Spanje Canarische Eilanden Fuerteventura

Fuerteventura

Fuerteventura is één van de Canarische Eilanden, een archipel behorend tot Spanje dat ten westen van het vasteland van Afrika ligt. Fuerteventura is een vulkanisch eiland, waar overgewaaid Saharazand deels het droge landschap hervormd hebben. Fuerteventura kent een groot aantal zandstranden, waar vaak een redelijk stevige passaatwind waait. Het eiland dankt haar naam aan de passaat, Fuerteventura betekent letterlijk ‘sterke wind’. Fuerteventura is een populaire vakantiebestemming onder zonliefhebbers die hier vrijwel het hele jaar door kunnen genieten van aangenaam zomers weer. Aan de noordkant van het eiland en langs de westkust zijn het vooral watersporters die hun gang gaan. De omstandigheden zijn vaak ideaal om te windsurfen.

De stranden vormen de belangrijkste attractie van het eiland. Maar er is meer te zien en te doen op Fuerteventura. Mocht je een keer een dagje op stap willen gaan, dan kun je genieten van de vulkanische landschappen, authentieke dorpjes en mooie plekjes op het eiland. De top 10 bezienswaardigheden van Fuerteventura laten je zien wat je er allemaal kunt gaan zien en doen.

Boottochten en excursies

Sommige activiteiten staan niet in de top 10 bezienswaardigheden, maar zijn meer dan de moeite waard: dagtochten, boottochten en andere excursies op Fuerteventura. Ga dolfijnen spotten, ga lekker mee op een zeiltocht met een catamaran of ontdek het vulkanische landschap door middel van een spannende jeeptour… het kan allemaal op Fuerteventura.

GetYourGuide is een van de grootste reisplatformen ter wereld. GetYourGuide biedt reizigers de mogelijkheid om verschillende activiteiten en tours op Fuerteventura te boeken.

Top 10 bezienswaardigheden van Fuerteventura

1

Betancuria

Een vakantie op Fuerteventura is niet compleet zonder dat je een bezoek hebt gebracht aan Betancuria. Deze voormalige hoofdstad van het eiland Fuerteventura is een historische plaats waar je kunt genieten van gezellige plekjes, mooie panden, heerlijk eten en mooie uitzichten op de binnenlanden van Fuerteventura. Wie op zoek is naar leuke souvenirs, die kan hier terecht in een aantal leuke boetiekjes waar lokale producten de boventoon voeren. Denk aan kunstnijverheid en allerlei lekkernijen.

Betancuria telt een aantal bezienswaardigheden zoals de Iglesia Santa Maria, een kunstnijverheidsmuseum en een archeologisch museum. Het Mirador de Guise y Ayose is het letterlijke hoogtepunt van Betancuria. Dit ten noorden van het dorp gelegen uitkijkpunt biedt je misschien wel het mooiste uitzicht van heel het eiland Fuerteventura.

2

Corralejo

In het noordoosten van Fuerteventura liggen de allermooiste witte stranden. De grote stranden (Grandes Playas) maken deel uit van het grotere natuurpark dat je hier vindt. Deze stranden van Corralejo worden veel bezocht door windsurf en kitesurf liefhebbers. De wind op dit eiland maakt het namelijk erg geliefd voor het beleven van deze sporten. Maar ook de oude binnenstad en haven van Corralejo zijn zeer geliefd bij toeristen. Het dorp ligt om de haven gebouwd. Van hieruit vertrekken verschillende boottochten.

3

Parque National de Jandia

Fuerteventura heeft drie grote natuurparken. Parque National de Jandía is hiervan de grootste. Het park ligt op het schiereiland Jandía wat tevens de hoogste berg van het eiland in huis heeft. Dit is de ongeveer 800 meter hoge berg met de naam La Zarza. Vele soorten vogels zoeken het beschermde gebied van dit park graag op. Het natuurpark kenmerkt zich met woestijnachtige duinlandschappen, vulkanisch gesteente en vele unieke plantensoorten.

4

Morro Jable

In het zuiden van het schiereiland Jandía ligt de bekende toeristische plaats Morro Jable. Dit gezellige dorp heeft veel te bieden qua (vis)restaurants en winkeltjes. Omdat het strand vlakbij is trekt het veel toeristen die er graag in één van de nabij gelegen hotels verblijven. Bij het strand is een prachtige vuurtoren die tevens het “gewone” strand scheidt van de naturisten stranden in het noorden. Morro Jable staat redelijk goed bekend om zijn Aloë Vera. Er is zelfs een informatiecentrum over deze plant en zijn heilzame werking.

5

Grotten van Ajuy

Aan de westkust van Fuerteventura vind je Ajuy. Via een zwart zandstrand kom je bij kliffen en grotten uit die door eeuwenlange erosie ontstaan zijn. De spectaculaire grotten van Ajuy zijn de oudste formaties van de Canarische Eilanden. Ze behoren tot het basiscomplex van Fuerteventura, ontstaan door een onderzeese stroom van lava en sedimenten die naar de oppervlakte kwam en 100 miljoen jaar geleden in het Krijt het eiland begon te vormen. De rotsen kwamen uit een diepte van 3000 meter en begonnen de basis te vormen die tegenwoordig dit eiland en dat van Lanzarote ondersteunt.

De grotten zijn uiterst belangrijk vanuit geologisch en paleontologisch oogpunt en behoren tot de 150 plaatsen van primair geologisch belang in de wereld. Een bezoek betekent een reis terug in de tijd naar de oorsprong van Fuerteventura en de Canarische Eilanden zelf. Net als in andere grotten is het een verbazingwekkende ervaring om diep in hun holtes te gaan, en het is onmogelijk om je niet nietig te voelen door de omvang van wat je tegenkomt.

