Frankrijk Centre-Val de Loire Indre-et-Loire Tours

Tours

Tours is een stad in de Franse Loirestreek en heeft al sinds de 3e eeuw een behoorlijk aanzien. De hoofdstad van Touraine is een walhalla voor de liefhebber van kunst, cultuur en geschiedenis. De Gallo-Romeinse stad draagt vol trots de titel Ville d’Art et d’Histoire en beschikt over een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Tezamen met de talrijke evenementen die jaarlijks worden georganiseerd, is Tours een bruisende stad waar de moderne tijd én de historie hand in hand gaan. In Tours kun je kennis maken met gerestaureerde wijken die hun middeleeuwse karakter hebben behouden, maar je kunt er ook genieten van oude kathedralen, abdijen en tal van musea. Tours telt oorspronkelijk ruim 130.000 inwoners. Binnen het seizoen wordt dit aantal eenvoudig verdubbeld door de vele toeristen en vakantiegangers die deze bijzondere stad weten te waarderen om haar charme en cultuurhistorische inhoud. Met bezienswaardigheden zoals Place Plumereau en Chateau de Tours is de stad meer dan het bezoeken waard.

Wat je allemaal kunt gaan zien en doen tijdens een bezoek aan Tours lees je in onze top 10 bezienswaardigheden van Tours.

Top 10 bezienswaardigheden van Tours

1

Place Plumereau

De Place Plumereau neemt je direct mee terug naar de Franse tijd van toen. Op dit plein word je namelijk omringd door indrukwekkende herenhuizen waarin het vakmanschap uit de Romaanse tijd en de Renaissance terug te zien zijn. Op de Place Plumereau maak je kennis met de plaatselijke bevolking die hier dikwijls te vinden is. Op het plein worden dan ook regelmatig leuke events en rondleidingen gegeven.

Naast haar huizen met oude en goed bewaard gebleven gevels, vind je op de Place Plumereau tal van restaurants, cafés en terrassen. Het plein kun je vinden in het oude stadsgedeelte van Tours.

2

Kathedraal van Tours

De Kathedraal van Tours bestaat al sinds de 4e eeuw en is sindsdien enkele malen in de as gelegd. Na de laatste brand in 1160 is de kerk grondig verbouwd waarbij de van origine Romaanse kerk in Gotische stijl werd opgetrokken. Tijdens een bezoek aan de kathedraal kun je de rijkelijk aanwezige glas-in-lood ramen bewonderen, net als de graftombe van de kinderen van Anna van Bretagne en Karel VIII. Ook het hoogaltaar zijn indrukwekkend, evenals de gewelfde plafonds van de Kathedraal van Tours. De kathedraal is in totaal 87 meter hoog inclusief de toren. Met een lengte van bijna 100 meter en een breedte van bijna 30 mag de Kathedraal van Tours tot één van de meest indrukwekkende en imposantste bezienswaardigheid van de stad worden geteld.

3

Musée du Compagnonnage

Het Musée de Compagnonnage is een bijzonder museum. Je vindt het in het centrum van Tours in een gebouw wat eerst de abdij van Saint-Julien was. Hier kun je een grote collectie aan kunstwerken aanschouwen welke afkomstig zijn van verschillende ambachtslieden zoals smeden of slagers. Het leuke aan dit museum is de variëteit en de mooie manier waarop verschillende beroepen worden weergegeven. Trek hier voldoende tijd voor uit wat het museum stelt meer dan 100 schilderijen, beelden en andere creatieve objecten tentoon. Deze zijn niet alleen afkomstig van de gezellen organisatie binnen Tours, maar ook uit geheel Frankrijk.

4

Jardin Botanique de Tours

Als je een liefhebber van tuinen en groen bent, dan mag je een bezoek aan de Jardin Botanique de Tours zeker niet overslaan. Hier kun je wandelingen maken door verschillende botanische tuinen welke elk hun eigen thema hebben. Het is dan ook niet voor niets dat zowel toeristen als de lokale bevolking naar deze plaats komen om te kunnen ontspannen.

Je kunt een bezoek brengen aan de oranjerie, maar ook diverse medicinale planten van dichtbij bekijken. Je kunt tevens gebruikmaken van een rondleiding waarbij je alles te weten komt over de bijzondere flora en fauna. Deze laatste groep is tevens goed vertegenwoordigd in dit park. De Jardin Botanique heeft namelijk ook een dierentuin wat de bezienswaardigheid geliefd maakt bij zowel jong als oud.

