Spanje Gerona

Gerona

De mediterrane stad Gerona ligt in het noorden van Spanje in de regio Catalonië. Door de ligging die iets verder van de kust is, geniet de stad van aangename temperaturen. Het oude stadsdeel ‘Barri Vell’ heeft de meest waardevolle bezienswaardigheden te bieden. Hier vind je het prachtige plein Plaça de la Independència, de kathedraal van Gerona, oude stadsmuren en enkele originele Arabische badhuizen. In het historisch museum kom je alles te weten over de lange en boeiende geschiedenis van de stad en het verhaal achter gebouw waarin dit museum gevestigd is. Aan de kade van de rivier de Onyar is een bond geheel van kleine en soms statige panden te vinden die de sfeer van de stad benadrukken. De bruggen van de stad die het oversteken van de rivieren mogelijk maken zorgen voor buitengewoon mooie uitzichten.

Stel dat je een stedentrip naar Gerona wilt maken? Wat moet je dan zien en doen in Gerona? Wij hebben de 10 belangrijkste, mooiste en meest boeiende bezienswaardigheden van Gerona voor je op een rijtje gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Gerona

1

Kathedraal van Gerona

La Catedral de Santa Maria is zeer belangrijk voor de stad Gerona. Door de hogere ligging prijkt het hoog boven alles uit. Het zeer grote bouwwerk heeft een aantal eeuwen in beslag genomen om uiteindelijk in de achttiende eeuw tot voltooid te kunnen worden verklaard. De overwegend gotische bouwstijl is wat het bouwwerk zo imposant maakt.

De barokke gevel typeert zich door de beelden die erin verwerkt zijn. De kathedraal heeft zijn eigen museum met enkele waardevolle stukken zoals een kist uit de tiende eeuw en sieraden uit de dertiende tot de vijftiende eeuw.

2

Museu d’Historia de Girona

In het historisch museum van Gerona ‘Museu d’Historia de Girona’ is veel terug te vinden over de lange geschiedenis van de stad. Men gaat helemaal terug tot aan de prehistorie tot aan het heden. Het museum is gevestigd in een oud klooster wat in 1762 door kapucijner monniken werd gebouwd.

Vanaf zijn bevoorrechte locatie in het hart van de oude wijk, en door middel van zijn thematische zalen, veelzijdige collecties en unieke ruimtes, vertelt het museum de vele en gevarieerde verhalen die Girona hebben gevormd en het leven van zijn inwoners door de eeuwen heen.

3

El Call

De Joodse wijk van Gerona – El Call geheten – ligt aan de rechter oever van de rivier de Onyar. Het gebied kenmerkt zich met smalle steegjes, karaktervolle woningen en trappen die je weer leiden naar sfeervolle pleintjes. Het prachtige voormalige Agullana paleis wordt gezien als mooiste onderdeel van de wijk. Het werd gebouwd tussen de veertiende en de zeventiende eeuw. In de straten Carrer de la Força en Carrer dels Ciutadans zijn prachtige huizen te bewonderen die deze wijk zeer de moeite waard maken. In het Joods museum staan de middeleeuwse Joodse gemeenschappen van Catalonië centraal.

4

Archeologische Museum

Sant Pere de Galligants is een oude benedictijnenabdij in de stad Girona. Het is een gebouw dat is uitgeroepen tot cultuurgoed van nationaal belang. Het klooster heeft geen exacte gegevens over zijn stichting, maar het eerste document waarnaar wordt verwezen is van 988, en er wordt gezegd dat het de begunstigde was van een schenking van goederen.

Eerst werd de kerk gebouwd, een romaans gebouw met een basiliek met drie schepen, in de 12e eeuw. En later werd het klooster gebouwd, verbonden aan de kerk.
Tegenwoordig is het archeologische museum van Gerona (MAC) gevestigd in het voormalige klooster. Het museum toont vondsten die gevonden zijn tijdens archeologische opgravingen op verschillende plaatsen in de provincie Girona, daterend van de prehistorie tot de middeleeuwen.

5

Arabische badhuizen

Aan de voet van de kathedraal van Girona steekt een kleine koepel uit boven een stenen gebouw. Het is de lantaarn van de Arabische baden van de stad, die het silhouet van dit kleine middeleeuwse juweel aangeeft.

