Spanje Formentera

Formentera

Op een kleine zeven kilometer ten zuiden van feest eiland Ibiza ligt het iets gemoedelijkere Spaanse eiland Formentera. De grootste verschillen met Ibiza zijn de rustige parelwitte stranden en de afwezigheid van massatoerisme. Met uitstek is dit eiland geschikt voor mooie wandelingen of fietstochten, waarbij je kunt genieten van al het natuurschoon wat dit eiland te bieden heeft. Het eiland is uitgerust met enkele vuurtorens en mooie uitkijkpunten. Wereldberoemde bezienswaardigheden zijn onder andere het hippiecafe Fonda Pepe in San Ferran en de zonsondergang in Cala Saona. Het plaatsje Cap de Barbaria met 18e-eeuwse verdedigingstoren en de dorpen Sant Francesc Xavier – Sant Ferran de Ses Roques – El Pilar de la Mola mogen tijdens je verblijf eigenlijk niet overgeslagen worden.

Wil je weten wat je niet mag missen tijdens je vakantie of dagtrip naar Formentera? Onze top 10 bezienswaardigheden van Formentera helpt je bij het uitzoeken van een leuke invulling.

Top 10 bezienswaardigheden van Formentera

1

Sant Francesc

Sant Francesc is de grootste en oudste plaats van Formentera. Dit kleine stadje, de officiële hoofdstad van het eiland, bewaart in zijn straten de geest en de charme die typisch zijn voor het Middellandse Zeegebied. De sfeer in Sant Francesc is ontspannen en aangenaam. San Francesc is rijk aan kleine winkeltjes en bars, vanaf de vroege ochtenduren tot lunchtijd wordt op het plein en in de nabijgelegen straten een markt gehouden met lokale ambachtelijke kraampjes.

In Sant Francesc bevinden zich het gemeentehuis, de belangrijkste bestuursorganen, een klein museum en een postkantoor. Er is ook een oude kapel te bezoeken, maar het is zeker op het centrale plein dat we een van de mooiste en meest karakteristieke uitzichten van het hele eiland vinden: de kerk van Sant Francesc. Deze kleine kerk werd gebouwd rond de achttiende eeuw, tussen 1726 en 1738. Daarna werd de kleine aangrenzende sacristie iets vergroot. De architectuur is zeer eenvoudig: hoge en stevige witte muren omlijnen de omtrek en de keuze voor een nederige en spartaanse stijl onthult de oude ziel van de inwoners van Formentera. In 2004 werd de zandkleurige gevel wit geschilderd, wat aanleiding gaf tot veel controverses onder de inwoners van het eiland.

2

Zoutpannen van Las Salinas

De zoutpannen van het eiland Formentera zijn te vinden in het prachtige natuurpark Ses Salines. Doordat de wateren op deze locatie de meeste zon genieten van het eiland, groeit hier zeer veel zeegras. En dit zeegras zorgt er vervolgens voor dat de wateren dusdanig op natuurlijke wijze worden gefilterd, dat hier het meest heldere water van de wereld te vinden zou zijn. De bijkomstige mineralen in het organische zeezout wat hier gewonnen wordt maakt het daarmee zeer hoge kwaliteit. In de buurt staat de oude ‘Es Molí de Sal’ molen.

3

Far de sa Mola

Het hoogste punt van het Formentera is te vinden in het oostelijke puntje van het eiland. Bovenop deze steile kliffen staat de vuurtoren Far de sa Mola en een gedenksteen van de Franse schrijver Jules Verne. Zijn boek ‘Hector Servadac’ waarin Formentera een grote rol speelde werd in 1877 gepubliceerd. Het echte hoogtepunt van deze locatie is echter het waanzinnige uitzicht.

De vuurtoren zelf, de in 1861 gebouwde El Pilar de la Mola, is niet toegankelijk voor bezoekers.

4

Estany des Peix

In het noorden van Formentera binnen de grenzen van het natuurpark Ses Salinas ligt de prachtige lagune Estany des Peix. Het meer wordt door een duinbar gescheiden van de zee. Veel vogels vertoeven graag op en langs deze wateren. Via een pad kun je verder naar de plaats Can Marroig.

Dit kleine meer is een ideale omgeving voor het beoefenen en leren van watersporten met kleine bootjes, windsurfen, kajakken, zeilen, enz., dankzij het rustige en ondiepe water (het is niet dieper dan 3 meter). Bovendien heeft Estany des Peix kleine ondiepe baaien, die samen met de warme temperatuur, hoger dan die van de zee, het een ideale plek maken om een middag op het strand door te brengen met de kinderen.

Een zeer betoverende plek in dit gebied is het vermelden waard: Caló de s’Oli, een rotsachtig gebied met een halvemaanvormige verzameling boothuizen gelegen ten oosten van s’Estany d’es Peix en uitkijkend op het noorden over het eiland Ibiza.

