Frankrijk Lotharingen

Lotharingen

In de voormalige Noord-Franse regio Lotharingen zijn bijzondere plekken te ontdekken. Voor de meesten staat de streek beter bekend onder de Franstalige naam Lorraine. Het gebied beslaat de plaatsen Metz, Nancy, Toul, Thionville, Lunéville en Pont-à-Mousson. Met name in Metz en Nancy zijn erg leuke plekjes te ontdekken. De afstanden vanaf Nederland zijn erg goed te doen, waardoor de steden ook voor een weekendtrip leuke bestemmingen zijn. Behalve historische bezienswaardigheden, kun je er ook de dierentuin van Amnévile bezoeken, zijn er leuke winkelgebieden te ontdekken en leent het natuurpark ‘Parc naturel régional de Lorraine’ zich uitstekend voor lange wandelingen in een prachtige omgeving. Qua gastronomie zit je ook goed in  Lotharingen. Met name de quiche Lorraine, potée Lorraine en paté Lorraine zijn er wereldberoemd. Natuurlijk wordt het allemaal genuttigd met een heerlijk glas goede wijn.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Lotharingen vertelt je wat de hoogtepunten zijn van deze geweldige streek.

Top 10 bezienswaardigheden van Lotharingen

1

Place Stanislas

In het centrum van Nancy zijn een aantal aantrekkelijke pleinen te ontdekken. Place Stanislas is hier een uitstekend voorbeeld van. Het plein is vernoemd naar de initiatiefnemer die de binnenstad aanzienlijk heeft verfraaid, namelijk Stanislaw Leszczynski, koning van Polen. Diens architect, Emmanuel Héré stond hem hierin bij. Wanneer zijn dochter trouwt met de Louis XV worden de banden met Frankrijk nog eens extra aangehaald.

Aan het Place Stanislas staan behalve een standbeeld van dit persoon ook fraaie gebouwen als het stadhuis ‘Hôtel de Ville’, het museum voor schone kunsten, de Arc de Triomph en het operagebouw. De vergulde poorten geven het geheel een koninklijke uitstraling. Place de la Carrière uit de zestiende eeuw en Place d’Alliance met het prachtige achttiende-eeuwse fontein, zijn uiteindelijk samengevoegd met Place Stan, zoals het plein ook genoemd wordt. De doorgang bevindt zich via de Arc Héré.

2

Centre Pompidou

In het prachtige Metz zijn behalve veel historische bezienswaardigheden ook juist opvallende moderne bouwwerken te bespeuren. Zo staat hier sinds 2010 het opvallende Centre Pompidou. In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, trekt het culturele centrum ‘Centre Pompidou’ al jaren miljoenen bezoekers. De aftakking van dit culturele centrum in Metz is eveneens succesvol te noemen. Ook hier trekt het initiatief van Georges Pompidou enorm veel publiek.

Het gebouw dat in 2010 de deuren opende werd ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse architect Jean de Gastines. De uitstraling van het gebouw is afgeleid van een Japanse hoed. In het Centre Pompidou van Metz kun je genieten van uiteenlopende kunstwerken, verschillende evenementen en bijzondere optredens. Kijk voor de actuele agenda op de onderstaande site.

3

Lorraine American Cemetery and Memorial

Een bezoek aan het Lorraine American Cemetery and Memorial is vooral indrukwekkend. Deze militaire begraafplaats is een keiharde herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De lange rijen witte Latijnse kruizen zijn de begraafplaatsen van de ruim tienduizend Amerikaanse soldaten die hier zijn omgekomen tijdens hun strijd tegen de Duitsers. Dit deel van de oorlog staat bekend als ‘de opmars naar de Siegfriedlinie’.

Het witte kubusvormige gebouw is de kapel. Aan de westzijde is een beeld te bewonderen van de Amerikaanse beeldhouwer Walker Kirtlan Hancock. Een aantal beelden in de kapel zijn creaties van beeldhouwers Jean Juge en Michael Lantz. De sobere doch indrukwekkende begraafplaats zelf is een ontwerp van Murphy & Locraft. Zij werden bijgestaan door de landschapsarchitect Allyn R. Jennings. De Amerikaanse militaire begraafplaats is te vinden bij de plaats Saint-Avold.

