Spanje Costa Brava

Costa Brava

De Costa Brava is het meest noordoostelijke kustgebied van Spanje. Onder andere omdat de Costa Brava van alle Spaanse bestemmingen het dichtste bij Nederland ligt komen hier jaarlijks tienduizenden landgenoten om hun vakantie te vieren. Ze hebben de keuze uit een groot aantal badplaatsen zoals Roses, L’Escala, Blanes, L’Estartit, Lloret de Mar, Tossa de Mar en Platja d’Aro. Het aangename mediterrane klimaat is één reden om hier op vakantie te gaan, de indrukwekkende kustlijn die een combinatie vormt van rotsen, kliffen, grotten en stranden vormt de tweede reden.

Wie een zonvakantie naar de Costa Brava boekt hoeft zich niet te beperken tot zon, zee en strand. Er zijn in de regio voldoende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. We hebben een top 10 samengesteld uit de verschillende hoogtepunten die de Costa Brava rijk is.

Top 10 bezienswaardigheden van de Costa Brava

1

Salvador Dali

De beroemde kunstenaar Salvador Dalíis geboren in Figueres, vlakbij de Pyreneeën. Zijn kunst had voornamelijk surrealisme en heeft daarmee zelf Freud beïnvloed. Het Spaanse koningshuis was zo op Salvador Dalí gesteld dat hij door koning Juan Carlos in de adelstand werd verheven. Verschillende musea en werken van Salvador Dalí zijn te vinden in Spanje. De Dalí Foundation heeft drie musea voortgebracht met werken van deze meester. Ze zijn te vinden in Figueres, Púbol en Portlligat. Ook in de Verenigde Staten is veel van zijn werk terug te vinden, waaronder in het Guggenheim Museum in New York City.

Vooraf regelen van tickets is geadviseerd

Vanwege de enorme belangstelling voor het Dalí museum is het vooraf reserveren van tickets aan te bevelen. Dankzij de Dali Museum skip-the-line tickets kun je meteen naar binnen. Met de optie ‘gratis annuleren’ kun je tot de dag voor je bezoek gratis annuleren.

2

Cadaques

Het pittoreske en chique dorpje Cadaqués staat bekend om zijn kunstenaars, zoals Joan Miró, Pablo Picasso en Federico García Lorca. Ook Salvador Dalí, de Spaanse kunstenaar, had een villa net buiten Cadaques bij Portlligat. Dit is nu een museum “Casa-Museu Salvador Dalí”. Het is heerlijk om er een boot te huren en de kust te verkennen. Ook een bezoek aan het nationale park Cap de Creus mag niet ontbreken. Er loopt een schitterend wandelpad van Cadaques naar dit park.

3

Gerona

Gerona is een geliefd ‘dagje uit’ onder vakantiegangers die aan de Costa Brava verblijven. Waarschijnlijk kom je ogen te kort in deze grote stad. Vele steegjes en straten hebben verborgen poorten waar altijd weer iets te ontdekken is. De straten van de oude gildes brengen je naar oude olie- en wijnmarkten. In de joodse wijk Calle de la Forç krijg je het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Tot het eind van de 15e eeuw werd dit zelfs tot het belangrijkste Kabbalistische centrum van westelijk Europa gezien. Nu staat in het midden van deze wijk het stadsmuseum Museu de la Ciutat met voornamelijk de geschiedenis van Gerona.

4

Botanische tuin Marimurtra

De badplaats Blanes heeft meer te bieden dan geweldige stranden. Je kunt hier ook volop genieten van de wondere wereld van de planten en de bloemen. De botanische tuin van Marimurtra is een historische tuin in Blanes die is uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang. Het valt op door de overvloed aan cactussen en mediterrane vegetatie.

De botanische tuin van Marimurtra is een van de mooiste tuinen aan de Middellandse Zee. Op de top van steile kliffen die langs de zee lopen, kun je genieten van een van de spectaculairste panorama’s over de kustlijn en kennismaken met meer dan vierduizend plantensoorten, waarvan de meeste exotisch zijn, en enkele exemplaren die buitengewoon zijn vanwege hun leeftijd of grootte.

Marimurtra is het werk van een man met een passie voor de natuur. Carl Faust was een in Catalonië woonachtige zakenman die zijn hoop, zijn inspanningen en al zijn fortuin wijdde aan de verwezenlijking van zijn droom, de Botanische Tuin Marimurtra.

5

Rotskusten

De kust van Costa Brava wordt geroemd om zijn mooie maar ook ruige kustlijn. Costa Brava betekent ook letterlijk ‘ruige kust’. Dit maakt Costa Brava ook anders dan andere kustlijnen in Spanje. In de vele baaitjes zijn ook grotten te vinden waar je soms met een boot een stukje in kunt varen. Het is aan te bevelen een boottocht te maken langs deze bijzondere kust met zijn uitgestrekte stranden.