5

Chateau de Tours

In de 13e eeuw was Chateau de Tours een vooraanstaand kasteel en verdedigingsfort die onder leiding stond van Philip August. Het kasteel had behoorlijk wat aanzien, temeer omdat hier de huwelijksvoltrekking van Louis XI heeft plaatsgevonden. Omdat er steeds meer plaats werd gemaakt voor bouwwerken welke afkomstig waren uit de Renaissance, werd het kasteel van Tours niet langer gebruikt en raakte het in de vergetelheid.

Het middeleeuwse kasteel is bestempeld als een monument en herbergt vandaag de dag diverse moderne kunst en fotografie tentoonstellingen. Daarnaast kun je regelmatig deelnemen aan interessante workshops.

6

Basilique de Saint Martin

In het centrum van Tours vind je de Basilique de Saint Martin. Deze stamt uit de 19e eeuw en herbergt het graf van de heilige Sint-Maarten, een bisschop uit de 4e eeuw. Binnenin de basiliek kun je het klooster bezoeken uit de tijd van de Renaissance, maar ook een bezoek brengen aan het Saint Martin museum waarin je veel komt te weten over de geschiedenis van het gebouw.

De architectuur van de Basilique de Saint Martin is indrukwekkend en voorzien van veel details. De ramen zijn zeker het bestuderen waard want zij weerspiegelen de legende rondom deze heilige. Ook de sarcofaag van Saint Martin kun je bezoeken in de crypte. Besteed daarbij ook aandacht aan de muren die voorzien zijn van vele tekeningen en gebeden.

7

Musée des Beaux Arts

Het Musée des Beaux Arts vind je in het voormalige paleis van de bisschop en dateert uit de 18e eeuw. Het gebouw is alleen door zijn uiterlijk al een bezoek waard. In het museum vind je een ruime collectie aan kunstwerken van onder andere Rubens en Monet. Maar ook voorwerpen zoals antieke klokken en beeldhouwwerken kun je hier bewonderen.

Het Musée des Beaux Arts heeft diverse kamers met kunstwerken die je kunt bekijken. Ook de Romeinse beelden zijn zeer indrukwekkend en voorzien van veel details. Als je een bezoek brengt aan het museum, maak dan ook een wandeling door de uitgestrekte paleistuinen waarbij je vanzelf bij de ruïnes beland uit de Gallo-Romeinse tijd. Het Musée des Beaux Arts staat net buiten het centrum van Tours.

8

Abdij van Marmoutier

De Abdij van Marmoutier is een Benedictijnse abdij met een indrukwekkende architectuur. Het werd al in 500 opgericht door St.-Leobard. Van origine bestond het klooster uit grotten, maar groeide later uit tot een abdij met veel invloed. Tijdens de restauratie in 1847 raakte Saint Martin gewond aan zijn hoofd, waarna hij droomde van een engel die zijn wond met balsem verzorgde. Hij genas en later werd de balsem ook voor de kring van Henry IV gebruikt. De Abdij van Marmoutier is goed bewaard gebleven. Je kunt zowel de binnen als de buitenzijde van de kerk bezichtigen waarbij je regelmatig tentoonstellingen bij kunt wonen. De Abdij van Marmoutier vind je in het hart van de stad.

9

Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum van Tours telt drie verdiepingen, maar mag toch als een compact museum worden beschouwd. Ideaal dus voor kleine kinderen of als je geen mogelijkheden hebt tot het besteden van veel tijd. De nadruk in dit museum ligt op de verschillende diersoorten die we kennen en hun geschiedenis. Binnen kun je verschillende dierenbeelden bekijken waarbij je de nodige uitleg krijgt. Ook zijn er echte dieren aanwezig in het museum.

Op de derde verdieping vind je een bibliotheek met interessante naslagwerken. Daarnaast worden er in het Natuurhistorisch Museum van Tours regelmatig tentoonstellingen georganiseerd over diverse diersoorten en hun habitat.

10

Jardin des Prébendes d'Oé

De tuinen van Prébendes d’Oé zijn al behoorlijk oud. Ze zijn in 1874 ontworpen en aangelegd door de broers Buhler. De tuinen kennen zowel Franse als Engelse invloeden en bieden veel ruimte voor een mooie wandeling of een rustgevende picknick op de daarvoor bestemde plaatsen. Je kunt er inspiratie opdoen, maar ook bijzondere plantensoorten ontdekken en vijverpartijen bekijken.

Een bezoek aan de Jardin des Prébendes d’Oé mag als natuur en tuinliefhebber zeker niet aan de lijst van bezienswaardigheden ontbreken. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van een rondleiding waarbij je alles te weten komt over de flora en fauna in de tuinen én het ontstaan daarvan.

Betaalbaar overnachten in Tours

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Tours? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Tours.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Tours.

Meer informatie over Tours