5

Graf van Ca Na Costa

Op dit stukje van Formentera ligt het bewijs dat het eiland al sinds de Bronstijd is bewoond. Ca Na Costa vlakbij de weg van Estany Pudent naar Es Pujols. De graven worden gezien als één van de belangrijkste archeologische vindplaats van de Balearen.

Ca Na Costa is de meest spectaculaire megalithische begraafplaats van de Balearen, gelegen tussen het meer bekend als Estany Pudent (vroeger bekend als Estany des Flamencs – Flamingomeer) en de nederzetting Es Pujols, in de parochie Sant Ferran de ses Roques. Het is een begraafplaats die direct op de rots ligt en bijna perfect cirkelvormig is, waar men twee belangrijke gebieden kan onderscheiden: de grafkamer zelf, gelegen in het midden van de ingangsgang, samen met drie ringen die de kamer omringen. Het dateert uit de Bronstijd en werd waarschijnlijk gebruikt tussen 2.000 en 1.600 voor Christus.

Totdat deze dolmen werd ontdekt en opgegraven tussen 1974 en 1977, waren er geen geregistreerde bewijzen van prehistorische volkeren op Formentera.

6

Es Calo

Als je ergens op dit eiland vis wilt eten, adviseren wij om dat het in Es Calo te doen. Dit oude vissersdorp werd ooit gesticht door monniken ergens in de negende eeuw. In de buurt van het mooie, doch kleine strand zijn eetgelegenheden te vinden met al het lekkers uit de zee op de kaart. In de verte zie je waarschijnlijk het eiland Ibiza liggen.

Hoewel de officiële naam van deze plaats Es Caló de Sant Agustí is, kent iedereen op het eiland het als Es Caló, zonder het label dat naar de heilige verwijst. De reden waarom Es Caló verbonden is met een heilige, ondanks het feit dat er geen kerk is in de stad, is dat er in de 11e eeuw een Augustijner klooster was in La Mola dat deze kleine bocht tussen de rotsen gebruikte als een natuurlijke haven van waaruit gevaren werd naar Ibiza of goederen werden ontvangen van het naburige eiland.

7

Natuurpark Ses Salines

Het natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera is een uitstekend voorbeeld van de rijke biodiversiteit van de Middellandse Zee. Het unieke van dit park ligt in het feit dat het een rust- en broedgebied is voor talloze vogels, langs hun trekroutes. Als natuurgebied van bijzonder belang omvat het park een verscheidenheid aan land- en zeebiotopen van grote internationale ecologische, landschappelijke, historische en culturele waarde. Er zijn verschillende wandelroutes af te leggen. Ongeveer 75% van dit ongeveer 13.000 hectare tellende gebied bestaat uit water.

8

La Savina

Als je vanuit Ibiza naar Formentera vaart, dan is La Savina de plek waar je voet aan wal zet. De haven van Formentera is te vinden in deze plaats die zich nog het beste laat omschrijven als een mix tussen vissershaven en jachthaven. In de omgeving van de haven zijn er leuke eetgelegenheden en winkeltjes te vinden.

La Savina is een uitstekende uitvalsbasis voor vakantiegangers, want van hieruit zijn alle delen van het eiland gemakkelijk te bereiken, met name de prachtige stranden van Playa Illetes en Playa de Levante. De aanwezigheid van de zeilers, van wie velen de hele zomer op het eiland doorbrengen, voegt een sfeer van exclusiviteit toe.

9

Moli Vell de la Mola

De oude windmolen van La Mola is een iconisch bouwwerk op het eiland Formentera. Deze nostalgische molen is voor passanten een reden om te stoppen voor een foto of een bezoek. De vraag is of je er speciaal voor naartoe moet rijden. De meningen daarover zijn verdeeld. Je kunt de molen van binnen bezoeken en in principe is hij maalvaardig.

De Moli Vell de la Mola is in 1778 gebouwd om dienst te doen als graanmolen. Met de komst van de elektriciteit in de 20e eeuw verloor de windmolen zijn belang in de evolutie van de samenleving van La Mola en, hoewel gedurende een periode de stenen en het werkingssysteem werden aangepast om met een elektrische motor te werken, werkte het systeem slechts enkele jaren op deze manier. Het stopzetten van de molen leidde het verval in. Nadat eind twintigste eeuw het eigendom overgedragen is aan de Stichting Illes Balears, werd de molen gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld.

10

Stranden

Een top 10 bezienswaardigheden van Formentera is niet compleet zonder de prachtige stranden van het eiland daarin te vermelden. De heerlijke witte en vrij rustige stranden trekken jaarlijks vele toeristen naar het eiland Formentera. Redelijk uniek zijn ook de grote aantallen nudisten stranden hier. Het is daarom aan te bevelen goed te checken naar welk strand je wilt gaan en wat je voorkeur heeft.

De mooiste stranden van Formentera zijn Playa de Ses Illetas, Playa de Llevant en Playa de Migjorn, dat tevens het grootste strand van het eiland is.

Meer informatie over Formentera