6

Tossa de Mar

Tossa de Mar is een van de karakteristiekste en gefotografeerde plaatsen aan de Costa Brava. Een van de belangrijkste redenen voor om Tossa de Mar te bezoeken is het spectaculaire versterkte middeleeuwse centrum. Het dorp ligt door zijn ruwe ligging praktisch geïsoleerd van de naburige plaatsen. Zo wordt het landschap bepaald door kliffen, kleine inhammen en talloze hoekjes van grote natuurlijke schoonheid.

Tossa de Mar is een ideale plek voor cultureel toerisme met een bezoek aan het middeleeuwse centrum en het Romeinse dorp Ametllers.

7

Aiguamolls de l'Emporda

Het Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà is een natuurpark in Catalonië. Het maakt deel uit van de Baai van Roses en was net als de Ebro-delta een moerasgebied. Het moerasgebied ligt tussen de rivieren Fluvià en Muga. Het is met ruim 4.800 hectare het op één na grootste moerasgebied van Catalonië en werd in 1983 aangelegd.

In de 19e eeuw werd een groot deel van het moeras drooggelegd door de aanleg van kanalen en de omschakeling naar landbouw. Het ongerepte moeras en de duinen bleven echter bestaan en kregen in de jaren 1980 de status van natuurpark na een campagne om het gebied te redden van ontwikkeling.

Het park kent meer dan driehonderd verschillende diersoorten. De grote bonte koekoek, lepelaar, nachtegaal, gekraagde karekiet en griel behoren tot de vele vogels die hier leven. Het park biedt zeven uitkijkposten en een toren voor vogelaars. Ze zijn met elkaar verbonden via een onverharde weg.

8

Ruïnes van Empuries

Je hoeft geen geschiedenisleraar of archeoloog te zijn om te kunnen genieten van de ruïnes van Empúries, in de gemeente L’Escala. Vandaag de dag is het de enige archeologische nederzetting op het Iberisch schiereiland die overblijfselen bevat van zowel een Griekse stad (Empòrion) als een Romeinse (Emporiae).

Het archeologische complex werpt een licht op het huiselijke, commerciële, sociale en religieuze leven van de oude bewoners dat zich uitstrekt van de 5e eeuw voor Christus tot de 3e eeuw voor Christus, toen de Romeinen het uiteindelijk verlieten.

De Griekse huizen (stoas), de agora, de mozaïeken of het forum zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Breng ook zeker een bezoek aan het museum gewijd aan de opgravingen, waar veel alledaagse voorwerpen, kunstwerken en mozaïeken te zien zijn.

9

Besalu

Het dorp Besalú ligt op een belangrijk en traditioneel kruispunt in het oosten van La Garrotxa. Bisuldunum, de oorspronkelijke naam, was een vesting tussen twee rivieren: de Fluvià in het zuiden en de Capellades in het noorden. Besalú heeft een historische en artistieke middeleeuwse kern die beschouwd wordt als een van de best bewaarde in Catalonië.

Tot de historische kern behoren de oude kerk van het klooster Sant Pere, waarvan het hoogtepunt de originaliteit van de kooromgang is; de kerk Sant Vicenç, waar een gotische zijkapel gewijd is aan La Vera Creu; de gevel van het oude kerkziekenhuis Sant Julià; het Casa de Cornellà, een Romaans monument en de gotische zaal van het paleis La Cúria Reial. De meeste historische bezienswaardigheden in Besalú zijn van de twaalfde eeuw.

10

Pals

Een bezoek aan het middeleeuwse dorp Pals is net alsof je in een tijdmachine eeuwen teruggereisd bent. Pals is in essentie amper veranderd. De meeste huizen die je hier ziet zijn nog vrijwel hetzelfde als in de middeleeuwen. De verlichting zal nu op basis van elektriciteit zijn in plaats van kaarsen. Pals is enorm fotogeniek en heeft absoluut zijn plekje in de top 10 bezienswaardigheden van de Costa Brava verdiend.

Als je Pals bezoekt, vergeet dan niet om ook een kijkje te gaan nemen bij het Castell de Pals. Dit middeleeuwse kasteel stamt uit de negende eeuw. De donjon van het oude kasteel, bekend als de Torre de las Horas vanwege het in de 15e eeuw gebouwde belfort, is bewaard gebleven. De toren is een van de weinige overblijfselen van het kasteel. Alleen de toren, twee boogbruggen en weinig anders zijn bewaard gebleven.

Meer informatie over de Costa Brava