Spanje Madrid

Prado Museum

Als hoofdstad van Spanje vervult Madrid een belangrijke positie. Sinds deze benoeming in de zestiende eeuw is de stad razendsnel gegroeid tot ver buiten de oorspronkelijke stadsgrenzen. Als metropool behoort het inmiddels tot de grootste en meest levendige steden van Europa. Madrid ligt in het centrum van Spanje, iets ten noorden van de stad Toledo. Madrid kent dus geen haven. De geschiedenis begint ergens in de negende eeuw, ten tijden dat de Moren het voor het zeggen hadden. Aan de rivier Manzanares werd een paleis gebouwd wat de naam ‘al-Majrit’ droeg. Hieruit is de stad Madrid ontstaan. Van deze Moorse cultuur is weinig intact gebleven. Katholieke invloedrijke families kregen de stad in handen en daarmee werd ook de cultuur aangepast. Het huidige Madrid kent een aantal indrukwekkende paleizen die in opdracht van Filips V werden gebouwd omstreeks de achttiende eeuw. Als koning van Spanje was hij van mening dat Madrid de allure moest krijgen die het verdiende als hoofdstad. Zijn latere opvolgers, zoals Karel III, Karel V en koningin Isabella II hebben getracht dit voort te zetten. En dat is gelukt.

Het hedendaagse Madrid is gevuld met schitterende architectuur, vooraanstaande musea, koninklijke paleizen, sfeervolle pleinen en karakteristieke wijken. Naast een bruisend stads- en nachtleven heeft Madrid ook een aantal heerlijke groene parken. In het schitterende Retiro-park is het bijvoorbeeld met name tijdens de soms erg warm dagen goed vertoeven onder de schaduw van de bomen. Bij het meer ‘Estanque del Retiro’ kun je zelfs een bootje huren om het monument van koning Alfonso XII van dichtbij te bewonderen.

Het beroemdste kunstmuseum van Madrid: Museo del Prado

Kunst en cultuur speelt een belangrijke rol binnen het dagelijkse leven in Madrid. De stad telt dan ook tientallen musea. Eén van de meeste bekende is het Prado Museum aan de Calle Ruiz de Alarcón. In de directe omgeving van dit museum tref je de botanische tuin ‘Real Jardín Botánico’ en het schitterende park ‘Parque de El Retiro’. Museo Nacional del Prado is een kunstmuseum dat gewijd is aan de kunstgeschiedenis van Spanje en daarmee ook de stad Madrid. Via de kunst kun je hier kennismaken met uiteenlopende periodes die het land heeft meegemaakt.

Het pand zelf is eveneens een bezienswaardigheid. Het Prado Museum is in opdracht van Carlos III omstreeks 1785 gebouwd naar een ontwerp van Juan de Villanueva, een Spaanse architect. In 1819 werd het als Koninklijk Museum voor het eerst geopend voor publiek. Onder de topstukken bevinden zich werken van Titian, Rubens, Goya, Rafael, El Greco, Patinir, Bosch, Brueghel en andere Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Het Prado Museum heeft vier ingangen: Goya, Velázquez, Murillo en Jerónimos met aan de overkant de Jerónimos kerk.

Regel je entreetickets vooraf

Om de wachtrijen te voorkomen en er zeker van te zijn dat je het Prado Museum kunt bezoeken, is het vooraf kopen van entreetickets aan te raden. Met de digitale of geprinte tickets kun je zo naar binnen.