Vlak bij Ajuy ligt het vissersdorp Puerto de los Muertos, waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten.

6

La Atalayita

Vlak bij het vissersdorp La Lajita ligt de archeologische vindplaats La Atalayita. De aanwezigheid van zoet water, de mogelijkheden voor vee om te grazen en de beschutte ligging zorgden samen voor goede omstandigheden om hier vele jaren geleden een nederzetting te bouwen.

De nederzettng dateert uit de tijd van de aboriginals en bestaat uit 115 bouwwerken van verschillende aard en complexiteit. Met een oppervlakte van ruim 45 duizend vierkante meter over de malpais (vulkanische lavastromen die bekend staan als het slechte land), zijn de bouwwerken gemaakt van het vulkanisch gesteente waarop en waaronder ze staan.

De bewoners waren de oorspronkelijke Majoreros, van voor de Spaanse verovering. Het is niet zeker waar de Majoreros vandaan kwamen, maar er zijn aanwijzingen dat het Berbers uit Noord-Afrika waren.

7

Pico de la Zarza

Wil je wat uitdaging en houd je van een stevige wandeling? Beklim dan de Pico de la Zarza. Deze ligt op het schiereiland Jandía en is ontstaan uit een van de drie belangrijkste vulkaanuitbarstingen die 20 miljoen jaar geleden het eiland Fuerteventura vormden. De bezoeker vindt er een landschap van glooiende heuvels, in contrast met de majestueuze aanwezigheid van het Jandía-massief, bekroond door de Pico de la Zarza, met een hoogte van 807 meter.

De klim naar de Pico de la Zarza geeft je een nieuwe kijk op dit overwegend dorre eiland, een landschap rijk aan contrasten en veranderingen in textuur en kleur. De oceaan verdwijnt naar de achtergrond naarmate je dichter bij de top komt. Als je eenmaal boven bent, dan kun je – mits de weersomstandigheden het toelaten – genieten van een geweldig uitzicht over Fuerteventura.

Het beklimmen van dit hoogste punt op het eiland duurt ongeveer een uurtje of vijf. Het is vooral pittig omdat er zo goed als geen schaduw te vinden is en het behoorlijk stijl verloopt.

8

Oasis Wildlife

Oasis Wildlife Fuerteventura (voorheen Oasis Park) is een van de grootste themaparken op de Canarische Eilanden. Het telt meer dan 3.000 dieren en biedt allerlei activiteiten, attracties en diensten aan, maar het hoofddoel is educatie, onderzoek en het behoud van de wilde flora en fauna. Een enorme tropische tuin met meer dan 7.000 plantensoorten uit alle werelddelen creëert een microklimaat dat de natuurlijke habitat van de dieren in de dierentuin nabootst.

Een van de populairste attracties voor de kleintjes is de kinderboerderij, waar geiten, koeien, pony’s, emoes, paarden, schildpadden, eenden, cavia’s en konijnen leven. In een natuurlijke omgeving kunnen aarzelende bezoekers hun favoriete dieren gewoon observeren, terwijl dappere bezoekers ze kunnen aaien en zelfs voeren.

9

Museo de la Sal

De badplaats Caleta de Fuste is gewild om zijn diverse watersportmogelijkheden en golftoernooien. Doordat het in een redelijk beschutte baai ligt, heb je iets minder last van de wind. Verder zijn alle vakantiefaciliteiten aanwezig. Er zijn voldoende hotels, restaurants, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Vlak bij Caleta de Fuste liggen de zoutpannen van Salinas del Carmen. Hier is tegenwoordig een goedbezocht zoutmuseum gevestigd.

Het Zoutmuseum, ook bekend als het Museo de las Salinas del Carmen, biedt een complete rondleiding door het ambachtelijke proces van het maken van zout uit zeewater.

Het eerste deel van het Zoutmuseum neemt je mee terug naar 1910 om je het huis van de toenmalige eigenaar van de zoutpannen te laten zien. In de verschillende zalen wordt de geschiedenis van het zout en het belang ervan voor de Canarische Eilanden verteld, evenals het lange proces om het kostbare element te verkrijgen. Na de theorie komt het beste deel in de buitenruimte van het museum. In de installaties van de zoutfabriek kun je uit de eerste hand leren hoe zeewater tot zout wordt verwerkt door de ketels, de ovens en de opslagplaatsen te bezoeken.

10

El Cotillo

De oude haven van het vissersdorp El Cotillo was vroeger zeer belangrijk als exporthaven van Fuerteventura. Tegenwoordig heeft het dorp twee havens, namelijk de oude en nu een nieuwe ‘Puerto Commercial’. Het deel van El Cotillo wat rondom de oude haven ligt ademt een gemoedelijke sfeer uit. De pittoreske straten langs de wit met blauwe huizen stralen een bepaalde rust uit. De nieuwe haven die in het zuiden ligt heeft een aantal heerlijke restaurantjes waar je natuurlijk de meest geweldige visgerechten op het menu zult vinden.

Vakantie naar Fuerteventura

Wil je een vakantie naar Fuerteventura boeken? Boek deze dan bij een betrouwbare reisorganisatie die de zekerheid van SGR-garantie biedt. Met een pakketreis naar Fuerteventura is je vlucht, je accommodatie en het vervoer op Fuerteventura tussen vliegveld en accommodatie!

Bekijk de Fuerteventura vakanties van Sunweb.nl
Bekijk de Fuerteventura vakanties van TUI.nl

Meer informatie over Fuerteventura