4

Kathedraal van Metz

De gotische Cathédrale Saint-Étienne is gelegen op een prominente plek binnen het centrum van de stad Metz. De in typische gele kalksteen gebouwde kathedraal, vindt zijn oorsprong tussen de dertiende en vijftiende eeuw. Hoewel de uitstraling aan de buitenzijde al fenomenaal te noemen is, is de binnenkant zeker een aanbeveling waard. De vele historische, maar ook modernere glas-in-lood ramen vervullen de kathedraal met een zeer bijzondere lichtinval. Tegen betaling zijn ook de crypte en de kerkschat te bewonderen.

5

Ossuarium van Douaumont

De gevechten die plaatsvonden tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben veel slachtoffers nagelaten. In nagedachtenis aan de vele onbekende gesneuvelde militairen van de ‘slag om Verdun’, is er in Douaumont dit herdenkingsmonument opgericht. Het Ossuarium van Douaumont laat zich het best omschrijven als een mix tussen een bunker en een kerk.

De 46 meter hoge toren met bronzen klok in het midden is ook wel bekend als ‘lantaarn van de doden’. Vanaf boven heb je een ver uitzicht over de omgeving. In het lage gedeelte van het Ossuarium bevindt zich het klooster. Elke steen in dit klooster is beschreven met een naam van een vermiste soldaat.

6

Opéra National de Lorraine

Het huidige theater van de stad Nancy werd gebouwd omstreeks het begin van de twintigste eeuw. Het verving hiermee het achttiende-eeuwse theater wat onder leiding van Stanislas Leszczynski werd gebouwd. Helaas ging deze verloren tijdens een uitslaande brand. Opéra National de Lorraine opende omstreek 1919 haar deuren voor het publiek. Nog altijd heeft het theater veel aanzien in de regio. Aan de binnenzijde zijn duidelijke sporen te zien die typerend zijn voor de rococo en art-nouveaustijl. Stijlen die uitstekend samengaan in dit prachtige theater.

7

Musée des Beaux-Arts

Aan het uitgestrekte plein Place Stan is één van de oudste musea van Frankrijk te bezoeken. Liefhebbers van klassieke kunst mogen dan ook beslist dit het Musée des Beaux-Arts in Nancy niet overslaan. De collectie laat Europese kunst zien die de veertiende tot en met de éénentwintigste eeuw beslaan. Denk hierbij aan grote namen als Pouvé, Rubens, Monet en beeldhouwers als Rodin. Het museum is op dinsdag gesloten.

8

Toul

In de wat minder bekende vestingstad Toul zijn minstens even mooie bezienswaardigheden te ontdekken als in Metz en Nancy. De stad is gelegen aan de rivier de moezel in een heuvelachtig gebied. Het culturele erfgoed biedt hier bezienswaardigheden als oude Romeinse wallen, een achttiende-eeuws stadhuis, de Saint-Etienne kathedraal, vestingwerken van Toul en boeiende musea als het Museum voor Kunst en Geschiedenis.

9

Fraispertuis City

Vooral de kids kunnen een dagje naar Fraispertuis City enorm waarderen. Als welkome afwisseling op de culturele steden van Lotharingen, kunnen de kinderen zich hier lekker ontspannen. Het themapark Fraispertuis City opende de deuren in 1966. De western invloeden werden hartelijk ontvangen en al snel vonden de eerste uitbreidingen plaats.

Tegenwoordig is het park voorzien van supersnelle achtbanen als de Grand Canyon, waterattracties als Pirates Attack en voor de kleintjes de Pony Express. Jong en oud vermaken zich prima in dit veelzijdige pretpark.

10

Fort Douaumont

Vlak bij de plaats Verdun in de gemeente Douaumont kun je een behoorlijk groot fort bezoeken. Aan het eind van de negentiende eeuw werd er besloten dat er nieuwe forten moesten worden gebouwd die in een ring rond de stad Verdun werden geplaatst. Rond het jaar 1913 stonden er zo’n 38 forten rondom de stad. Kort daarop brak de Eerste Wereldoorlog uit en is er heel wat bloed vergoten op deze plek. De Tweede Wereldoorlog heeft opnieuw sporen achtergelaten.

Nu vandaag de dag is het fort in alle rust te bezoeken en kun je met eigen ogen aanschouwen hoe het hier in het verleden aan toe is gegaan. Naast het fort is tevens een Duitse begraafplaats te bezoeken, waar de slachtoffers van de ‘Slag van Verdun’ begraven liggen. Middels een vijfenveertig minuten durende rondleiding kom je alles te weten of de militaire geschiedenis van Fort Douaumont.

Top 10's van plaatsen in Lotharingen

Meer informatie over Lotharingen