door roze flamingo’s? Een onwaarschijnlijk tafereel? Niet in Las Salinas van Torrevieja, een roze meer aan de Costa Blanca.

Las Salinas de Torrevieja is een van de indrukwekkendste natuurparken van de provincie Valencia en ligt vlak bij een ander waterreservaat dat bekend staat als de Laguna de la Mata. Las Salinas de Torrevieja strekt zich uit over 1.400 hectare en wordt van de Laguna de la Mata gescheiden door een formatie van gelaagd gesteente die omhoog komt die de Chaparral wordt genoemd. Beide waterreservaten zijn met de Middellandse Zee verbonden door een kanaal dat Acequión wordt genoemd. Dit kanaal werd in de 13e eeuw aangelegd om zout uit de oceaan te halen. Als erfenis van het verleden zijn er enorme bergen zout langs de kust opgestapeld.

10

Vlooienmarkt van Jalon

Binnen de Costa Blanca kun je uit een groot aantal markten kiezen om te bezoeken. De meeste van deze lokale markten hebben een aanbod dat helaas weinig onderscheidend is van de rest. De typische Spaanse jurkjes, de goedkope zonnebrillen en de tassen die wel heel veel op bepaalde dure merken lijken… je ziet ze overal. De vlooienmarkt die iedere dag in het dorp Jalón (in het Valenciaans Xaló geheten) gehouden wordt is dan ook een verademing. Antiek, snuisterijen en kunst vormen de hoofdmoot van het aanbod. Wie op tijd is kan eerst nog even wijn gaan proeven in de er tegenover liggende wijncoöperatie.

Meer informatie over de Costa Blanca