Het gebouw is romaans van stijl, maar is gemodelleerd naar Romeinse baden, islamitische baden en joodse mikvahs, een traditie die in de 11e eeuw nieuw leven werd ingeblazen met de ontwikkeling van stedelijke centra en de noodzaak om de hygiëne te verbeteren.

Het gebouw is gestructureerd in verschillende ruimten die de bezoekers in staat stellen van de koudste naar de warmste waterzone te gaan. De bezoeker komt binnen via een kleine vestibule die leidt naar het apodyterium (de “kleedkamer”). Dit is ongetwijfeld de meest karakteristieke ruimte in de baden, met een achthoekig centraal stenen bad en acht zuilen bekroond met prachtig versierde kapitelen. De Baños Árabes bleven tot in de 14e eeuw in gebruik als openbaar bad. In de 20e eeuw werden de Arabische baden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

6

Plaça de la Independencia

Het Plaça de la Independència is een van de bekendste en drukste pleinen van Girona. Het ligt in de wijk Mercadal in het stadscentrum en staat ook bekend als Plaça de Sant Agustí, naar het voormalige klooster van Sant Agustí. De naam verwijst naar de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1808-1814, onderdeel van de grotere Schiereilandoorlog, tegen Napoleon Bonaparte.

Het bijzondere aan het plein is de 19e-eeuwse stijl, ondanks het feit dat het wordt omgeven door identieke strakke neoklassieke gebouwen met portieken die gewijd zijn aan de verdedigers van de stad Girona tijdens de belegeringen van 1808 en 1809. De symmetrische verhoudingen van het plein komen meer overeen met hedendaagse ingrepen dan met het architectonische verleden. De gemeentearchitect Martí Sureda was de eerste die een plein met arcaden bedacht, met gesloten en neoklassieke lussen en met enkele gebouwen met bijpassende esthetische proporties.

7

Passeig de la Reina Joana

Als je op zoekt bent naar een mooie karakteristieke wandeling door Gerona, moet je zeker het pad van Passeig Arqueològic kiezen. De wandeling gaat langs de oude stadsmuren en laat je af en toe genieten van bijzonder fraaie uitzichten. Ondertussen kom je op plaatsen zoals de Jardins dels Alemanys en beklim je de trappen van Torre de Sant Domenec voor wederom een mooi uitzicht.

8

La Rambla de la Libertad

Op de rechter oever en paralel aan de rivier de Onyar is de leukste en gezelligste winkelstraat van Gerona gelegen. De la Rambla de la Libertad heeft leuke kleine boetieks, gezellige terrassen en aangename schaduwrijke plekjes in de zomer. Andere leuke straten om te winkelen zijn Cort Reial, Plaza Catalunya, Carrer de Santa Clara, Ronda Sant Antoni Maria Claret en Carrer d’Emili Grahit.

9

Mercado de las Ribes del Ter

Elke dinsdag- en zaterdagochtend is er een grote markt te vinden in het ‘Piscina Municipal de La Devesa’ aan de oevers van de rivier de Ter van Gerona. Meer dan tweehonderd kramen proberen hun handelswaar aan de man te brengen op deze ‘Mercado de las Ribes del Ter’. Naast groente en fruit worden er ook goederen als kleding, sieraden, parfum en ander handelswaar aangeboden. Het is vooral een gezellige markt in een mooie omgeving.

10

Cinema Museum

Het Cinema Museum is een museum dat gewijd is aan de wereld van film en bewegende beelden. Het is ontstaan uit de Tomàs Mallol Collectie van pre-cinema en filmvoorwerpen, die in 1994 door het stadsbestuur van Girona werd aangekocht.

Naast de permanente tentoonstelling wordt de Tomàs Mallol-collectie tentoongesteld, een reis door 400 jaar geschiedenis van het bewegende beeld. Het filmmuseum heeft ook een actieve educatieve dienst met onderwijsactiviteiten over film en bewegend beeld, een uitgebreid programma van activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen, een studie-instituut (met bibliotheekdienst, videotheek en archief), een vriendenclub van het museum en de museumwinkel.

Betaalbaar overnachten in Gerona

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Gerona? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Gerona.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Gerona.

Meer informatie over Gerona